Menu
Jordania

Madaban historiallinen mosaiikkikartta

Israelin ja Jordanian kiertomatkalla 2016 teimme Jordanian pääkaupungista Ammanista käsin päiväretken Kuolleellemerelle, Luvatun maan näkymiä tarjoavalle Mt. Nebolle sekä Madabaan.

Jo aiemmin päivällä Mount Nebolla vieraillessamme olimme nähneet suuria mosaiikkiteoksia. Ei jaksettu niitä ihmetellä kovin kauaa, sillä tiedettiin, että parempaa oli tulossa. Madaban kaupunki kun on tunnettu mosaiikeistaan.

Mosaiikkimuseo ja -kauppa

Kuitenkin sitä ennen, matkalla Mt. Nebolta Madabaan taksikuskimme pysähtyi erään rakennuksen eteen ja kehotti meitä menemään tutustumaan museoon. Kyseessä oli mosaiikkimuseo, jonka yhteydessä oli myös kauppa. Tämä antoi taas uutta osviittaa siitä, että alettiin olla aika lähellä Madabaa, tuota mosaiikeistaan kuuluisaa kaupunkia.

Tuo taksin omatoiminen pysähdys oli selvästi etukäteen sovittu juttu, kuskillamme oli varmasti diili kyseisen kaupan kanssa. Menimme kuitenkin sisään. Ensin pääsimme katsomaan kuinka mosaiikkeja on perinteisesti tehty ja kuinka niitä nykyisin tehdään vähän helpommalla. Päätimme skipata varsinaisen museon ja jatkoimme suoraan kauppaan.

Kaupassa oli myytävänä kaikenlaisia mosaiikkituotteita; tauluja, pöytiä, astioita, rasioita ja vaikka mitä. Olivathan ne ihan hienoja, mutta ei nyt ihan meidän makuumme. Ja olisihan tuollainen aika vaikea kuljettaa Suomeenkin, etenkin ajatellen meidän reissua ja tulevia pysähdyspaikkoja.  Oltiin lähes ainoat asiakkaat kaupassa ja meille kiidätettiin heti kahvikupit käteen.

Paksua ja vahvaa kahvia siemaillen kierreltiin ihmettelemässä kaupan tarjontaa. Mosaiikkien lisäksi kaupassa myytiin myös Kuolleenmeren tuotteita. Niitä lähestyessäni luokseni kiirehti myyjä, joka tarkkaan kertoi, että nämä tässä ovat paikallisia tuotteita ja nuo tuossa ovat ranskalaisen valmistajan tuotteita (eli rivien välistä luettuna pahan suuryhtiön, älä osta niitä).

Kaupassa myytiin myös monia muita Jordaniaan sekä Madabaan, Kuolleeseenmereen ja Pyhään maahan liittyviä tuotteita, ja jokunen tuliainen sieltä lähti meidänkin mukaamme. Pakko myöntää, vaikka periaatteesta en tuollaisia pakkopysähdyksiä haluaisikaan tukea.

MtNebo, mosaiikkikauppa
Mosaiikkikaupan tuotteita

Madaba

Tämän pysähdyksen kautta pääsimme Madabaan saakka. Madaban suurin nähtävyys on mosaiikkikartta, joka on vanhin tunnettu kartta Pyhästä maasta. Kuljettajallamme oli selvästi kuvitelma, että kävisimme vain nopeasti katsomassa tuota karttaa, jonka jälkeen lähtisimme ajamaan takaisin Ammaniin. Kun tuonne asti oltiin tultu, halusimme tietenkin nähdä myös itse kaupunkia. Puhuimme itsellemme vähän aikaa kierrellämyös kirkon lähiympäristössä. Eihän siinä kaupunkia kunnolla ehtinyt nähdä, mutta kuitenkin jotain.

Kuuluisa mosaiikkikartta sijaitsee pienessä kirkossa. Kirkon vieressä, lipunmyynnin ja matkamuistomyymälän yhteydessä on näyttelytila, jossa esitellään kartan sisältöä ja historiaa tarkemmin. Myös pihalla on suuri taulu, jossa kartan sisältöä esitellään. Näihin kannattaa tutustua viimeistään paikanpäällä, jotta kartasta saisi mitään irti. Kartta on melkoisen epämääräinen, joten ilman tietoa kartan sisällöstä siitä on tosi vaikea päätellä mitään.

Kartta on tosi suuri ja se sijaitsee kirkon lattiassa. Kartan jäljellä olevat osat on rajattu ketjulla, jottei kartan päällä käveltäisi. Se ei  ihan ajanut asiaansa, sillä kartan vieressä seisovat ihmiset talloivat samalla mosaiikkia. Teki ihan pahaa katsoa, miten kartta kului lenkkitossujen ja sandaalien alla. Löydettiin kartan palasia myös kirkon reunoilta. Niitä ei ollut suojattu millään tavalla! Uskomatonta, että jonkin noin historiallisen ja arvokkaan teoksen kanssa ollaan niin suurpiirteisiä.

Kirkon reunoilta löytyneet osat kertoivat myös siitä, miten valtava kartta on aikoinaan ollut. Ja olihan se myös hieno. Jos karttaa pöllähtää ex-tempore katselemaan, näyttää se vaan suurelta mosaiikkiteokselta. Mutta jos kartan sisällöstä on edes jonkinlaista käsitystä, on siitä kiva bongailla eri paikkoja. Esimerkiksi Jordanjoessa ui paljon kaloja, osa Kuolluttamerta kohti. Kuolleenmeren reunalla oleva lähin kala on kuitenkin kääntynyt toisinpäin, ikäänkuin pakenemaan tuota suolaista järveä.

Madaba, kirkko
Madaba, mosaiikki, Jerusalem
Jerusalem
Madaba, mosaiikki, Jordan river
Jordanjoki
Madaba, mosaiikki, köydet

Kartan ihmettelyn jälkeen tehtiin pieni kävelykierros Madabassa. En yhtään tiedä minkä tyyppinen osa kaupungista nähtiin, mutta se vaikutti selvästi pienemmältä kaupungilta kuin Amman. Katujen reunoilla oli paljon kauppoja ja paikalliset olivat liikenteessä. Tuohon kaupunkiin olisi ollut ihan kiva tutustua paremmallakin ajalla. <

Madaba, katu

Reissun edellinen teksti: Näkymä Luvattuun maahan – Mt. Nebo
Reissun seuraava teksti: Wadi Musa, kaupunki Petran kainalossa

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply