Menu
Israel

Matka Länsirannan halki

Kierrellessämme Israelissa ja Jordaniassa keväällä 2016 emme varsinaisesti käyneet Länsirannalla, joten bussimatka Jerusalemista rajakaupunki Beit She’aniin oli ainoita mahdollisuuksiamme nähdä tuota maailmaa. Olikin aika jännittävä kokemus matkustaa Länsirannan halki israelilaissotilaiden seurassa. Länsiranta on Israelin valtion alueella sijaitseva palestiinalaisalue, johon ja josta liikkumista rajoitetaan monin tavoin.

Bussimatka Länsirannan halki

Teimme matkan israelilaisella bussilla, joka sukkuloi siirtokuntien välillä hyväkuntoisia teitä pitkin. Olin haaveillut näkeväni matkalla palestiinalaisalueiden rajalle rakennettuja muureja, mutta valitettavasti ei niitä onnistuttu näkemään. (Tuo sanavalinta kuulostaa ihan kauhealta kun miettii, mitä varten muurit on rakennettu ja mitä ne aiheuttavat.) Yhdelle bussista kuvaamallemme videolle muurinpätkä oli kuitenkin tallentunut.

Jerusalemissa hyppäsimme Egged-yhtiön bussiin, joka vei meidät Israelin rajalle pohjoiseen Beit She’anin kaupunkiin. Eggedin nettipalvelusta olin bongannut, että osa Länsirannan läpi kulkevista bussista on panssaroituja, mutta tämä meidän bussimme oli ihan tavallinen. Ehkä panssaroidut bussit kiertävät enemmänkin Länsirannan kaupunkeja? Me kun matkustimme lähinnä maaseudun halki.

Israelin siirtokunnat täplittävät Palestiinalaisaluetta

Suurin osa muista matkustajista oli nuoria varusmiehiä ja -naisia. Israelissa sotilaita näkyy aika paljon. Asepalvelus kestää miehillä kolme vuotta ja naisilla 21 kuukautta. Oli jotenkin ristiriitainen olo matkustaa bussissa tuossa seurassa. Toisaalta sotilaat tuovat turvaa, mutta sinne tänne osoittavat aseenpiiput kyllä huolestuttivat. Suomalaisesta näkökulmasta aseiden käsittely näytti varsin huolettomalta.

Länsirannalla bussi kiersi eri siirtokuntia ja jätti matkustajia niihin. Siirtokunnat oli ympäröity korkein verkkoaidoin ja niiden portit olivat massiivisia rautaportteja. Myös teiden varsilla näkyi piikkilanka-aidoilla eristettyjä alueita. Bussireitti ei mennyt minkään kaupungin läpi, joten aika vähän pääsimme näkemään Länsirannan elämää. Muutama asutuskeskittymä ja suuret määrät kasvihuoneita kyllä nähtiin. Aika surullisilta ne näyttivät verrattuna muuhun Israeliin.

Länsirannan ja varsinaisen Israelin rajalla oli rajatarkastuspiste, jossa kyytiin nousi jonkinlainen rajatarkastaja. Paperit tunnuttiin tarkastettavan vain sellaisilta matkustajilta, jotka näyttivät jollain lailla palestiinalaisilta. Rajan jälkeen piikkilanka-aitoja ei enää näkynyt ja ympäristökin alkoi näyttää vehreämmältä.

Pääsimme näkemään aika pienen siivun palestiinalaisalueiden ja Israelin vastakkainasettelusta. Tuo ongelma on niin monisyinen ja hankala, että sitä on vaikea ulkopuolisen käsittää ja on hyvin haasteellista asettautua kummankaan osapuolen kannalle. Sen takia olisi ollut mielenkiintoista päästä näkemään näitä rajaseutuja enemmänkin.

Länsiranta

Länsiranta bussin ikkunasta katsottuna

Reissun edellinen teksti: Jerusalemin hotelli: The Eldan Hotel
Reissun seuraava teksti: Vinkkejä rajanylitykseen Israelista Jordaniaan

Lue myös:

Jos Israelin ja palestiinalaisalueiden tilanne kiinnostaa enemmänkin, kannattaa lukea kirja nimeltään Hamasin poika. Matkablogeissa Palestiinan tilannetta on pohdittu muun muassa Saaran ja Severin tie -blogissa.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

6 Comments

  • Miraorvokki/Pöndekengissä
    6.1.2017 at 15:38

    Aika karun näköinen Länsiranta! Tuo on kyllä totta että asepalvelusta suorittavien tyyppien kanssa on vähän ”kuumottavaa” olla samassa bussissa, tuo panssaroitu bussikin kuulostaa vähän kuumottavalta… 😀

    Reply
    • Suunnaton
      6.1.2017 at 17:15

      Joo, ekan kerran kun siitä panssaroidusta bussista luin, tuli sellainen fiilis, että ”hui, mihinköhän mä oon pääni oikein pistämässä…”

      Reply
  • Jael
    4.1.2018 at 19:03

    Länsiranta on tosiaankin karu ,ennen sateita ja vihreää.Itse olin siellä keväällä, kun oli jo kuivaa ,ja luonto tosi karun näköistä. Olin matkalla Abraham Toursin Länsiranta-reissulla (Abraham hostellin oma matkatoimisto) .Päivän reissulla sai jonkinlaisen kuvan alueesta, ja matkaan kuuluivat Jerikko, Ramallah ja Betlehem.

    Reply
    • Suunnaton
      4.1.2018 at 19:09

      Ihan totta, vuodenajat varmasti vaikuttavat siihen, kuinka karulta luonto näyttää. Tuo retki kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Siinä pääsee jo ihan oikeasti näkemään Länsirantaa ja palestiinalaisalueiden elämää.

      Reply
  • Nomadi
    6.6.2018 at 12:20

    Wow, olenpa iloinen kun löysin nämä tuoreet postaukset Israelista ja Jordaniasta, meillä kun on suunta noille seuduille ensi syyskuussa! Vaimo ylipuhui minut varaamaan matkan Israeliin, vaikka poliittiset ongelmat mietityttävätkin ja omassa some-kuplassani yleinen henki on hyvin paljon Israelin vastainen. Kuten sanoitkin, nämä ongelmat ovat kuitenkin niin monisyisiä, että en kuitenkaan edes kuvittele ymmärtäväni niitä enkä voi asettua kenenkään puolelle tai vastaan. Pitääpä ottaa tuo kirja lukulistalle ja ahmia kaikki blogipostauksesi lähitulevaisuudessa.

    Reply
    • Suunnaton
      12.6.2018 at 20:55

      Onpa ihana kuulla! Kiva, että olette päätyneet reissaamaan Israeliin.
      Israel/Palestiina -keskustelu tuntuu olevan kovin äkkijyrkkää, ihmiset ovat herkästi kovin vahvasti jomman kumman puolella.
      Kiva, että pääsette nyt itse tutustumaan niihin asioihin tarkemmin matkailun ohessa.
      Tsemppiä reissun suunnitteluun! Kysykää ihmeessä, jos jokin asia mietityttää. Yritän vastata parhaani mukaan.

      Reply

Leave a Reply