Menu
Israel

Israelin itsenäisyyspäivä – hiljentyvä Tel Aviv ja taivaankantta halkovat hävittäjät

Hiljaisen illan keskeyttää kauas kiirivä ujellus. Israelilainen hälytyssireeni. Lapset pinkaisevat juoksuun. Hiekkarannalla ei näy ketään muuta. Pitäisikö huolestua?

Israelin itsenäisyyspäivä koostuu kahdesta erilaisesta päivästä. Ensimmäisenä päivänä muistellaan menetettyjä läheisiä, toisena juhlitaan itsenäisyyttä. Israelilaiseen tapaan juhlapäivät eivät kulje käsi kädessä vuorokauden vaihtumisen kanssa, vaan kestävät auringonlaskusta auringonlaskuun.

Auringon viimeisen hehkun punatessa taivaanrannan, pärähtää hälytys soimaan. Tästä alkaa Jom Hazikaron, itsenäisyyspäivää edeltävä kaatuneiden muistopäivä.

Tel Aviv, meri

Jom Hazikaron, kaatuneiden muistopäivä

Kaatuneiden muistopäivänä kunnioitetaan sodissa ja selkkauksissa kuolleita israelilaisia. Päivän hätkähdyttävimmät hetket ovat juuri näitä, kun hälytys kiirii ympäri maan. Hälytyssirenit soivat illalla auringon laskiessa ja uudelleen seuraavana aamupäivänä. Kun hälytys alkaa soida, pysähtyy koko maa. Ihmiset lopettavat keskustelun, autot pysähtyvät keskelle tietä. Hiljainen hetki on todellakin hiljainen hetki – lukuunottamatta rakennusten seinistä kaikuvaa ujellusta.

Kaatuneiden muistopäivän iltana kadut tyhjenevät ja kaupunki rauhoittuu. Televisioissa pyörii muistokonsertteja. Aika ajoin ruudun täyttävät israelilaiset nimet. Nämä ihmiset ovat kuolleet sodissa ja selkkauksissa. Ilta on hyvin tunnelmallinen ja harras. Siinä on jotain hyvin tuttua. Samalla tavoin suomalaiset hiljentyvät joulukuussa muistelemaan sota-aikoja.

Seuraava päivä on jo tavanomaisempi. Ravintolat ovat jälleen auki ja ihmiset nauttivat aurinkoisesta päivästä. Kaatuneiden muistopäivästä muistuttaa enää sireeni, joka hetkellisesti keskeyttää aamupäivän toiminnot.

Tel Aviv, liput rannalla

Jom ha’atsma’ut, itsenäisyyspäivä

Illan hämärtyessä tunnelma muuttuu iloisemmaksi. Nyt on alkamassa itsenäisyyspäivän juhlinta. Kun edellisenä päivänä kunnioitettiin menehtyneitä, voidaan itsenäisyyspäivänä keskittyä iloitsemaan itsenäisyydestä.

Itsenäisyyspäivän iltana Tel Aviv täyttyy tapahtumista. Eri puolille kaupunkia pystytetään tapahtumalavoja ja ihmiset kerääntyvät toreille. Lapsille myydään ilmapalloja ja Israelin lipuin koristeltuja ilmatäytteisiä muovileluja. Aukioiden reunalla sijaitsevat ravintolat keräävät ison osan vuoden tulostaan, kun juhlijat jonottavat shawarma-kääröjään jotka muistuttavat etäisesti kaakkois-Euroopassa suosittuja gyroja.

Illan ohjelmaa seuratessa saa olla varuillaan, ellei halua ilmatäytteisestä vasarasta selkäänsä. Silmissä vilisee lapsia, jotka ottavat juhlasta kaiken irti ja hakkaavat toisiaan uusilla torimyyjiltä ostetuilla leluillaan. Valotikut loistavat ja taustalla loimottaa kerrostalon seinään heijastettu Israelin lippu.

Kadut ovat täynnä itsenäisyyspäivää viettäviä ihmisiä. Bulevardia reunustavien puiden latvat rajaavat taivasta, joka täyttyy ilotulituksen väreistä.

Israelin itsenäisyyspäivä, iltaohjelma
Israelin itsenäisyyspäivä, heijastettu lippu

Israelin itsenäisyyspäivä, ilta kadulla

Itsenäisyyspäivän aamun suurin tapahtuma on meren yllä esitettävä lentonäytös. Sama näytös toteutetaan myös muualla Israelissa. Tel Avivin rantapuisto täyttyy vähitellen ihmisistä. Perheet ja kaveriporukat saapuvat puistoon picnicille ja ihmiset odottavat näytöstä alkavaksi. Israelin itsenäisyyspäivän toinen päivä alkaa muistuttaa yhä enemmän suomalaista vappua.

Puiston täyttyessä hiipii mieleen väkisinkin ajatus Israelin ja palestiinalaisalueiden välisistä selkkauksista. Mikä olisikaan otollisempi hetki hyökkäykselle kuin itsenäisyyspäivän väenpaljoudet?

Ihmiset ovat kuitenkin hyvin rauhallisia ja iloisissa tunnelmissa. Turvajärjestelyitä ei turistin silmiin erotu, mutta ehkä nämä ovat varautuneet kaikkeen ja osaavat turvata tapahtumat huomaamattomasti.

Pitkän odotuksen jälkeen korviin alkaa kantautua hurinaa. Ensimmäiset koneet ilmestyvät siniselle taivaalle. Lentokone toisensa jälkeen lentää rantaviivaa pitkin esittäytyen rannalla oleville ihmismassoille ja merta täplittäville valkeille purjeveneille. On pieniä koneita, rahtikoneita ja helikoptereita. Näytöksen kruunaa Israelin taitolentoryhmä, joka piirtää valkeita kuvioita taivaalle.

Israelin itsenäisyyspäivä, lentonäytös, helikopterit IMG_9733

Israelin itsenäisyyspäivä on kokonaisuudessaa hieno kokemus. Kahteen päivään on taitavasti yhdistelty suomalaisille tuttua harrasta muistelemista sekä eteläisemmissä maissa yleisempää karnevaalimaista itsenäisyyspäivän viettoa. Voisiko tällainen olla toimiva yhdistelmä Suomessakin?

Millaisia kokemuksia sinulla on eri maiden itsenäisyyspäivistä?

Kanadassa pääsimme kokemaan upeat Kanadan 150-vuotisjuhlallisuudet. Vilkaise, millainen tuo unohtumaton Canada Day oli Calgaryssa.

Täältä löydät muut Israelia koskevat postaukset:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

18 Comments

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  27.9.2017 at 21:41

  Meiltä tosiaan karnevaalitunnelma puuttuu! Tosin ehkä ihan syystäkin, koska kyllähän nämä suomalaiset juhlimistavat tiedetään… Luin mielenkiinnolla postauksen, sillä isäni on mahdollisesti muuttamassa Jerusalemiin lähiaikoina, jolloin saattaisi olla minullakin reissuja Israeliin tiedossa.

  Reply
  • Suunnaton
   28.9.2017 at 11:52

   Sepä olisi mielenkiintoinen asuinpaikka! Kiva jos sullakin tulisi sinne suunnalle enemmän matkoja -> lisää mielenkiintoisia blogitekstejä 🙂

   Reply
 • Travelloverin Annika
  28.9.2017 at 11:29

  Sveitsiläiset juhlivat myös lennättämällä hävittäjiä. Olen ollut kahdesti Sveitsissä itsenäisyyspäivän aikaan, ja se on kovin erilainen kansanjuhla kuin meillä Suomessa. toki silläkin on mekitystä, että he juhlivat kesällä, me talvella, mutta poissa oli hartaus ja pönötys. Se oli kuin hillitty versio meidän vapusta.

  Jäin miettimään tunnelmiasi ja ajatuksia turvallisuudesta. Takuulla olisin pohtinut samoja asioita. Haluan useimmiten ajatella ihmisestä aina ensin hyvää, mutta tuollainen tilaisuus saisi epäilemättä vähän tarkemmin katselemaan ympärilleni.

  Reply
  • Suunnaton
   29.9.2017 at 11:45

   Tuo on ihan totta, että itsenäisyyspäivän ajankohta vaikuttaa meillä varmasti siihen, että sitä tunnelmoidaan kynttilänvalossa ja varsin hartaissa tunnelmissa. Kesällä itsenäisyyspäivä olisi varmaan enemmän juhannuksen kaltainen. On vaikea edes kuvitella linnanjuhlia kesälle – eihän silloin kukaan edes katsoisi niitä telkkarista, kun aika menisi grillatessa ja saunoessa.

   Reply
 • Nämä eri maiden juhlapäivät on kyllä mielenkiintoisia kokemuksia ja siinä samalla näkee paikallisten tapoja juhlia. Tosin joskus se tarkoittaa sitä, että kaupat ja muut paikat on kiinni, mikä tietenkin matkailijasta voi tuntua vähän tylsästä. Olen ollut kerran Israelissa ja jotenkin kutkuttaisi käydä siellä uudelleen.

  Reply
  • Suunnaton
   30.9.2017 at 17:18

   Niinpä, Paula! Juhlapäivinä tuntuu, että kulttuuriin pääsee tutustumaan pintaa syvemmältä.
   Israelissakin kaupat menivät kiinni itsenäisyyspäivän alkaessa. Me saavuimme Tel Aviviin juuri itsenäisyyspäivä kynnyksellä, ja jouduimme aika kiireesti hakemaan syötävää lähimmästä pizzeriasta, jottemme jäisi kokonaan ilman ruokaa.
   Israel on jotenkin hyvin erikoinen matkakohde. Toisaalta se on kovin eurooppalainen, toisaalta siinä on hyvin erikoista eksotiikkaa.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  30.9.2017 at 16:43

  Enpä muista, että olisin koskaan osunut mihinkään maahan sen itsenäisyyspäivän aikana. Mielenkiintoinen kokemus varmasti. Israel ja varsinkin Tel Aviv kiinnostaisi.

  Reply
  • Suunnaton
   30.9.2017 at 17:20

   Eri maiden juhlapäivät ovat aika huikeita. Etenkin itsenäisyyspäivät ovat hauskoja, kun silloin paikallisetkin tuntuvat nostavan maansa erikoisuuksia esille.
   Tel Aviv on aika helppo ja monipuolinen matkakohde. Minulle siitä jäi jotenkin ristiriitaiset tunnelmat, minkä vuoksi en ole vielä osannut kirjoittaa siitä omaa postaustaan. Uskallan kuitenkin suositella sitä hyvinkin monelle.

   Reply
 • Jael
  4.1.2018 at 19:00

  Täällä tosiaankin siirrytään vaivatta surusta iloon kaatuneitten päivänä/itsenäisyyspäivänä,mikä aina hämmentää ensin. Mikä Tel Avivissa jätti ristiriitaiset tunteet? Olen asunut aika monessa maassa, ja kaikista asumistani kaupungeista Tel Aviv on suosikkini,mutta olisi mielenkiintoista tietää miksi jätti ristiriitaiset tunteet.

  Reply
  • Suunnaton
   4.1.2018 at 19:18

   Sulla onkin kattava kokemus Israelin itsenäisyyspäivästä!
   En oikein itsekään tiedä, miksei Tel Aviv sykähdyttänyt. Kaupungissa on tavallaan kaikki kohdallaan: rantaa, kaupunkielämää, Jaffa vähän erilaisena kohteena, kiinnostavaa arkkitehtuuria, boheemia ja rentoa tunnelmaa sekä Israelin ”omaperäisyyttä”. Kuitenkaan se ei tuntunut ihan omalta. Tosi vaikea sanoa syytä. Ehkä Tel Aviv oli Jordanian jälkeen vähän tavanomainen tai ehkä reissun loppumetreillä ei jaksanut enää niin innostua. Voisin kuitenkin suositella Tel Avivia monelle muulle matkakohteeksi.

   Reply
 • Joanna Sormunen
  12.3.2018 at 18:01

  On hyvä muistaa ja kunnioittaa niitä jotka ovat uhranneet elämänsä meidän puolestamme. Suomesta ehkä puuttuu tuo itsenäisyyspäivän toinen päivä. Se voisi tuoda iloa ja värikkyyttä suomalaiseenkin itsenäisyyspäivään.

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:05

   Sinä sen tiivistit. Olen täysin samaa mieltä.

   Reply
 • Karoliina Kazi
  13.3.2018 at 14:07

  Mukavaa että olette päässet mukaan juhlatunnelmiin. Erilaiset juhlapäivät ovat aina mielenkiintoinen aika vierailla eri maissa, saa ihan eri kokemuksen kohteeseen. Israel kiinnostaa kovasti!

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:06

   Niinpä, juhlapäivinä pääsee näkemään maan kulttuuria vähän eri vinkkelistä. Israel oli kiva, ja aika helppo matkakohde!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  13.3.2018 at 18:10

  Meillä mielenkiintoisin itsenäisyyspäivä maailmalla on ollut Norjan itsenäisyyspäivä, jonne päädyimme ihan vahingossa, eli matkaa varatessamme emme huomanneet, että olemme menossa Osloon juuri 17.mai.
  Näkyi kyllä Oslossa kaikkialla!

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:06

   Hauskaa, että osuitte paikanpäälle ihan vahingossa. Kevät-kesällä itsenäisyyspäivä on varmasti aika erilainen kuin meillä joulukuussa.

   Reply
 • On niin surullista tuo Lähi-Idän tilanne, eikä loppua sille kai ole näkyvissä. Mutta siitä huolimatta hyvä, että porukat uskalsivat tulla juhlistamaan päivää.

  Reply
  • Suunnaton
   15.3.2018 at 23:27

   Niinpä, tosi hankala tilanne. Ulkomaalaisena olisi voinut kuvitella päivän aiheuttavan enemmänkin ristiriitoja, mutta ainakaan meille se ei Tel Avivissa näkynyt.

   Reply

Leave a Reply