Menu
Kanada

Stanley Falls – Kalliovuorten kansallispuistojen kauneimmat vesiputoukset

Olen miettinyt pitkään, mitä kertoisin teille Stanley Fallsista. Haluaisin kehua sitä maasta taivaisiin. Stanley Falls on upein näkemäni kohde Kanadan Kalliovuorilla, ja tekisi mieleni hehkuttaa sitä jokaiselle vastaantulijalle. Toisaalta en haluaisi kertoa siitä juuri mitään. Stanley Fallsien taika oli siinä, ettei minulla ollut siitä juuri lainkaan ennakkokäsitystä.

Stanley Falls oli niin upea myös siksi, ettei siellä näkynyt juuri lainkaan muita ihmisiä. Poissa olivat Athabasca Fallsien ja Sunwapta Fallsien aasialaiset turistilaumat. Jäljellä oli vain upeana virtaava turkoosi vesi ja kanadalainen luonto. Stanley Falls on Jasperin kansallispuiston hyvin piilotettu salaisuus. Tekisi mieli olla kertomatta siitä kenellekään, koska Stanley Fallsien toivoisi säilyvän nykyisenlaisena luonnonmukaisena kohteena. Joten jos jatkat lukemista eteenpäin, shhhh, eihän tehdä Stanley Fallsista seuraavaa Instagramin suosikkikohdetta ja altisteta sitä liiallisille vierailijamäärille.

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Miten olimme Stanley Fallsille päätyneet? Kesä-heinäkuussa 2017 matkustimme kolmen viikon ajan Kanadassa ja USA:ssa. Road tripimme pääteemana olivat Kalliovuorten kansallispuistot. Matkan aikana kiertelimme Kanadassa Jasperin, Banffin ja Waterton Lakesin kansallispuistoissa. USA:ssa tutustuimme Kanadan rajan tuntumassa olevaan Glacierin kansallispuistoon sekä etelämpänä sijaitseviin Yellowstonen ja Grand Tetonin kansallispuistoihin.

Ennen matkaa olin selvitellyt kansallispuistojen parhaita käyntikohteita. Tallensin lukuisia netistä löytyneitä karttoja ja kävin läpi niistä löytyviä paikkoja. Instagram ja Google kävivät kuumana, kun kirjoitin hakukenttiin kartoista löytyneitä paikannimiä. Näin löysin myös tämän rakkauteni, Stanley Fallsin.

Kalliovuorille ei tarvitse tuoda karttoja kotoa asti, vaan niitä saa useista paikoista kansallispuistossa. Mutta. Yhdessäkään kansallispuistossa saamassamme kartassa ei mainittu Stanley Fallsia. Löysimme paikalle puhtaasti sen vuoksi, että olin bongannut sen jo hyvissä ajoin Suomessa tutkimistani kartoista. Näin ollen osasimme tarkkailla pieniä tienviittoja, kun ajoimme upeaa Icefields Parkwayn maisematietä Jasperin kansallispuistosta eteläisempään Banffin kansallispuistoon.

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Pyydän sinulta nyt yhtä asiaa. Jos aiot mennä ihastelemaan Stanley Fallseja omin silmin, lupaa ettet lataa sille liiallisia ennakkokäsityksiä. Putoukset eivät ole mahtipontisia kuten Athabasca ja Sunwapta Fallsit. Stanley Fallsin taika on niiden luonnonmukaisessa tilassa ja rauhallisuudessa. Stanley Fallseilla et näe asfaltoituja kävelyteitä, turva-aitoja tai valtavia turistimassoja. Stanley Fallseilla saat seikkailla omaan tahtiisi, kurkistella rotkon reunalta turkoosiin veteen ja varoa putoamasta joen kuohuihin.

Stanley Fallseille päästäkseen täytyy nähdä hieman vaivaa. Icefields Parkwayn varrella on parkkipaikka, josta lähtee kävelyreitti kohti putouksia. Joen haarautuessa polku lähtee nousemaan jyrkähköä rinnettä pitkin. Varsinainen Stanley Falls sijaitsee sopivan päiväretken päässä pysäköintipaikalta. Aikaa edestakaiseen matkaan menee 1-2 tuntia, riippuen siitä, miten paljon joenuomaa jää ihastelemaan.

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Polku seurailee vuorilta juoksevaa joenuomaa. Välillä joki kulkee aivan vieressä, välillä se on kaivautunut syvälle kallion keskelle. Retken suola on siinä, että välillä polulta voi poiketa rotkon reunalle ihmettelemään, miten syvän uran joki on aikojen kuluessa kallioon kaivertanut. Vaikka varsinaiselle Stanley-nimeä kantavalle putoukselle on matkaa, ei patikointi ole tylsää. Matkan varrella on lukuisia isompia ja pienempiä vesiputouksia, joissa turkoosi vesi muuttuu valkoiseksi kuohuksi.

Luonto tuntuu olevan täällä todella läsnä. Koko parituntisen aikana kohtaamme vain muutaman ihmisen. Tuntuu upealta, että saamme koko leikkisästi virtaavan vuoristojoen itsellemme.

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Vinkit Stanley Fallseille

 • Selvitä Stanley Fallsin sijainti etukäteen. Sitä voi olla mahdotonta löytää kansallispuistoissa jaettavista kartoista.
 • Stanley Falls sijaitsee Jasperin kansallispuiston eteläosassa, vähän Columbia Icefieldin pohjoispuolella.
 • Icefields Parkwayn varressa on pieni pysäköintipaikka, johon auton voi jättää ja josta lähtee kävelyreitti putouksille.
 • Polun alku on melko helppoa ja tasaista, se on joskus ollut asfaltoitu. Putouksille noustessa polku muuttuu luonnontilaisemmaksi ja vähän hankalammaksi. Varustaudu hyvillä kengillä.
 • Polku on helppo hahmottaa, joten erillistä karttaa et tarvitse, kunhan et lähde kovin kauas polulta. Reitillä ei ole opasteita, lukuunottamatta pientä plakaattia varsinaisella Stanley Fallsilla.
 • Edestakainen matka viimeiselle putoukselle kestää 1-2 tuntia. Toki koko matkaa ei ole välttämätöntä kävellä – nähtävää on jo aiemmin. Suosittelen kuitenkin kävelemään kyltille saakka, jotta saisit retkestä irti mahdollisimman paljon.
 • Ole tarkkana. Reitillä on korkeahkoja rotkoja, jyrkkiä seinämiä ja paikoitellen korkea pudotus joen kuohuihin. Suoja-aitoja ei ole, joten olet itse vastuussa siitä, ettet putoa jokeen. Lasten kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana.
 • Stanley Fallseilla saa kävellä omassa rauhassaan. Varustaudu sen mukaisesti. Emme nähneet reitillä ainuttakaan eläintä, mutta varaudu myös villieläinten kohtaamiseen. Ota mukaan bear spray siltä varalta, että kohtaat reitillä karhun. Muista myös vesipullo ja sopivat vaatteet.

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Stanley Falls, Jasperin kansallispuisto, Kalliovuoret, Kanada

Oletko aiemmin tutustunut Stanley Fallseihin? Entä mikä kohde on matkoillasi yllättänyt sinut kaikkein positiivisimmin?

Katso myös muut Jasperin kansallispuistoa koskevat postaukset:


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

8 Comments

 • Emma
  7.3.2018 at 12:16

  Onpa löytö! Nuo kuvat, joissa turkoosi vesi virtaa syvällä kalliojyrkänteiden keskellä, oh! Euroopasta tulee vähän mieleen Vintgar Gorge Sloveniassa – joka on myös ihan maagisen upea paikka, mutta siellä ei kyllä todellakaan saa olla omassa rauhassa niinkuin te tuolla Stanley Fallsilla.

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:01

   Sanos muuta, oli ihana paikka <3 Sloveniassa olisi varmasti aika samantyyppisiä kohteita kuin Kalliovuorilla.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  8.3.2018 at 09:35

  Yellowstone -suunnitelmamme ei ole vielä edennyt kovin pitkälle, kun se ei ihan lähivuosien ohjelmaan mahdu, mutta ehkä siihen tosiaan pitäisi liittää Kanadankin kansallispuistoa. Juttusi herättelevät miettimään …

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:02

   Suosittelen ehdottomasti! Välimatkaahan näillä toki on, mutta Yellowstoneen on pitkä matka kaikkialta. Ei ole yhtään hassumpi vaihtoehto lentää Kanadan puolelle, käväistä Kalliovuorien puistoissa ja matkustaa sen jälkeen Yellowstoneen.

   Reply
 • Mikko|Shangri-la.fi
  9.3.2018 at 08:55

  Stanley Falls ja ylipäätään Kanadan erämaat pääsee ehdottomasti omalle haaveilulistalle mukaan. Me ollaan metsästetty vesiputouksia missä ikinä matkaillaankaan ja Stanley Fallsilla näyttäisi löytyvän oikein kiva lisä muisteloihin. Mukavaa lukea juttuja myös Kanadan kansallispuistoista, nämä tuntuvat olevan vähemmistössä blogeissa USA:n puistojen viedessä enimmän näkyvyyden.

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:03

   Mahtavaa, että löytyy muitakin Kandan erämaista haaveilevia! Kanadan kansallispuistot, ja ehkä muutenkin Kanada, tuntuu tosiaan jäävän blogeissa ja muutenkin mediassa vähän USA:n jalkoihin.

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  9.3.2018 at 09:17

  Oi, miten ihana paikka! Toivottavasti pysyykin luonnonmukaisena ja pienenä salaisuutena, sillä ennemmin minua kiinnostaa tällaiset kohteet kuin satojen turistien kanssa samoja polkuja pitkin kävely. Vaikka onhan niiden tunnetuimpien paikkojen näkemisessä toki oma hohtonsa myöskin 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 12:04

   Sanos muuta! On ihan parasta, kun edes puoli-yllättäen löytää jotakin näin ihanaa.

   Reply

Leave a Reply