Menu
Israel / Jordania

Vinkit rajanylitykseen Israelista Jordaniaan

Useimmat Lähi-Idän maista eivät katso suopeasti Israelissa vierailleita matkailijoita. Jordania on tästä poikkeus. Israelin ja Jordanian välillä matkustaminen on mahdollista ja jos ei nyt helppoa, niin ainakin kohtuullisen kivutonta. Muutama juttu rajanylityksestä täytyy kuitenkin tietää.

Rajanylityspaikat Israelin ja Jordanian välillä

Israelin ja Jordanian välillä on kolme rajanylityspaikkaa: Wadi Araba etelässä Eilatin ja Aqaban välillä, The Allenby / King Hussein Bridge Kuolleenmeren pohjoispuolella Länsirannan Jerichon kohdilla ja kaikkein pohjoisimpana Sheikh Hussein Beit She’anin kohdalla.

Jordaniaan tarvitaan viisumi, joten sen saaminen vaikuttaa rajanylityksiin. Viisumi on ilmeisesti mahdollista hankkia etukäteen, mutta sen saa myös tietyiltä rajanylityspaikoilta.

Kun suunnittelimme matkaa, löysimme tietoja, että Jordaniaan kannattaisi mennä eteläisen Wadi Araban yli ja takaisin Israeliin Allenby Bridgen rajanylityspaikalta. Pohjoinen Sheikh Hussein Bridge sijaitsisi niin kaukana, että se tietäisi tuntien ylimääräistä matkustamista.

Edellä kuvaamani tiedon perusteella oltiin suunniteltu Israelista Jordaniaan ja takaisin Israeliin etenevä reittimme kulkemaan vastapäivään Kuolleenmeren ympäri. Vuoden 2016 alussa rajanylitystä koskevat vaatimukset kuitenkin muuttuivat niin, että Jordanian viisumia ei saa hankittua miltään muuta raja-asemalta kuin kaikkein pohjoisimmalta Sheikh Husseinin rajanylityspaikalta.

(Ajankohtainen tieto rajanylityksen vaatimuksista kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Selvittelyn voi aloittaa vaikka täältä.)

Miten rajalle sitten pääsee, ja miten sieltä pääsee edelleen Ammaniin?

Jerusalemista rajalle

Jerusalemista kulkee bussi rajanylityspaikan vieressä sijaitsevaan Beit She’anin kaupunkiin. Egged-yhtiön bussi lähtee Jerusalemin Central Bus Stationilta. Aikatauluja kannattaa katsoa Eggedin nettisivuilta.

Lippu ostetaan lipunmyyntipisteeltä, joka sijaitsee bussiaseman ylemmissä kerroksissa (2. tai 3. kerros?). Lippua ostaessa kannattaa varmistaa, miltä laiturilta ja monelta bussi lähtee. Kaikki tekstit bussilipussa ja laitureilla ovat hepereaksi, joten niiden perusteella oikea laituri on hankala päätellä.

Jerusalemissa bussiasemalle pääsee näppärästi raitiovaunulla. Oikea pysäkki (Central station) on helppo löytää raitiovaunun kuulutusten perusteella.

Bussimatka Jerusalemista Beit She’aniin kestää muutaman tunnin. Bussi jatkaa Beit She’anista vielä eteenpäin, joten oikean pysäkin kanssa täytyy olla tarkkana. Bussi kulkee Länsirannan kautta ja siirtyminen takaisin Israelin puolelle erottuu selvästi matkalla. Länsirannalla ollessa voi siis chillata, ja terästäytyä oikean pysäkin löytämiseksi vasta ns. rajapisteen jälkeen. Me löydettiin oikea pysäkki sen avulla, että bongatiin yhdessä kiertoliittymässä kyltti Jordanian rajanylityspaikalle. Jäätiin bussista heti tämän jälkeen.

Beit She’anista on vielä muutama kilometri rajalle. Me taitettiin se matka taksilla, jonka voi napata lennosta. Kovin paljoa takseja ei tuolla liiku. Me saatiin taksi 5-10 minuutin odottelun jälkeen. Jos Beit She’anissa kaipaa lounasta, on tuossa pienessä kaupungissa ainakin McDonald’s.

Rajanylitys

Rajalla pitää ensin mennä rakennukseen, josta pitää löytää oikeat tiskit, joilla saadaan Israelin poistumisleimat ja maksetaan rajanylityksen muutaman euron suuruinen maksu. Tämän jälkeen kuljetaan tax free -kaupan oloisen myymälän läpi ulos odottamaan bussia. Rajaa ei saa ylittää jalkaisin, vaan tuo muutaman kymmenen metrin matka taitetaan bussilla.

Israel, Sheikh Hussein Bridge, googlemaps

Google Mapsin kuvaa. Taksi jättää Israelin puolella tähän. Rajamuodollisuudet hoidetaan kuvassa taustalla näkyvässä rakennuksessa.

Jordanian puolella rajaa kävellään turvatarkastuksen läpi ja käydään taas parilla tiskillä. Ensimmäisellä ostetaan viisumi ja toisella saadaan maahanpääsyyn oikeuttavat merkinnät. Taas kannattaa pitää mielessä, että jos mielit jatkossa matkustaa muslimimaihin, passi voi olla järkevää pitää puhtaana Israeliin ja sen rajanylityspaikkoihin viittaavista merkinnöistä. Saatiinkin myös Jordanian viisumi ja merkinnät helposti erilliselle paperille.

Normaali viisumi edellyttää muutaman yön mittaista reissua Jordaniassa. Petraan lyhyemmälle käynnille suuntaaville turisteille on omat käytäntönsä. Jostain muistan lukeneeni, että viisumimaksu pitäisi maksaa dinaareissa. Mielestäni näin rajalla rahanvaihtopisteen, joten jos dinaareita ei ole valmiiksi mukana, voinee rajalla saada vaihdettua rahaa. Meillä oli jo valmiiksi mukana jonkin verran JODeja.

Rajalta Ammaniin

Parikymmentä metriä rajan jälkeen on muutama rakennus, joista voi joko vuokrata auton tai hankkia taksin. Taksimatka Ammaniin kestää pari tuntia ja maksaa kiinteän 36 JOD. Meidän taksikuskimme tosin rupesi Ammanissa vaatimaan vielä 5 dinaarin ylimääräistä maksua, sillä hotellimme sijaitsi kauemmalla puolella kaupunkia ja osuimme kaupunkiin ruuhka-aikaan.

Olin aiemmin lukenut (mahdollisesti täältä), että kaupungin toiselle laidalle taksi maksaa 2 dinaaria, joten sen verran ylimääräistä suostuttiin kuskille maksamaan. Sehän ei kuskille kelvannut, vaan mies suuttui suunnattomasti. Oliko se todellisuutta vai teatteria, en tiedä. Lopulta saatiin kuitenkin tavaramme auton takaboksista ja päästiin hotelliin sisään.

Reissun edellinen teksti: Matka Länsirannan halki
Reissun seuraava teksti: Amman, matkailijoiden parjaama pääkaupunki

Katso myös matkaopas Jordaniaan, vinkit liikkumiseen Jordanian sisällä  sekä muut Jordaniaa ja Israelia koskevat postaukset!


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply