Menu
Jordania

Näkymä Luvattuun maahan – Mount Nebo

Israelin ja Jordanian kiertomatkalla 2016 teimme Jordanian pääkaupungista Ammanista käsin päiväretken Kuolleellemerelle, Mt. Nebolle sekä Madabaan.

Päiväretken ensimmäiseltä etapilta, Kuolleeltamereltä jatkoimme Mount Nebolle. Vuoren nimi ei välttämättä kuulosta lainkaan tutulta, mutta se on yksi Raamatun paikoista. Mount Nebo on paikka, jossa Raamatun mukaan Jumala näytti Moosekselle luvatun maan. Minä tahdoin ehdottomasti nähdä tuon maiseman!

MtNebo, maisema
MtNebo, panorama
MtNebo, panorama2

Podin vähän huonoa omaatuntoa, koska väkisinkin mieleen hiipi ajatus: Luvattu maa…tällainen kuiva hiekkaerämaa. Oikeasti?
No onhan Raamatun kirjoittamisesta jo useampi tuhat vuotta, joten varmasti tämäkin maisema on ollut erinäköinen silloin. Kuten jo Kuolleenmeren yhteydessä kerroin, Jordanjoen vettä käytetään nykyisin paljon kasteluun, jota sitä ei enää tahdo riittää joen alajuoksulle saakka. Veikkaisin, että tämä vaikuttaa paljon myös Mt. Nebon maiseman kuivuuteen.

Mount Nebolta on mahdollista nähdä Jerusalemiin ja Syyriaan saakka. Oli aika hurja tunne katsella pohjoiseen ja miettiä, että joku noista kukkuloista on Syyrian puolella. 100 kilometrin päässä on maa, jossa soditaan rankasti. Kyllä sitä ihminen tunsi itsensä pieneksi. Me ollaan täällä ihan rauhassa, kun melkein kivenheiton päässä on helvetti irti.

Hieno paikka ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Vaikka maisemat olivat tuona päivänä aika utuiset, laittoivat ne miettimään suuria asioita.

MtNebo, taulu
MtNebo, näköalapaikka
MtNebo, monumentti
MtNebo, kukat ja maisema

Reissun edellinen teksti: Jokaisen tulisi kokea Kuollutmeri kerran elämässään
Reissun seuraava teksti: Madaban historiallinen mosaiikkikartta

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

5 Comments

 • miija
  9.2.2017 at 08:59

  Kieltämättä omakin ensireaktio noihin kuviin oli se, että tämmöinenkö se luvattu maa sitten oikein on. 😀 Mutta samoja ajatuksia itselläkin varmasti pyörisi mielessä, on tuo Syyrian sota aika järkyttävä juttu. Suomessa saa elää semmoisessa omassa kuplassaan kun lähellä ei sodita.

  Reply
  • Suunnaton
   9.2.2017 at 11:34

   Niinpä. Lähi-itä tuntuu uutisten valossa olevan tosi kaukana, ihan oma maailmansa. Sitä tuntee olevansa aika etuoikeutettu, kun itse voi lentää noille seuduille tuosta vain, kun taas pakolaisilla on kovan työn takana saada tehtyä sama matka.

   Reply
 • Laura T.
  8.3.2017 at 13:53

  Olipa kiva, että löysin blogisi sinne jättämäsi kommentin kautta – täältähän löytyy huiman paljon kiinnostavia kohteita! Tuota tosiaan mietin itsekin Välimeren yli lentäessäni, että kuinka etuoikeutettua onkaan saada taittaa matka lentäen tuosta noin vain, kun taas huonommassa asemassa olevat taittavat matkan kumiveneillä vaaroja uhmaten.

  Reply
  • Suunnaton
   9.3.2017 at 16:51

   Kiva kuulla! Tervetuloa blogin pariin 🙂
   Joskus on tosiaan ihan hyvä laittaa asioita oikeaan perspektiiviin.

   Reply
 • Laura T.
  8.3.2017 at 13:55

  Tarkoitin siis, että löysin blogisi omaan blogiini jättämäsi kommentin kautta – alkaa jo ihan sanat sekoilla :).

  Reply

Leave a Reply