Menu
Suomi

Kolme kaunista patikointireittiä Pallastunturilla

Pallastunturin kumpuilevat huiput on helppo tunnistaa kaukaakin. Niiden pehmeä siluetti piirtyy taivaanrantaan melkein jokaisen Tunturi-Lapin tunturin huipulta, ehkä Käsivartta lukuunottamatta. Pallastunturin ympäristö on aivan uskomattoman kaunista aluetta – Pallas lunastaa heittämällä paikkansa Suomen upeimpien maisemien joukossa.

Esittelen tässä postauksessa kolme kesäretkeilyreittiä Pallakselta. Näille poluille kannattaa suunnata päiväretkelle, jos olet lomailemassa esimerkiksi Ylläksellä tai Levillä. Ajomatkaa Ylläkseltä ja Leviltä kertyy noin tunnin verran, joka ei näissä Lapin maisemissa ole juuri mitään.

Pidemmittä puheitta, hypätään ihastelemaan Pallaksen maisemia!


Palkaskeron kierros

Sijainti: Muonio, Lappi
Reitin pituus: 8,3 kilometriä
Vaativuus: Helppo/kohtalainen: Reitillä on hieman nousua ja yksi jyrkempi rinne. Lisäksi Palkaskeron huippu on kivikkoinen.
Parasta reitissä: Upeat maisemat viereisille Pallaksen keroille sekä ympäristöön.
Kuljettavissa koiran kanssa: Varauksin: Palkaskeron huippu on rakkakivikkoa, mutta melko helposti kuljettavissa.
Tulenteko: Kielletty
Yöpyminen: Kielletty

Itse Pallastunturilla on muutama merkitty reitti, joista muutamat lähtevät näppärästi Pallastunturin luontokeskukselta. Näitä ovat Palkaskeron ja Taivaskeron kierrokset sekä huippujen välissä alempana kiertelevä Vatikurun luontopolku.

Palkaskeron kierros on melko helppo seitsemän kilometrin pituinen reitti, joka kipuaa Palkaskeron huipulle ja palkitsee upeilla Tunturi-Lapin maisemilla.

Palkaskeron reitti lähtee hotellin ja luontokeskuksen pihasta. Vastapäivään kulkiessa reitti nousee hiljalleen Palkaskeron rinnettä ylöspäin ja jo varsin pian retkeilijä pääsee ihastelemaan ympärillä avautuvia maisemia. Kaiken kruunaa aivan tunturin alapuolella kirkkaan sinisenä läikehtivä Pallasjärvi. Polku kuljettaa varsin nopeasti Palkaskeron 705 metriä korkealle huipulle. Reitti ei kuitenkaan ole hirvittävän jyrkkä ja kivisiä kohtiakin on vain muutamia.

Palkaskero, Pallas
Pallasjärvi

Kun polku lähtee laskeutumaan Palkaskeron pohjoisrinnettä, vaihtuvat horisontissa kohoilevat tunturit itäpuolen tasaisempaan maisemaan, jonka keskeltä tarkkasilmäinen voi tunnistaa Raattaman kylän. Tasainen maisema päättyy kuitenkin Pallaksen viereisten huippujen upeisiin kumpuileviin rinteisiin. Kauniiden näkymine ihastelun ohella nyt täytyy keskittyä myös jalkoihinsa, sillä polku kulkee varsin kivikkoisessa maastossa ja saa olla tarkkana, mihin jalkansa asettaa.

Tunturien taitteessa polku muuttuu helppokulkuisemmaksi, mitä nyt ainakin alkukesästä saa loikkia vesilammikoiden ja puroksi muuttuneiden polkujen yli sekä astella varovasti tunturin viimeisissä lumilaikuissa.

Lopulta polku johdattaa hauskasti poroaitaukseen ja vähitellen kohti hotellia ja reitin loppupistettä. Matkalla voi vielä bongata paikan, jossa Pallaksen alkuperäinen, sodan myötä palanut funkkistyylinen hotelli on sijainnut.

Palkaskeron reitti on melko helppo ja selkeä. Rakkakivikkoa on jonkin verran huipun tuntumassa, mutta reitti on kuljettavissa myös koirien kanssa.

Palkaskero, Pallastunturi
Kun Palkaskerolta alkaa laskeutua kohti poroaitausta, aukeaa edessä maisemat kohti Pallaksen muita huippuja.

Taivaskeron kierros

Sijainti: Muonio, Lappi
Reitin pituus: 8,3 kilometriä
Vaativuus: Kohtalainen: Reitillä on muutamia jyrkähköjä nousuja ja laskuja. Lisäksi Taivaskeron huipulla reitti kulkee rakkakivikossa.
Parasta reitissä: Upeat maisemat sekä Pallaksen naapurikeroille että ympäröiville tuntureille.
Kuljettavissa koiran kanssa: Varauksin: Taivaskeron huippu on rakkakivikkoa.
Tulenteko: Kielletty
Yöpyminen: Kielletty

Pallaksen korkeimmalle huipulle vievä reitti on hieman pidempi, reilut kahdeksan kilometriä, ja selvästi Palkaskeroa rankempi. Polku lähtee nousemaan kurun viertä ylöspäin. Polun haarautuessa saa olla tarkkana, että lähtee nousemaan oikealle kohti Pyhäkeroa ja Taivaskeroa eikä jatka kurun myötäisesti eteenpäin. Kesällä 2020 yöttömässä yössä sai polulla väistellä suuria sora- ja murskesäkkejä, jotka oli tuotu odottamaan polun parantamistöitä. Nyt reitti lieneekin jo paranneltu helppokulkuisemmaksi.

Taivaskero, Pallas
Maisemat Taivaskeron alkupuolella kohti Laukukeroa

Kun noususta on selvitty, avautuu eteen avara maisema kohti Raattaman kylää ja Tunturi-Lapiksi yllättävän tasaista maastoa. Pallaksen huiput kohoavat aivan vieressä. Suosittu Hetta-Pallaksen vaellusreitti väistää tässä kohtaa tunturin huiput ja jatkaa tunturin reunaa kutakuinkin suoraan.

Kun Taivaskerolle suuntaava jatkaa matkaansa huippua kohti, polku muuttuu varsin haastavaksi: Taivaskeron huippu on silkkaa rakkakivikkoa. Täällä saa jo asettaa askeleensa tarkemmin ja varoa, ettei laita painoa kovin keikkuville kiville. Polkumerkinnätkin katoavat jonnekin, mutta Taivaskeron huipulla olevan korkean kivikeon avulla on helppo suunnata tunturin lakea pitkin oikeaan suuntaan. Tuolla kivikeolla on oma tarinansa. Tällä paikalla olympiatuli sytytettiin vuonna 1952.

Taivaskero, Pallas
Taivaskero

Taivaskeron upeista maisemista matka jatkuu takaisin alas ja sitten rinnettä ylöspäin kohti Laukueroa. Taivaskeron reitti ei vie Laukukeron huipulle, mutta kulkee tunturin rinnettä myöten ja nousee lopussa varsin komealle tasaisemmalle harjanteelle.

Loppumatka takaisin Pallaksen luontokeskuksen ja hotellin pihalle on hieman haasteellisempaa ja tylsempää, sillä polku laskeutuu jyrkästi hiihtohissien viertä.

Taivaskeron kierros on paikoitellen kivikkoista, erityisesti Taivaskeron huipun tuntumassa sekä tässä loppumatkan alamäessä. Reitti on kuitenkin kuljettavissa myös koirien kanssa, kunhan vähän katsoo, etteivät ne telo tassujaa rakkakivikossa.

Lue lisää:

Taivaskero, Pallas (14)
Laukukero

Pyhäjoen luontopolku

Sijainti: Muonio, Lappi
Reitin pituus: 3,5 kilometriä
Vaativuus: Helppo, joskin joen ylityksen lähellä on jyrkähkö, joskin lyhyt nousu ja lasku.
Parasta reitissä: Vehreä joenvarsimetsä ja kaunis lompolo.
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Kielletty
Yöpyminen: Kielletty

Jos tunturin rinteitä on saanut kiivetä jo tarpeekseen, kannattaa Pallaksen alueella suunnata Pyhäjoen luontopolulle. 3,5 kilometrin pituinen reitti seurailee Pyhäjoen rantamia tiheässä metsikössä ja kauniissa kivikossa. Luontopolku pyörähtää myös aukean laidalla ja kulkee pienen matkan maantien reunamilla.

Pyhäjoen luontopolun huippukohta on reitin puolivälissä pienen kirkasvetisen lompolon rannalla. Pyhäjoki kohisee koskissa lompolon kummassakin päässä.

Pyhäjoen luontopolun alkupätkä on varsin helppokulkuista hiekkatietä, mutta myöhemmin reitti muuttuu melko kivikkoiseksi ja siinä on jokin verran laskuja ja nousuja – korkeuserot eivät kuitenkaan ole kovin rankkoja. Reitillä saa paikoitellen asetella askeleensa melko tarkkaan, mutta mitenkään ylitsepääsemättömän vaikea se ei ole.

 • Pyhäjoen luontopolun lähtöpiste on maantien varressa lähellä Pallasjärveä. Lähtöpisteen levikkeellä on tilaa muutamille autoille. Sijainnin voit kurkata tästä linkistä.
 • Lisätietoja: Luontoon.fi
Pyhäjoen luontopolku, Pallas
Pyhäjoki

Jatka lappifiilistelyjä näiden artikkeleiden parissa:

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Muu Lappi ja Kuusamo

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Palkaskero ja Taivaskero ovat molemmat mukavia reittejä. Taivaskero oli jopa yllättävän raskas, joskin kilometrejä oli sitä patikoidessa jo aikapaljon takana, joka varmaan vaikutti tuntemuksiin. Ja ihan sama mieltä olen reitin lopusta, se on tylsempi, mutta jyrkkyytensä vuoksi myös varsin haastava. Palkaskerolla ruska pääsee omasta mielestäni paremmin esiin, joten ehkäpä pidän siitä enemmän. Pyhäjoen luontopolku onkin kokematta ja se varmaan tarjoaisi hauskaa vaihtelua tunturimaisemille.

  Reply
  • Suunnaton
   4.2.2021 at 10:42

   Ruska-aikaan nuo maisemat hehkuvat varmasti upeina!
   On hauska, miten erilaisia Taivaskeron ja Palkaskeron reitit ovat maisemiltaan, vaikka ne ovat melkein vierekkäiset huiput.

   Reply

Leave a Reply