Menu
Jordania

Matkaohjeet Wadi Rumin autiomaahan

Muutama vuosi sitten tein matkan Saharaan. Autiomaassa vietetty yö on jäänyt ikuisesti mieleen. Upea taivas ja linnunrata, hiekkadyynit ja aamuauringon sarastaessa nautittu aamiainen olivat jotain, minkä haluaisin kokea uudelleen. Kun kuulin Jordaniassa sijaitsevasta Wadi Rumin autiomaasta, jossa voisi myös yöpyä, olin myyty. Vihdoin pääsisin taas kokemaan upean tähtitaivaan aavikolla.

Tässä postauksessa kerron, miten Wadi Rumiin pääsee matkustamaan omatoimisesti erityisesti Petrasta.

Matka Wadi Musasta Wadi Rumiin

Petran kalliokaupunkin vieressä sijaitsevassa Wadi Musan pikkukaupungissa herätyskello soi aikaisin. Kamat kasaan ja hotellin alakertaan pikaiselle aamiaiselle. Aulassa oli jo muutama muukin matkustaja odottamassa pikkubussia, joka veisi meidän reissun seuraavaan kohteeseen. Siinä missä Wadi Musaan saavuimme paikallisten täyttämässä pikkubussissa, oli tällä kertaa matkaseurana muita reppureissaajia. Seuraavana kohteenamme olisi toinen Unescon maailmanperintökohde, Wadi Rum.

Wadi Musasta Wadi Rumiin liikennöi pikkubussi, johon kannattaa varata paikat etukäteen. Helpoiten tämä käy pyytämällä hotellin henkilökuntaa soittamaan bussikuskille. Tällöin bussi saapuu hotellin etuovelle sovittuna aikana. Muistaakseni bussi liikennöi vain kerran päivässä – aikaisin aamulla.

Wadi Rum, kylä, autiomaa

Wadi Rumin kylä autiomaan laidalla. Tästä se alkaa.

Wadi Rum

Wadi Rum on suojeltu autiomaa-alue. Wadi Rumissa on kuvattu useita elokuvia, muun muassa Arabian Lawrence sekä useita Marsiin sijoittuvia leffoja. Punaisen hiekan ja erikoisten kallioiden keskellä ymmärtää, miksi.

Wadi Rum on Petran ja Aqaban ohella yksi Jordanian suosituimmista matkakohteista. Autiomaaretkiä tarjoaakin niin monta yritystä, että niiden välillä voi olla vaikea valita sopivaa. Me päädyimme Bedouin Directionsiin. Mehedi-nimisen miehen pyörittämää firmaa oli kehuttu niin muutamassa suomalaisessa blogissa kuin kansainvälisillä matkailusivustoillakin.

Matkan varaus sujui näppärästi sähköpostitse. Mehedin kanssa sovimme meille sopivasta retkestä ja saimme lyötyä lukkoon aikataulun. Hän lähetti yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka Wadi Rumin kylään saavutaan ja miten mahdolliset huijaukset vältettäisiin. Jaan nämä vinkit tässä postauksessa.

Kuinka välttää huijausyritykset

Ensimmäinen ohje koski kansallispuiston sisäänkäyntiä. Bussi pysähtyisi Visitor Centerin pihalla, ja ohjeena oli, että toinen matkustajista kävisi sisällä rakennuksessa ostamassa sisäänpääsyliput puistoon, kun toinen jäisi bussiin odottamaan. Bussin saapuessa kansallispuiston portille, mieheni ja muutama muu nousivat bussista ja lähtivät ostamaan lippuja. Suurin osa matkustajista jäi bussiin odottamaan. Hetken päästä bussiin tuli henkilöitä rahastamaan sisäänpääsystä. Epäilen suuresti, että nämä rahat eivät suinkaan päätyneet kansallispuiston hyväksi, vaan näiden miesten omiin taskuihin. Me ei luonnollisesti jouduttu tätä potentiaalista huijausmaksua maksamaan, sillä oltiin ohjeiden mukaisesti hankkimassa lippuja jo virallisella keinolla.

Wadi Rum, House of Lawrence, maisema

Mehedi oli ohjeistanut saapumaan bussilla suoraan hänen kotitalolleen. Visitor Centerillä ja muilla pysähdyspaikoilla päivystäisi ihmisiä, jotka yrittäisivät saada matkailijat vaihtamaan heidän palveluihinsa ja saattaisivat valehdella olevansa Bedouin Directionsista. Tämän vuoksi oltiin aika varuillamme.

Kylään pysähtyessämme bussin vierelle tuli mies, joka sanoi tulleensa hakemaan Bedouin Directionsin vieraita. Oltiin ihan varmoja, että tämä on nyt sellainen huijausyritys. Bussissa oli pari muutakin matkustajaa menossa samaan paikkaan meidän kanssamme. Nämä tekivät lähtöä tuon miehen mukaan. Kävimme heidän kanssaan lyhyen keskustelun, että oletteko te nyt ihan varmoja, meidänhän piti mennä perille asti tällä bussilla. Kävi ilmi, että toinen näistä naisista oli käynyt Wadi Rumissa useaan otteeseen ja hän tunsi meitä huhuilleen miehen. Niinpä nousimme bussista ja istuimme tämän miehen jeepin kyytiin.

Saksalaisen sanaan kannatti luottaa, sillä jeeppi kuljetti meidät ihan oikeaan osoitteeseen. Istahdettiin hetkeksi alas juttelemaan, juomaan teetä ja odottamaan autokuskiamme. Olimme alunperin varanneet yksityisen kahden päivän jeeppiretken Wadi Rumiin. Muutama päivä ennen retkeä sain Mehediltä sähköpostia, jossa hän kertoi toisen porukan toivovan hieman edullisempaa yhteismatkaa. Hetken pohdittuamme suostuimme yhteisreissuun, joten jakaisimme jeepin juuri näiden kahden saksalaisen kanssa. Saksalaiset olivat varanneet ensimmäiselle etapille kameliratsastuksen, ja heidän lähtiessään kamelinhakuun, me jäimme vielä hetkeksi odottamaan autokyytiä.

Wadi Rumissa vietetty vuorokausi oli yksi matkamme kohokohdista. Se ansaitsee ihan oman postauksensa: Wadi Rum – unohtumaton matka punaisessa autiomaassa.

Wadi Rum, maisema, jeep

Reissun edellinen teksti: Petra – roomalaisilta raunioita vuorten huipulle
Reissun seuraava teksti: Wadi Rum – unohtumaton matka punaisessa autiomaassa

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

40 Comments

 • Elina | Vaihda vapaalle
  5.5.2017 at 09:14

  Argh, noita huijausyrityksiä! On niin ärsyttävää, kun joutuu miettimään keneen voi luottaa ja keneen ei. Onneksi te olitte valveutuneita. Wadi Rum on kyllä hienon näköinen paikka! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2017 at 12:35

   Niinpä. Matkustaminen meinaa käydä raskaaksi, kun joutuu viikonkin oleman varuillaan sen kanssa, ettei joudu huijatuksi. Onneksi saatiin retkenjärjestäjältämme hyvät ohjeet huijausyritysten välttämiseksi. Huijarithan aiheuttavat harmia paitsi matkailijoille, myös kansallispuistolle ja muille alueella toimiville yrityksille.
   Wadi Rum on kyllä upea <3

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  5.5.2017 at 20:51

  Noista huijausyrityksistä en tiennyt mitään, mutta kun olimme matkatoimiston retkellä niin olimme ns. turvassa niiltä. Onneksi tiesitte niistä etukäteen, mutta tosi ikävää kun joutuu koko ajan miettimään kehen voi luottaa. Jään odottamaan seuraavaa postausta 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2017 at 12:38

   Teillä oli tosiaan se etu, että myös matkat Wadi Rumiin kuuluivat valmiiseen pakettiin. Kaikenlaisia vippaskonsteja nuo huijarit keksivätkin. Näitäkään ei olisi tajunnut, jollei etukäteen olisi saanut retkenjärjestäjältä niistä tietoa.

   Reply
 • Anne | Metallia Matkassa
  7.5.2017 at 17:57

  Me käytiin Wadi Rumissa kun oltiin Aqabassa muutama vuosi sitten. Otettiin päiväretki Petraan ja Wadi Rumiin ihan sellaiselta mallia perus -taksikuskilta Aqabasta, ja oltiin tyytyväisiä. Upea paikka! Beduuini kuljetti meitä jeepillä ihmettelemään erilaisia kivimuodostelmia. Ihan kuin olisi ollut keskellä Star Wars -elokuvaa!

  Jos mennään vielä Jordaniaan takaisin, aavikolla olisi upeaa yöpyä. Intiassa oltiin Rajasthanissa kamelisafarilla, jolloin nukuttiin tähtien alla aavikolla. Se oli unohtumaton kokemus!

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2017 at 20:19

   Eikö olekin huikea paikka! Ei ihme, että Wadi Rumia on käytetty niin monen leffan kuvauspaikkana.

   Reply
 • Anna Koskela
  7.5.2017 at 18:48

  meillä oli onneksi kokonaan opastettu ja valmiiksi järjestetty tutustuminen Wadi Rumiin ( Pressimatka). Eivät päässeet ketkään koijarit väliin. Itse tykkäsin kovasti paikasta, mutta kamelilla ratsastamisesta en 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2017 at 20:18

   Kamelilla ratsastaminen ei todella ole kovin mukavaa. Se on kiva kokeilla, mutta ei minullakaan ole mikään hinku siihen jäänyt.

   Reply
 • Kiitos näistä vinkeistä! Aikamoisia huijareita liikenteessä tuolla. Odotan jo innolla teidän seuraavaa juttua. Haavena on Jordanian matka tulevaisuudessa.

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2017 at 20:49

   Kiva kuulla! En voi kehua Jordaniaa liikaa. Siellä saa helpon ja turvallisen vilkaisun Lähi-Itään.
   Huijarit ovat kyllä äärimmäisen kekseliäitä.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  8.5.2017 at 18:58

  Mua niin korpeaa kaikki tuollainen vedättäminen. Eilen viimeksi nousin pois taksista, kun ”mittari oli rikki” ja hintapyyntö nelinkertainen Überiin verrattuna. Argh! Jordania on ihana. Kun oltiin, oli helmikuu ja vähän turhan kylmä yöpyä autiomaassa. Omanissa olen sen sitten myöhemmin tehnyt. Voi sitä pimeyttä ja hiljaisuutta.

  Reply
  • Suunnaton
   8.5.2017 at 22:18

   Taksihuijaukset on tosi ärsyttäviä. Niitä kohtasi välillä myös Jordaniassa.
   Voin kuvitella, että helmikuussa autiomaan illat ja yöt eivät varmastikaan ole kovin lämpimiä. Hrrr…

   Reply
 • Kati / Lähinnä Kauempana
  8.5.2017 at 18:59

  Wadi Rumi vaikuttaa upealta, epätodelliselta! Minua ahdistaa myös kaikki huijaukset/huijausyritykset. On inhottavaa epäillä kaikkea ja kaikkia, mutta ei halua myöskään tukea rikollisuutta/huijareita eikä joutua itse liriin sen takia.

  Reply
  • Suunnaton
   8.5.2017 at 22:19

   No sepä. Harvemmin tavallisissa turistihuijauksissa ihan hirveän suurista rahoista on kyse, mutta ihan periaatteesta en halua tulla vedätetyksi ja tukeneeksi sellaista toimintaa.

   Reply
 • Ne Tammelat
  8.5.2017 at 21:34

  Näyttää kyllä niin makeelta paikalta, että! Olisi ihanaa yöpyä tuollaisessa paikassa. Inhottavia tuollaiset huijarit ja hyvä, että kerrot niistä, niin muutkin välttyvät mahdollisilta ongelmilta.

  Reply
  • Suunnaton
   8.5.2017 at 22:21

   Wadi Rum on aivan ihana <3
   Toivottavasti moni bongaisi huijausvaroitukset täältä tai jostakin muualta, jotta rahat päätyisivät oikealle taholle ja kansallispuiston tukemiseen.

   Reply
 • Toi olisi kyllä tosi upea kohde käydä 🙂 Inhottavaa kyllä kun reissussa joutuu aina välillä miettimään noita huijaamisia :/

  Reply
  • Suunnaton
   9.5.2017 at 22:18

   Suosittelen! Jos ei vielä käynyt ilmi 😉

   Reply
 • Heidi/Himomatkaajan Turinoita
  9.5.2017 at 16:45

  Kiitos käytännönvinkeistä! Tuollainen pakkomyyminen ja huijaus on todella ikävää!!
  Ja kuinka moni turisti siihen ansaan sitten menee, kun ei muusta tiedä.
  Teillä kävi kyllä hyvä säkä, että saitte saksalaiset matkakumppanit, joiden kanssa jakaa niin tietoa kuin kulujakin.

  Reply
  • Suunnaton
   9.5.2017 at 22:17

   Matkakumppanien kanssa kävi tosiaan hyvä tuuri. Olivat tosi mukavia ja suomalaiseen makuun sopivan hiljaisia 😀 Jaettiin vielä taksikin, kun satuttiin kaikki olemaan menossa Wadi Rumista Aqabaan.

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  10.5.2017 at 12:22

  Kuulostaapa ihanalta paikalta, jotain tollasta pitäis kyllä päästä itsekin kokemaan joku päivä! 🙂 reissussa saa kyllä aina olla varuillaan noiden huijareiden suhteen..

  Reply
  • Suunnaton
   11.5.2017 at 09:55

   Harvassa tosiaan on ne paikat, joissa huijareihin ei mahdollisesti törmäisi. Etenkin taksikuskihuijarit tuntuvat levittäytyneen melkein kaikkialle.

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  10.5.2017 at 13:04

  Argh, huijausyritykset on aina ärsyttäviä. Samaan aikaan se varuillaan olo ja jatkuva epäluuloisuuskin tuntuvat ainakin minusta inhottavilta. Parempi kuitenkin olla liian varovainen kuin joutua huijatuksi!

  Reply
  • Suunnaton
   11.5.2017 at 09:57

   Sepä! Usein pienikin, parin euron huijausyritys jää ärsyttämään pitkäksi aikaa. En halua edes kuvitella harmitusta, jos joutuisi isomman huijauksen kohteeksi.

   Reply
 • Sandra
  11.5.2017 at 07:31

  Aavikolla nukkuminen olisi jotain uskomattoman hienoa kokea!

  Inhoan huijausyrityksiä ja varsinkin, jos tulen huijatuksia. Se tuo huonon fiiliksen koko päiväksi, vaikka kyseessä ei välttämättä olisi mikään suuri summa. Onneksi teillä oli hyvät ohjeet ja sopiva epäluuloisuus kannattaa (vaikka se tosiaan tuntuu inhottavalle ja joskus saattaa loukatakin paikallisia).

  Reply
  • Suunnaton
   11.5.2017 at 10:02

   Aavikolla yöpyminen on tosiaan hienoa. Ehdottomasti lähtisin siihen yhä vain uudelleen, jos tilaisuuksia tulisi eteen 🙂
   Minuakin harmittaa, vaikka huijaus olisi kuinka pieni. Se jää helposti ärsyttämään pitkäksi aikaa. Onneksi yleisimmistä huijausyrityksistä saa aika hyvin vinkkejä etukäteen. Toivottavasti se myös vähentäisi huijareiden määrää.
   Hyvä pointti tuo paikallisten loukkaaminen. Aika usein ihmisiin ja avuntarjouksiin suhtautuu epäluuloisesti sen takia, ettei taas joutuisi siihen tilanteeseen, että palveluksista halutaan rahaa. Etukäteen on joskus tosi vaikea arvioida, tarjoaako joku apuaan ihan vaan hyvää hyvyyttään, vai onko siihen taas koira haudattuna.

   Reply
 • Äh näitä huijareita, jotka jaksavat yrittää vetää välistä aina tilaisuuden tullen, jos ei lippurahoissa niin rahan vaidossa tms. Todellä hyvä tietää, millä keinoin Wadi rumissa yritetään päästä osingoille, helposti näihin tietämätön lankeaisi.

  Mutta nuo maisemat, siis aivan uskomattoman upea yhdistelmä vuoria ja punaista hiekkaa. Auringonlasku ja illallinen näissä maisemissa tähtitaivaan alla on varmasti ikimuistoinen elämys!

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:28

   Tuo on tosiaan upea paikka!
   Raha-asioissa saa tosiaan matkoilla olla tarkkana. Mä nostan rahat useimmiten automaatista juuri noiden huijausten välttämisen takia, vaikkei rahannosto varmastikaan ole ihan halvin vaihtoehto.

   Reply
 • Sofia
  11.5.2017 at 19:23

  Kuulostaa todella upealta! Etenkin jos pääsisi yöpymään sellaiseen glamping-tyyliin erämaassa tähtitaivaan alla, ai että!

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:27

   Wadi Rumissa toimii todella monia yrityksiä samankaltaisella sisällöllä. Kuitenkin etenkin juuri leiripaikoissa taitaa olla suuria eroja, ja osa on erikoistunut nimenomaan ”luksusleireilyyn”.

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  12.5.2017 at 11:30

  Hienoja, hienoja maisemia! Kävin jo lukaisemassa seuraavankin postauksen upeiden tähtitaivaskuvien toivossa, mutta harmi että jouduimme molemmat pettymään :/

  Hyviä vinkkejä kerrassaan, etenkin nuo huijausyritysten julki tuominen on arvokasta tietoa reissuaan suunnittelevalle. Vaikka noissa ei välttämättä rahaa menettäisikään, niin onhan se stressaavaa olla koko ajan varpaillaan ja miettiä että kuka on oikealla asialla ja kuka ei.

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:25

   Kiitos! Wadi Rum olisi varmasti ollut vielä upeampi kokemus, jos oltaisiin se tähtitaivaskin nähty.

   Reply
 • Johanna Hulda / Vida de Estrada
  12.5.2017 at 14:42

  Huijarit ja vedättäjät ovat kyllä niin rasittavia, mutta onneksi näiden vedätysten taakse oppii nopeasti näkemään. Hyvähän se on, jos ei ensimmäiselläkään kerralla mene lankaan. 🙂 Wadi Rum näyttää kyllä upealta, ja kokemuksena aavikolla yöpyminen on varmasti ollut upeaa. Itsekin haluan sen vielä kokea!

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:25

   Aika hyvin tavallisimpiin huijauksiin osaa varautua. Tässä Wadi Rumin tapauksessa oli tosi hyvä, että meitä oltiin jo etukäteen varoitettu noista paikoista. Tuskin muuten oltaisiin esim. osattu käydä lunastamassa kansallispuiston lupa rakennuksen sisältä.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  13.5.2017 at 10:12

  Tuo Wadi rum kiinnostaisi nähdä siinä missä Petra omin silmin. Harmittavia tuollaiset huijausyritykset, onneksi harvoin niiden kohteeksi olen joutunut. Ympäri maailmaa on erilaisia yrityksiä luonnollisesti ollut.

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:23

   Aika harvassa tosiaan on ne paikat, joissa huijareita ei olisi. Onneksi suht harvoin niiden kohteeksi joutuu, tai osaa jo ennalta välttää pahimmat yritykset.
   Ja lämpimästi suosittelen sekä Petrassa että Wadi Rumissa käymistä 🙂

   Reply
 • Stacy
  13.5.2017 at 11:04

  Ukottaminen on niin rasittavaa, että sen takia jää käymättä turakoituneissa kohteissa. En tiedä, kumpi on rasittavampaa, sekö, että joutuu hyvän ukotuksen uhriksi vaiko se, että ne luulevat minun lankeavan moiseen.

  Reply
  • Suunnaton
   13.5.2017 at 21:22

   Albaniassa yksi kaupunki oli sinänsä tosi mukava, mutta muutaman huijauksen/yrityksen takia siitä jäi aika ikävät muistot. On tosi harmi, että muutamat ihmiset voivat pilata kanssaihmisten toimeentulon ja maineen.

   Reply
 • Tanja / Tanjan matkassa
  14.5.2017 at 23:05

  Noihin huijareihin on tottunut kun asuin Egyptissä. Ja nykyään on tosi vaikea luottaa keneenkään tuolla maailmalla, vaikkakin oikeasti avuliaita ja mukavia ihmisiä löytyy.

  Siinailla olen yöpynyt tähtitaivaan alla, mahtavaa! Uudelleen voisin lähteä vaikka heti.

  Reply
  • Suunnaton
   15.5.2017 at 19:32

   Siinain tähtitaivas kuulostaa myös kerrassaan upealta! Voi kun kohta pääsisikin taas ihastelemaan tähtiä. Suomen kesän huonoja puolia, ettei niitä nyt oikein näy 🙂

   Reply

Leave a Reply