Menu
Jordania

Matkaopas Jordaniaan – vinkit, joilla vältät pahimmat turistimokat

Vaikka Jordania onkin melko helppo matkakohde, eroaa se kuitenkin jonkin verran tavanomaisesta turistilomasta. Suurin eroavaisuus esimerkiksi Välimeren maiden matkakohteisiin on se, että Jordania on muslimimaa. Tämä vaikuttaa erityisesti pukeutumiseen. Muutamia asioita kannattaa huomioida matkaa suunnitellessa ja matkan aikana. ”Matkaopas Jordaniaan” on tiivis paketti, josta löydät yleisimmät asiat, jotka tuossa Lähi-idän maassa kannattaa ottaa huomioon.

Pukeutuminen

Vaatteiden valinta aiheutti tällä reissulla huomattavasti enemmän haasteita kuin yleensä. Miten Jordaniassa pitäisi pukeutua? Riittääkö polvien ja olkapäiden peitto, vai täytyykö siellä käyttää pitkiä hameita? Onko huivin käyttäminen pakollista tai suotavaa? Miten peittävä pukeutuminen ja kuuma ilmasto yhteensovitetaan?

Jordania on muslimimaa, mutta pukeutuminen on selvästi liberaalimpaa kuin monissa muissa Lähi-idän maissa. Paikalliset nuoret naiset pukeutuvat usein huiviin, tunikaan tai muuhun pidempään mekkoon sekä pitkiin housuihin. Paidan hihat ylettivät usein ranteeseen, ja lienee sanomattakin selvää, että dekoltee on hyvin hillitty. Käytännössä huivin ja paidan välistä ei näy ihoa. Housut olivat nilkkapituiset, mutta etenkin nuorisolla oli tiukkoja farkkuja tai legginssejä.

Turistien kannattaa mukailla näitä pukeutumisperiaatteita. Naisten kannattaa peittää vähintäänkin polvet, mieluiten myös sääret, kyynärpäät ja tietenkin käyttää hillittyjä kaula-aukkoja. Paitoina pitkähihaiset tai 3/4-hihaiset toimivat hyvin. Alaosina pitkät housut ja hameet ovat sopivia. Huivia ei tarvitse käyttää.
Miesten on hyvä käyttää pitkiä housuja, mutta paitoina t-paidat ovat ihan käypäsiä. Näin paikallisetkin miehet pukeutuvat.

Madaba, naiset

Ihmiset

Jordanialaiset ovat mukavia. Näin olin lukenut ennen matkaa, ja tämän pääsin matkalla toteamaan. Parhaat kohtaamiset paikallisten kanssa tapahtuivat juuri Jordaniassa.

Reissussa on hyvä varautua siihen, että paikalliset miehet kohdistavat puheensa ensisijaisesti miehelle. Miehet ja naiset eivät yleensä myöskään kättele keskenään. Matkailun kanssa työskentelevät ihmiset ovat omaksuneet länsimaisia tapoja ja pääosin kohtelevat naista samoin kuin miestäkin, mikä on ihan mukavaa. Olin jo etukäteen ehtinyt miettiä, millä tavoin nielen kiukkuni eri tilanteissa, kun naista ei kohdella tasavertaisesti miehen kanssa. Matkailun ammattilaisten kanssa näitä tilanteita ei tullut vastaan, mutta ”tavallisten” ihmisten kanssa kommunikoidessa nämä rajat olivat kuitenkin havaittavissa.

Aqaban rannalla meille tuli juttelemaan ryhmä pikkupoikia. Tai eivät he tulleet juttelemaan meille, vaan miehelleni. Huvittavin hetki oli se, kun pojat kysyivät mieheltäni, mikä minun nimeni on. Sitähän ei voi kysyä suoraan minulta. Toki helposti jättäydyin näissä tilanteissa taka-alalle. Turha lähteä provosoimaan, kun tarvetta ei ole. Olikin itseasiassa ihan leppoisaa antaa miehen hoitaa suurin osa sumplimisista. Huijaritaksikuskien kanssa päädyin kuitenkin avaamaan sanaisen arkkuni ja sisukas suomityttö teki selväksi, ettei meitä niin vain vedätetä.

Amman, katukuvaa, kenkäkauppa

Liikkuminen

Jordaniassa liikkumista ja matkustamista käsittelen tarkemmin omassa postauksessaan. Tässä mainittakoon kuitekin yleisesti sen verran, että liikkuminen Jordanian sisällä on varsin helppoa pikkubussien ja kimppataksien avulla. Takseihin joutuu turvautumaan / kannattaa turvautua joillain väleillä, esim. rajanylityksissä sekä Wadi Rumin ja Aqaban välillä liikuttaessa.

Jordaniassa on syytä muistaa aina etukäteen sopia matkan hinta tai vaatia taksikuskia laittamaan taksamittari päälle. Nämä auttavat siinä tilanteessa, kun kuljettaja alkaa matkan lopussa vaatia suurempaa summaa. Me käytettiin Jordaniassa taksia viidesti, ja kaksi kertaa jouduttiin tuollaisen huijausyrityksen kohteeksi siitä huolimatta, että hinta oli sovittu etukäteen tai taksamittari oli päällä.

Matkamessuilla 2016 vierailin Jordanian standilla. Silloin juteltiin Jordaniassa liikkumisesta, ja Jordanian edustaja oli sitä mieltä, että Jordaniassa voi ihan hyvin ajaa itsekin autolla ja että auton vuokraaminen on käypä vaihtoehto. Rajanylitysten vuoksi me ei kuitenkaan tähän ryhdytty, vaan päädyttiin seikkailemaan julkisten kulkuvälineiden varassa.

Amman, Mujemma Al-Janobi station

Raha

Jordaniassa paikallinen rahayksikkö on dinaari. Yksi dinaari on noin 1,25 euroa. Me vaihdettiin dinaareita jonkin verran jo Suomessa. Maahan saapuminen ja rajanylitykset on huomattavasti helpompia, kun on heti käypää valuuttaa taskussa. Automaatteja Jordaniasta löytyi kohtuullisen hyvin, joskin käteisvarantoa kannattaa pitää mukana etenkin pienemmille paikkakunnille matkustettaessa. Matkalta jäävä raha on mahdollista vaihtaa Suomessa takaisin euroiksi, ainakin kuittia vastaan.

JOD

Vakuutus

Meillä on lähes aina matkustaessa sekä matkavakuutus että matkatavaravakuutus. Ennen matkaa selvittelin vakuutusyhtiöltämme, riittääkö tuolle reissulle tavanomaiset vakuutukset. Normivakuutuksilla oltaisiin reissuun ”saatu” lähteä, mutta Israeliin kehotettiin ottamaan lisäksi sotariskialueen vakuutus. Tästä lisää myöhemmin Israelia koskevassa postauksessa.

Tavanomaisen vakuutuksen ulkopuolelle jäivät myös laitesukellus sekä aavikolle, erämaahan tai muille asumattomille seuduille tehtävät retket, Sukellus oli selvä homma, mutta tuota erämaaosiota jäätiin miettimään. Lasketaanko Wadi Rumin autiomaa sellaiseksi alueeksi, jota vakuutus ei kata? Päädyttiin olemaan ottamatta lisävakuutusta siihen, mutta täydellisen vakuutusturvan halutessaan sitä kannattaa selvitellä tarkemmin.

Aqaba, sukeltamassa

Matkustusilmoitus

Matkustusilmoitus on matkailuun liittyvä rutiini, jonka pitäisi kuulua jokaikiseen ulkomaanmatkaan. Vaikka se ei ole Jordanian erityiskysymys, on matkustusilmoitus niin tärkeä askel matkan valmistelussa, että haluan nostaa sen tässäkin esille.

Matkustusilmoitus tehdään nettilomakkeella. Kirjautumisen jälkeen lomakkeelle syötetään tiedot matkasuunnitelmasta sekä omat ja kotimaan yhteyshenkilön yhteystiedot. Matkustusilmoituksen avulla ulkoministeriö tietää, onko kriisialueella suomalaisia. Jos matkakohteessasi tapahtuu jotakin, ottaa ulkoministeriö sinuun yhteyttä matkustusilmoituksen tietojen perusteella.

Vaikka olisit valmiilla pakettimatkalla, kannattaa matkustusilmoitus tehdä joka tapauksessa. Kriisitilanteessa matkanjärjestäjällä on tehtävänään monia eri asioita, jolloin ulkoministeriö saattaa ehtiä antamaan sinulle ohjeita ensimmäisenä.

Matkustusilmoitus on nopea ja helppo tehdä – suosittelen sitä lämpimästi.

Joko tiedät, missä kaikkialla haluaisit Jordaniassa vierailla? Jos kaipaat vinkkejä, tutustu 11 upeaan matkakohteeseen Jordaniassa. Jordaniaan voit tutustua tarkemmin myös näiden postausten kautta.

Onko jotain, mitä haluaisit näiden vinkkien lisäksi vielä tietää?


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

20 Comments

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  30.8.2017 at 08:23

  Hyviä vinkkejä! Jordania kyllä kiinnostaa matkailumaana, vaikkei taidakaan ihan lähiaikojen suunnitelmiin mulla kuulua. Muslimimaissa on tullut yllättävän vähän matkusteltua, joten kiva tietää käytännön kokemuksen kautta juurikin esimerkiksi pukeutumisvinkkejä. Ja itse huomasin saman naisten kohtelun Intiassa. 🙁

  Reply
  • Suunnaton
   30.8.2017 at 18:10

   Kiitos Meri! Kiva kuulla.
   Intiaa mä jotenkin karsastan juuri sen vuoksi, millaisia uutisia sieltä vähän väliä tulee julkisuuteen 🙁

   Reply
 • Reissu-Jani
  30.8.2017 at 19:30

  Hyvä kirjoitus. Mielenkiintoinen tuo Israel tilanne, että luokitellaan ”sotariskialueeksi”.

  Pukeutumisesta sen verran että hyvin monessa Kaukauksen, Vähä-Aasian tai Keski-Aasian maissa miehillä pitää olla pitkän housut – mm. Georgiassa oli näin , vaikka kyse on kristitystä maasta. Myös Kambodzassa arvostivat minua kun olin pitkissä housuissa Siem Reipissä (Angkor Watissa). Indonesiassa pidin miesten sarongia – ihan vain kunnioittaen maan kulttuuria ja yrittäen ”sopeutua paikallisiin”.

  Reply
  • Suunnaton
   30.8.2017 at 22:23

   Kiitos Reissu-Jani! Kiva kun täydensit pukeutumisasiaa. Ihan totta, että tämä samantyyppinen pukeutuminen on suotavaa monissa muissakin ”vanhoillisissa” tai hyvin uskonnollisissa maissa. Hyvä kun nostit esiin tuon Kaukasuksen ja Keski-Aasian alueen – sinne kun tekisi mieli matkustaa jossain vaiheessa.

   Reply
 • Kiitos vinkeistä. Tästä nimittäin tuli mieleeni Marokko, minne olemme menossa ja jotain säännöksiä pukeutumiseen on kai sielläkin. Jordaniasta haaveilen ja toivottavasti ensi vuonna sinne pääsisinkin. Tähän on siis siinä kohtaa palattava uudelleen.

  Reply
  • Suunnaton
   3.9.2017 at 19:29

   Nuo pukeutumisvinkit tosiaan sopivat hyvin myös Marokkoon! Kävin siellä joitain vuosia sitten ja silloin huomasi, että ainakin niukemmin pukeutuneet länsimaalaiset saivat osakseen vähän turhaa huomiota (tuijottamista ja huutelua).

   Reply
 • Kthetraveller
  4.9.2017 at 13:29

  Huhhuh. Olen käynyt kerran Sharjahissa ja kerran Dubaissa ja täytyypi myöntää, etten tuntenut oloani kovin rentoutuneeksi kummallakaan reissulla ja erityisesti Sharjahin puolella. Vaatetus on ollut aina se pienin ongelma, mutta kovin arka minä olin muutoin paikallisten keskuudessa. Kiitos näistä vinkeistä Jordanian matkaa suunnittelevien puolesta, minä taidan hieman vielä pitäytyä matkustamasta Jordaniaan vaikka kuuleman mukaan mielenkiintoinen paikka onkin.

  Reply
  • Suunnaton
   4.9.2017 at 23:48

   Onpa ikävää, että tuolta suunnalta on huonoja kokemuksia 🙁 Sinänsä en ihmettele, sillä onhan kulttuuri hyvin erilainen kuin Suomessa.

   Reply
 • Terhi/Fammo matkalla
  4.9.2017 at 22:29

  Hyviä vinkkejä! Rupesin ajattelemaan tuota naiselle ei puhuta suoraan asiaa kun en muistanut moista, mutta minähän olinkin siellä itsekseni joten pakkohan miesten oli puhua minulle . Ostin kyllä Jordaniasta sellaisen valkoisen, ohuen huivin, lähinnä koska se oli kätevä etenkin autiomaassa jolloin tuuli lennättää hiekkaa ja kaupungilla käytin puseroa enkä toppia. Hotellin altaalla olivat kyllä turistit bikineissä.

  Reply
  • Suunnaton
   4.9.2017 at 23:50

   Kiitos! Sinun kohdallasi ei tosiaan ole tainnut olla muita vaihtoehtoja 🙂 Tuollaisen miehelle puhumisen kohtasin muuten ensimmäisen kerran Albaniassa joitain vuosia sitten, joten kovinkaan kauas ei tarvitse lähteä. Huvittavinta se on silloin, kun pariskunnasta nainen olisi ainoa, joka puhuu vastapuolen kanssa samaa kieltä.

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  5.9.2017 at 17:02

  Hyviä vinkkejä ja mielenkiintoista luettavaa! Muutamat opaskavereistani on olleet Jordaniassa töissä, mutta ei ole koskaan tullut puheeksi heidän pukeutumisensa. Oppaan työasu kun on yleensä t-paita ja shortsit, jotka kyllä jättää olkapäät ja polvet paljaiksi. Pitääkin kysäistä asiaa, kun seuraavan kerran näen heitä 🙂

  Ooops, en ollut tajunnutkaan, että Israeliin mennessä olisi hyvä ottaa ekstravakuutus. No, onneksi ei sattunut mitään : D

  Reply
  • Suunnaton
   16.12.2017 at 12:47

   Oi ei, tää kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostien joukkoon. Onneksi löytyi nyt!
   Kiitos Terhi! Olisikin kiva kuulla, millainen pukeutumiskoodi matkaoppailla on arabimaissa. En ole itse niihin kiinnittänyt huomiota, kun ollaan lähinnä reissattu omatoimimatkoilla.

   Reply
 • Stacy
  6.9.2017 at 15:13

  En ole käynyt muslimimaassa, joten nuo on ihan hyviä asioita tietää. On kiva, kun puolet väestöstä, eli se kärkkäämpi puoli, jättää tyystin rauhaan. Ehkä tuolla pitää käydä joskus.
  Vakuutuksen kanssa minulla on ollut onnea sen ainoan kerran, kun sitä tarvittiin. En ollut etukäteen selvittänyt sen kattavuutta.

  Reply
  • Suunnaton
   7.9.2017 at 08:26

   Hyvä, että vakuutukset on sulla toimineet silloin kun on tarvittu! Vakuutusten selvittely ja vertailu osaa välillä olla vähän haastavaa ja pitkästyttävää, kun pitäisi jaksaa lukea pienellä prätättyjä tekstejä.

   Reply
 • Tiia(ntai)
  8.9.2017 at 18:44

  Hyvät vinkit tosiaan moneenkin maahan! Mullekin muslimimaat ovat vielä kartoittamatonta aluetta, enkä oikeastaan vielä koskaan ole joutunut pohtimaan reissuilla pukeutumisasioita – paitsi kymmenen vuotta sitten Barcelonassa, kun emme kaverin kanssa päässeetkään katedraaliin olkapäät paljaina. Etiketistä kannattaakin selvästi ottaa etukäteen selvää.

  Meikäläisestä näkökulmasta tuntuu kyllä hassulta tuo miehen välityksellä kommunikoiminen. Vaikka toisaalta – taitaa tuohon ilmiöön välillä törmätä myös kotimaan auto- ja kodinkoneliikkeissä… 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   8.9.2017 at 19:15

   Haha, loistava vertaus tuo autokauppa! Näinhän se just on. Eli turha meidän on loputtomiin kauhistella muiden maiden tapaa, kun omastakin kulttuurista löytyy tuollaisia syvään juurtuneita mielikuvia.

   Länsimaissakin on tosiaan noita pukeutumiskoodeja etenkin uskonnollisissa kohteissa. Huivi tai pari on pelastanut monelta hukkareissulta, kun niillä on saanut väliaikisesti olkapäät ja polvet piiloon.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  9.9.2017 at 14:24

  Hyvä kooste! Edellisenä vuonna kävin Dubaissa ja sinne lähtiessä piti miettiä pukeutumisasioita, joten Jordania meni samoilla ”ohjeilla”. Pitkä maksimekko toimi hyvin, kun piti olla peittävää mutta helteen vuoksi ei mitään paksua. Myönnän, että toppeja tuli myös pidettyä. Huivi kulki mukana tiukkojen tilanteiden varalle, Ensimmäisenä iltana miesten huutelut eivät tuntuneet kivoilta, mutta seuraavana päivänä ne lähinnä huvittivat. Olin matkalla tyttäreni kanssa niin miesparat joutuivat puhumaan suoraan meille 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   10.9.2017 at 11:12

   Maksimekot ja huivit ovat ihan huippuja tuollaisissa paikoissa! Tosin pienetkin halkiot saattavat aiheuttaa hankaluuksia, kuten minulla Jerusalemissa Kalliovuorella.
   Huutelut ovat kyllä ärsyttäviä, etenkin pimeällä tai sellaisissa paikoissa, joissa ei paljon muita ihmisiä liiku. Tosin kuten sanoit, jossain vaiheessa niihin alkaa suhtautua huvittuneisuudella, tai jopa jollain tapaa säälillä. Sun Jordanian juttujasi oli mielenkiintoista lukea – selvästi miehen kanssa matkustaessaan on saanut osakseen aika erilaista kohtelua kuin naisporukalla matkustaessa.

   Reply
 • Hanneli/duunireissaaja
  10.9.2017 at 09:52

  Mä olen pitkään haaveillut Jordaniasta. Viime vuonna Qatarissa työreissulla käynti antoi aika hyvät eväät Lähi-idässä toimimiselle, sen verran erikoista oli tehdä messuhommia siellä.

  Reply
  • Suunnaton
   10.9.2017 at 10:44

   Qatar on varmasti ollut mielenkiintoinen kokemus! Sieltä saa varmasti hyvät eväät muuallekin Lähi-itään.
   Mahtavaa, että Jordania kiinnostaa. Se on hieno paikka, ja länsimaalaiselle aika helppo tapa tutustua Lähi-itään.

   Reply

Leave a Reply