Menu
Suomi

5 kesäistä matkakohdetta Kokkolassa

Kävin kesällä 2019 tutustumassa Pohjanmaan suunnalla Suomen rannikkoalueisiin: Kokkolaan, Pietarsaareen, Uusikaarlepyyhyn ja Vaasaan. Kokosin tähän postaukseen kivoimmat löydöt Kokkolasta. Kokkolassa pääset tallustelemaan lukuisilla hiekkarannoilla, katselemaan merenrannan kaislikkoa lintutorneista ja samoilemaan vanhankaupungin kauniilla kaduilla.


1. Vattajan rannat ja Ohtakari

Sijainti: Kokkola, Keski-Pohjanmaa
Reitin pituus: Ohtakarin luontopolku 2,1 km
Vaativuus: Helppo, joskin hieman kivikkoisia kohtia.
Parasta reitissä: Saaristofiilis, vaikkei merta kovin paljoa näykään
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Ensimmäinen kohde löytyy Kokkolan pohjoisosasta Lohtajalta. Vattajan niemenkärkeä kohti ajaessa ympärille levittäytyy upea kangasmetsä, jonka lukuisilla hiekkateillä on mukava tallustella päämäärättömästi. Suurin osa Vattajalla vierailevista suuntaa kulkunsa kuitenkin Vattajan hiekkarannoille, joilla kelpaakin viettää rantapäivää dyynien suojassa. Vattajalla kiertelee myös muutama luontopolku. Niiden lähtöpisteitä en tosin itse onnistunut löytämään, lukuun ottamatta dyyneillä kulkevia pitkospuita.

Kokkolan matkakohteet, Vattajanniemi | Matkablogi Suunnaton
Kokkolan matkakohteet, Vattaja | Matkablogi Suunnaton

Vattajanniemen pohjoiskärjestä lähtee pieni ja kapea silta läheiseen Ohtakarin saareen. Ohtakarilla voi tutustua suloiseen kalastusmuseoon tai kiertää muutaman kilometrin pituisen luontopolun. Kesäisin Ohtakarissa palvelee myös kahvila ja saarelta löytyy joitakin majoitusvaihtoehtoja.

Kokkolan matkakohteet, Ohtakari | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Ohtakarin kalastusmuseo | Matkablogi Suunnaton

Ohtakarin luontopolku lähtee varsin huteralta tuntuvan, joskin kiipeämiskelpoisen pookin/näkötornin luota. Luontopolku seurailee rantaviivaa metsän siimeksessä, kunnes saavutaan kivikkoisemmalle alueelle. Muuten helposti seurattavan luontopolun valkoiset merkinnät meinaavat täällä kadota näkyvistä. Täplät johdattavat kuitenkin hieman ylemmäs merimerkin luo. Punaisen lautahäkkyrän vieressä on jatulintarhaksi kutsuttu kivistä ladottu spiraali. Jatulintarhat ovat aikoinaan saattaneet palvella leikkirinkeinä tai pyhinä paikkoina – kukaan ei tunnu tietävän. Kauniin karun kivikkoalueen jälkeen luontopolku pujahtaa jälleen metsään. Loppumatkasta kulkija saa raivata tiensä polulle tursuavan katajamaton halki ja sopivana vuodenaikana napsia suuhunsa pulleita mustikoita.

Luontopolulta ei kannata odottaa erityisempiä merimaisemia. Polun ja rannan välissä on paljon kasvillisuutta, ja meri pilkahtelee oksien lomasta harvakseltaan. Muutamassa kohdassa luontopolulta pääsee kuitenkin puikahtamaan rantakivikkoon. Heikoista merimaisemista huolimatta luontopolku on ihan kulkemisen arvoinen ja esittelee Ohtakarin luontoa monipuolisesti.

Kokkola, Ohtakarin luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Ohtakari | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Ohtakarin jotulintarha | Matkablogi Suunnaton

Voit tutustua Vattajaan ja Ohtakariin tarkemmin:

Kokkolan matkakohteet, Ohtakarin kartta
Kokkola, Ohtakarin kalastusmuseo | Matkablogi Suunnaton

2. Harriniemi (Harrbåda)

Miltä kuulostaisi telttayö vanhan majakan vieressä, jossa tarinan mukaan kummittelee?

Kokkolassa sekin on mahdollista. Kaupungin pohjoispuolella merelle ulottautuu laaja Harriniemi, jonka kärjessä on vanha majakka, tai tarkemmin sanottuna linjaloisto. Harriniemessä kummittelevasta neidosta on liikkeellä useitakin tarinoita. Voit käydä tutustumassa niihin esim. Viinilaakson viemää -blogissa ja Retkipaikassa.

Kokkolan matkakohteet, Harrbådan majakka | Matkablogi Suunnaton

On Harriniemessä muutakin nähtävää kuin hiekkapohjaisen mäntykankaan vierellä rapistuva betoninen majakkarakennelma. Majakan lähettyvillä on lintutorni, josta pääsee katselemaan maisemia ja tietenkin bongaamaan rannalla asustelevia lintuja. Saatat kuulla rannassa myös kellon kilinää. Se kertoo työläisten olevan lähellä. Harriniemen ympäristöstä nimittäin pitää huolta joukko lampaita, jotka liikkuvat aidatulla alueella.

Kokkolan matkakohteet, Harriniemen lintutorni | Matkablogi Suunnaton

Harriniemessä kiertää myös muutaman kilometrin pituinen luontopolku. Luontopolku seuraa Harriniemen itärantaa vuoroin metsikössä ja vuoroin korkeassa rantakaislikossa. Matkan varrella on muutama lintulava ja -torni, joissa pääsee kurkistamaan kaislojen yläpuolelle. Lopun matkaa takaisin majakalle luontopolku kulkee melko suoraviivaisesti ja leveää hiekkatietä pitkin kuivassa kangasmetsässä. Tarkkasilmäinen bongaa luontopolun varrelta myös Krimin sodan aikaisen vallituksen, ns. Makkaramäen, joka näkyy poimuna metsämaastossa.

Luontopolulle pääsee puikahtamaan kolmesta kohdasta: Majakalta, Makkaramäen kohdilta puolimatkasta sekä etelän suunnasta Villa Elbasta, josta luontopolulle kuljetaan erillistä polkua pitkin. Villa Elbasta kävelymatkaa tulee hieman muita lähtöpisteitä enemmän. Löydät luontopolun kartan Kokkolan nettisivuilta.

Kokkola, Harriniemen luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Harriniemi | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Harriniemen luontopolku | Matkablogi Suunnaton

3. Neristan

Kokkolassa ei kannata jättää väliin sen suloista vanhaakaupunkia, Neristania! Kaupungin keskustan tuntumassa risteilevä ruutukaava on täynnä suloisia puutaloja. Nappaa Kokkolan torilta jätskitötterö mukaan ja haahuile pitkin vanhankaupungin katuja ihailemassa kauniita ja julkisivuja.

Kiinnitä huomiosi myös yksityiskohtiin: vanhoista ajoista muistuttavat juorupeilit, joiden avulla sisätiloista on voitu tarkastella kadun elämää, sekä ikkunalaudoille sijoitetut posliiniesineet. Neristanin kadunnimikyltteihin on hauskasti yhdistetty pieniä palasia historiaa kertomalla, mistä kukin katu on saanut nimensä tai mikä kadun merkitys on aiemmin ollut.

Neristanista voit lukea tarkemmin:

Kokkolan vanhakaupunki | Matkablogi Suunnaton
Kokkolan vanhakaupunki | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Neristan | Matkablogi Suunnaton

4. Kahvila Saha

Ennen reissuani sain Twitterissä oivan matkavinkin: Kokkolan Ykspihlajan alueella sijaitsevan Kahvila Sahan. Kahvila osoittautuikin yhdeksi kesän sympaattisimmista vierailukohteistani. Meren rannalla sijaitseva punamultainen rakennus pihapiireineen luo oivan paikan maistella kahvilan herkullisia leipomuksia. Kahvila Saha on varsin omaperäinen, mutta silti hyvin suloinen paikka. Kahvilassa järjestetään myös jos jonkinmoista tapahtumaa. Kannattaa vilkaista, jos kohdallesi osuisi vaikka kesäteatteria, konsertteja tai hulavannetunti!

Kokkola, Kahvila Saha | Matkablogi Suunnaton

5. Laajalahti

Sijainti: Kokkola, Keski-Pohjanmaa
Reitin pituus: Luontopolku 3,5 km
Vaativuus: Helppo
Parasta reitissä: Kuivat mäntykankaat, korkeat rantakaislikot
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Laajalahti on mukava virkistysalue Kokkolan lounaispuolella. Laajalahden alueella voi viettää aurinkoista päivää hiekkarannalla, bongailla lintuja näkötornista tai pelata frisbeegolfia. Laajalahden alueella kiertää myös 3,5 kilometrin pituinen luontopolku.

Luontopolku kulkee alkumatkan pitkospuita pitkin lehtometsässä, kunnes pullahtaa auringonpaisteeseen rantaruovikkoon. Pitkokset puikkelehtivat parimetriä korkeassa kaislikossa hyvän tovin, kunnes kääntyvät taas metsään. Lintubongari pujahtaa tässä kohtaa rannan lintupiiloon tai lintutorniin. Luontopolku palaa lähtöpisteeseen kiemurrellen kauniissa mäntymetsässä vanhojen hiekkadyynien keskellä.

Kokkola, Laajalahden luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahden luontopolku | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahti | Matkablogi Suunnaton
Kokkolan matkakohteet, Laajalahti | Matkablogi Suunnaton

Sekä luontopolulle, lintutornille että uimarannalle pääsee kulkemaan samalta pysäköintipaikalta. Luontopolun lähtöportti on aivan pysäköintipaikan alkupäässä toisella puolella tietä. Luontopolusta erillään olevalle korkealle lintutornille ja uimarannalle puolestaan kuljetaan pysäköintialueen toisesta päädystä. Varsin hitaasti syvenevälle uimarannalle vie helposti kuljettava puinen kulkuväylä, mutta lintutornille suuntaavan kannattaa varautua kahlaamaan pehmeällä hiekalla.

Laajalahteen voit tutustua tarkemmin Retkipaikassa tai Kokkolan nettisivuilla, josta löydät myös Laajalahden kartan.

Kokkola, Laajalahden uimaranta | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahden uimaranta | Matkablogi Suunnaton
Kokkola, Laajalahden lintutorni | Matkablogi Suunnaton

Onko sinulla mielessä muita matkavinkkejä Kokkolaan?

Entä kiinnostavatko myös muut kotimaan matkakohteet? Kurkkaa, mitä kaikkea olen kirjoittanut Suomen matkakohteista. Voit katsoa myös tarkemmin postaukset suomalaisista retkikohteista.


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

14 Comments

 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  19.8.2019 at 09:54

  Kokkola on tosi kiva kesäkaupunki! Lähellä, mutta liian harvoin tulee käytyä. Näihin luontokohteisiin en ole oikeastaan tutusunut siellä ollenkaan. Täytyypä laittaa listalle ensikesää varten.

  Reply
  • Suunnaton
   19.8.2019 at 17:02

   Nuo luontopolut olivat varsin kivoja! Korkea rantakaislikko jäi etenkin mieleen – ja nuo ihanat mäntymetsät vanhoine dyyneineen.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  20.8.2019 at 09:53

  Kokkolan luontokeskus Kieppi! Siellä käymme joka kerran kaupungissa käydessämme – tosin pitkälti siksi, että Salkio oli isäni ystävä, mutta on se paikkanakin hieno. Niin ja Tankarin majakka!

  Reply
  • Suunnaton
   21.8.2019 at 09:58

   Onpa kiva yhteys Kieppiin! Kyllähän tuollainen tuo lisää sisältöä näyttelyihin 🙂
   Tankarin majakka on tosiaan ehdottomasti Kokkolan helmiä! Mun piti valitettavasti jättää se nyt väliin, kun reissussa oli koirat mukana.

   Reply
 • Terhi
  20.8.2019 at 21:59

  Kaupungissa tuntuu olevan panostettu paljon luontopolkuihin, hyvä niin. Kokkola on minulle suhteellisen vieras kaupunki joka olisi varmasti visiitin arvoinen.

  Reply
  • Suunnaton
   21.8.2019 at 09:59

   Luontopolkuja tosiaan löytyi muutamia, ja ne olivat varsin hyvässä kunnossa. On kiva, että kaupunkilaisille (ja vierailijoille) tarjotaan helppoa pääsyä luonnon keskelle 🙂

   Reply
 • Tiina / Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 11:36

  Kokkolaan olen tutustunut ystävien kautta. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt kuinka kaunis paikka Kokkola on.
  Ja Ohtakarin leirikeskuksessa olen ollut josku lähes 20 vuotta sitten isosena, se oli ihan uusi ja kiehtova paikka Tampereella asuvalle Satakunnan kasvatille.

  Reply
  • Suunnaton
   23.8.2019 at 11:05

   Ohtakari on varmasti kiinnostava ja erilainen paikka leireilylle. Taisinkin kulkea leirikeskuksen ohi Ohtakarilla kierrellessäni.
   Ja kyllä, Kokkola tosiaan on kaunis!

   Reply
 • Kiitos linkkauksesta! Kauniita kuvia , tuli ihan Suomen kesää ikävä… ja koti-Kokkolaa tietysti. Oma postaukseni Ohtakarista on työn alla vielä mutta kunhan saan sen valmiiksi, niin liitän siihen linkin tähän. Uskomatonta, mutta minäkin kävin ihan viimeisinä lomapäivinä ensimmäistä kertaa tuolla Kahvila Sahassa. Se oli kyllä tosi kiva paikka. En oikein ymmärrä, miten en ole aiemmin siellä käynyt vaikka siitä Kokkolassa paljon on kohistukkin.

  Reply
  • Suunnaton
   23.8.2019 at 11:03

   Kahvila Saha oli tosiaan sympaattinen paikka! Siellä koki pääsevänsä sisään ”kyläyhteisön” arkeen, mutta tunsi silti olonsa tervetulleeksi.
   Onpa kiva, jos viitsit linkata tulevaan juttuusi! Sun blogisi oli kyllä oiva tietolähde Kokkolan reissua suunnitellessa.

   Reply
 • Anu / Matkataan Mutkitellen
  23.8.2019 at 10:12

  Kokkolassa tulee käytyä työn takia melko usein. Neristanissa olen käynyt mutta muuten en ole kaupunkiin ehtinyt tutustua. Hyviä vinkkejä, jos vaikka joskus ehtisi 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   23.8.2019 at 11:01

   Kiitos Anu! Toivottavasti näistä oli iloa ja ehdit joskus kierrellä Kokkolaa enemmänkin 🙂

   Reply
 • Onpa kivoja paikkoja! Ikinä en ole Kokkolassa käynyt ja tuo Ohtakari näyttää ainakin tosi kivalta! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   24.8.2019 at 12:46

   Minullekin tämä oli (tietääkseni) ensimmäinen kerta Kokkolassa. Kaupungin ympäristöstä löytyi paljon kaikenlaista kivaa kesätekemistä 🙂

   Reply

Leave a Reply