Menu
Suomi

Retkeily Ylläksellä: 5 Yllästunturin reittiä päiväretkeilijälle

Keskiyön aurinko pilkahtelee kuusten välistä, kun askeleeni rahisevat hiekkatiellä. Kesäyön taianomainen valo ympäröi koko hiljaisen luonnon. Käen kukunta kaikuu taustalla. Tässä se on. Täydellinen hetki.

Kesä.

Jostain syystä juuri tämä alkukesän hetki on piirtynyt tarkkana mieleeni. Vaikka koko Lapissa viettämäni kesä 2020 oli tulvillaan uskomattoman upeita kokemuksia, tiivistyy koko täydellinen kesä tuohon hetkeen.

Retkeily Ylläksellä

Kun viettää Ylläksellä yli kaksi kuukautta, ehtii suunnata askeleensa yhdelle jos toisellekin polulle. Kesän aikana kiertelin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa niin paljon kuin pystyin. Kaikkein mieluiten suuntasin retkilleni keskellä yötä, jolloin satumaisen kaunis keskiyön aurinko värjäsi maiseman oranssin, kultaisen ja violetin eri sävyin.

Useimmiten löysin itseni liikkumasta Ylläksen tuntumassa: itse Yllästunturilla ja muilla Äkäslompoloa ympäröivillä tuntureilla. Tässä postauksessa keskitytään Yllästunturin rinteillä ja sen kolmen laen – Kellostapulin, Keskisenlaen ja Ylläksen – tuntumassa risteileviin päiväretkeilyreitteihin. Äkäslompolon kylää ympäröivien kuuden muun tunturin retkeilyreitteihin sukellamme toisessa artikkelissa. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Pallaksella kulkeviin reitteihin pääset puolestaan tutustumaan artikkelissa Kolme kaunista patikointireittiä Pallastunturilla.

Sen pidemmittä puheitta lähdetään tutustumaan Yllästunturin tarjoamiin retkeilyreitteihin.

Suunnaton

1. Seitakierros Kellostapulin ympäri

Seitakierros oli yksi kesän ensimmäisistä retkistäni Ylläksellä. Poutaisena iltapäivänä lähdimme kulkemaan kaverini kanssa Ihmisen ringin pysäköintialueelta kohti Varkaankurun kotaa. Hintsusti pidemmän retken saa tehtyä, jos lähtee matkaan luontokeskus Kellokkaalta.

Varkaankurun kodalta Seitakierros nousee Kellostapulin kuruun. Polku on alkumatkan varsin leveää, mutta huippukohdan jälkeen polku lähtee laskeutumaan rakkakivikossa kiemurrellen.

Kurun jälkeen polku sukeltaa metsään. Reitti laskeutuu hieman kivikkoista mutta leveää polkua pitkin Kesänkijärven rantaan. Seitakierros yhdistyy hetkeksi Kesänkijärveä kiertävän Kesänkijärven kierroksen kanssa, kunnes vastaan tulee iloisesti soliseva Varkaanoja.

Matka jatkuu nyt loivasti Varkaankurun pohjaa myöten kiiveten, pitkospuilla astellen ja puron solinaa ihastellen. Vähitellen kulku jyrkkenee, kun polku nousee takaisin Varkaankurun kodalle. Kohdan vieressä on pieni Varkaanlampi, jonka timanttina loistaa pieni vesiputous.

Varkaankuru, Retkeily Ylläksellä
Varkaankurun pohjalla solisee Ylläksen rinteiltä Kesänkijärveen laskeva puro.
Varkaankuru, Ylläs 3
Varkaankurun kodan vieressä sijaitseva lampi on kuin oma pieni maailmansa.
Seitakierros pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: 9 km
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Varkaankuru, sen pohjalla virtaava puro ja vehmas kasvillisuus
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Lisätietoja:

2. Varkaankurunpolku

Varkaankurunpolku lienee yksi Ylläksen suosituimmista patikointireiteistä. Ainakin se on varsin helppo ja tarjoaa kivaa vaihtelua tunturin rinteillä kiipeilyyn ja kivikossa tasapainotteluun. Varkaankurunpolku lähtee luontokeskus Kellokkaalta, josta se pienen suoaukean jälkeen humahtaa keskelle jyhkeää metsää, jonka siimeksessä reitti kulkeekin lähes koko loppumatkan.

Reidet ja polvet pääsevät pian koetukselle, kun reitti laskeutuu portaita pitkin jyrkkää rinnettä alas Varkaankurun pohjalle. Kurun pohjalla odottelee pirtsakasti virtaava Varkaanoja, joka tuo tälle reitille sille ominaisen luonteen.

Varkaankuru, Ylläs (1)
Varkaankurun polussa parasta on kurun pohjalla soliseva puro, jota polku seurailee pitkoksia pitkin.

Varkaankurunpolku siirtyy tässä vaiheessa pitkospuille ja lähtee seurailemaan puroa ylävirtaan, välillä sen vierellä kulkien ja välillä vaihtaen puolta puron toiselle puolelle. Alkukesästä sulamisvesiä riittää ja kirkas vesi solisee välillä pitkosten ympärilläkin.

Varkaankurunpolulla kivoin taukopaikka on Varkaankurun kodalla tai sen lähellä sijaitsevan lammen vierellä. Kodalta polku suuntaa metsän halki takaisin kohti luontokeskus Kellokasta.

Varkaankuru, Ylläs (2)
Reitti pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: 3,5 km
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Varkaankuru, sen pohjalla virtaava puro ja vehmas kasvillisuus
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Lisätietoja:

3. Kellostapuli

Kellostapuli on ehdottomasti oma lempparini Ylläksen tunturinhuipuista! Kellostapulilta avautuu aivan käsittämättömän upeat maisemat kauas horisonttiin kohti Pallasta, keskiyön auringossa hohtavan Kesänkijärven yli vastapäiselle Kesänkitunturille sekä kauempana kohoavalle pitkänomaiselle Aakenustunturille.

Kellostapulille ei johda varsinaista merkittyä reittiä, mutta sen huipulle on varsin helppo löytää. Kellokkaan luontokeskukselta ja Ihmisen ringiltä on helpot ja selkeät reitit Varkaankurun kodalle, josta jatketaan leveää baanaa pitkin ylös Kellostapulin kuruun, joka erottaa Kellostapulin ja Keskisenlaen toisistaan. Tässä kohtaa seuraillaan Keskisenlaen kierrosta / Kiirunankieppiä, josta kerron tarkemmin alempana.

Tunturin huippujen välissä kulkiessaan täytyy pitää silmät sen verran auki, että bongaa vasemmalle etuviistoon lähtevän kivikkoisen polun. Polku näkyy myös joissain maastokartoissa, mutta luontoon sitä ei ole merkitty. Kesällä se on kuitenkin suht selkeästi havaittavissa, kunhan malttaa kulkea selkeään risteyskohtaan saakka. Ei siis kannata ennakoida Kiirunankiepiltä poikkeamista turhan aikaisin lähtemällä seurailemaan metsään johtavia erinäköisiä uria…

Polkua pitkin kuljetaan ylös tunturin rinnettä, kunnes edessä alkaa näkyä Kesänkijärvi ja sen takana kohoava Kesänkitunturi. Tässä vaiheessa otetaan suunta kohti vasemmalla kohoavaa Kellostapulin huippua ja taiteillaan rakkakivikon lohkareilla Kellostapulin huipulle.

Reitti Kellostapulille on pääosin suht helposti kuljettavissa, mutta loppuosan kivikot vaativat tasapainottelua ja sopivien askelmien etsimistä. Koiran kanssa en välttämättä Kellostapulille lähtisi sen kivikkoisuuden takia.

Kellostapuli, Ylläs
Kesäyöt sekä Äkäslompolon ja Kesänkijärven ylle avautuvat maisemat ovat Ylläksen parasta antia.
Kellostapuli
Yksi kesän upeimmista kokemuksista: Keskiyön auringossa Äkäslompolon yli pyyhkäisi sadekuuro, jonka alla näytti aivan siltä kuin taivaalta olisi satanut kultahippuja. Yöretken kruunasi Ylläksen yllä loistava sateenkaari.

Kesäyön seikkailujen lisäksi kävin Kellostapulilla myös marraskuussa, jolloin lunta oli satanut parikymmentä senttiä. Kulku oli silloinkin suht helppoa, mutta poluista ei näkynyt vilaustakaan eikä tunturilla ollut selvästikään käynyt pariin päivään ketään muuta. Talvellakin tänne siis pääsee, mutta silloin täytyy suht hyvin tietää, mihin suuntaan on menossa ja mitä kautta tunturilta pääsee pois.

Kellostapuli talvella
Alkutalvesta lumen peittämillä kivillä sai liikkua erityisen varovasti.
Reitti pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: Noin 5,5 km
Vaativuus: Kohtalainen: vaatii hieman suunnistustaitoja ja huippu on rakkakivikkoa
Parasta kohteessa: Ylläksen kauneimmat maisemat aukeavat Kellostapulin huipulta
Kuljettavissa koiran kanssa: Ei välttämättä: Kellostapulin huippu on todella kivikkoinen.


4. Ylläksen huippu

Itse Yllästunturin huippu ei ehkä ole se Ylläksen miellyttävin retkikohde – onhan kyse laskettelurinteiden peittämästä tunturista. Ylläkseltä kuitenkin avautuu upeat maisemat viereisille tuntureille. Itselleni Ylläksen huiputus on jäänyt mieleen upeana kokemuksena. Tuona kesän viimeisenä yöttömänä yönä keskiyön aurinko värjäsi kaiken oranssin ja violetin eri sävyillä. Retkiseurakin oli huippulaatua, kun huijasin Lähtöselvitetty-Katjan ja MaaQuzuu-Outin seurakseni tunturiin.

Ylläksen huipulle pääsee helpoiten kiipeämään Ylläs Ski Resort Äkäslompolon vierestä lähtevää huoltotietä pitkin. Huoltotie kiertää Keskisenlaen laitaa kohti Ylläksen huippua. Huoltotien sijainnin voit tarkastaa tästä kartasta.

Me lähdimme matkaan hieman seikkailuhenkisemmin ja kipusimme huipulle laskettelurinnettä rämpien. Tosin jos Katjalta ja Outilta kysytään, ei lohkareiden päällä taiteileminen ja jyrkän rinteen nouseminen ollut ihan mieltäylentävin ratkaisu. Ihme juttu. Joka tapauksessa ainakin alastulo on turvallisempaa tehdä helppokulkuista huoltotietä pitkin.

Yllästunturi (1)
Onnelliset bloggaajat
Yllästunturi
Kesän 2020 viimeinen yötön yö oli aivan uskomaton. Sadeverho sai Pallaksen takaa loistavan auringon valon hohtamaan oranssin ja violetin eri sävyissä.
Yllästunturi, Retkeily Ylläksellä
Ylläksen huoltotietä pitkin kulku on helppoa.
Reitti pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: Reittivalinnasta riippuen 5-7 km
Vaativuus: Kohtalainen: huoltotie helppo kulkea, mutta nousu voi olla raskas. Laskettelurinteiden kivikko melko haastava nousta.
Parasta kohteessa: Näkymät huipulta ja huoltotietä alaspäin kävellessä Äkäslompolon ja Pallaksen suuntaan
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Lue lisää:

5. Keskisenlaen kierros (Kiirunankieppi)

Viimeisenä käydään kurkistamassa Ylläksen keskimmäisen huipun maisemiin Keskisenlaelle. Yhdeksän kilometrin pituinen Keskisenlaen kierros kulkee pitkälti samoissa maisemissa muiden Ylläksen reittien kanssa. Muista poiketen se kuitenkin kiertää Ylläksen itäreunalle, josta avautuu maisemat kohti Leviä ja Aakenusta.

Keskisenlaen kierros kiertää nimensä mukaisesti Keskisenlaen eikä reitille ole ns. virallista yhteyttä miltään pysäköintipaikalta. Reitille pääsee kuitenkin helposti kulkemaan esimerkiksi luontokeskus Kellokkaalta, Ihmisen ringiltä tai Ylläs Ski Resort Äkäslompololta. Lisäksi Keskisenlaen kierrokselle pääsee liittymään Ylläsjärven puolelta Tuomikurun kierrosta pitkin. Kahdelta ensimmäiseltä lähtöpisteeltä otetaan suunta kohti Varkaankurun kohtaa, kun taas laskettelukeskukselta lähdetään kulkemaan Ylläksen huipulle vievää huoltotietä pitkin, jolle Keskisenlaen kierros liittyy toviksi. Hieman ylempänä polku haarautuu huoltotieltä ja lähtee nousemaan kohti Keskisenlaen ja Ylläksen välistä taitetta.

Täältä reitin korkeimmalta kohdalta polku lähtee laskeutumaan tunturin itärinteelle. Näillä paikkeilla joutuu hieman keskittymään jalkoihinsa, sillä polku kulkee kivikossa. Polku kuitenkin erottuu selkeästi ja kesällä 2020 sen varrelle on jo tuotu hiekkasäkkejä, joten polkua on varmasti jo paranneltu heinäkuisen retkemme jälkeen.

Keskisenlaen kierros, Ylläs, Retkeily Ylläksellä
Keskisenlaen kierros ei nouse Keskisenlaen huipulle, vaan reitin korkein kohta on Keskisenlaen ja Ylläksen taitteessa. Toisiin maisemiin-Hannelin kanssa lähdimme retkelle sadepäivänä ja pääsimme nauttimaan jälleen yhdestä sateenkaaresta.

Keskisenlaen itäreunaa on miellyttävä kulkea, sillä maisemat kohti Leviä ja Aakenusta ovat hienot. Sateisena päivänä tuntureiden välillä levittäytyvän suoalueen päälle on kertynyt pilviä, jotka lipuvat hiljalleen alapuolellamme. Horisontissa pitkä Aakenustunturi kohoaa pilvien ylle.

Loppumatkasta polku kuljettaa Keskisenlaen ja Kellostapulin väliseen kuruun, jonka rinteitä täplittävät kesän viimeiset lumilaikut. Kivikkoisen kurun halki on helppo kulkea hyväkuntoista joskin varsin kapeaa polkua pitkin. Tämä osuus on yhteistä Kellostapulin kiertävän Seitakierroksen kanssa.

Keskinenlaki, Retkeily Ylläksellä
10 kilometrin pituinen jyhkeä Aakenustunturi näkyy horisontissa
Keskisenlaen kierros
Sateisena kesäpäivänä Keskisenlaen vehreät itärinteet ihastuttavat.
Keskisenlaen kierros pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: Pituus: 8,6 km + liityntämatka (esim. noin 2 kilometrin edestakainen matka Ihmisenringin pysäköintialueelta Varkaankurun kodalle)
Vaativuus: Helppo, joskin huoltotien nousu voi paikoitellen hengästyttää.
Parasta kohteessa: Näkymät Levin ja Aakenuksen suuntaan
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Lisätietoja:

Kellostapuli, Retkeily Ylläksellä
Kesänkijärvi hohtaa upeasti keskiyön auringossa.

Oletko jo ehtinyt retkeilemään Yllästunturin rinteillä? Mikä reiteistä tai huipuista on oma suosikkisi?

Lue lisää: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Muu Lappi ja Kuusamo

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

4 Comments

 • Outi / Nattura-blogi
  6.2.2021 at 00:58

  Voi että! Olispa kesä. Olispa Lapissa 😍

  Reply
  • Suunnaton
   17.2.2021 at 18:12

   Olispa!! ❤

   Reply
 • Kyllä tuo Kiirunankieppi ilman muuta on oma suosikkini Ylläksellä. Hyvänä puolena tuossa on myös se, että sen pystyy helposti yhdistämään Varkaankurunpolkuun. Myös Kukastunturin kierros on tosi kiva, vaikka vähän pidempi onkin.

  Reply
  • Suunnaton
   17.2.2021 at 18:15

   Ihan totta! Nää Yllästunturin ja muutenkin Ylläksen reitit on siitä kivoja, että niitä on tosi helppo yhdistellä, jos haluaa vähän pidemmän reitin.
   Kukastunturi on ihan omia suosikkejani Ylläksellä! Siihen palaankin tarkemmin seuraavassa postauksessa 🙂

   Reply

Leave a Reply