Menu
Jordania

11 upeaa matkakohdetta Jordaniassa

Punaisena hohtava autiomaa, kallioon hakatut hulppeat julkisivut ja pulahdus korallien keskelle Punaiseenmereen. Jordania on monipuolinen matkakohde. Aktiviteetit eivät suinkaan lopu edellä mainittuihin, vaan Jordanian kohteita kiertäessä saisi kevyesti vietettyä useamman viikon.

Kävimme Jordaniassa vuonna 2016, kun matkustimme Jordaniassa ja Israelissa. Keräsin tähän juttuun mieleenpainuvia Jordanian matkakohteita, joissa ehdimme Jordaniassa vietetyn viikon aikana käydä. Mukana on myös sellaisia kohteita, jotka sydän verta itkien oli pakko jättää pois matkaohjelmasta. Kohteet on järjestetty jotakuinkin pohjoisesta etelään.

Jordanian matkaa suunnitellessasi haluat ehkä tutustua myös seuraaviin vinkkikoosteisiin:

Luostari ja vuohet, Petra

Jordanian matkakohteet

1. Jerash

Mihin roomalaiset eivät olisi ehtineet? Jordaniasta löytyy muutamiakin jäännöksiä roomalaisten ajasta. Jordanian pohjoisosassa sijaitsee Jerashin kaupunki, joka on tunnettu nimenomaan roomalaisista raunioistaan. Sen sanotaankin olevan maailman yksi parhaiten säilyneistä roomalaiskaupungeista.

Lue lisää Visit Jordanin sivuilta.

jerash pixabay

2. Amman

Jordanian pääkaupunki Amman ei kuulu kaikkein yleisimpiin Jordanian matkakohteisiin, mutta erityisesti pohjoista Jordaniaa kierrellessä se on mainio pysähdyspaikka. Neljän miljoonan asukkaan Amman on laaja kaupunki, mutta ainakin keskustan itäpuolella Hashemite Plazan ympäristössä elämä oli varsin verkkaista. Ammanin tärkeimmät nähtävyydet ovat juuri Hashemite Plaza sekä sen vieressä sijaitseva roomalainen amfiteatteri. Lisäksi Ammanissa vierailijan on syytä käydä katsomassa kaupungin yllä kohoava linnoitusalue.

Ammanissa on mukava seurata jordanialaisen kaupungin elämää, sitä kuinka paikalliset käyvät ravintoloissa syömässä ja rientävät (tai jättämät rientämättä) moskeijoihin rukouskutsun kuullessaan. Amman on hyvä tukipiste päiväretkille autiomaalinnoihin, Madabaan, Mount Nebolle tai Kuollellemerelle.

Amman, Temple of Hercules 2

3. Autiomaalinnat

Jordanian autiomaassa hiekan keskellä kohoaa useita vanhoja linnoja ja linnoituksia. Suurin osa näistä sijaitsee päivämatkan päässä Ammanista. Ehkä muistat lukeneesi tämän uutisen Karakista, yhdestä Jordanian kuuluisimmasta autiomaalinnoista.

qasr-al-kharrana-autiomaalinna pixabay
Kuva: Pixabay

4. Madaba

Madaban kaupunki on kuuluisa mosaiikkikartastaan. Pienistä mosaiikinpaloista koottu kartta on vanhin tunnettu kartta Pyhästä Maasta.

Kartta peittää suuren osan pienen kirkon lattiasta. Kartan palasia on löydettävissä myös aivan seinän vieriltä. Kartasta voit bongata muun muassa Jerusalemin vanhankaupungin sekä Jordanjoen, joka laskee Kuolleeseenmereen.

Madaba, mosaiikki, Jordan river

5. Mount Nebo

Mount Nebo – vuori, jolta Jumala näytti Moosekselle Luvatun maan. Vuori, jolta aukeaa maisema Jordan-joen laaksoon ja Israelin puolelle. Vuori, jolta voi vähintäänkin kuvitella näkevänsä Syyrian puolella sijaitsevat vuorenhuiput. Vuorelta on komeat maisemat, ja on hauska kuvitella, miltä tuo Raamatussa mainittu Luvattu maa on tuhansia vuosia sitten näyttänyt.

Mount Nebo kuuluu usein samaan päiväretkeen Madaban ja Kuolleenmeren kanssa.

MtNebo, näköalapaikka

6. Kuollutmeri

Oletko joskus halunnut kokeilla, miltä tuntuu, kun veteen ei uppoakaan? Millaista on kellua järvessä tikkusuorana ja kohota kuin korkki? Kuollutmeri on hauska kokemus, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässään. Merenpinnan alapuolella sijaitsevalla Kuolleellamerellä pääsee vierailemaan sekä Jordaniassa että Israelissa. Tarjolla on erilaisia hotellikompleksien allasalueita ja kaupallisia rantoja. Taitaapa suolaiseen järveen päästä pulahtamaan myös ihan avoimella rannalla. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että uimisen jälkeen pääsee käymään suihkussa, sillä Kuolleenmeren vesi jättää ihon pintaan ikävän kalvon.

Dead sea, beach

7. Wadi Mujib

Wadi Mujib on Kuolleenmeren rannalla sijaitseva luonnonsuojelualue. Wadi Mujibissa pääset vaeltamaan punaisten kallionseinämien ympäröimässä rotkolaaksossa, välillä joessa kahlaten. Jos joskus palaan Jordaniaan, Wadi Mujib on ensimmäisiä kohteita, joihin lähden! Wadi Mujib kuulostaa upealta paikalta, jossa kuumana kesäpäivänä pääsee vilvoittelemaan. Huonona puolena on Wadi Mujibin heikko saavutettavuus. Helpointa siellä on vierailla omalla (vuokra-)autolla. Tästä syystä Wadi Mujib jäi meiltä käymättä, sillä julkisen liikenteen varassa matkustettaessa Wadi Mujibin seikkailu olisi ollut turhan hankala toteuttaa.

Lue lisää Visit Jordanin sivuita.

8. Danan luonnonpuisto

Jos kaipaat paluuta luontoon ja vuosikymmeniä taaksepäin, Dana Biosphere Reserve on sinun paikkasi! Danan luonnonpuistossa voit rentoutua, majoittua paikalliseen majataloon ja elää ilman nykyajan hömpötyksiä sekä tehdä kävelyretkiä luontoon.

Lue lisää Visit Jordanin sivuilta.

wadi dana pixabay
Kuva: Pixabay

9. Petra

Petran historiallinen kalliokaupunki lienee Jordanian tunnetuin matkakohde. Petra on paitsi UNESCO:n kohde, myös yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Petra on sanoinkuvaamattoman hieno paikka, jossa saa ihastella paitsi muinaisten nabatealaisten kallioon kaivertamia julkisivuja, myös roomalaisia raunioita ja huikeita vuoristomaisemia. Petrassa saa käytettyä helposti vaikka useamman päivän. Tukiasemaksi kannattaa valita aivan Petran kupeessa sijaitseva Wadi Musan pieni kaupunki. Monet turistit vierailevat Petrassa myös päiväretkellä Aqabasta tai Eilatista. Israelista saapuessa kannattaa ottaa huomioon rajan ylitykseen liittyvät vaatimukset.

Lue lisää Petrasta:

The Street of Facades korkealta, Petra

10. Wadi Rum

Punainen hiekka ja valtavat kalliot. Wadi Rumin mahtavuuden käsittää vasta paikanpäällä. Wadi Rum on kuin toiselta planeetalta, ja siellä onkin kuvattu monia Marsiin sijoittuvia leffoja. Historiantuntijat ovat ehkä kuulleet nimen Arabian Lawrence. Kyseinen brittiupseeri liikkui Wadi Rumissa toisen maailmansodan aikaan, ja Lawrencen nimi pulpahtelee Wadi Rumissa esiin yhdessä jos toisessakin yhteydessä.

Wadi Rumissa kannattaa liikkua jeeppisafarilla tai hitaammin kameleilla ratsastaen. Urheiluun innostuessaan autiomaahan voi myös tehdä patikkaretkiä. Wadi Rumin retket kannattaa ostaa paikallisilta yrittäjiltä. Wadi Rumissa voi vierailla päiväseltään tai sinne voi tehdä yhden tai useamman vuorokauden pituisia retkiä. Kiireisimmät piipahtavat Wadi Rumissa esimerkiksi Aqabasta käsin.

Lue lisää Wadi Rumista:

Wadi Rum, maisema, jeep

11. Aqaba

Aqaba, tuo Jordanian rantakohde. Aqaba sijaitsee Jordanian eteläkärjessä Punaisenmeren rannalla. Aqaba (suomalaisittain Akaba) onkin Jordanian ainoa rantakaupunki. Aqaba on hyvä vaihtoehto Eilatille, joka sijaitsee aivan vieressä Israelin puolella. Eksotiikkaa tai autenttisempaa, mutta helppoa lomakohdetta etsivä valitsee matkakohteekseen Eilatin sijasta Aqaban. Aqabassa voi elää rantaelämää hotellialueella tai tutustua jordanialaisen kaupungin elämään. Aqabassa voi sukeltaa, nauttia hyvästä ruoasta tai lähteä retkelle Petraan, Wadi Rumin autiomaahan tai vaikka Kuolleellemerelle.

Lue lisää Aqabasta ja siellä sukeltamisesta:

Aqaba, rantabulevardi

Mikä Jordanian matkakohde sinua kiinnostaa kaikkein eniten? Kaipaatko jostakin lisää tietoa?

Katso myös:


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

22 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  20.11.2017 at 18:09

  Olipa hyvä kiteytys maasta, josta tiedän loppujen lopuksi ihan hirveän vähän! Välillä on hotsittanut lähteä Eilatiin ja käydä sieltä käsin Petrassa, mutta kyllähän Jordaniassa selkeästi olisi muutakin nähtävää. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   20.11.2017 at 19:04

   Kiitos Sonja! Petra on tosiaan vain yksi pieni (ja tunnettu) murunen Jordaniassa. Sieltä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista.
   Täytyy kyllä varovasti sanoa, että Eilat oli ehkä meidän reissulla kaikkein tylsin kohde. Ei toki annettu sille kovin kauaa aikaa vakuuttaa, joten en ehkä ole kaikkein paras sanomaan. Se kyllä sopii meidän käymistämme kohteista kaikkein parhaiten leppoisalle rantalomalle – ja sieltä pääsee näppärästi käymään eteläisen Jordanian kohteissa ja Kuolleellamerellä, jos vaan rajanylityksen saa hoitumaan.

   Reply
 • Kiitos tästä. Reissu on suunnitteilla Jordaniaan.

  Reply
  • Suunnaton
   20.11.2017 at 22:10

   Mahtavaa, jos oli hyötyä!

   Reply
   • Kyllä on. Petraan ehkä kannattaa mennä yöksi ja Wadi Rum ja Kuollutmerikin voisivat olla hyviä lisäkohteita. Entäs rantaloma? Jääkö sille aikaa? Toivottavasti.

    Reply
    • Suunnaton
     26.11.2017 at 22:30

     Kyllä, suosittelen viettämään Petrassa ainakin kaksi päivää. Wadi Rumissakin on kiva yöpyä, mutta uskoisin, että yhdessäkin päivässä sitä ehtii nähdä hyvin. Jos ottaa lennot Aqabaan (eikä esim. Ammaniin), jää rantalomallekin aikaa.

     Reply
 • Sofia
  26.11.2017 at 11:18

  Oi, Petra! Miten kovasti haluaisinkaan sinne seikkailemaan! 🙂 Pienestä pitäen mulla on ollut se haaveissa, varmaankin Indiana Jones-leffojen vuoksi, jonka kohtauksia on kuvattu siellä. Bucket listillä on tämä kohde, saa nähdä koska onnistuu sen toteutus 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.11.2017 at 21:59

   Petra on upea <3 Indiana Jones -leffoja on ollut hauska katsoa sen jälkeen, kun on käynyt Petrassa. Toivottavasti pääset pian Petraan! Sinne matkustaminen on lopulta suht helppoa.

   Reply
 • Henna / Kulkutautiset
  26.11.2017 at 22:25

  Mainio vinkkilista Jordanian matkaa suunnittelevalle. Muistaakseni me vietimme Jordaniassa 9 päivää, tästä on jo yli neljä vuotta aikaa. Tämä oli osa isompaa reissukokonaisuutta, joten ihan tarkkaa päivien määrää en muista, mutta yli viikon kuitenkin maata kiertelimme. Silti tosi moni listallasi olevista kohteista jäi näkemättä. Käytimme useamman päivän Petrassa, samoin Wadi Rumissa ja Aqabassa, Amman tuli myös nähtyä ja Kuolleessameressä uitua, mutta käytännössä kaikki muut historialliset kohteet jäivät välistä, paitsi tuo Petra. Me viehätymme niin kovasti enemmän luontokohteista, että Punaisenmeren sukellukset ja aavikon ihmeet vetivät enemmän puoleensa, mutta olisivathan nuo muutkin näkemisen arvoisia ehdottomasti. Ja jäihin meiltä kaksi noista luontokohteistakin näkemättä, vaikka vuokra-autolla liikuimmekin! 🙂 Jos joskus suunnittelen uutta reissua Jordaniaan, taidan kaivaa tämän muistilistan esiin 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.11.2017 at 22:27

   Ihana kommentti, kiitos Henna! Wadi Mujib ja Dana ovat ehdottomasti omallakin listallani seuraavan Jordanian reissun koittaessa.

   Reply
 • Elina Marjaana
  27.11.2017 at 06:45

  Kiitos kattavista vinkeistä! Lähi-itä on kiinnostanut jo pidempään, saa nähdä koska siellä pääsee käymään ja missä maassa. Tosi kivoja kuvia myös, voin niin hyvin kuvitella itse noihin maisemiin. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.11.2017 at 07:19

   Kiitos! Kiva kuulla, että Lähi-itä kiinnostaa. Jordania (ja toki myös Israel) taitaa olla sieltä helpoimmasta ja länsimaisimmasta päästä.

   Reply
 • Eveliina / Korkkarit rinkassa
  29.11.2017 at 01:40

  Blogeissa parasta antia ovat juuri postaukset kohteista, joihin ei ole itsellä aiemmin käynyt edes pienessä mielessä matkustaa. Herätit heti onnistuneesti minun kiinnostukseni lähteä Jordaniaan! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.11.2017 at 07:21

   Ihanaa! Mahtavaa kuulla, että on voinut antaa toiselle vinkkejä ja ihan uuden ajatuksenkin matkakohteesta.

   Reply
 • Heidi/Himomatkaajan Turinoita
  29.11.2017 at 23:18

  Hyvä kooste Jordaniasta! Jos ja kun tuonne joskus pääsen, kaivan tämän postauksen uudestaan esille, kiitos!

  Reply
  • Suunnaton
   30.11.2017 at 21:55

   Ihanaa, kiitos Heidi! Mainiota, jos pystyn auttamaan matkan suunnittelussa 🙂

   Reply
 • Olen käynyt juuri tuon päivän retken Petrassa tuolta ”turistihelvetistä”. Haluiaisin niin palata vielä kiertelemään Jordaniaa enemmän. Niin kuin tässäkin tulee esille, monta näkemisen arvoista paikkaa olisi.

  Reply
  • Suunnaton
   2.12.2017 at 13:31

   Jordaniassa tosiaan riittää upeita paikkoja. On kiva, että Eilatista ja Aqabasta pääsee Petraan suht helposti, niin useampi ihminen pääsee ihailemaan Petraa.

   Reply
 • Todella hyvä vinkkipostaus maasta, joka on alkanut kiinnostamaan vuosi vuodelta enemmän! Omaan Jordanian haavematkaan kuuluisi pari päivää Petrassa, päiväretki Wadi Rumiin ja Danan luonnonpuistoon, joka näyttää uskomattoman kauniilta! Olisiko Aqaba paras tukikohta näitä ajatellen ja montako matkapäivää kannattaisi vähintään varata tällaiseen yhdistelmään?

  Reply
  • Suunnaton
   2.12.2017 at 13:48

   Kiitos Mia! Aqaba voisi olla hyvä tukikohta tämänkaltaiselle reissuille. Toki jos miljoonakaupunki kiinnostaa enemmän kuin Punaisenmeren ranta, voisi Ammaniakin harkita, joskin se on vähän kauempana etenkin Wadi Rumista. Noista kohteista voisi saada koostettua jotakin tämän kaltaista:
   Päivä 1: Saapuminen Aqabaan
   Päivä 2: Matka Wadi Rumiin, päiväretki siellä ja matka Wadi Musaan Petran viereen (Wadi Rumin ja Petran välillä kulkee ihan julkinen pikkubussi, mutten ole varma sen aikatauluista tuohon suuntaan).
   Päivä 3: Petra (mahdollisesti saapuminen Wadi Rumista vasta aamulla)
   Päivä 4: Petra
   Päivä 5: Siirtyminen Danaan.
   Päivä 6: Dana
   Päivä 7: Siirtyminen Aqabaan.

   Danassa en ole itse ollut, joten sen kulkuyhteyksistä en uskalla sanoa. Taksilla ainakin pääsee. Samoin Aqaba – Wadi Rum -väli kannattanee kulkea taksilla, vaikka jonkinlainen bussi silläkin välillä kulkee. Meidän aikatauluihimme se ei kuitenkaan sopinut.
   Danassa taitaa olla useampikin majoitusvaihtoehto, mutta tutut olivat yöpyneet ekohotellissa, Feynan Ecoodgessa, jossa sähköä käytetään vain hyvin vähän ja iltaisinkin toimitaan kynttilän valossa. Kuulostaa aika kokemukselta!

   Jos tukipaikaksi miettii Ammania, niin kohteiden järjestys voisi olla esim. Amman – Petra – Wadi Rum – Dana – Amman. Ammanin ja Petran välin sekä Petran ja Wadi Rumin välin pääsee silloin näppärästi kulkemaan julkisilla. Näistä matkoista kirjoittelin tarkemmin mm. tässä postauksessa.

   Reply
 • Anna K.
  2.12.2017 at 21:27

  Piti tulla varta vasten katsomaan näitä maisemia, kun mun vanhemmat on tuolla parhaillaan. Taitavat olla Akabassa lähinnä, talvea viikon paossa. Petraan haluaisin itsekin joskus päästä.

  Reply
  • Suunnaton
   4.12.2017 at 22:01

   Hauska sattuma! Mullekin kelpaisi nyt pieni karkumatka etelään 🙂

   Reply

Leave a Reply