Menu
Jordania

#IGTT: Sukellus Petran historialliseen kalliokaupunkiin Instagram-kuvin

Kuukauden ensimmäinen torstai. Se tarkoittaa Instagram Travel Thursdayta! Olen koko blogiurani ajan seuraillut IGTT-tempausta, ja nyt vihdoin ja viimein on tullut aika osallistua siihen itsekin.

Instagram-kuviani katsellessani totesin, että suuri osa niistä on otettu Petran kalliokaupungissa Jordaniassa. Niinpä tänään sukelletaan Petran ihmeelliseen maailmaan. Tarkempia kuulumisia tuosta upeasta UNESCOn kohteesta pääset lukemaan näistä blogipostauksista:

Nyt sukelletaan Petraan Instagramissa julkaisemieni kuvien kautta

Petran historiallinen kalliokaupunki sijaitsee Jordanian luoteisosassa Wadi Musan kaupungin vieressä. Kaupungin reunalla on sisäänkäynti, josta lähtee hiekkatie viettämään kohti Petran historiallista kaupunkia. Matkan voi taittaa kävellen tai jalkoja säästääkseen voi istahtaa hevoskärryjen kyytiin. Me valitsimme kävelyn. Omalla tahdillaan kulkiessa on aikaa ihailla sileäksi hioutuneita kallioita ja niihin hakattuja luolia. Jostain syystä tämän maisema toi mieleeni Kivisten ja Sorasten maailman.

https://www.instagram.com/p/BSTcODThfph/?taken-by=suunnaton

Leveähkö hiekkatie päättyy korkeiden kallionseinämien luo. Tästä alkaa kapeampi käytävä, joka johtaa keskelle korkeita kallioita. Välillä rotkossa kulkeva reitti on leveämpi, välillä saa tosissaan väistellä vastaan rymisteleviä hevoskärryjä. Käveltävä matka on suhteellisen pitkä, mutta näissä maisemissa aika vierähtää nopeasti. Matkan varrella voi ihastella muinaisten nabatealaisten taidokasta vesijohtoverkostoa tai nyrjäyttää niskansa mittaillessa taivaisiin nousevien kallioseinämien korkeutta.

https://www.instagram.com/p/BSDhMwPBT1K/?taken-by=suunnaton

Rotkon päättyessä kallionraosta loistaa valo. Petran kaupunkiin saavuttaessa ensimmäisenä vastassa on Treasury. Pienehkön aukion laidalla kohoava fasaadi on niin korkea, ettei se tahdo mahtua yhteen kuvaan. Tämä on se Petran kaikkein tunnetuin kohde, joka on merkittävässä roolissa myös Indiana Jones -leffassa.

https://www.instagram.com/p/BR8jo37B8f4/?taken-by=suunnaton

Kun Treasurylta jatkaa matkaa hieman eteenpäin, lähtee kalliolle nousemaan kiveen hakatut portaat.  Kun näitä jaksaa kivuta huipulle, avautuu eteen upea näkymä aukiolle, jonka varrelle on hakattu suurin osa Petran näyttävistä fasaadeista. Kallioon ei ole kiinnitetty minkäänlaisia turvavarusteita, joten reunalla keikkuessaan saa olla tarkkana, ettei itse mätkähdä alas keskelle Street of Facadesia.

https://www.instagram.com/p/BSn0lNKB_PH/?taken-by=suunnaton

Täällä kallion huipulla on muutamia kojuja, joissa paikalliset myyvät käsitöitään. Olipa yksi perhe levittänyt myymälänsä muinaiselle alttarillekin. Käsitöiden lisäksi paikalliset pyrkivät turvaamaan elinkeinonsa tarjoamalla kyytiä aaseillaan ja muuleillaan. Tässä kohtaa pitäisi jokaisen eläinystävän pohtia, onko eettistä ratsastaa pienellä eläimellä pitkin liukkaita ja rankkoja kallionrinteitä. Lisäksi kyytiä tarjoavien lasten ei suinkaan kuuluisi olla tienaamassa rahaa vaan istumassa koulun penkillä.

https://www.instagram.com/p/BQr70iYhx_Y/?taken-by=suunnaton

Takaisin maantasoon palatessa matka jatkuu kohti Street of Facades’ia, jota päästiin jo ihailemaan kallion laelta. Taidokkaat kallioon hakatut julkisivut kohoavat monessa eri kerroksessa. Ylimmällä sijaitsevia fasaadeja pääsee ihailemaan lähempää kallion reunalla kulkevia reittejä pitkin. Kaikkein alimmat julkisivut ovat hieman yksinkertaisempia.

https://www.instagram.com/p/BSGohOjBecD/?taken-by=suunnaton

Street of Facadesin jälkeen kulkija pääsee näkemään toisen osan Petran historiaa. Täällä sijaitsi aikoineen roomalainen kaupunki. Roomalainen historia on vielä hyvin havaittavissa pylväiden ja talonraunioiden avulla. Raunioille pääsee myös kävelemään, joten Petrassa on mahdollista päästä hyvin kosketuksiin myös roomalaisen historian kanssa.

Melko tasainen tie päättyy kallioiden keskelle, josta matka jatkuu leveitä kiviportaita pitkin. Portaat ovat tolkuttoman pitkät ja ne kiemurtelevat kallioiden keskellä. Matkalla kannattaa pysähtyä pitämään juomataukoa ja syömään pientä evästä. Tältäkin reitiltä löytyy paikallisten myyntipisteitä, joissa voi ihailla käsitöitä ja ostaa virkistävää juotavaa.

Viimein rankka urakka palkitaan, kun portaat päättyvät aukiolle. Kun kurkistaa nurkan taakse, eteen nousee Treasurya muistuttava fasaadi. Tämä on Monastery, vaikka todellisuudessa sillä ei taida olla mitään tekemistä luostarin kanssa.

https://www.instagram.com/p/BSjfhNbBQCA/?taken-by=suunnaton

Monastery sijaitsee vuorten huipulla. Tämä on mainio paikka ihailla maisemia. Paikalliset ovat pystyttäneet huteria kahvilarakennuksia nyppylöiden laelle. Kilpailu kahviloiden kesken on kovaa. Polkujen varsilla on erinäköisiä mainosplakaatteja, joilla houkutellaan matkailijoita kylmillä juomilla ja upeilla maisemilla.

https://www.instagram.com/p/BSbu9Gvhw7n/?taken-by=suunnaton

https://www.instagram.com/p/BSghzsmBU_z/?taken-by=suunnaton

Matkailijoiden lisäksi täällä tallustaa lauma vuohia. Ne kiipeilevät tottuneesti kalliorinteillä ja eivät juuri korvaansa lupsauta ohikulkeville ihmisille.

https://www.instagram.com/p/BSeOoWvBl0k/?taken-by=suunnaton

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Lue IGTT-tempauksesta lisää täältä. Minut löytää Instagramista nimellä @suunnaton.

Lue myös: 11 upeaa matkakohdetta Jordaniassa


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

18 Comments

 • Terhi | VAGABONDA
  8.10.2017 at 23:57

  Petrassa käyminen on ollut bucket listilläni jo pitkään, mutta toistaiseksi muut kohteet ovat menneet Jordanian edelle. Tämän vuoksi oli mielenkiintoista lukea, että millaista siellä Petrassa oikein on 🙂 Oliko siellä miten lämmintä? Näyttää nimittäin kuumalta, mutta paikallisilla ratsastajilla on pitkät vaatteet päällä.

  Reply
  • Suunnaton
   9.10.2017 at 15:17

   Hyvä kysymys 🙂 Tuolloin toukokuussa ei muistaakseni ollut mitenkään tukahduttavan kuuma, mutta melko lämmintä kylläkin. Alhaalla laaksossa ja vuorenrinteitä ylöspäin ponnistellessa lepopaikan haki mielellään varjosta, mutta korkeammalla tuuli jo sen verran, että t-paidassa ja vähän lyhyemmissä housuissa oli auringossakin oikein leppoisat oltavat.

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  9.10.2017 at 18:07

  Ihanaa katsoa kuvia Petrasta! Minä olen käynyt siellä kauan ennen blogiaikoja, joten kuvat ovat jääneet tietokoneiden ja kovalevyjen syövereihin. Ehkä niitä täytyy jossain vaiheessa kaivaa esiin. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että lasten pitäisi olla koulussa, mutta Petrassa käytävässä kaupassa on se hyvä puoli, että se on paikalta siirrettyjen beduiinien monopolia. Kun Petra pyhitettiin historialliseksi kohteeksi, siellä asuvat beduiinit joutuivat muuttamaan kauemmas. Korvaukseksi tästä he kuitenkin saivat yksinoikeuden käydä kauppaa alueella, mikä oli mielestäni ihan hyvä kädenojennus muuten ikävässä tilanteessa.

  Reply
  • Suunnaton
   9.10.2017 at 22:29

   Tuo on ihan totta! Vaikka myyjinä ja oppaina toimivat lapset on ikävä ilmiö, on mukavaa, että Petrassa tehtävät ostokset hyödyttävät todella paikallisia ihmisiä.

   Reply
 • Kati / Lähinnä Kauempana
  9.10.2017 at 23:14

  Tervetuloa kuukausittaisen IGTT:n pariin! Minulla meni myös kauan, että ”uskalsin” osallistua. En oikein edes tiedä, mitä siinä jänistin? Mutta sittemmin olen innostunut lähes joka kuukausi osallistumaan tempaukseen. Eikö olekin aika kivaa!

  Petra on varmasti upea! Moni tuttuni on kehunut sitä yhdeksi vaikuttavimmaksi paikaksi, missä on käynyt. Olisi upea nähdä ja kokea se joskus itsekin. Lasten kanssa en halua sinne lähteä, vaan sitten haluaisin keskittyä ihan rauhassa nähtävyyksien tutkimiseen. Mummoni aikanaan matkaili noilla seuduilla, Israelissa ja Jordaniassa. Muistan myös hänen tarinansa sieltä vieläkin.

  Reply
  • Suunnaton
   10.10.2017 at 07:16

   Tuo voi olla ihan hyvä päätös pyrkiä lähtemään Petraan ilman lapsia. Se on todella suuri paikka, jossa päivät saattavat venyä pitkäksi. Lisäksi jos yhtään lähtee kiipeämään korkeammalle, on aitaamattomia jykänteitä todella paljon. Varmasti leppoisampaa ihailla ympäristöä, kun ei tarvitse olla silmät selässä 🙂

   Reply
 • Sofia
  10.10.2017 at 04:25

  Petra on ollut mun haavelistalla jo pitkään, mutta vielä en ole saanut sitä sovitettua reissusuunnitelmiin. Näitä kuvia katsellessa matkakuume sen kuin kasvaisi… 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   10.10.2017 at 07:17

   Kiva kuulla! Jordania on kyllä tosi monipuolinen matkakohde 🙂

   Reply
 • Hanneli/duunireissaaja
  11.10.2017 at 11:47

  Mä liityn Petrasta haaveilevien joukkoon. Se on ollut jo vuosia listallani. Mutta vielä ei ole ollut sopivaa hetkeä. Toivottavasti jo pian lähitulevaisuudessa!

  Ja mitä tulee IGTT-juttuihin, niin mä tykkään tosi paljon sekä kirjoittaa että lukea näitä.

  Reply
  • Suunnaton
   11.10.2017 at 20:38

   Petra onkin haaveilemisen arvoinen 🙂 Katsotaan, miten igtt-ura jatkuu. Ainakin pari ajatusta on jo taskussa.

   Reply
 • Täällä lisää Petrasta haaveilevien joukkoon. Kiitos lisäinfoista alueesta. Kuulin nimittäin juuri, että sinne on mentävä ratsain mutta ilmeisesti kävellenkin pääsee. Muuten näkikö alhaallakin jotain vai oliko ehdottomasti kiivettävä ylös?

  Reply
  • Suunnaton
   12.10.2017 at 21:51

   Ainakin vielä vuosi sitten Petraan sai mennä ihan jalkaisin. Alhaaltakin näkee ihan hyvin, eli mikään pakko ei ole kivuta vuorten huipuille: tunnetuin julkisivu Treasury on ihan maan tasossa ja Street of Facades on oikein komea myös alhaalta. Myös Rooman aikaisia rauniointa saa ihailtua alhaalta käsin.
   Tässä jutussa on aika paljon ihan ”maantasolta” otettuja kuvia: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2017/03/31/petra-roomalaisilta-raunioilta-vuorten-huipulle/ Kaikki kuvat noihin leveisiin kiveen hakattuihin portaisiin asti on otettu ns. katutasolta. Tai kaksi kuvaa sitä ennen on roomalaisen rakennelman päältä, mutta se ei vaatinut kuin kiipeämisen rakennuksen portaita pitkin.

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  15.10.2017 at 05:30

  Petra on kyllä upea paikka. Haluaisin käydä siellä uudelleen, ja etenkin juuri pimeällä katsomassa tuon kynttilävalaistuksen. Kirjoittelinkin joku aika sitten omasta seikkailustani, lyhyt mutta tapahtumarikas reissu.
  http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/muistojen-maanantai-upea-petra-ja-jumissa-jordanian-rajalla

  Reply
  • Suunnaton
   15.10.2017 at 10:20

   Aikamoinen päiväreissu sinulla on tosiaan ollut! 🙂 Petraan saa kyllä helposti käytettyä useammankin päivän aikaa.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  24.10.2017 at 15:30

  Petra oli kyllä kuvauksellinen! Meillä oli nii..iin lähellä, ettemme olisi alueelle päässeet, vaikka olimme jo Petrassa, sillä vielä maaliskuussa satoi yllättäen lunta ja sulkivat alueen, mutta vaan aamupäiväksi. Iltapäivällä pääsimme sinne sitten kuitenkin, ja vaikka paikoitellen sulava vesi virtasikin vuolaana, niin sillä ei ollut niin väliä, kun vaihtoehtona oli, että olisi jäänyt Petra, pääasiallinen syymme Jordanian matkaan, kokonaan näkemättä!

  Reply
  • Suunnaton
   25.10.2017 at 15:41

   Ohhoh. Jordania osaa kyllä yllättää. Vaikka se on niin etelässä, saa korkeimmilla alueilla tosiaan varautua lumentuloon ainakin keskitalvella. Onneksi pääsitte pienen jännitysnäytelmän jälkeen Petraan. Jännä kuvitella veden virtaavan siellä, kun meidän vieraillessamme toukokuussa siellä oli jo varsin kuivaa.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  1.11.2017 at 21:32

  Kiva, kun osallistuit!
  Petra oli kyllä vaikuttava! Jotenkin ihan käsittämätön paikka nykyihmiselle.

  Reply

Leave a Reply