Menu
Jordania

Ensimmäistä kertaa sukeltamassa – kohtaaminen merimadon kanssa ja muita paniikinpoikasia

Märkäpuvut päälle, painovyöt lantiolle ja happipullot selkään. Jalat meinaavat sortua kaikesta tästä painosta ja painovyön kivet hankaavat lantioluita. Olikohän tämä sittenkään hyvä ajatus? Paino helpottaa vedessä, mutta mereen päästäkseen täytyy taapertaa pitkän hiekkarannan yli. Kohta oltaisiin ihan ensimmäistä kertaa sukeltamassa – jos vaan tästä ensimmäisestä koettelemuksesta selvittäisiin.

Israelin ja Jordanian matkallamme reittimme vei väistämättä Aqabaan. Rantakaupunki ei kovin paljoa innostanut, koska ei olla kovinkaan rannalla löhöävää tyyppiä. Mutta jostain mielen uumenista se ajatus tuli. Punainenmeri ja halpa hintataso – mennään sukeltamaan!

Meistä ei kumpikaan ole koskaan sukeltanut. Minä en ole tainnut edes snorklata, ainakaan kunnolla. Päätettin kuitenkin selvittää, josko päästäisiin ihan laitesukeltamaan. Jos se ei onnistuisi, olisi varavaihtoehtona snorklaaminen. Aqaba on pullollaan sukelluskouluja ja -yrityksiä, joten jokaiselle varmasti löytyy sopiva. Me päädyimme valitsemaan Aqaba’s Anchor Diving Centren. Yritys pitää majaansa Aqaban keskustassa, joten toimistolle on kävelymatka useimmista majapaikoista.

Toimistolla kerroimme, että haluaisimme päästä sukeltamaan. Ja sehän onnistui! Aqaba’s Anchorilla on valikoimissaan Discover Scuba Diving -sukellus, johon ei tarvita lainkaan aiempaa kokemusta. Se sopii täydellisesti tällaisille, jotka haluavat päästä ensimmäistä kertaa sukeltamaan, mutta eivät halua tai ehdi suorittaa koko PADI-kurssia. Allekirjoitimme muutamat lomakkeet ja sovimme lähtöajankohdan muutaman tunnin päähän.

Aqaba, ensimmäistä kertaa sukeltamassa

Ensimmäistä kertaa sukeltamassa

Aqaban sukellusvedet sijaitsevat useamman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Rannalle pääsee kulkemaan bussilla, mutta ainakin Aqaba’s Anchorin sukelluksiin sisältyi kyyditys hotellilta rannalle. Meidän sukelluskohteemme olisi Cedar Pride, jossa vanha laivanhylky makaa meren pohjassa. Me ei vielä tässä vaiheessa sukellettaisi 27 metrin syvyyteen, vaan jäätäisiin sukeltelemaan vähän matalampaan veteen.

Rannalla eteemme kannettiin sukellusvälineet. Oli happipulloa, maskia, painovyötä ja räpylöitä. Lisäksi saatiin käyttöömme pyyhkeet ja kylmälaukussa erilaisia juomia. Oppaiden ohjeistuksella puettiin kamppeet päällemme. Meinasin tuskastua jo tässä vaiheessa. Miten paljon ne painavatkaan! Rantaan oli muutamia kymmeniä metrejä matkaa ja meinasin lyyhistyä painavien happipullojen ja painovöiden alle. Yritä siinä nyt sitten näyttää iloiselta ja innostuneelta kuvissa, joita oppaamme räpsi kamerallaan.

Aqaba, sukellustarvikkeet

Rantaveteen päästyämme alkoivat harjoitukset. Opeteltiin hengittämään ja tasaamaan painetta. Veden alla hengittäminen ei olekaan ihan niin helppo nakki kuin voisi kuvitella. Oppaamme oli sopivan huolehtiva, mutta jämäkkä, ja saatiin tarvittavat taidot opeteltua. Tällä sukelluksella meidän ei tarvinnut vielä huolehtia sukellussyvyyden säätämisestä – riitti kun osattiin hengittää, tasata painetta, kommunikoida käsimerkein ja tiedettiin, miten hätätilanteessa pitäisi toimia.

Matalassa rantavedessä harjoiteltuamme opas nappasi meidät käsikynkkään ja lähdettiin lipumaan kohti syvempiä vesiä. Keskityttiin hengittämiseen ja siinä ohessa ihmeteltiin merenpohjaa. Tällä kertaa vesi ei ollut kaikkein kirkkainta, eivätkä korallien ja kalojen värit päässeet ihan täyteen loistoonsa.

Sukeltaminen oli helppoa, kun ei tarvinnut huolehtia suunnasta, vaan edettiin oppaan kyljessä. Kun korvat tuntuivat menevän lukkoon, tasattiin painetta itsenäisesti. Välillä seisahduttiin hiekalle ottamaan valokuvia. Polvipituiset märkäpuvut osoittautuivat hankaliksi hiekan raapiessa polvia.

Oppaamme tarkkaili mittareitamme, jotta osattaisiin lähteä pintaan hyvissä ajoin. Ensikertalaisilla happea kuluu enemmän, sillä hengittäminen on nopeampaa. Ehdittiin olla vedessä vajaan tunnin verran, kunnes tuli aika nousta pintaan.

Aqaba, koralli

Toinen sukelluksemme

Sukeltaminen oli niin mieletön kokemus, että haluttiin tehdä se vielä uudelleen! Seuraavana päivänä kirmattiinkin takaisin toimistolle ja saatiin sovittua sukellusaika samalle päivälle. Tällä kertaa suuntasimme hieman etelämmäksi rannalle, johon oli sukeltajien iloksi upotettu vanha tankki. Autokyytikin oli mielenkiintoinen, sillä alettiin lähestyä Saudi-Arabian rajaa. Punaisen meren Akabanlahti on siitä erikoinen, että neljä valtiota rajaavat merenrantaa ihan vieri vieressä. Lahden pohjoispäässä on pienet suikaleet Israelin ja Jordanian rantaviivaa, itärannalla Jordania rajautuu Saudi-Arabiaan ja länsirannalla Israel Egyptiin. Yhdeltä seisomalta voi siis nähdä neljä eri valtiota.

Aqaba, kyyti
Aqaba, sukellusranta

Tällä toisella sukelluskerralla päästiin uppeluksiin vähän nopeammin. Nytkin mentiin käsikynkässä oppaan kanssa, mutta saatiin vähän enemmän liikkua myös itsenäisesti. Tankin luo saapuessamme saatiin ensimmäistä kertaa sukeltaa itseksemme. Opas oli kuitenkin tarkkana, ettei lähdetty liian pitkälle. Tankki sijaitsee melko matalassa vedessä ja sinne tehdään paljon retkiä myös lasipohjaveneillä. Tankin luona saakin olla tarkkana, ettei nouse liian lähelle pintaa tai ettei snorklatessa jää aluksen alle. Päästiin muutamien turistien valokuviin, kun meidän kanssamme samaan aikaan tankille saapui yksi tällainen vene.

Aqaba, tank
Aqaba, tankki ja kalat

Tankilla vierailemisen jälkeen lähdettiin jatkamaan matkaa. Aukeilla alueilla saimme sukeltaa itsenäisesti, mutta korallien läheisyydessä opas nappasi meidät taas kylkeensä. Nyt sukellettiinkin upeiden koralleiden keskellä ja nähtiin monenmoisia kaloja. Korallien yllä lipuessamme opas osoitti pohjaan. Siellä, ihan muutaman metrin päässä meistä, makasi sykkyrällä paksu toista metriä pitkä sininen käärmeen näköinen otus. Käärmekammoisena en suinkaan ilahtunut näystä. Halusin äkkiä pois, mieluiten pintaan. Tämä oli itselleni sukelluksen vaikein paikka. Kymmenen metrin syvydessä panikoinnille ei voinut antaa tilaa. En luonnollisesti veden alla voinut kertoa paniikinpoikasestani oppaalle. Nyt oli pakko rauhoittua ja hengittää syvään. Vilkaisin pari kertaa taakseni nähdäkseni, ettei tuo otus vain lähtenyt seuraamaan meitä. Vähitellen sain adrenaliinitason laskettua ja pääsin taas normaaliin mielentilaan.

Onnistuneen sukelluksen jälkeen haluttiin käydä vielä snorklaamassa. Saatiin yritykseltä snorkkelit ja lähdimme kahdestaan etsimään tietä korallien läpi aukeammille vesille. Snorklaaminen olikin ihan hauska lisä sukeltamiseen, sillä nyt saatiin ihmetellä koralleja ja kaloja omaan tahtiimme. Useamman kerran tuli sellainen olo, että pinnalta olisi kiva piipahtaa vähän syvemmälläkin ihailemaan elämää.

Aqaba, sukeltamassa
Aqaba, sukellus, korallit

Sukeltaminen oli ihan mahtava kokemus ja meille jäikin siihen hirmuinen into päälle. Joskus pitäisi tehdä matka vaikka Kaakkois-Aasiaan ihan vaan sukeltamaan. Oli se vaan niin siistiä!

Oletko sinä kokeillut sukeltamista tai haluaisitko kokeilla sitä? Millainen kokemus se oli? Entä harrastatko sukellusta enemmänkin?


Reissun edellinen teksti: Wadi Rum – unohtumaton matka punaisessa autiomaassa
Reissun seuraava teksti: Sukelluksia, ruokaähkyjä ja biitsitöntä rantalomailua Aqabassa

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

6 Comments

 • Huikeeta että jäi positiiviset fiilikset sukeltamisesta! Mä olen käynyt seitsemänvuotiaana Eilatissa sukeltamassa ensimmäisen kerran ja siitä se vuosia kestänyt harrastus sitten lähti, vaikka viime aikoina onkin tullut käytyä melko harvoin sukelluskohteissa. Oon tavallaan onnellinen että mut heitettiin intro-sukellukselle jo noin pienenä, sillä edelleenkin se jollain tapaa tuntuu pikkasen epämukavalta, joten saattaa jopa olla, että jos näin aikuisiällä lähtisin kokeilemaan, niin en välttämättä olisi niin innoissani lajista. Harmi, että Egyptin tilanne on nyt mikä on, muuten suosittelisin lämpimästi sitä sukelluskohteena, mutta Thaimaassa (ja itseasiassa lähempänä myös Maltalla) on paljon hyviä aloittelijoillekin sopivia sukelluskohteita, joten ei muuta kuin sinne vain! Tai siiten jos innostut enemmän ja jos kylmä vesi ei pelota, niin sukellus Islannissa mannerlaattojen välissä oli melkonen kokemus. Samoin Virossa on uponnut vankila, jossa voi kans sukeltaa vähän erilaisessa ympäristössä, mutta nämä melkein sitten vaativat jo kurssien käymisen 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   9.7.2017 at 18:41

   Ihanaa, kiitos vinkeistä! Maltaa en ole ajatellutkaan sukelluskohteena. Se olisi ainakin helppo kohde lyhyemmällekin reissulle.
   Aika huippua, että olet päässyt aloittamaan sukeltamisen jo pienenä. Tuota Islannin sukellusta tulikin jo vähän katseltua. Kiva kuulla, että se on ollut upea kokemus. Täytyy laittaa harkintalistalle, kun joskus Islantiin tehtäisiin vähän pidempi reissu.

   Reply
 • Anu/ Konalla
  19.7.2017 at 21:43

  Hienoja sukelluskuvia! Mua on siippa yrittänyt saada jo pitkään sukeltelemaan, mutta vielä en ole uskaltanut lähteä. Rakastan merta, mutta ajatus veden alla pidempään olemisesta ahdistaa vielä. Katsotaan, nyt olisi ainakin paljon mahdollisuuksia täällä Havaijilla. Ehkä otan ensin surffauksen haltuun, katsotaan sitten, jos pelko sukeltelusta pienenisi. Hyvä blogi, jään seurailemaan!

  Reply
  • Suunnaton
   20.7.2017 at 17:13

   Kiitos! Tervetuloa seuraamaan, toivottavasti viihdyt! Veden alla oleminen oli aika jännää, jos vahingossa rupesi sitä enemmän miettimään. Tuolla täytyy pitää ajatukset monella tapaa kurissa 🙂 Surffaamistakin olisi tosi kiva kokeilla. Meidän oli tarkoitus tuolla reissulla testata sitäkin Välimeren rannalla, mutta keli ei osunut ihan nappiin. Ihanaa aikaa Havaijilla ja tsemppiä surffaamiseen – ja ehkä sukeltamiseenkin!

   Reply
 • Sats
  14.2.2018 at 23:46

  Moi, kiitos mielenkiintoisesta blogista ja hyvistä vinkeistä Jordaniaan. Suuntaamme sinne eka kertaa pääsiäisenä. Aiemmin on käyty naapurimaassa lahden toisella puolen kaksi kertaa. Osaatko sanoa missä kohdin rantaviivaa ovat Akabassa/Akaban läheisyydessä parhaat snorkkelilla nähtävät koralliriutat? Olemme aiemmin snorklanneet Eilatin Coral Beachillä jossa on varta vasten snorkkelointia varten tehdyt reitit joissa hyvä näkyvyys.

  Reply
  • Suunnaton
   15.2.2018 at 18:23

   Moikka! Kiva kun kommentoit! 🙂
   Käsittääkseni Japanese Garden on yksi tuon rannan parhaista snorklauspaikoista. Omaa kokemusta siitä ei ole, mutta kannattaa ainakin selvitellä sitä. Matkaa Aqaban keskustasta sinne on reilu 10 km.
   Ihanaa reissua teille!

   Reply

Leave a Reply