Menu
Jordania

Petra By Night – kalliokaupunki kynttilänvalossa

Petran kalliokaupunki, yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä, on mahdollista nähdä myös yöaikaan. Muutaman kerran viikossa Petra ja sinne vievä tie on valaistu kynttilöin. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä Petra By Night järjestettiin sinä iltana, kun saavuimme Petraan Jordaniaa ja Israelia kiertäneellä reissullamme 2016. Oltiin kuultu iltatapahtumasta niin paljon hyvää, että ostettiin liput illaksi.

Kahdeksan jälkeen illalla Petran sisäänkäynnin edustalle alkoi kerääntyä ihmisiä. Meitä ei ollut vaan muutamaa, vaan ihmisiä oli lopulta varmasti toista sataa. Kun portit avattiin, ihmiset alkoivat siirtyä kohti kynttilänvalossa kylpevää polkua. Petraan vievä tie oli valaistu ainoastaan lyhdyin. Lyhdyt oli tehty paperipusseista, joiden sisällä oli hiekkaa painona ja kynttilä antamassa valoa. Lyhtyjä oli ripoteltu polun varteen muutaman metrin välein.

Näky oli aika upea jo avoimessa maastossa. Kun polku meni kallion sisään, alkoi näkymä olla vielä upeampi. Satojen lyhtyjen valot heijastuivat kallionseinämistä. Eteensä näki juuri ja juuri. Elämys olisi ollut aivan mahtava, jos kaikki olisivat malttaneet nauttia siitä. Lähes joka toisella vierailijalla oli joko taskulamppu ja puhelin kädessään. Niiden valkoinen ja kirkas valo rikkoi lyhtyjen lämpimän tunnelman pahasti. Jäätiinkin suosiolla jälkeen kaikista noista valonlähteistä ja saatiin lopulta kävellä loppumatka lähes häiriöttä.

Lyhty
Lyhdyt, puhelimenvalo

Kun saavuttiin aukiolle Treasuryn eteen, oli se täynnä ihmisiä, jotka oli istutettu maahan riveittäin. Meillä kävi aika hyvä tuuri, sillä aukio päättyy kallionseinämiin, joiden viereen on sijoitettu muutamia penkkejä. Me saatiin paikat näiltä penkeiltä. Myös aukio oli valaistu sadoin lyhdyin. Pian ohjelma alkoi ja ääneen tuli mies, joka kertoi illan kulusta. Mies kehotti kaikkia pitämään puhelimet poissa, jotta niiden valot eivät häiritsisi tunnelmaa. Myöskään salamaa ei saisi käyttää.

Jes, ajattelin, jos nyt saisi keskittyä kokemukseen täysillä. Voit arvata, noudatettiinko näitä ohjeita… Tapahtumasta jäi vähän kökkö fiilis, kun näkökentässä vilkkui jatkuvasti puhelimien valoja. En halua valittaa, mutta onhan se mälsää, kun tunnelmalliseen tilaisuuteen täytyy tuoda pimeydessä kirkkaana hohtavia näyttöjä.

Saapuminen Tresurylle
Treasury, oranssi

Petra By Night -illan ohjelmassa piti olla tanssia ja musiikkia. Olihan sitä, jotkut tanssivat aukion etualalla kynttilöiden keskellä ja äänimaailmasta piti huolen laulu ja jokin paikallinen soitin. Jossain vaiheessa iltaa kaikille tarjottiin beduiiniteetä. Treasury valaistiin erivärisin valoin. (Ehkä joidenkin mielestä hienoa, mutta ei se nyt ihan istunut tunnelmaan.) Pian ohjelma oli jo ohi. Ihmettelin, että tässäkö tämä nyt oli, oikeasti?

Ihmiset alkoivat vähitellen valua pois aukiolta. Me ehdittiin jo ajatella, että ehkä kynttilät jatkuvat vielä syvemmälle Petraan, muuallekin kuin ensimmäiselle aukiolle. Olisi ollut aika mageeta nähdä kalliokaupunki oikeasti kynttilävalaistuksessa. Jouduttiin kuitenkin toteamaan olevamme väärässä ja poistuttiin aukiolta viimeisten joukossa.

Ehkä toiveemme olisikin ollut liian suuruudenhullu. Olihan jo nyt reitin ja aukion valaistukseen käytetty satoja ellei tuhansia lyhtyjä. Voin vain kuvitella sitä työmäärää, mikä niiden sijoitteluun menee. Ja sama toistetaan parin päivän välein!

Treasury edestä
Treasury, pinkki

Saatoitte ehkä rivien välistä tai ihan suoraan riveiltäkin lukea, että Petra By Night oli jonkinmoinen pettymys. Olin odottanut jotakin suurta ja ihmeellistä, niin paljon sitä oli hehkutettu. Olin odottanut upeita ohjelmanumeroita, joten puolen tunnin (?) pikaesitys ei ihan vastannut odotuksia. Petra By Nightin parasta antia olikin matkan kulkeminen kynttilänvalossa. Jos tuon tapahtuman saisi rajattua parillekymmenelle ihmiselle, alkaisi siinä jo olla oikeanlaista tunnelmaa. Toki lyhtyjen asettelu vaatii kuitenkin sellaisen työmäärän, ettei tapahtumista jäisi silloin järjestäjille mitään käteen.

Lyhtypolku

Reissun edellinen teksti: Petran kalliokaupunki on yksi maailman seitsemästä ihmeestä, ja ihan syystä
Reissun seuraava teksti: Petra – roomalaisilta raunioilta vuorten huipulle

Lue myös muut Petraa koskevat postaukset:

Katso myös:


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

4 Comments

 • Merja / Merjan matkassa
  29.3.2017 at 21:46

  Harmi, että Petra by night tuotti pettymyksen. Ihmiset ovat niin toopeja, etteivät noudata neuvoja. Teidän Jordania juttuja on ollut kiva lukea, kun itse olen nyt paikan päällä. Tänään juuri kävimme Petrassa. Olimme opastetulla retkellä eikä ehditty nähdä kaikkea mitä olis haluttu. Toki sää suosi tänään ja oli aika kuuma, joten ne 850 porrasta olisi ehkä olleet liikaa. Kiva päivä muuten mutta muutama tunti ei riitä millään Petran tutkimiseen.

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2017 at 22:42

   Kiva kuulla, että näistä on ollut iloa! Petran koluamiseen saisi tosiaan varata useamman päivän, jos sen haluaa nähdä kunnolla. Millainen opastettu retki oli, missä kaikkialla ehditte käydä ja oliko opas hyödyllinen?
   Kivaa ja aurinkoista loppureissua!

   Reply
   • Merja / Merjan matkassa
    5.4.2017 at 22:21

    Meillä oli sekä suomenkielinen opas että paikallinen opas mukana. Taustatietoa saimme tosi hyvin, koska Petran tarina ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Kävelimme yhdessä Treasurylle asti ja sen jälkeen oli omaa aikaa. Kiipesimme Royal Tombseille ja lähdimme sitten pikkuhiljaa kävelemään takaisinpäin. Eli paljon meiltä jäi näkemättä.

    Reply
    • Suunnaton
     8.4.2017 at 13:51

     Tuo kuulostaa aika hyvältä kombinaatiolta. Kävelymatkan aikana ehti varmasti saada hyvin infoa historiasta, ja kuitenkaan oppaassa ei ollut kiinni koko aikaa. Varmasti saitte kävelymatkasta enemmän irti kuin me, vaikka oltiinkin perehdytty historiaan jo etukäteen 🙂

     Reply

Leave a Reply