Menu
Islanti / Kanada / USA

Päällimmäiset tunnelmat Kalliovuorten road tripiltä

Kesäloman suurin reissu on nyt takanapäin. Tämänvuotisen matkailun the-juttu oli kolmen viikon road trip USA:ssa ja Kanadassa, yhdistettynä lyhyeen stopoveriin Islannissa. Tästä reissusta riittää kirjoitettavaa vaikka kuinka ja paljon. Pää pulppusi ideoita jo matkan aikana, ja nyt on vaikea saada otetta kaikesta koetusta. Niinpä päätin puskea päällimäiset ajatukset tähän tekstiin.

Matkamme pääteemaana olivat kansallispuistot. Kävimme yhteensä kuudessa kansallispuistossa Kanadan Albertassa sekä USA:n pohjoisosassa. Ajokilometrejä kertyi yli 5000. Kanadan puolella käytiin Jasperin ja Banffin kansallispuistoissa sekä USA:n rajan tuntumassa Waterton Lakes -kansallispuistossa. USA:ssa matkakohteena oli puolestaan Watertonin kanssa kaksoiskansallispuiston muodostava Glacierin kansallispuisto sekä tunnettu Yellowstone ja Yellowstonen eteläpuolella sijaitseva Grand Tetonin kansallispuisto. Kaupunkikohteina matkalle osuivat Kanadan Calgary ja Edmonton.

Kalliovuorten road trip

Kalliovuorten road trip

Mikä reissussa oli kaikkein parasta?

Ehkä kaikkein parasta matkassa oli kansallispuistoissa vietetty aika. Etenkin Kalliovuorten kansallispuistot sekä USA:ssa että Kanadassa olivat henkeäsalpaavan kauniita. Vuoret ovat vaan sykähdyttävän upeita.

Toinen huippujuttu oli se, että tänä vuonna juhlitaan Kanadan 150-vuotissynttäreitä ja osuimme Calgaryyn juuri Canada Dayna. Oli aivan mieletöntä päästä seuraamaan, kuinka pyöreitä vuosia juhlitaan Kanadassa. Oli hauska verrata Kanadan juhlavuotta Suomi 100-juhlavuoteen. Jännä vielä nähdä, millaisia juttuja Suomen itsenäisyyspäivänä keksitään. Veikkaisin, että jotain ihan erilaista kuin Kanadan food truckit ja ulkoilmaohjelma.

Kalliovuorten road trip

Mikä meni pieleen?

Ihme kyllä, mikään reissussa ei mennyt pahemmin pieleen. Alkumatkasta harmitti olla flunssan takia vähän puolikuntoinen, minkä takia missattiin muutamat päiväretkimahdollisuudet ja esimerkiksi melominen.

Lisäksi yhden varaamattoman yöpaikan etsintä osoittautui Missoulan maratonin vuoksi hyvin haasteelliseksi, ja lopulta päädyimme puoliltaöin motelliin, josta minulla on pieni bedbug-epäilys. Loppumatka meni vähän vainoharhaisissa fiiliksissä ja kotona kaikki matkatavarat ovat päässeet joko saunomaan ja/tai pesukoneeseen. En kuitenkaan laske näitä kovin suuriksi vastoinkäymisiksi.

Kalliovuorten road trip

Kalliovuoret road trip

Pitivätkö suunnitelmat?

Oltiin etukäteen varattu vähän yli puolet majoituksista. Alkumatkan suunnitelmat pitivät varsin hyvin kutinsa, sillä seuraavaksi yöksi oli aina jouduttava seuraavaan majoituspaikkaan. Reissun viimeiset päivät sovellettiin vähän enemmän. Alunperin tarkoitus oli ajaa Watertonin kansallispuistosta lyhyintä reittiä Edmontoniin. Alkumatkan kokemukset kuitenkin osoittivat, että laajojen peltoalueiden keskellä kulkevat highwayt ovat tosi tylsiä ajaa, kun taas Kalliovuorten läpi kulkeva Icefields Parkway oli yksi upeimmista koskaan ajamistamme teistä. Niinpä pistettiin paluumatkan ajoreitti uusiksi ja lyhyimmän reitin sijasta kierrettiin uudestaan Banffin ja Jasperin kansallispuistojen kautta.

Kalliovuorten road trip

Mikä yllätti?

Matkan suurin yllättäjä taisi olla Glacierin kansallispuisto. Ruuhkaisen ja helteisen Yellowstonen jälkeen oli ihana päästä hivenen rauhallisempaan ja viileämpään vuoristoon. Vaikka heinäkuun alku oli Glacierissakin aika vilkasta, ei ihmismäärä haitannut yhtään niin paljon kuin Yellowstonessa. Glacierissa tehdyt päiväretket olivat kuumuudessa kärvistelyn jälkeen tosi leppoisia, ja maisemat henkeäsalpaavan kauniita.

Kalliovuorten road trip

Kalliovuorten road trip

Oliko matkalla pettymyksiä?

Yellowstonesta jäi jotenkin ristiriitaiset tunnelmat. Se on huikea paikka. Ei tarvitse ihmetellä lainkaan, miksi se on maailman ensimmäinen kansallispuisto. Sieltä sun täältä puskeva höyry ja epätodellisen väriset kuumavesialtaat tuntuvat olevan kuin toisesta maailmasta. Lukuisat geotermiset kohteet yhdistettynä villieläinten bongaamiseen tekevät Yellowstonesta huippukohteen.

Kuitenkin jonkin kansallispuistossa tökki. En tiedä oliko syynä suuret ihmismassat ja parkkipaikkojen ruuhkat, tukalaksi käynyt monta päivää kestänyt 30’C helle vai joku muu, mutta Yellowstonesta oli helpottavaa päästä pois. Tätä ei pidä käsittää väärin. Kaikesta huolimatta Yellowstone oli upea paikka nähdä ja kokea.

Toinen lievä pettymys oli huono tuurimme Jasperin ja Banffin välillä kulkevalla Icefields Parwaylla. Matkan alussa ajopäivälle sattui sateinen päivä, ja monet vuorenhuipuista jäivät pilvien taakse näkymättömiin. Pitkälti tuon sään vuoksi päätettiin ajaa myös paluumatkalla samaa kautta, jos vaikka silloin olisi parempi keli. Pari viikkoa myöhemmin oli ehkä hivenen poutaisempaa, mutta pahaksi onneksi naapuriosavaltiossa British Columbiassa jylläsi 200 metsäpaloa, joista lähtevä savumassa varjosti matkaamme ja haittasi näkyvyyttä vuorille. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, savun läpi pilkistävät auringonsäteet saivat maiseman näyttämään paikoitellen aika satumaiselta.

Pettymykset näyttävät kovasti liittyvän säähän, sillä tässä ei ollut vielä kaikki.  Paluumatkalla teimme päivän mittaisen stopoverin Islannissa. Pahaksi onneksi tuo päivä oli kovin sateinen ja kylmä. Myös Islannin parhaat maisemat jäivät sadepilvien taakse piiloon. Vaikka nyt kuulostaakin siltä, että matkamme oli pelkkää huonoa säätä, oli sadepäiviä todellisuudessa vain muutama ja pääasiassa saimme nauttia aivan mahtavista keleistä.

Kalliovuoret road trip

Mikä ärsytti eniten?

Eniten ärsyttävät ihmiset. Voisin suoltaa tästä ihan omankin juttunsa. Kansallispuistoissa ollaan tosi tarkkoja siitä, että eläimet pysyisivät villeinä. Liiaksi kesyyntyvät eläimet ovat vaaraksi paitsi ihmisille, myös itselleen. Sekä USA:ssa että Kanadassa on tarkat ohjeet siitä, miten eläimiin täytyy pitää tietty välimatka ja miten niitä ei pidä lähestyä. Eläimiä ei pidä missään nimessä ruokkia, ja jo oman turvallisuuden vuoksi etenkään karhujen lähellä ei autosta tule poistua.

Sormet eivät millään riitä laskemaan niitä kertoja, kun ihmiset lähestyivät eläimiä aivan liian reippaasti. Tien varrella ruokailevat karhut saivat ihmiset pysäyttämään autonsa karhun kohdalle. Jos autolla ei mahtunut ihan viereen, oli kameran kanssa riennettävä jalkaisin karhun luokse. Monesti kävi mielessä, mitä tapahtuisi, jos karhu päättäisi hyökätä kohti kymmenen metrin päässä seisovaa ihmislaumaa.

Ehkä kaikkein ärsyttävin tilanne koski kuitenkin korppia. Kyllä, korppia. Icefields Parkwayn levähdyspaikalla katselin vierestä, kuinka keski-ikäiset ihmiset heittelivät suurelle korpille juustonaksuja. En ollut ensin uskoa silmiäni, ja minulla menikin hetki tajuta, mitä tilanteessa oikein tapahtui. Ärsytys nousi aika vauhdilla huippuunsa, ja jos olisin nähnyt vielä yhdenkin juustonaksun lentävän kohti nokkansa täyteen ahtanutta korppia, olisin varmasti puuttunut tilanteeseen. Hei haloo! Mausteisia ja teollisia juustonaksuja luonnonvaraiselle eläimelle??! Jos korppi säilyykin vääränlaisen ruoan jälkeen vielä hengissä, kesyyntyy se kuitenkin liikaa, ja liian kesyt villieläimet joudutaan valitettavan usein lopettamaan myös kansallispuistoissa.

Tässä vaiheessa ei varmaan pitäisi edes aloittaa kaikista muista typeryyksistä, mitä ihmiset tekevät. Eläinten lisäksi raivostuttavimmat teot koskevat kuumia lähteitä. Yellowstonen Morning Glory Pool on aikoinaan ollut syvän sininen. Vuosien aikana ihmiset ovat viskoneet sinne kolikoita, tölkkejä ja kaikenlaista roskaa, mikä on saanut kuumavesialtaaseen johtavat aukot tukkoon. Tämän myötä allas on menettänyt upean värinsä ja muuttunut vihreäksi. Todellinen go before it’s too late -kohde. Kertokaas te, jotka olette käyneet Yellowstonessa ja nähneet tämän lähteen aiemmin. Onko muutosta tapahtunut teidän vierailunne jälkeen?

Yellowstone road trip

Mikä jäi parhaiten mieleen?

Ylläolevien lisäksi mieleenpainuvia hetkiä olivat ne kerrat, kun Yellowstonessa nähtiin susiemo 4-5 pentunsa kanssa ja myöhemmin mustakarhu kaatuneilla puunrungoilla taiteilevan pentunsa kanssa. Myös epätoivoisiksi käyvät yritykset harmaakarhun bongaamiseksi jäivät mieleen. Sekä se hetki iltahämärissä, kun viimein auton valokeilassa näimme sen, ihan oikea grizzlyn.

Kalliovuorten road trip

Suosittelisinko tätä matkaa muille?

Kalliovuorten road trip oli käsittämättömän upea kokemus. Upeita maisemia muistellessa meinaa pakahtua onnesta. Kalliovuoret ovat jokaisen vuori-intoilijan ja ulkoilmaihmisen unelma. Yellowstone puolestaan kuuluu niihin maailman ihmeisiin, jotka jokaisen pitäisi käydä katsomassa. Yellowstone sijaitsee ”keskellä ei mitään”, minkä takia samalle reissulle onkin näppärä yhdistää muitakin kansallispuistoja joko Kanadasta tai eteläisemmästä USA:sta.

Kanadan Kalliovuoret

Millainen road tripimme matkaohjelma tarkalleen oli, ja kuinka se toteutui? Tutustu USA:ssa ja Kanadassa kierrelleen road tripimme reittiin ja matkaohjelmaan.

Oletko sinä käynyt näissä kohteissa tai suunnitellut matkaa niihin?


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

24 Comments

 • Ai että! Sää ja muut ihmiset – ne perinteiset lomafiiliksen tukahduttamisen pahimmat uhkatekijät. Se on kyllä jännä miten huono sää saa helposti fiiliksen painumaan, vaikka säälle ei mitään voikaan. Ja ihmisten ajattelemattomuus.. en ehkä jaksa edes aloittaa, tai siitä ei tule loppua 😉

  Mulla oli yhtenä kesälomavaihtoehtona Kalliovuoret aika samankaltaisella reitillä, mutta se haave nyt jäi odottamaan toteutumistaan hamaan tulevaisuuteen. Toiveissa on, että ensi vuonna sitten olisi näiden maisemien aika, joten ihan mielenkiinnolla jään odottelemaan tulevia juttuja!

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2017 at 18:39

   Teillä on sitten ollut hyviä suunnitelmia 😉 Kiva kuulla, että tuleville jutuille on kysyntää!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  9.8.2017 at 18:57

  Oijoi, jään innolla odottamaan muita juttuja! Täähän on aivan unelmareissu! Karhuja, susia, vuoristoja, kansallispuistoja! 🙂 Ja niin mahtavia kuvia. Meilläkin on tiedossa kansallispuistokierros nyt syyskuussa, mutta ainoastaan USA:ssa. Veikkaanpa, että Yosemite on Yellowstonen kaltainen turistirysä, toivottavasti edes vähän hiljaisempi syyskuussa… Nousi kyllä savu korvista ulos, kun luin noista idiottimaisista tavoista lähestyä eläimiä. En tajua, miten porukka on välillä niin välinpitämätöntä ja suorastaan tyhmää. Mutta siis aah, en malta odottaa sun juttuja! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   9.8.2017 at 20:32

   Teilläkin on tulossa ihan mahtava reissu! Mä puolestani odotan niitä matkajuttuja innolla 🙂 Luulisi, että syyskuussa Yosemitessakin olis jo vähän hiljaisempaa.
   Ja hei, mä en ole tainnutkaan vielä onnitella. Eli paljon paljon onnea! ❤

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  12.8.2017 at 14:03

  Ooh, teillä on ollut ihana reissu. Kanada on kyllä huippukohde. USA:n kansallispuistoissa en ole käynyt, mutta harmillista kuulla ihmisten välinpitämättömyydestä. Me ollaan ensi kesälle suunniteltu Kalifornian road tripia ja siinä ehkä voisi olla mahiksia käydä myös jossain kansallispuistossa. Täytyy aloittaa jo nyt miehen suostuttelu, hän kun ei niistä ole niin innostunut. Meidän reissulla myös metsäpalot aiheuttivat Banffissa savuisia maisemia. Sielläpäin taitaa metsäpalot olla ongelmana vuodesta toiseen.

  Reply
  • Suunnaton
   12.8.2017 at 17:22

   Oli kyllä ihanaa! Mullakin on suunnitelmissa, että voisi (joskus) lentää Kaliforniaan ja tehdä sieltä käsin road trip Kalifornian, Nevadan, Arizonan ja Utahin kansallispuistoihin. Etenkin Zion vaikuttaa niin upealta, että se täytyy päästä näkemään omin silmin.
   Toivottavasti saat miehen suostuteltua kansallispuistoon 🙂

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  12.8.2017 at 15:23

  Oi vitsi miten upean reitin olette ajelleet! Mun lempparipaikkoja. Kalliovuoret teki niin ison vaikutuksen, että sinne oli palattava ja kovasti haluaisin palata myös Yellowstoneen. Kuulostaa niin upealta, että olette päässeet näkemään suden pentuineen. Tuo Yellowstonen ruuhkaisuus ja ihmisten urpoilu taas ei kuulosta yhtään kivalta. Se tuntuu olevan sellainen ikuisuusongelma. Me oltiin Yellowstonessa syksyllä ja silloin siellä oli ihanan rauhallista. Tiedän pysyä jatkossakin pois sieltä keskikesällä. Ei yhtään nappaa liian ruuhkaiset kansallispuistot, kuten esimerkiksi Yosemite oli. Upeita postauksia sulta varmasti tulossa! 🙂

  Reply
 • Suunnaton
  12.8.2017 at 17:27

  Sudenpennut olivat kyllä ihan mahtava bongaus. Nähtiin ne tosi kaukaa, mutta silti.
  Vaikka tuo Yellowstonen ruuhkaisuus oli jo ennalta tiedossa, oli se vähän tympeää. Toki mekin ehdittiin kiertää vain ne ”drive in” -kohteet eikä lähdetty pidemmille kävelyreissuille, jossa olisi varmaan saanut olla vähän enemmän omassa rauhassaan.
  Epäilen muuten, että juuri sun Kalliovuorten postaukset olivat jääneet jotenkin alitajuntaan, kun keksittiin niiden kautta Yellowstoneen ajaa ☺

  Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  13.8.2017 at 20:58

  Aargh, ihmisiin on minullakin mennyt hermo monissa paikoissa! Miten jotkut voivatkin olla niin tyhmiä, että syöttää korpille juustonaksuja? Äly hoi! 🙁

  Kuulostaa aivan mahtavalta reissulta! Tuollainen olisi upeaa päästä itsekin tekemään, sillä upeat maisemat, luonto ja villieläimet on aika loistava yhdistelmä. Jään odottamaan lisää juttujasi! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   15.8.2017 at 18:26

   Kiitos kommentista Terhi! Luonto ja villieläimet olivat ihan mahtava kombinaatio. Lisäksi matkailu USA:ssa ja Kanadassa on melko helppoa, joten tätä matkaa voi ilolla suositella ihan kaikille 🙂

   Reply
 • Sofia
  15.8.2017 at 13:38

  Teidän reissu kuulostaa kyllä aivan upealta! Kuvatkin puhuvat puolestaan! Innolla odottelen lisäjuttuja 🙂 Harmillista tuo tietämättömien ihmisten käytös kansallispuistossa. Voisiko se johtua nimenomaan koulutuksen (ja maalaisjärjen) puutteesta?

  Reply
  • Suunnaton
   15.8.2017 at 18:29

   Kiva kun kommentoit, Sofia! Voi olla, että ihmiset eivät älyä ajatella tekojensa seurauksia. Onko se tietämättömyyttä, ajattelemattomuutta vai kumpaakin – vaikea sanoa. Sinänsä harmi, että kansallispuistoihin on niin helppo mennä itsekseen, sillä monet eivät selvästikään olleet viitsineet ottaa asioista selvää. (Ja nyt voin miettiä, mitähän sitä itse on vahingossa tullut tietämättään tehtyä.. 🙂 )

   Reply
 • Voi arrghh tuollaista ihmisten ajattelemattomuutta, niin eläinten ruokinnan kuin Morning Glory Pooliin heiteltyjen esineiden suhteen! Pitäisi vähän nenäänsä pidemmälle ajatella tekemisiään; miten se luontoo vaikuttaa ja mitä teollinen maustettu ruoka tekee eläimille saati se, että karhun syöttäminen on pikkuisen eri juttu kuin oravan syöttäminen. Saapa nähdä, kuka vielä ottaa opin kantapään kautta nallen syöttäessa?

  Mutta nuo todella todella upeat maisemat ja matkakertomus ovat omiaan nostattamaan jo jonkin aikaa kytenyttä haavetta Kanadan + Kalliovuorten reissusta! Yellowstone on yhtenä haavekohteista, kiva kuulla että sen lähteet ovat livenäkin kuin toisesta maailmasta eivätkä vain kuvissa värikäsiteltyjä. Omissa haaveissa nuo maisemat olisivat syksyn ruska-aikaan, mutta varmastikin myös silloin ruuhkaa riittää?

  Tämä oli todella kiva matkakuumetta entisestään nostattava kirjoitus upeine kuvineen!

  Reply
  • Suunnaton
   15.8.2017 at 19:02

   Ihan mahtavaa kuulla, että niin monella on mielessä kytenyt Kalliovuorille matkustaminen! Syksyllä tuo alue voi olla tosi upea. Kesän pahimmat ruuhkat hellittänevät syyskuuhun mennessä ja syksyllä ei ole kiusana vuorille talven aikana satanut lumi. Toki syksyllä saa olla tarkkana, että ehtii paikanpäälle ennen uusia lumisateita, jotta kaikki tiet ovat ajettavissa.
   Toivottavasti reissusuunnitelmasi toteutuvat!

   Reply
 • Emma / Mutkia Matkassa
  16.8.2017 at 13:55

  No voi huhhuh mikä reissu!! Mua on aina kutsunut enemmän itä kuin länsi ja Pohjois-Amerikan matkailu on jäänyt ihan minimiin, mutta juuri tällainen reissu on se mikä muakin kiinnostaisi tuonne tehdä! Ai että mitä juttuja teiltä onkaan tiedossa! Ja samalla mur ja blääh niille mänteille ihmisille, jotka tuolla pilaavat käytöksellään sen kansallispuiston todellisen tarkoituksen ja merkityksen.

  Reply
  • Suunnaton
   16.8.2017 at 18:28

   Tuo reissu oli tosiaan ihan muuta kuin jenkkien kaupunkilomat (ei sillä, ettenkö tykkäisi myös niistä). Pohjois-Amerikasta löytyy ihan uskomattoman hienoa luontoa!

   Reply
 • Wow, upea reissu ollut varmasti jo kuvien perusteella! Ihmisten idioottimaisuudesta ja huonoista keleistä huolimatta! Ei voi kyllä käsittää tuota ihmisten typeryyttä Mihin jäi villieläinten tao luonnon kunnioitus??
  Tuo Kalliovuorten vuoristo on ihan mieletön ❤ Sain asua ihan sen kyljessä aikanaan yliopistovaihdossa js tuli onneksi käytyä aika paljon sitä kolkkaa. Mutta toivelistalla ollut perheen kanssa jo tovin myös, etenkin noiden kansallispuistojen osalta! Jään innolla odottamaan juttujasi kipinän hehkuttamiseksi

  Reply
  • Suunnaton
   17.8.2017 at 21:56

   Aika upea paikkavalinta vaihtovuodelle! Lukukauden tai -vuoden aikana ehtii varmasti nähdä paljon Kalliovuoria ja ympäristöä.

   Reply
1 2

Leave a Reply