Menu
USA

Grand Teton National Park – lumihuippuisia vuoria Yellowstonen varjossa

Laakeilla niityillä laiduntaa biisonilaumoja, takana kohoaa terävähuippuiset vuoret. Korkeimpana taivaita tavoittelee Grand Teton, josta tämä kansallispuisto on saanut nimensä.

Grand Teton on jäänyt hieman naapurikansallispuiston Yellowstonen jalkoihin. Yhdysvaltojen Wyomingissa sijaitseva Yellowstone on tuttu lähes jokaiselle. Eikä ihme. Missään muualla et pääse näkemään sellaista määrää geotermisiä kohteita ja villieläimiä. Grand Tetonin kansallispuisto on Yellowstonen kanssa samaa Greater Yellowstone -ekosysteemiä, mutta kuitenkin hyvin erilainen paikka. Me vietimme Grand Tetonissa yhden vuorokauden osana kesän 2017 Kalliovuorten road trippiämme.

Mitä nähtävää Grand Tetonissa on?

Tetons

Grand Tetonin kansallispuiston maisemaa hallitsevat samannimiset vuoret. Terävähuippuinen Teton-vuoririvistö erottaa kansallispuiston sen länsipuolella avautuvista pelloista. Jos saavut puistoon vuorten eteläpuolelta, pääset kurvailemaan vuoristoteitä ja ihailemaan edessä avautuvaa laaksoa korkealta Teton Passilta (korkeus 2570 m). Tetonin korkein huippu on puiston nimen mukaisesti Grand Teton, jolla on korkeutta huimat 4197 metriä. Vuorten huipulle ei ihan noin vain pääse, joten useimmat tyytyvät ihailemaan niitä Jackson Holen laaksosta käsin.

Grand Teton

Grand Teton

Mormon Row

Et varmasti ehdi googlailla Grand Tetonia kovinkaan kauaa, ennen kuin törmäät kuvaan, jossa eriskummallisen muotoinen lato tönöttää puuaidan takana ja terävähuippuiset vuoret muodostavat sille kuin täydellisen taustan. Tällaiset kuvat on otettu Mormon Rowlta.

Mormon Row on viivasuora tie keskellä Grand Tetonin tasankoja. Paikka on tosiaankin saanut nimensä mormoneilta. 1800-luvun lopulla ryhmä mormoneja saapui Salt Lake Citystä ja perusti nykyisen Grand Tetonin kansallispuiston alueelle pienen yhdyskunnan.

Mormon Row:n varrella on muutamia latoja ja asuinrakennuksia. Alueella pääsee kulkemaan melko vapaasti, mutta suurin osa ihmisistä pysyttelee kiltisti tiellä. Jos käyt Grand Tetonissa, Mormon Row täytyy ehdottomasti nähdä!

Mormon Row

Grand Tetons

Signal Mountain

Jos haluat päästä ihmettelemään Grand Tetonia ja Jackson Holea hieman ylempää, kannattaa ajaa Signal Mountainille (2355 m). Näköalapaikalle pääsee näppärästi autolla – käveltävää jää vain lyhyt nousu. Signal Mountainilta saa hyvän ja laajan näkymän alapuolella levittäytyville tasangoille. Me bongasimme vuorella myös muutaman haukan sekä joitakin valtavan kokoisia perhosia.

Grand Tetonin kansallispuisto

Grand Teton

String Lake

Grand Tetonissa suosittu järvikohde on Jenny Lake. Jenny Lakella pääsee muun muassa melomaan. Jos kuitenkin kaipaat mukavaa uimapaikkaa, kannattaa suunnata hieman pohjoisemmaksi String Lakelle. Tämä järvi on melko pieni, kirkasvetinen ja matala. Järvi on lapsiperheiden suosiossa, mutta sekaan mahtui hyvin pulahtamaan pari aikuisempaakin retkeilijää. String Laken näkymät ovat upeat, sillä taustalla kohoaa upea vuoristo.

Grand Teton

Cunningham Cabin

Pieni pala historiaa hieman Mormon Row:ia rauhallisemmassa ympäristössä. Puiston itälaidalta löytyy Cunningham Cabin. Tämä mökki on niin ikään 1800-luvun lopulta, mutta huomattavasti simppelimpi kuin Mormon Row:n varressa olevat rakennukset.

Cunningham Cabinin etuja ovat sen rauhallisuus: mökin ympäristössä pääsee liikkumaan melkein itsekseen. Me osuimme sinne samaan aikaan toisen pariskunnan kanssa, muita ihmisiä mökillä ei näkynyt. Mökki on hyvin simppeli, mutta siihen pääsee tutustumaan myös sisältä. Ikkunoista avautuu aika huikea maisema Tetons-vuoristoon.

Lue lisää Cunningham Cabinista National Park Servicen sivuilta.

Cunningham Cabin, Grand Tetonin kansallispuisto

Grand Tetons

Eläimet

Grand Teton National Park on osa Greater Yellowstonen ekosysteemiä. Niinpä Grand Tetonissa näkee samoja eläimiä kuin Yellowstonessakin. Valmistaudu siis bongailemaan tien vierillä aukeavilta niityiltä ainakin biisoneita ja antilooppeja. Hirvet tuntuvat usein viihtyvän joen rannalla.

Grand Teton biisonit

Grand Tetonin ja Jacksonin palvelut

Grand Tetonissa vieraileva löytää suurimman osan palveluista kansallispuiston eteläpuolella sijaitsevasta Jacksonin kylästä. Jacksonissa on useampia ravintoloita, majoituspaikkoja ja muitakin kauppoja. Jacksonissa on myös Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Center, josta voit muun muassa käydä noutamassa karttoja ja ostaa sisäänpääsylipun kansallispuistoon. Saatavilla on myös America the Beautiful -passeja, jolla pääset vuoden aikana vierailemaan niin monessa kansallispuistossa kuin haluat.

Myös Grand Tetonin kansallispuiston puolelta löytyy niin ravintoloita kuin kauppojakin. Merkittävin palvelukeskittymistä on Colter Bay Village, jossa on muun muassa ravintoloita, kauppa, majoitustiloja ja huoltoasema. Jos olet jatkamassa Grand Tetonista Yellowstoneen, on Colter Bay näppärä pysähdyspaikka.

Grand Tetonin kansallispuisto

Colter Bay

Yöpyminen Grand Tetonissa

Grand Tetonin kansallispuiston alueella on useita majoituspaikkoja. Voit tutustua niihin tarkemmin esimerkiksi National Park Servicen sivuilla. Lisäksi kannattaa katsella majoituksia läheisestä Jacksonin kylästä. Myös Yellowstonen eteläosassa sijaitsevat majoituspaikat voivat olla varteenotettava vaihtoehto.

Grand Tetonissa on lisäksi useita leirintäalueita. Reissun suunnittelua hankaloittaa se, että teltta- tai asuntovaunupaikkaa ei voi varata etukäteen, vaan paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Kannattaa siis pyrkiä paikalle mahdollisimman aikaisin aamulla tai päivällä.

Me saavuimme Grand Tetoniin vasta illalla. Olimme aamulla lähteneet liikkeelle Shelbyn kylästä läheltä Kanadan rajaa ja ajaneet Grand Tetoniin 750 kilometrin matkan. Kävimme tiedustelemassa telttapaikkaa puiston eteläosassa sijaitsevalta Gros Ventren leirintäalueelta, mutta paikka oli paitsi täynnä, oli vastaanottokin mennyt jo kiinni. Onneksi olimme saaneet Jacksonin Visitor Centeristä vihjeen, että telttapaikkaa voisi kysellä myös hieman edempää Atherton Creek Campgroundilta.

Sinne vievä tie oli todella pieni ja töyssyinen. Tämäkin leirintäalue näytti täydeltä, mutta onneksi leirintäalueen hoitaja osoitti meille telttapaikan järven rannalla olevalta parkkipaikalta. Leirintäalueella ei ollut suihkuja tai juuri muitakaan palveluita, mutta tässä vaiheessa tärkeintä oli löytää jokin paikka yöpymiseen.

Grand Tetonin leirintäalueisiin voit tutustua paremmin National Park Servicen sivuilla. Lue myös vinkkini telttailuun USA:ssa ja Kanadassa.

Grand Teton leirintäalue

Vinkit Grand Tetoniin

 • Grand Tetonin kansallispuistossa saa helposti vietettyä kokonaisen päivän. Jos tykkää kierrellä ja vaellella enemmän, saa aikaa varmasti kulutettua useammankin päivän verran.
 • Grand Tetonin kansallispuisto sijaitsee Yellowstonen eteläpuolella. Grand Tetoniin pääsee ajamaan etelästä Jacksonin kautta, pohjoisesta Yellowstonen puolelta sekä idän suunnasta.
 • Sekä Grand Teton että Yellowstone sijaitsevat ”keskellä ei mitään”. Suurimmat (ja tunnetuimmat) kaupungit päivämatkan päässä Grand Tetonista ovat Utahin Salt Lake City (500 km) sekä Coloradon Denver (800 km).
 • Jackson Holessa on myös pieni lentokenttä, joten ainakin teoriassa voit päästä Grand Tetoniin myös lentokoneella.
 • Kuten muihinkin USA:n kansallispuistoihin, myös Grand Tetoniin täytyy maksaa pääsymaksu. Tällä hetkellä (vuonna 2018) autokohtainen 7 päivän pääsymaksu on 35 USD. Grand Tetoniin voi kulkea myös USA:n kansallispuistojen yhteisellä vuosipassilla, America the Beautiful -kortilla (80 USD). Grand Tetonin pääsylippuja on muutamia erilaisia – voit tutustua niihin kansallispuiston sivuilla. Pääsylipun voi ostaa esimerkiksi Jacksonissa sijaitsevasta Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Centeristä.
 • Grand Tetonin karttaan pääset tutustumaan täällä.

Grand Teton

Onko Grand Tetonin kansallispuisto sinulle entuudestaan tuttu?
Mietityttääkö vielä jokin asia Grand Tetonissa? Kysy ihmeessä!


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista:
Blogit.fi ja Bloglovin’

20 Comments

 • Katariina/Maisemajahdissa
  15.7.2018 at 22:46

  Upean näköistä on Grand Tetonissa näköjään myös! Meillä jäi GT väliin, vaikka Yellowstonessa kävimmekin. Ehkä olisi jotenkin pitänyt mahdottaa myös GT ohjelmaan, mutta kun kuukauteen oli niin paljon paikkoja tyrkyllä, niin jostain piti tinkiä. Yellowstone oli kyllä niin upea, että ehkä sinne pitää palata vielä joskus, ja silloin täytyy sitten kyllä varata päivä tai pari myös Grand Tetonille.

  Reply
  • Suunnaton
   15.7.2018 at 23:18

   En ihmettele yhtään, että Grand Teton jää herkästi väliin, kun reissussa on Yellowstonen lisäksi paljon muutakin nähtävää. Itse Yellowstoneenkin saa niin monta päivää käytettyä, ettei tuolle pikkuveljelle jää välttämättä aikaa.
   Mutta kyllä, Grand Tetonissa kannattaa tosiaankin käydä, jos Yellowstoneen vielä joskus palaat 🙂

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  16.7.2018 at 00:25

  Itsellä on nuo Amerikan luontokohteet jääneet valitettavan väliin, joten voisi seuraavan kerran mennä rannikolta rannikolle pelkästään luontokohteiden perässä. Grand Tetonissakin maisemat ovat todella upeita ja jotenkin se on niin kaunista, kun teräväpiikkiset vuoret nousevat tasaisen preerian takana korkeuksiinsa. En yhtään ihmettele, että noille main monet menevät kerta toisensa jälkeen, kun siellä on kerran ensiksi vieraillut.

  Reply
  • Suunnaton
   18.7.2018 at 14:02

   USA:n luontokohteet tosiaan hullaannuttaa kertaheitolla. Hienoja puistoja tuntuu olevan ihan joka puolella USA:a (ja Kanadaa), ja on tosi vaikea päättää, mihin niistä seuraavaksi matkustaisi. Tuo coast-to-coast -reissu voisi olla aika hyvä veto!

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  16.7.2018 at 15:05

  Teton on ihana! Me käväistiin siellä vain päiväseltään, eikä yövytty. Olisi kyllä ihana käydä siellä uudelleen tai viettää pari päivää. Me nähtiin siitä niin pieni ripaus vaan. Todella kaunis puisto, joka tosiaan jää usein Yellowstonin varjoon.

  Reply
  • Suunnaton
   18.7.2018 at 14:03

   Eikö olekin! Tetonin vuoristo on jotenkin tosi sympaattinen.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  16.7.2018 at 18:35

  Grand Teton ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta hyvä ja kattava postaus mitä sillä on matkailijalle tarjota. Nuo vuorimaisemat on niin upeita, että kuvia voisi tuijotella vaikka kuinka kauan. USA:n kansallispuistot on vielä näkemättä. Kävimme Kalifornian reissulla oli jo aika lähellä, mutta aikapulan vuoksi ne jäivät nyt väliin.

  Reply
  • Suunnaton
   18.7.2018 at 14:05

   Kas, mä kuvittelin, että olisitte Kalifornian reissulla piipahtaneet Yosemitessa tai jossain muualla. Mutta tosiaan, en olekaan sun matkakuulumisiasi seuratessa nähnyt niistä mainintaa. Ehdottomasti sun pitäisi laajentaa kansallispuistojen kiertämistä Kanadasta USA:n puolelle! 🙂

   Reply
 • Terhi / Repullinen reissuja
  16.7.2018 at 19:42

  Aivan uusi tuttavuus tämä Grand Teton. Hienoja maisemia! Biisoneita olisi joku päivä hieno nähdä.

  Reply
  • Suunnaton
   18.7.2018 at 14:06

   Biisonit on aika jyhkeitä otuksia. Vaikuttavat tosi lauhkeilta, mutta enpä haluais joutua sellaisen sarviin… Grand Teton oli aika kiva paikka!

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  18.7.2018 at 11:04

  Mielettömän upeita vuorimaisemia! Todella houkutteleva vaihtoehto, täytyy pistää tämä korvan taakse! Amerikan luontokohteet ovat jääneet toistaiseksi lähes näkemättä. Nyt syksyllä aloitamme maailmanympärimatkan Yhdysvalloista, ja aiomme kiertää autolla Yosemitea, sekä Nevadan ja Arizonan kansallispuistoja ja luonnonnähtävyyksiä. Seuraavalla amerikanmatkalla olisi ihana päästä tutkimaan juurikin Yellowstone ja miksei myös Grand Teton samalla!

  Reply
  • Suunnaton
   18.7.2018 at 14:07

   Oi, mulla juuri nuo Yosemite sekä Nevadan ja Arizonan puistot ovat todella korkealla bucket listillä. Pitääkin seurailla, jos kirjoittelet niistä matkajuttuja.

   Reply
 • Elsa/Hakunamalife
  20.7.2018 at 06:08

  Täysin uusi tuttavuus tämä Grand Teton National Park. Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta ja käymisen arvoiselta paikalta, ja voi mitä maisemia

  Reply
  • Suunnaton
   22.7.2018 at 23:30

   Sitä se on ehdottomasti, etenkin jos tuolla suunnalla liikkuu 🙂

   Reply
 • Oh onpa kyllä huikeat maisemat Noista tosiaan Lake Jennystä on tainnut tulla kuvia ainoastaan eteeni 🙂 Jenkki roadtrip olisi kyllä siisti toteuttaa joskus

  Reply
  • Suunnaton
   22.7.2018 at 23:31

   Road tripit on ihan mainioita! Etenkin Jenkeissä (tai Kanadassa) niihin on helppo yhdistää kaikkea hauskasti överijenkkiä.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  21.7.2018 at 20:45

  Eipä ole ennestään tuttu Grand Teton, mutta ehdottomasti haluaisin käydä tämän luettuani! Nuo vuoret ovat upeat! Ja morjens mikä uimapaikka teillä oli. 🙂 Varmaan ihan mukavaa vaihteua sekin, että tuolla on vähemmän porukkaa kuin Yellowstonessa. Kalliovuorten road trip vaikuttaa koko ajan houkuttelevammalta ja houkuttelevammalta. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   22.7.2018 at 23:32

   Joo, Grand Tetonissa oli mukavan hiljaista Yellowstoneen verrattuna. Kyllä tuollakin jonkin verran oli ihmisiä, mutta ei mitään verrattuna Yellowstonen pahimpiin ruuhkiin.
   Ihan huippua, jos jossain vaiheessa lähdette tuonne reissuun!

   Reply
 • Upea paikka tämäkin! Tämä on ehdottomasti meillä listalla kun mennään joskus Yellowstoneen niin täytyy käydä Grand Teton katsastamassa myös. Lähellä oli jo, että olisi menty tänä vuonna, mutta en ollut hoksannut, että oli niin myöhään keväällä vielä lumi maassa. Täytyy suunnitella jollekin muulle vuodelle tämä reissu.

  Reply
  • Suunnaton
   22.7.2018 at 23:33

   Harmi, että teiltä jäi reissu tänä vuonna toteuttamatta. Tuolla suunnalla taitaa tosiaan tulla lunta niin järjettömän paljon, että sitä riittää pitkälle kevääseen. Joitain kuvia olen nähnyt teiden aurauksesta Yellowstonessa, ja on aika huiman näköistä, kun tien reunaan jäävä lumiseinä on monta kertaa autoja korkeampi.

   Reply

Leave a Reply