Menu
Jordania

Wadi Musa, kaupunki Petran kainalossa

Keväällä 2016 matkustimme Jordaniassa ja Israelissa kahden viikon ajan. Aloitimme matkamme Jerusalemista, jonka jälkeen suuntasimme rajan yli Jordaniaan ja sen pääkaupunkiin Ammaniin. Ammanin ja sen lähialueen kiertelyn jälkeen oli aika ottaa suunta kohti etelää ja matkustaa katsomaan kuuluisaa Petran kalliokaupunkia.

Ammanissa pakkauduttiin pikkubussiin yhdessä arabimiesten kanssa. Vaikka oltiin menossa kohti yhtä Jordanian suosituinta turistinähtävyyttä, ei tällä matkalla tarvinnut kärsiä turistiähkystä, sillä oltiin bussin ainoita länkkäreitä.

Tarunhohtoinen Petra sijaitsee Wadi Musan pikkukaupungin vieressä. Bussi jätti meidät Wadi Musaan, josta olimme varanneet hotellin. Jälleen kerran tuli todettua, miten hankala matkaoppaiden yksinkertaistettujen karttojen avulla on suunnistaa. Vieraaseen kaupunkiin tupsahdettuaan on yllättävän hankala hahmottaa suuntia ja katujen sijaintia.

Taksikuskit ja monet muutkin ihmiset yrittivät olla kovin avuliaita, kun bussista jäädestämme kaivoimme matkaoppaan esille ja yritimme paikantaa itseämme. Lopulta saatiin joku tolkku sijaintiimme ja lähdimme rinkat selässä kipuamaan jyrkkää mäkeä ylöspäin kohti sitä paikkaa, jossa oletimme hotellimme sijaitsevan.

Beduiineja Wadi Musan lähellä

Matkalla Ammanista Petraan. Beduiinien telttoja näkyi siellä täällä.

Jordanian maisemia, Amman-Wadi Musa

Maisemia Wadi Musan lähellä

Lähellä Wadi Musaa, selvästi korkeammalla vehreämmissä maisemissa.

Wadi Musa on aivan järjettömän mäkinen paikka. Kaupunki ei kauheasti houkuttele kiertelyyn, sillä jo parin korttelin matkan kävely on aika rankkaa. Kaupunki sijaitsee korkealla, ja sieltä on epätodelliset näkymät ympäröiville kukkuloille.

Wadi Musan keskustan ja Petran kalliokaupungin välillä on vain pari kilometriä välimatkaa, mutta lyhyehkön matkan ei kannata antaa hämätä. Matka voisi olla käveltävissä Wadi Musasta Petraan, mutta harva ihminen haluaa tuskailla reittiä toiseen suuntaan, sillä koko matka on jyrkkää ylämäkeä.

Meidän hotellimme tarjosi ilmaista kuljetusta Wadi Musan ja Petran välillä. Se oli todellakin tervetullut palvelu! Hotellilta sai pyydettäessä kyydin aika pienelläkin varoitusajalla. Kun haluttiin Petrasta takaisin ylös hotellille, tilattiin kyyti soittamalla hotellille joko omasta puhelimesta tai Petran alueen sisäänkäynnin lähellä sijaitsevista kaupoista tai hotelleista. Sen lisäksi, että hotellin kyytipalvelu toimi todella hyvin, oli hotelli myös muilta osin yksi reissumme parhaista. Voin lämpimästi suositella Sharah Mountains Hotellia.

Petran lähialueen hotellit sijaitsevat joko Wadi Musassa tai alhaalla lähempänä Petran sisäänkäyntiä. ”Alakaupungista” on eittämättä helpompi liikkua Petraan, mutta kokemukseni mukaan siellä on huomattavasti huonommat ruokailumahdollisuudet, ja kaikki palvelut on suunnattu nimenomaan turisteille.

Kerran yritettiin sisäänkäynnin lähettyviltä löytää ruokapaikkaa, kun oltiin suomalaisittain nöyriä eikä viitsitty vaivata hotellia vain sen takia, että oltaisiin käyty keskustassa syömässä ja tultu heti sen jälkeen takaisin Petraan. Ruokapaikan löytäminen ei tosiaan ollut helppoa. Vaihtoehtoina oli lähinnä hienompien hotellien buffetit, joihin oltiin päivän samoilun jälkeen liian rähjäisiä, tai turistiravintolat, jotka tarjosivat hinta-laatusuhteeltaan kehnoa ruokaa.

Wadi Musan keskustassa on ehdottomasti paremmat palvelut, vaikka kaupunki onkin melko pieni. Me päädyttiin useampaan kertaan Al-Arabi -nimiseen ravintolaan, joka sijaitsi parinsadan metrin päässä hotellistamme. Tässäkin välissä täytyy huomauttaa, että vaikka tämä kuulostaa siltä, että hotelli ja ravintola sijaitsivat melkein toistensa naapurissa, ei matka tuossa maastossa tuntunut erityisen lyhyeltä. Al-Arabin ruoka on jokseenkin pikaruokamaista, mutta ihan kohtuullisen hyvää. Gourmet-kokemusta ei kannata odottaa, mutta kyllä tuolla ruoalla vatsan saa täyteen.

Parin korttelin säteellä löytyi myös pieni ruokakauppa sekä pankkiautomaatti. Juurikaan tämän enempää ei Wadi Musaa nähty, koska Petrassa tehtyjen urheilusuoritusten jälkeen ei paukut enää riittäneet mäkien kipuamiseen vielä kaupungissakin.

Wadi Musa Petran sisäänkäynniltä

Wadi Musan kaupunki Petran sisäänkäynniltä

Wadi Musan rakennuksia

Wadi Musan kaupunkia. Koko kaupunki ei suinkaan ollut työmaata, mutta muita kuvia kaupungista ei juurikaan tullut otettua.

Wadi Musa Petran sisäänkäynnillä

Wadi Musan ”alakaupunki” Petran portilla

Reissun edellinen teksti: Madaban historiallinen mosaiikkikartta
Reissun seuraava teksti: Petran kalliokaupunki on yksi maailman seitsemästä ihmeestä, ja ihan syystä

Lue myös muut Petraa koskevat postaukset:

Katso myös:


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply