Menu
Israel

Eilat – yllättävän hyvä lepotauko turistihelvetissä

Toukokuussa 2016 kiersimme kaksi viikkoa Israelissa ja Jordaniassa. Olimme jo käyneet Jerusalemissa ja viettäneet viikon verran Jordaniassa, kun saavuimme takaisin Israelin puolelle. Eilat sijaitsee aivan jordanialaisen rantakaupungin Aqaban vieressä, joten rajanylityksen jälkeen oli näppärä jäädä päiväksi Eilatiin. Mielikuva Eilatista rantakohteena ja suosittuna turistirysänä ei ole houkutellut minua lainkaan. Niinpä odotukset eivät olleet kovin korkealla, kun Eilatiin suunnattiin.

Eilatissa olisi mahdollista käydä delfiinirannalla, sukeltaa tai tehdä retkiä autiomaahan. Epäeettiseksi haukuttu delfiinialue ei houkutellut, sukeltamista oltiin kokeiltu jo Aqabassa ja pidempiin retkiin ei nyt ollut aikaa, sillä pian jatkettaisiin matkaamme Tel Aviviin. Niinpä saavuttiin Eilatiin ilman sen kummempia suunnitelmia.

Eilat, satama

Vaikka Eilat ei etukäteen houkutellut lainkaan, osoittautui siellä vietetty aika oikein leppoisaksi. Jordaniassa vietetyn viikon jälkeen oli jollain tavalla helpotus tulla takaisin Israeliin. Vaikka pidin Jordaniasta valtavasti ja matka oli onnistunut todella hyvin, oli siellä oleminen jotenkin rankkaa. Varmasti suurin syy siihen oli Jordaniassa noudatettava pukukoodi, vaikka se suhteellisen vapaa onkin.

Kyse on aika modernista muslimivaltiosta, mutta Jordaniassa naisten on hyvä pukeutua vaatteisiin, jotka peittävät vähintään polvet ja olkapäät, mieluiten myös nilkat ja kyynärpäät. Olin varautunut matkaan sopivilla vaatteilla, mutta pidemmän päälle oli henkisesti rankkaa, ettei voinut pukea ylleen sitä mitä haluaisi. Jordanian suosituimmissa turistikohteissa toki näkee jos jonkinmoista vipeltäjää, mutta mielelläni pukeudun paikallista väestöä kunnioittaen.

Tämän jälkeen oli ihana pukeutua Eilatissa mekkoihin, shortseihin ja toppeihin.

Vuorokausi Eilatissa osoittautui juuri sopivaksi ajaksi nollautua. Kävimme lepäilemässä hotellin uima-altaalla ja kiertelemässä kauppakeskusta. Rannalla sijatseva Mall Hayam on ihan kattava shoppailupaikka vaatekauppoineen.

Kauppakeskuksen yläkerrassa on useamman ruokapaikan ”ravintolamaailma”, jossa meinasi olla liiankin paljon valinnanvaraa – sen verran herkulliselta pikaruokapaikkojen israelilainen ruoka näytti. Kauppakeskuksessa Israelin todellisuus iski taas vasten kasvoja. Sisään pääsi vain turvatarkastuksen kautta ja käytävillä partioi siviilipukuisia vartioita asevyöt lantiolla keikkuen.

Illalla jalkauduimme rantabulevardille katselemaan turisteja täynnä olevan alueen menoa ja eri väreissä vilkkuvia huvipuistolaitteita. Normaalisti karsastaisin tämän tyyppistä paikkaa, mutta nyt se vaikutti oikein mukavalta. Jordanian puolella oli selvästi tullut hieman ikävä länsimaisia hapatuksia.

Eilat, rantabulevardi

Vietimme aikamme Eilatissa pääasiassa turistien suosimalla ja hotellien täyttämällä alueella lentokentän itäpuolella. Kävimme kuitenkin tutustumassa myös paikallisten asuinalueisiin lentokentän länsipuolella. Lentokentän? Kyllä, sellainen sattuu sijaitsemaan ihan keskellä kaupunkia. Matkustaminen ei voi olla helpompaa kuin täällä – lentokentältä kävelee hotelleille vartissa.

Eilatin asuinalueet eivät osoittautuneet kovinkaan kiinnostaviksi. Ravintoloita ei juurikaan ollut ja niistä harvoistakin sai aika mitäänsanomatonta ruokaa. Eilatin bussiterminaali sijaitsee samassa osassa kaupunkia. Hotellialueelta sinne voi hyvin kävellä, mutta mukavuudenhaluisempi hyppää mieluummin taksiin.

Rinkat selässä keikkuen mekin tallustimme bussiasemalle ja ostimme liput Tel Aviviin. Ensimmäiseen bussiin ei mahduttu mukaan, mutta tunnin odotuksen jälkeen kipusimme hyväkuntoisen ilmastoidun bussin kyytiin ja aloitimme matkan kohti Tel Avivia halki hiekkaisten maisemien.

Eilat

Onko sinulla hyviä vinkkejä Eilatiin? Mitä itse pidät kaupungista, tai millaisia mielikuvia siitä on?

Reissun edellinen teksti: Sukelluksia, ruokaähkyjä ja biitsitöntä rantalomailua Aqabassa
Reissun seuraava teksti: Israelin itsenäisyyspäivä – Hiljentyvä Tel Aviv ja taivaankantta halkovat hävittäjät

Katso myös muut Israelia koskevat postaukset:

Jos harkitset vierailemista Jordanian puolella, vilkaise myös nämä postaukset:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

34 Comments

 • Stacy
  17.9.2017 at 10:43

  Eilat on eeppinen lintumatkakohde, joka on minulta jäänyt näkemättä vielä, mutta jonne tekee mieli mennä. Aasia ei ole kutsunut minua, mutta ne linnut kylläkin. Eilatin lähellä kulkee länsipalearktisen luonnonmaantieteellisen alueen raja, mistä johtuu, että siellä tapaa melko eksoottisia, eteläisiä lintulajeja. Samalla sitä kautta muuttaa hyvin eksoottisia petolintuja. Linturetket suuntautuvat kibbutseille, aavikolle ja kaatopaikalle.

  Reply
  • Suunnaton
   17.9.2017 at 19:08

   Enpä tiennytkään tuota! Tosin nyt kun mainitsit linnut, niin olenkin ennen matkaa tainnut lukea jotakin matka-/lintubongausblogia, jossa matka suuntautui Israeliin ja kaiketi vielä Eilatiin. Nyt ymmärrän hyvin senkin lintubongausmatkan tarkoituksen.

   Reply
 • Anna Koskela
  17.9.2017 at 11:48

  ”Varmasti suurin syy siihen oli Jordaniassa noudatettava pukukoodi”.
  Olen lukenut näitä Jordanian postauksiasi ja niissä kerrotaan aina samaa, eli nilkat ja olkapäät tai vähintään kyynerpäät ja polvet piiloon. Pakko nyt tähän sanoa, että pukeutumisen suhteen ei Jordaniassa oikeastaan muuta huomioitavaa ole, kuin iltojen viileys talvikuukausina ja pään kuumentava aurinko, joka vaatii matkalle mukaan jonkinlaisen päähineen. Viileyden takia talvikuukausina ei paksu fleece tai ohut toppatakki ole mitenkään liioittelua. Oletan, että jokainen naislukija tietää, etteivät narutoppi ja minishortisit ole se oikea asu MISSÄÄN arabivaltiossa. Tasapuolisuuden vuoksi onneksi myös miehen odotetaan jättävän ne verkkopaidat ja lyhyet shortsit kotiin.

  ” Kauppakeskuksessa Israelin todellisuus iski taas vasten kasvoja. Sisään pääsi vain turvatarkastuksen kautta ja käytävillä partioi siviilipukuisia vartioita asevyöt lantiolla keikkuen.” Niin miksihän näin on ja pitääkö tästä huolestua? Ei pidä, sillä israelilaiset tietävät mitä tekevät, toisin kuin jakartalainen tai manilalainen kouluttamaton rynkky kädessä partioiva virkaveli.

  Rynnäkkökiväärien, valvontapisteiden, läpivalaisupisteiden sekä sotilaiden ja poliisien näkeminen voi tuntua ensin vähän villiltä. Joukkojenhallinta on läsnä kaikkialla. Turisti ei välttämättä kiinnitä edes huomiota valvontakameroihin, avattaviin paniikkipoistumisteihin, nopeasti kasattaviin sulkuihin jne. mutta on selvää, että Israelissa on varauduttu liki kaikkeen mahdolliseen. Ja tämä on turistinkin kannalta hyvä asia.

  Reply
  • Suunnaton
   17.9.2017 at 20:54

   Nimenomaan. Jordaniassa on hyvä noudattaa tiettyä pukukoodia, joka on hyvin samankaltainen myös monissa muissa arabimaissa. Sen sijaan Israelissa pukeutuminen on paljon vapaampaa, minkä vuoksi Israeliin siirtyminen olikin jollain tavalla helpottavaa.
   En nyt ihan ymmärtänyt, oletko näistä esittämistäsi lainauksista jotenkin eri mieltä. En kai ole sanonutkaan, että Israelin turvallisuustoimenpiteistä pitäisi huolestua? Kerroin, että Israelissa tilanne on tuollainen kaikkine vartijoineen ja turvatarkastuksineen, ja se eroaa hyvin paljon jordanialaisesta.

   Reply
 • Terhi/Fammo matkalla
  17.9.2017 at 17:14

  En ole käynyt Eilatissa, kiylläkin Aqabassa ja Tel Avivissa. Jotenkin aavistelinkin, että ero Eilatin ja Aqaban kesken olisi suurinpiirtein tuollainen, länsimaisuus on korostuneena esillä.

  Reply
  • Suunnaton
   17.9.2017 at 20:56

   Eilat ja Aqaba ovat tosiaan hauska pari vertailla keskenään. Sijainnit ovat kutakuinkin samankaltaiset, mutta kulttuuri ja kaupunkiympäristö todella erilaisia.

   Reply
 • Sandra
  17.9.2017 at 17:56

  Joskus tuollainen lepo voi olla todella tervetullutta. Ei aina jaksa, jos matkalla on liian ”hankalaa” ja paikallisten seassa selviytymistä, vaan joskus voi olla kiva päästä paikkaan, jossa kaikki on helppoa ja mietitty valmiiksi. Muistan itsekin, miten joku Gran Kanarian reissu tuli yksi loppusyksy niin kovaan tarpeeseen ja kaipasi vain lepoa, aurinkoa ja helppoutta.

  Tekstistä päätellen teillä oli ihan mukavaa turistirysässäkin, joten hyvä homma! Tuo aavikkoretki olisi minua kiinnostanut 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   17.9.2017 at 21:00

   Juuri näin, Sandra. Nautin valtavasti erilaisissa kulttuureissa matkustamisesta, mutta välillä on ihana päästä hetkeksi lepäämään tutumpiin ympyröihin. Siihen tuo Eilat sopi mainiosti.

   Reply
 • Emma / Mutkia Matkassa
  18.9.2017 at 08:58

  Eilat ja Aqaba ovat todellakin hauska naapurikaksikko vertailtavaksi niinkuin yllä kommentoit! Me oltiin tosiaan joskus vuosia sitten viikon aurinkolomalla Eilatissa ja kun ei sen isompia odotuksia lomalle asetettukaan, niin ihan mukavasti viikon sai kulumaan snorklatessa ja hyvää ruokaa syödessä. Viikkoa pidempään ei olisi kyllä ehkä jaksanut olla. Kiva kuulla jatkossa miten koitte Tel Avivin!

  Reply
  • Suunnaton
   19.9.2017 at 18:51

   Snorklailu ja syöminen kuulostaa kyllä mainiolta tavalta viettää leppoisaa lomaviikkoa 🙂 Kelpaisi tähän pimenevään syksyyn!

   Reply
 • Eilat kiinnostaa minua matkakohteena. En itse asiassa ole osannut ajatella sitä edes turistirysänä, vaikka onhan sinne matkustettu hyvin kauan. Mukava lukea mietteitä sieltä.

  Reply
  • Suunnaton
   19.9.2017 at 18:55

   Kiva kuulla! Minä muistan Eilatin lähinnä 90- ja 2000-luvun matkanjärjestäjien esitteistä. Sieltä tuo turistirysä-mielikuvakin on mieleeni varmasti alunperin tullut.

   Reply
 • Kaavailen matkaa Jordaniaan. Hyvä tietää näistä pukukoodeista. Samaa pukukoodiasiaa pohdimme nyt kun edessä on Marokon matka. Samaa muslimimaata kun on. No lämmintä joudumme ottamaan tällä reissulla muutoinkin, koska yövymme Sahara autiomaassa. Pitäisköhän Aqaban reissulla pistäytyä Eilatissakin?

  Reply
  • Suunnaton
   19.9.2017 at 19:01

   Jordania ja Marokko vaikuttavat tällä kokemuksellani kovin samantyyppisiltä mitä tulee pukukoodiin.
   Eilat voisi olla kivaa vaihtelua Aqaban lomaan. Kannattaa varmistaa rajamuodollisuudet ja että Jordanian viisumi mahdollistaa vierailun Eilatissa (tai siis paluun sieltä). Ainakin viime vuonna Wadi Araban (eli Eilatin ja Jordanian väliseltä) raja-asemalta sai Jordanian viisumin vain ryhmille ja ehkä myös lyhyttä visiittiä varten. Viikon oleskelua varten piti Jordaniaan saapua pohjoisemmilta raja-asemilta (tuosta lisää tässä blogitekstissä). Mutta ehkä tuo ei tuota ongelmia, jos saatte viisumin jo lentäessänne Aqabaan..?

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  18.9.2017 at 21:49

  Siis en kestä miten kätevä on lentokenttä keskellä kaupunkia, jotenkin ihan huvittavaa. 😀 Kyllä helpottuisi matka kummasti, kun ei tarvis miettiä millä lentokentältä jatkaa eteenpäin. Muakin jotenkin ahdistaa ajatus tollasista pukukoodeista. Suomessa on niin tottunut siihen, että voi pukeutua ihan miten haluaa. Tollanen rajoittaminen voi varmaan tuntua tosi rasittavalta pidemmän päälle. Tietysti se kuuluu siihen kulttuuriin ja on täysin normaalia tuolla päin maailmaa, mutta suomalaiselle se ei kuitenkaan normaalia ole. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   19.9.2017 at 19:04

   Joo, tuo Eilatin lentokenttä vaikutti tosi näppärältä! Ja oli aika hauska, miten se jakoi kaupungin turistisempaan ja tavanomaisempaan osaan.
   Jordaniassa pukeutuminen tuntui juuri tuolta kuin kirjoititkin. Ihan ymmärrettävää ja muutenkin ok pukeutua kulttuurin mukaan, mutta pidemmän päälle raskasta, vaikka Jordanian pukeutumiskoodi onkin muslimimaaksi melko salliva.

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  19.9.2017 at 14:11

  Mielenkiintoista lukea Eilatista, sillä oppaana ollessani halusin sinne kovasti töihin. En päässyt, vaan piru vie ”jouduin” Dominikaaniseen tasavaltaan 😀 Ennen sinne menoa kävin kuitenkin lomalla Tel Avivissa, sillä Israel kiinnosti kovasti. Ja kiinnostaa edelleenkin, ja voisin hyvin mennä Tel Aviviin uudestaan, ja kenties käydä Eilatissakin katsomassa mistä jäin paitsi 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   19.9.2017 at 19:06

   Ai sä olet toiminut matkaoppaana! Aikamoista ”joutua” Dominikaanisiin 🙂
   Tel Avivin ja Eilatin yhdistäminen on melko simppeliä, jos jaksaa istua muutaman tunnin bussissa. Toivottavasti pääset vielä Eilatiin ja takaisin Israeliin!

   Reply
 • Oon käynyt Eilatissa -99 perhematkalla ja muistot sieltä ovat tietenkin ihanat! 🙂 Ensimmäisiä lomia kun ne minulle on ollut niin että niistä jotain muistan 🙂 Onhan se kiva välillä tosiaan huomata, että vaikkei niin turistirysistä pidäkään, niin voi niistä vielä nauttia 😀

  Reply
  • Suunnaton
   20.9.2017 at 20:43

   Lapsuuden matkamuistot on mainioita 🙂
   Välillä on tosiaan ihan hyvä mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle tässäkin suunnassa. Siinä saattaa vaikka yllättyä positiivisesti, niinkuin nyt kävi.

   Reply
1 2

Leave a Reply