Menu
Jordania

Jokaisen tulisi kokea Kuollutmeri kerran elämässään

Jordaniassa on useita hienoja matkakohteita. Israelin ja Jordanian kiertomatkan aikana haluttiin muun muassa käydä Kuollellamerellä lillumassa ja Mt. Nebolla katselemassa Luvatun maan  maisemia. Aiemmassa postauksessa kerroinkin, kuinka löydettiin sopiva matkapaketti omasta hotellistamme Ammanista. Valmiiksi räätälöityyn matkaan kuului Kuolleenmeren ja Mount Nebon lisäksi myös visiitti Madabassa, tunnetussa mosaiikkikaupungissa.

Aamuisen Ammanin Citadelissa kiertelyn jälkeen hypättiin taksiin ja päiväretkemme pääsi alkamaan. Päivän aikana tulivat tutuksi niin hiekkaiset maisemat kuin kuskin kuuntelemat panhuilulla soitetut leffasävelmätkin. Ensimmäiseksi otettiin suunta kohti Kuolluttamerta. Ensimmäinen pikastoppi tehtiin merenpinnan tasolla. Tuossa vaiheessa oltiin jo tultu jonkin matkaa Ammanista alaspäin ja vielä lähes 400 metriä oli laskeuduttavana maailman matalimpaan paikkaan.

Sea level

Oltiin jo muutama tovi ajettu Kuolleenmeren rantaa pitkin, kun saavuttiin Kuolleenmeren maksulliselle rannalle, Amman Beachille. Rannalla oli ravintola, uima-altaita, suihkutilat ja tietenkin itse ranta. Ranta oli etenkin alkuvaiheessa suhteellisen rauhallinen.

Ihan luksuskunnossa se ei ollut, vaan rantatuolit olivat hiekan peitossa. Alueella oli ilmeisesti ollut myrsky joitain viikkoja aikaisemmin, joten ehkä ranta oli vähän huonossa kunnossa sen takia. Myös vesi oli ihan hivenen sameaa – ainakin muiden reissukuvista päätellen se on joskus hyvinkin kirkasta.

Kuolleellamerellä oli jännä fiilis. Jo autosta astuessa ilma tuntui jotenkin paksulta ja tunne vain vahvistui rantaan kävellessä. Maailman matalimmalla kohdalla ilman happipitoisuus on normaalia suurempi ja sanotaankin, että hengitysvaikeuksista kärsivän on helpompi hengittää tuota ilmaa. Näin voi ollakin, mutta ennemmin olin aistivinani vahvan suolan.

Olen myös kuullut väitettävän, ettei Kuolleellamerellä voi palaa. Tämä väite tuli todistettua puppupuheeksi, sillä parin tunnin  rantaloman jälkeen olkapäät punottivat hieman. Toki jossain tavallisessa rantakohteessa ne olisivat voineet helottaa punaisina kuin hellanlevy.

Kuollutmeri eli Dead Sea on maailman toiseksi suolaisin vesistö. Se on lähes kuollut, eikä vedessä elä lainkaan kaloja. Kuollutmerihän ei ole nimensä mukaisesti meri, vaan järvi. Vesi Kuolleeseenmereen virtaa Jordanjoesta. Laskujokea järvellä ei ole. Veden suolapitoisuus johtuu juuri tästä: vesi ei virtaa pois järvestä, vaan poistuu ainoastaa haihtumalla.

Kuollutmeri on nyt riskitilassa. Järvi on pienenemässä, sillä vettä ei virtaa Kuolleeseenmereen riittävän paljoa. Jordanjoen vettä käytetään nykyisin niin paljon mm. kasteluun, ettei sitä riitä pitämään Kuolluttamerta entisenlaisena. Israel ja Jordania ovatkin tehneet suunnitelmia Kuolleenmeren pelastamiseksi. Suunnitelmissa on esitetty putkiston rakentamista ja veden johtamista Punaisestamerestä Kuolleeseenmereen.

Dead sea, beach

Kuollutmeri on niin suolapitoinen, että siellä uimiseen annetaan erityisiä ohjeita. Tai ehkä ei voida puhua edes uimisesta, vaan enemmänkin lillumisesta. Järvessä ollessa täytyy varoa, ettei vettä päädy silmiin tai suuhun. Vesi ei tosiaankaan maistu hyvältä. Vettä ei myöskään halua saada hiuksiinsa, koska suola jämähtää niihin aika tiukasti. Näistä johtuen uiminen ei oikein onnistuu, vaan vedessä liikkuessa täytyy koko ajan varoa räiskyttämästä vettä. Vesi on lisäksi niin kelluttavaa, että siinä on aika vaikea uida mahallaan. Paras vaihtoehto on siis kellua selällään ja hiljalleen liikutella itseään eteenpäin veden pinnalla.

Dead sea, instructions

Kuolleenmeren rannoilla on usein saatavilla mutaa. Myös mudan sanotaan olevan kovin terveysvaikutteista ja sen valelu kuuluu usein Kuolleenmeren vierailun ohjelmaan. Mudasta myös valmistetaan erilaisia kosmetiikkatuotteita. Tällä rannalla mutaa oli saatavissa erillisestä saavista. Muta olisi maksanut useamman dinaarin, eikä katsottu mudalla lutraamista sen arvoiseksi. Jotkut toiset turistit yrittivät kaivaa mutaa järvenpohjasta. Jonkinlaista savea sieltä näytti löytyvän, mutta paksusta mudasta se oli aika kaukana.

Dead sea, mud

Millaista Kuolleellamerellä kelluminen sitten oli?
Ei se turhaan ole suosittu käyntikohde. Olihan tuo kokemus sellainen, jota ei juuri missään muualla saa. Kuolleenmeren kliseisin kuva on kelluminen lehteä lukien. Pitihän se kokeilla! Mies oli kaukokatseisesti napannut lentokoneessa jaetun Hesarin mukaansa ja kuljettanut sen koko matkan mukana. Niinpä päästiin toteamaan, että lehden lukeminen vedessä on mahdollista lehteä kastelematta.

Se oli jopa yllättävän helppoa! Tuo Hesari pääsi myös brittituristien lomakuviin. Pariskunta pyysi meitä ottamaan heistä kuvan, ja tarjottiin lehteä heille rekvisiitaksi. Hyvin mielissään he ottivat lehden mukaan kuviin, ja ilmeisesti suomen lukeminen oli ollut varsin hauska kokemus 🙂

Viihdyttiin vedessä pitkät tovit. Lehtikellunnan lisäksi jännittävä kokemus oli korkkikellunta. Tai sellaiseksi se ristittiin. Kuolleessa meressä pystyy helposti kellumaan pystysuorassa jalat kohti pohjaa. Kun antaa käsillä vähän vauhtia, pystyy vedessä pomppimaan ylösalas kuin korkki. On muuten tosi jännä tunne, kun vedessä ei uppoakaan, vaan pysyy kevyesti pinnalla, vaikka antaa vielä käsillä vauhtia alaspäin.

Dead sea, newspaper

Kaiken kellumisen jälkeen olo oli aika klähmäinen. Myös kaikki tavarat olivat ihan suolassa. Ne olivat tahmaisia suolavedestä ja vaatteissa näkyi suolavanoja. Tuolla kannattaa tarkkaan miettiä, mihin tavaroihin koskee märillä käsillä. Ainakin vaatteisiin, laukkuihin ja muihin tekstiileihin saa helposti suolajäljet. Kuolleenmeren jälkeen on ihan ehdotonta päästä suihkuun. Me käytiin sekä uimassa tavallisessa uima-altaassa että suihkussa, mutta silti kaikki suola oli hankala saada pois.

Rannan sisäänpääsymaksuun kuului ruokailu ravintolassa. Uimisen jälkeen olikin kiva päästä buffetpöydän kimppuun maistelemaan erilaisia ruokia. Ruokailussa lisämaksua tuli vain juomista.

Kuolleenmeren rannalla on useita resortteja. Rannalla on halutessaan helppo majoittua hotellissa. Suurin osa ohittamistamme hotelleista näytti olevan kansainvälisiä ketjuja. Päiväkäynti on mahdollista ainakin tällä Amman Beachilla.

Haluaisitko sinä käydä kellumassa Kuollellamerellä? Jos olet jo käynyt, kerro mitä tykkäsit!

Reissun edellinen teksti: Amman, matkailijoiden parjaama pääkaupunki
Reissun seuraava teksti: Näkymä Luvattuun maahan – Mt. Nebo

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply