Menu
Israel

Tel Aviv – kun täydellinen matkakohde ei sytytä

Tel Avivin matkakertomukset ovat jumittaneet pääkoppani kiemuroissa. En ole tiennyt, mistä suunnasta lähtisin tuota kaupunkia käsittelemään. Olen kuvaillut Jerusalemin tunnelmia, kertonut Jordaniassa matkustamisesta niin pääkaupunki Ammanissa, Petran historiallisessa kaupungissa, Wadi Rumin aavikolla kuin monissa muissa Jordanian kohteissa. Olen paljastanut, kuinka ennakkoluuloistani huolimatta Eilat oli ihan mukava paikka. Viimeisimpänä kirjoitin Israelin itsenäisyyspäivästä, jonka pääsimme Tel Avivissa kokemaan. Olen jopa kirjoittanut kutakuinkin valmiiksi viimeisen postauksen Jerusalemista, jossa piipahdimme vielä uudemman kerran Tel Avivista käsin. Mutta tämä Tel Avivin matkakertomus on jumittanut.

Tel Aviv jätti jotenkin ristiriitaiset tunteet. Kaupunki on lähes kaikkea sitä, mitä kaupunkilomalta voi toivoa: rentoa tunnelmaa, rantaa, arkkitehtuuria ja shoppailumahdollisuuksia. Tel Avivissa oli lukuisia hyviä puolia, joiden takia kaupunkiin olisi voinut päätä pahkaa rakastua. Silti jotain jäi uupumaan.

Tel Avivin kokemuksemme ei ollut ihan perinteisin matkakokemus. Ensinnäkin pääsimme kokemaan kolmelle päivälle venyvän Israelin itsenäisyyspäivän. Toisekseen päädyimme seikkailemaan Tel Avivin bisneskeskustaan, kun kirjaimellisesti haimme lentoyhtiöltä korvauksia siitä, että olimme jättäytyneet omalta lennoltamme pois ja saavuimme Israeliin vasta iltalennolla. Korvausten hakeminen ei ollut ihan kaikkein simppelein juttu. Siitä voit lukea enemmän tästä lentojen ylibuukkauksesta kertovasta postauksesta.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista, Israelin kartta, Israel kartta, Israel rannikko

Israel, bauhaus, bauhaus-arkkitehtuuri

Ranta

Tel Aviv on yksi Israelin rantakaupungeista. Sen sijainti Välimeren rannalla on mitä ihanteellisin rantalomailijalle ja vesipedoille. Kaupungilla on pitkä pätkä rantaviivaa, ja rannan tuntumasta löytyy niin auringonottopaikkoja, puistoja, kuntoilualueita kuin koirien suosimia uimapaikkoja. Rannan vierellä kulkee uudehko rantabulevardi, jota pitkin voi tehdä leppoisan päiväkävelyn tai napata kaupunkipyörän alleen ja hurauttaa rantaa myöten vaikka Jaffan vanhaan kaupunkiin.

Meillä rantaelämä jäi melko olemattomaksi. Fiilisteltiin kyllä rantabulevardilla ja käytiin kastelemassa varpaat veteen auringon laskiessa ja itsenäisyyspäivän sireenien soidessa. Meidän oli tarkoitus lähteä myös surffaamaan. Jordanian Aqabassa oltiin päästy ensimmäistä kertaa kokeilemaan laitesukellusta, ja oltiin suunniteltu ensimmäisten surffituntien ottamista Tel Avivissa. Ehdittiin jo etsiä rannalta sopiva surffikoulu, sopia tunnista seuraavalle päivälle ja maksaa varausmaksukin. Mutta kun surffauspäivä koitti, ei keli ollut suosiollinen. Aallot olivat niin pieniä, ettei surffaamisesta tulisi mitään. Yritys ehdotti meille suppailua, mutta kun emme innostuneet siitä, saimme varausmaksun takaisin ja jouduimme hautaamaan haaveet surffikokeilusta.

rantabulevardi, Israel

Bauhaus-arkkitehtuuri

Tel Aviv, tai ainakin osa siitä, tunnetaan valkoisena kaupunkina. Maine perustuu hieman funkkistyyliä muistuttaviin bauhaus-arkkitehtuurin mukaisiin vaaleisiin rakennuksiin, joita Tel Avivin keskustassa on lukuisia. Olin näistä innoissani, sillä rakennustyyli muistuttaa hieman lempiarkkitehtini Alvar Aallon luomuksia. Lisäksi bauhaus-rakennukset toivat mieleen Hercule Poirot -tv-sarjassa näkyvät talot. Arkkitehtuurifanaatikon mielestä bauhaus-rakennukset olivat ehkä yksi Tel Avivin hienoimmista puolista. Rakennuksiin tehdään myös tutustumiskierroksia, mutta jouduin valitettavasti jättämään ne välistä.

Israel, Tel Aviv, Bauhaus-arkkitehtuuri, suihkulähde

Jaffa

Bauhaus-alueen lisäksi Tel Avivista löytyy myös muita erikoisia alueita. Jaffa on vanha satamakaupunki ja aikoinaan ollut erillinen kaupunkinsa. Tel Avivin kasvaessa Jaffa ja Tel Aviv ovat kuitenkin kasvaneet kiinni toisiinsa. Jaffassa kannattaa käydä fiilistelemässä hieman erilaista tunnelmaa. Satamassa näkyy kalastusaluksia ja verkkoja, rakennukset ovat selvästi pienempiä ja arabialaistyylisiä, ja Jaffassa tuntuu olevan muuta Tel Avivia enemmän muslimeja.

Matkaa Tel Avivista Jaffaan on muutamia kilometrejä. Matkan saa näppärästi tehtyä esimerkiksi kaupunkipyörillä. Kun vilautat luottokorttia kaupunkipyöräaseman automaattiin, saat lainattua pyörän. Perillä voit palauttaa sen toiselle kaupunkipyöräasemalle. Kaupunkipyöräpisteitä löytyy melko paljon sekä Jaffasta että muualta Tel Avivista. Jos et halua maksaa ylimääräistä, kannattaa pitää huoli, ettei ylitä ohjeissa mainittua enimmäislaina-aikaa.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kulttuuri ja tunnelma

Iso osa Tel Avivin viehätystä on kaupungin rento tunnelma. Vaikka ollaankin Israelissa, jossa kauppojen ja juna-asemien turvatarkastukset ovat arkipäivää, tuntuu elämänmeno aika letkeältä. Ehkä osansa siihen tekee Tel Avivin sateenkaarikulttuuri? Päällimmäinen mielikuvani kaupungista onkin, että se sopisi sangen mainiosti lomakohteeksi hipstereille. Toisaalta sen monipuolisuus tekee kaupungista hyvän lomakohteen melkein kenelle tahansa.

Tarkoista turvajärjestelyistä puheen ollen, mekin saimme kokea hieman jänniä hetkiä. Olimme matkalla hotelliltamme ravintolaan, kun totesimme liikenteen pysähtyneen. Poliisit olivat laittaneet kadun poikki, sekä autot että jalankulkijat seisoivat odottamassa. Paikalle päästyämme ihmettelimme, kun edessä olevalla kadunpätkällä ei näkynyt ketään. Ainoa liikkuva asia oli pieni robotti. Pomminpurkurobotti. Siinä se pyöri erään bussipysäkin ympärillä ihan parinkymmenen metrin päässä meistä. Oli jännittävää, ja hieman pelottavaakin seurata, miten robotti tonki pysäkiltä löytynyttä pussia ja teki siihen koeräjäytyksiä.

Aikansa pommiepäilyä operoituaan poliisi päästi liikenteen taas kulkemaan kadulla. Tämän jälkeen olo oli aika kuumottava ja jokaista epämääräistä laukkua tai nyssäkään tuli tiirattua hyvin tarkkaan.

Mutta tästäkin episodista huolimatta Tel Avivin tunnelma oli oikein leppoisa, ja kaupungissa pääsee varmasti lomatunnelmaan.

Israel, bauhaus, bauhaus-arkkitehtuuri

Päiväretket Tel Avivista

Haifa

Tel Avivin keskeinen sijainti ja toisaalta Israelin pieni koko mahdollistavat lukuisten päiväretkien tekemisen Tel Avivista käsin. Yksi hyvä mahdollisuus on Haifan kaupunki Tel Avivista 100 kilometriä pohjoiseen. Matka taittuu näppärästi junalla, ja perillä on vastassa taas hieman erilainen kaupunki.

Haifan erikoisuus on Bahai-puutarha, josta avautuu huikaisevan hienot näkymät Haifan kaupunkiin ja kauas merelle. Puutarhassa olet pyhän alueen läheisyydessä, sillä upeat istutukset levittäytyvät Bahai-uskon pyhäkön ympärille.

Jaa että mikä Bahai? Uskon yhtenä pääpiirteenä on pyrkimys maailmanrauhaan, ihmiskunnan yhdistämiseen ja uskontojen ykseyteen.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Bahai-puutarha oli myös minulle suurin syy vierailla Haifassa. Olin odottanut kaupungissa käymistä koko pariviikkoisen reissumme ajan. Mutta kuten arvata saattaa, kun matkalta odottaa jotakin oikein paljon, päätyy se pettymykseksi. Nyt pettymyksen syy ei kuitenkaan ollut itse kohteessa vaan valitettavissa sattumuksissa.

Päivänä, jona päätimme lähteä Haifaan, päätti joku tauti iskeä päälle ja koko matkan ajan olin aika vetämättömissä. En osannut nauttia junan ikkunoista aukeavista merimaisemista saatikaan itse Haifan kaupungista.

Mutta pettymykset eivät päättyneet siihen. Puutarhoille päästyämme kävi ilmi, että siellä pääsisi vierailemaan ainoastaan kaikkein alimmilla portailla. Mitä ihmettä? Olin tarkkaan selvittänyt, että puutarhojen pitäisi olla tänään avoinna yleisölle. Ei auttanut muu kuin kavuta muutama kymmenen askelmaa ylöspäin ja tyytyä siihen, että se oli tässä. Varsinaisiin puutarhoihin oli turha kuvitellakaan pääsevänsä. Haifan kuvista tutut hulppeat maisemat jäisivät näkemättä.

Mitä tästä opimme? Selvitä puutarhojen aukioloajat yhteen, kahteen ja kolmanteenkin kertaan. Ja tarkista vielä kerran. Tosin en tiedä mistä, koska kaikkien lähteideni perusteella puutarhan piti tuona päivänä olla auki.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Caesarea

Matkalla Haifaan voit bongata meren rannalta roomalaisia raunioita. Kyseessä on Caesarean kansallispuisto. Oma kokemukseni kohteesta jäi tuohon junabongaukseen, mutta matkavalmistelujeni perusteella Caesarea vaikutti tutustumisen arvoiselta. Kannattaa katsoa lisätietoja esimerkiksi Tourist Israelin nettisivuilta.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Akko

Kun Haifasta jatkaa matkaa vielä hieman pohjoisemmaksi, löytyy Välimeren rannalta Akkon kaupunki. Akkon vanhakaupunki on UNESCO:n kohde, ja se vaikuttaa varsin tutustumisen arvoiselta. Täälläkään emme itse käyneet, joten lisätietoja voit katsoa esimerkiksi täältä.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Genesaretinjärvi

Jos haluat päästä Raamatun maisemiin, ota auto alle ja aja Genesaretinjärvelle. Ympäri järveä on erilaisia kohteita, ja päivä kuluu varmasti leppoisasti alueella ihmetellen. Itse emme järvellä käyneet, mutta pidemmällä reissulla se olisi voinut olla mukava päiväretkikohde.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Jerusalem

Jerusalem ansaitsee ehdottomasti ainakin kahden tai kolmen päivän visiitin, mutta jos aikaa ei ole käytettäväksi niin paljoa, tee Jerusalemiin edes päiväretki. Tel Avivin ja Jerusalemin välin kulkee näppärästi bussilla ja päivässä ehtii näkemään pintaraapaisun vanhasta kaupungista. Kokemuksiani Jerusalemista voit lukea näistä postauksista:

Jerusalem, vanha kaupunki, Pyhän haudan kirkko, Öljymäki

Oletko sinä käynyt Tel Avivissa tai kiinnostaako se matkakohteena? Jos sinulta löytyy hyviä vinkkejä kaupunkiin tai päiväretkikohteiksi, vinkkaa niistä ihmeessä kommenttikentässä.

Kiinnostaisivatko myös muut Israelia koskevat postaukset:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

22 Comments

 • Jenni / Unelmatrippi
  25.3.2018 at 12:18

  En ole käynyt, mutta kävisin mielläni. Joskin leppoisuus ja pomminpurkutalkoot eivät omassa sanakirjassani mahdu samalle sivulle. 😀 Ehkä Bahai-puutarhassakin oli pommin purkaminen kesken ja se oli siksi suljettu? (Sori musta huumori, en voinut vastustaa.) Vitsit sikseen, Tel Aviv ei koskaan ole ollut haavelistallani kovin korkealla, mutta jossain määrin kiinnostaisi tosiaan joskus käydä sielläkin. Rantalomailusta en itse niin välitä, mutta tuo arkkitehtuuri ja lähistön nähtävyydet kiinnostaisivat.

  Reply
  • Suunnaton
   25.3.2018 at 12:37

   Heh, musta huumori on ajoittain ihan tervettä 🙂 Tel Aviv oli kyllä kivan monipuolinen kohde. Israel on vielä niin pienikokoinen, että Tel Avivistakin käsin on näppärä tehdä päiväretkiä mualle Israeliin. Toki jako ”varsinaisen” Israelin ja Länsirannan välillä vaikeuttaa jonkin verran kulkemista, mutta Länsirannankin kohteisiin (mm. Betlehemiin) kyllä pääsee, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa.

   Reply
 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  25.3.2018 at 13:46

  Hyvin Informatiivinen juttu. tosin itsellekään ei leppoisaan lomaan pomminpurkurobotti kuuluu

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:14

   Pomminpurkuoperaatio oli tosiaan aika mielenkiintoinen… Onneksi oltiin osattu varautua siihen, että itsenäisyyspäivän aikoihin Israelissa saattaisi tapahtua yhtä sun toista. Joskaan en tiedä miten paljon tuollaiset asiat keskittyvät juuri itsenäisyyspäivän ympärille.

   Reply
 • Jenni
  25.3.2018 at 14:56

  Mun tiedot Tel Avivista on olleet tosi vajavaiset, mutta tästähän sai infoa vaikka kuinka paljon. Joskaan en usko tuolle suunnalle matkaavani ainakaan lähivuosina, tuo mainitsemani pomminpurkurobotti oli tästä hyvä esimerkki…

  Reply
  • Kirsi Isomäki
   29.3.2018 at 08:22

   Pomminpurkua voi olla joskus meneillään missä päin Israelia tahansa, ei Tellua sen takia kannata jättää väliin. Turvallinen fiilis oli koko reissun ajan (paitsi Betlehem, siellä huomasi että tunnelma oli jotenkin varautunut ja länsimaisena naisena en menisi yksin – palestiinalaisalue) Moderni maallistuneen oloinen ja aika kallis suurkaupunki oman visiitin perusteella on Tel Aviv. Vierailimme rantailun lisäksi omatoimisesti paikallisessa synagogassa ja meidät otettiin siellä ystävällisesti vastaan. ”Sattui” olemaan Tooran ilojuhla-päivä meneillään Loma oli muuten niin täynnä järjestettyä ohjelmaa (Tiberias, Jerusalem) ja kotiinlähtö lähestyi, joten Tel Avivissa jätimme mielenkiintoiset retket väliin ja lepäsimme vaan. Harvoin pääsee nauttimaan hotellin kattoaltaasta ja sieltä avautuvista maisemista yli suurkaupungin ja kauas merelle.

   Reply
   • Suunnaton
    30.3.2018 at 15:17

    Aika mainiota päästä kokemaan tuollainen juhla! Oli varmasti mielenkiintoista, samoin kuin synagogavierailu. Meillä taitaa olla aika samantyyppinen mielikuva Tel Avivista. Olen samaa mieltä, että Tel Aviv on ainakin Jerusalemiin verrattuna moderni ja maallistuneen oloinen. Monipuolinen ja ihan mukava lomakohde kyllä.

    Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:19

   Jennille vastauksena. Myös mä olen suhtautunut Lähi-itään pienellä varauksella, mutta Israelin ja Jordanian reissu oli tosi mukava. Tosin kyllähän Israelissa epävarmuus ja erilaisiin terrori-iskuihin varautuminen näkyi vahvasti. Tämän reissun jälkeen muutkin Lähi-idän maat ovat alkaneet kiinnostaa, vaikka poliittinen tilanne siellä onkin epävakaa.

   Reply
 • Emma
  26.3.2018 at 10:11

  Me käytiin joitain vuosia sitten Eilatissa, ja mulle ei jäänyt siitä oikein mitään fiiliksiä suuntaan eikä toiseen. Mieheni sen sijaan on edelleen innostunut Israelista ja voi olla että joudun vielä joku kerta taipumaan ja lähtemään hänen kanssaan vaikka pitkäksi viikonlopuksi Tel Aviviin. Nuo päiväretkikohteet näytti etenkin kivoilta, ehkä siellä nyt yhden viikonlopun saisi kulumaan 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:21

   (Pidennetty) viikonloppureissu Tel Aviviin kuulostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta. Reissusta saa varmasti koottua tosi erilaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, millaisia päiväreissuja Tel Avivista tekee.

   Reply
 • Israel ja tämä osa lähi-itää on minulle täysin uppo-outoa, tai ne sen varassa mitä mediasta on luettavissa ja sehän ei ole hyvää luettavaa se. Muutaman kerran on tullut Eilatia vilkuiltua sillä silmällä, mutta eikä sitten tule lähialueelle jokin raketti-isku ja kohde hautautuu sinne missä kaikki muutkin epämukavat kohteet majailevat. Joka on harmi sinänsä! Onkin mukava lukea näitä juttuja joista selviää ettei kaikki ole niin ikävää tai mustavalkoista kuin mitä media antaa ymmärtää.

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:23

   Kyllähän mediassa nousevat esille ne epämukavat asiat ja erilaiset kriisit. Mutu-tuntuma kuitenkin on, että suurin osa yhteenotoista tapahtuu Palestiinalaisalueille rakennetuissa Israelin siirtokunnissa ja muualla Palestiinan ja Israelin rajaseuduilla. Veikkaisin, että turistialueilla saa olla aika rauhassa.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  27.3.2018 at 11:58

  Lähi-itä viehättää minua kovasti, ja Israelissa ollaan tehty road trip taannoin. Meillä oli lennot Tel Aviviin, josta lähdimme parin päivän päästä kierokselle moniin sinunkin vierailemisiisi paikkoihin, mutta myös esim. Akkoon. Jäi tunne, että en saanut niin lyhyessä ajassa kaupungista vielä otetta. Mielelläni menisin uudelleen. Oltiin talvella, jolloin meri on uimiseen liian viileä. Rantaelämäkin jäi kokematta, mutta uskon, että se vielä toisi oman lisänsä kaupunkilomaan.

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:25

   Voisin kuvitella, että talvella Tel Aviv on aika erilainen kokemus. Ainakin mun mielikuvissani rantaelämä oli olennainen osa Tel Avivin matkailuidentiteettiä, vaikka ei rannalla kauheasti lekoteltukaan. Tel Aviv on kyllä niin valtavan kokoinen kaupunki, että sen kunnolla koluamiseen tarvitsisi usean päivän aikaa.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  27.3.2018 at 18:44

  Israel kiinnostaa Lähi-idän kohteista enemmän kuin moni muu. Olen aina ajatellut, että se olisi sitten sukellusloma Eilatissa. Pääsisiköhän sieltä helposti myös Jerusalemiin…? Tel Avivin ympäristössä näyttäisi tosiaan olevan myös monia kiinnostavia kohteita. Harmi että puutarhahomma jäi puolitiehen, tuollainen kyllä ketuttaa!

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 15:29

   Eilat on vähän eristyksissä pohjoisemmasta Israelissa, sillä siinä välillä on valtava Negevin autiomaa. Nopeasti vilkaistuna Eilatista pääsisi Jerusalemiin bussilla viidessä tunnissa. Eli ihan tehtävissä oleva matka, mutta mä viipyisin Jerusalemissa ainakin pari-kolme päivää.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  30.3.2018 at 20:07

  Eilatissa olemme käyneet pariinkin kertaan ja sieltä käsin myös mm. Jerusalemissa, mutta Tel Aviv on kokematta. Jotenkin se ei vaan ole riittävästi kiinnostanut, toistaiseksi ainakaan. Lisäksi viime vuosina Israel on muutenkin ollut vähän kohde, jonne emme ihan kevyesti olisi lähteneet, sillä moneen naapurimaahan mentäessä Israelissa käyminen on jonkinlainen este tai hidaste, vaikka tuskin he enää kenenkään passia tästä syystä juuri leimaavatkaan.

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 22:55

   Joo, Israeliin matkustaminen tosiaan hankaloittaa moniin sen naapurimaihin matkustamista. Meilläkin Israelin leimat laitettiin automaattisesti erilliselle paperille ja Jordanian rajallakin leiman sai pyydettyä irtopaperille. Tästä huolimatta joku leima oli päätynyt myös passiin. Onneksi passeja uusitaan nykyään melko usein 🙂
   Mua vähän kiinnostaisi käydä tutustumassa Iraniin, mutta sekin taitaa aiheuttaa turhan paljon hankaluuksia matkailuun.

   Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  30.3.2018 at 21:39

  Kiitos tästä postauksesta. Olen menossa Israeliin toukokuussa, ja vajaan viikon matkalla on tarkoitus nähdä Tel Aviv, Jerusalem ja kuollut meri. Tel Avivista tiesin entuudestaan vähiten, mutta tästä sain hyvän yleiskuvan. Tel Avivissa yövytään pari yötä tuolla Jaffassa, josta matka jatkuu Jerusalemiin. Tämä on ensi kertani Lähi-idässä, joten vähän jännittää, mutta kiva kuulla, että pommiepisodia lukuunottamatta tunsit olosi suhteellisen turvalliseksi ja tunnelman leppoisaksi. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.3.2018 at 22:51

   Olipa hyvä ajoitus. Kiva, että tästä postauksesta oli apua! Israel on aika länsimainen paikka, joten siellä on helppo matkustaa. Toki etenkin Jaffassa ja Jerusalemissa pääsee aistimaan myös Lähi-idän muslimimaiden tunnelmaa. Toivottavasti teillä tulee hauska reissu!
   Kuollutmeri on aika metka kokemus. Kannattaa varautua siihen, että sen suola tarttuu helposti vaatteisiin ja tavaroihin.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  31.3.2018 at 17:07

  Mulla on joku ihmeen pakkomielle Tel Aviviin. Se alkoi jo muutama vuosi sitten, kun matkalehdissä oli paljon hehkutusta kaupungista. En ole sinne vielä päässyt, mutta kovasti on suunnitelmia ollut. Viimeksi eilen katsoin lentoja sinne, mutta lentoajat esim. Finskillä on tosi typerästi keskellä yötä. Meneehän nekin tietysti paremman puutteessa. Jerusalemissa ainakin olisi kiva käydä ja nyt innostuin Jaffasta tämän jutun perusteella.

  Reply
1 2

Leave a Reply