Menu
USA

Suloinen susiperhe ja lukuisat Yellowstonen geysirit

Maailmassa ei juuri ole ihmeellisempää paikkaa kuin Yellowstone. Maankuoren alla piileskelevaä supertulivuori muistuttaa olemassaolostaan puhkumalla vettä ja kaasuja ilmoille eri puolilla Yellowstonen valtavan kokoista kansallispuistoa. Yellowstonen teillä ajaessa vastaan tulee tauluja, joissa ilmoitetaan kraaterin reunan sijaitsaitsevan tällä kohdalla. Tosiaan, nyt ollaan megalomaanisen tulivuoren päällä!

Ikäänkuin tässä ei olisi jo tarpeeksi ihmeteltävää, on Yellowstone äärimmäisen hyvä paikka nähdä luonnossa eläviä susia ja karhuja. Puhumattakaan Yellowstonessa laiduntavista valtavista biisonilaumoista sekä lukuisista kanadanhirvistä.

Me kävimme Yellowstonessa osana Kalliovuorten road trippiämme heinäkuussa 2017. Vietimme helteisessä puistossa neljä päivää ihmetellen erilaisia kuumavesilähteitä, bongaillen eläimiä sekä kierrellen muita Yellowstonen luonnonnähtävyyksiä.

Yellowstone

Tässä postauksessa kerron ensimmäisestä päivästämme Yellowstonessa. Olimme viettäneet edellisen päivän Yellowstonen eteläpuolella sijaitsevassa Grand Tetonin kansallispuistossa ja ajaneet sieltä yöksi Yellowstonen puolelle Grand Villagen leirintäalueelle (karttakuvassa alhaalla).

Yellowstone, reitti

Old Faithful

Aamulla suuntasimme ensimmäisenä Yellowstonen suosituimmalle geysirille, Old Faithfulille. Tämä yli 30 metrin korkuiseksi vesipatsaaksi purkautuva geysir on nimensä mukainen varsin luotettava. Geysir purkautuu 60-110 minuutin välein ja on siten hyvin suosittu nähtävyys Yellowstonessa. Muut geysirit purkautuvat joko harvemmin tai paljon satunnaisemmin.

Me saimme odotella Old Faithfulin purkautumista puolisen tuntia. Old Faihtfulin ympärille rakennettu katsomo täyttyi vähitellen jännittyneesti odottavista katsojista. Arvioidun purkautumisajan lähestyessä geysir kiusoitteli päästämällä höyryjä ja pieniä vesiryöpsähdyksiä, mutta hiljeni taas sitten pitkäksi aikaa. Vanha luotettava ei tällä kertaa halunnut olla ihan niin luotettava, vaan piti näytöksensä lopulta jonkin verran arvioitua aikaa myöhemmin. Voi niitä kohahduksia ja riemunkiljahduksia, joita korkea vesipatsas sai aikaan ympärille kerääntyneissä sadoissa katsojissa!

Old Faithful

Seuraavan kerran vesipatsas nousi ilmoille jo nopeammin. Me olimme siinä vaiheessa lähteneet kiertämään alueen muita kuumavesilähteitä ja katsoimme Old Faithfulia sen toiselta puolelta hieman kauempaa. Purkaus oli ehkä jopa hienomman näköinen pienen välimatkan päästä.

Old Faithfulin alueella on valtava määrä muitakin kuumavesilähteitä, joista osa purkautuu geysireinä ja osa näyttäytyy mitä värikkäämpinä vesialtaina. Mieleen jäivät erityisesti aiemmin niin sinisenä hohtanut Morning Glory Pool sekä nimensä mukaisesti joen rannalla sijaitseva Riverside Geysir, jonka purkautumista odotimme helteessä istuen yli puoli tuntia.

Upea Morning Glory on muuttanut väriä sinisestä vihreään sen vuoksi, että ihmiset ovat viskoneet lähteeseen kaikenlaista tavaraa. Tämä on muuttanut lähteen bakteerikantaa, joka tuottaa lähteeseen sen upean väriloiston. Tästä ja muista reissun ärsytyksen aiheista kerroin tarkemmin postauksessa, jonka kirjoitin heti ensimmäisenä reissun jälkeen.

Vietimme alueella yli neljä tuntia kuumavesilähteitä ihaillen ja geysirien purkautumisia odotellen. Yli 30’C helteessä tämä oli aikamoinen urakka. Old Faithfulin alueen geysireistä kerron tarkemmin vielä omassa postauksessaan.

Morning Glory Pool

Geysir Yellowstone

West Thumb

Alkuillasta palasimme edellisen yöpaikkamme, Grant Villagen lähelle. Nyt täällä alueen eteläosissa liikkuessamme halusimme käydä katsomassa Yellowstonejärven rannalla sijaitsevan tuulisen West Thumb -geysiralueen.

West Thumbin alueella kimmeltää niin turkooseja kuumavesialtaita kuin ruskean eri sävyissä läiskäistyjä kuplivia mutalätäköitä. Täällä erikoisinta on kuitenkin järven pinnan alla sijaitsevat geysirit. En kuitenkaan osannut ihailla niitä kovin kauaa. Sateenkaaren eri väreissä loistavien kuumavesialtaiden ja pärskähtelevien geysireiden jälkeen ne eivät näyttäneet kovin erikoisilta.

Yellowstonen ihmeellisyyksien keskellä aivot kääntyvät pahasti nurjalleen. Yellowstone on niin täynnä toistaan ihastuttavampia asioita, että erikoisistakin asioista tulee hyvin tavanomaisia. Näin jälkikäteen katsottuna nuo järven pinnan alla nousevat tötteröt näyttävät tosi kummallisilta ja niitä olisi pitänyt osata ihailla paremmin paikanpäällä.

Kuumavesilähde Yellowstone

West Thumb

Kuumavesilähde Yellowstone

Mutatulivuori

Eläinbongauksia

Päivän geysirkierrosten jälkeen, illan vähitellen hämärtyessä teimme ensimmäiset huikeat eläinhavaintomme Yellowstonessa. Hayden Valleyssa näimme valtavia biisonilaumoja ja juutuimme ruuhkaan, jonka biisoneita ihmettelemään jääneet autot olivat aiheuttaneet. Hieman myöhemmin, ruuhkan jo hellitettyä, tien laitaan oli kerääntynyt muutama kymmenen autoa. Olimme jo Kanadan puolella ehtineet tottua siihen, että autoruuhka tarkoitti yleensä mahdollisuutta bongata erikoisempia eläimiä.

Vihjeet eivät pettäneet tälläkään kertaa. Jyrkänteen alapuolella vastapäisessä rinteessä hipsi susiemo poikastensa kanssa. Tavanomaiseen tuuriini kiikarimme olivat menneet rikki juuri tätä ennen, joten jouduin tähyilemään susiperhettä kameran linssin läpi. Sudet olivat sen verran kaukana, että niiden löytämiseen meni aika kauan, vaikka avuliaat kanssabongarit yrittivätkin neuvoa, mistä kohdasta rinnettä sudet löytyisivät.

Lopulta sudet löytyivät ja saimme ihailla niiden kulkemista pitkän tovin. Tämä oli ihan huikea kokemus, jollaista en todellakaan osannut odottaa. Susia, ja vieläpä poikasten kanssa!

Yellowstonen sudet

Canyon Village

Yöksi siirryimme Yellowstonen keskivaiheille Canyon Villageen. Canyon Village on yksi Yellowstonen suurimmista ”kylistä”. Canyon Villagesta löytyy niin ravintoloita, kauppoja, majoitustiloja kuin pesulakin. Kaupoissa oli myynnissä jos jonkinnäköistä matkamuistoa – ja niiden lisäksi kiikareita! Saimme ostettua rikkimenneiden tilalle uudet kiikarit, jotka tosin osoittautuivat aivan järjettömän huonoiksi.

Ensimmäinen päivä Yellowstonessa tarjosi lähes täydellisen näytöksen siitä, mitä kaikkea tässä huikeassa kansallispuistossa voi päästä näkemään. Mielettömiä kokemuksia aina värikkäistä kuumavesilähteistä suloisiin sudenpentuihin. Ja olimme nähneet puistosta vasta neljänneksen!

Yellowstone biisonit

Katso myös aiemmat Yellowstoneen liittyvät postaukset:


Löydät Suunnattoman myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

22 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  23.7.2018 at 17:21

  Vitsi tuolla on kyllä ihanan näköistä. Ja jotenkin osaan samaistua nyt tuohon helteessä istuskeluun, ihan tässä kotisohvalla näillä helteillä. 😀 Teillä kävi kyllä ihan mieletön tuuri noiden susien kanssa. Joskus tuonnekin on mentävä.

  Reply
  • Suunnaton
   5.8.2018 at 15:03

   Haha, joo näillä keleillä on helppo muistella noita helteitä. Sudenpennut oli ihan käsittämätön bongaus ❤

   Reply
 • Reissausta ja ruokaa
  23.7.2018 at 22:09

  Olen samaa mieltä, että Yellowstone saattaa olla maailman ihmeellisin paikka. Itseäni ainakin sävähdytti etenkin erilaiset ja eriväriset kuumavesialtaat, geysirit eivät niin paljon. Biisoneita näimme tosi runsaasti ja läheltä, kun parin otteeseen jouduimme pysähtymään, jotta biisonilauma matelisi ohitsemme. Yhden harmaakarhunkin bongasimme suolta kaukaa, se oli hieno juttu. Kojootin ja mustakarhun näimmekin sitten Yellowstonen sijaan Yosemitessa. Huhtikuussa ei ollut kuuma eikä ruuhkia, mutta osa Yellowstonen teistä oli vielä silloin kiinni, se yllätti että talvikausi kestää siellä niinkin pitkään. Jään lukemaan juttujasi, koska itseäni matkaillessa kiinnostaa nimenomaan luontokohteet.

  Reply
  • Suunnaton
   5.8.2018 at 15:07

   Yellowstonen talvi on ihan käsittämätön. Tuolla korkealla tiet on tosi pitkään keväällä vielä suljettuna. Glacierin kansallispuistossa Going to the Sun Road oli muistaakseni avattu viime vuonna vasta kesäkuussa. Yosemitessakin taitaa olla sama ”ongelma”…?
   Nuo värikkäät kuumavesialtaat on tosiaan aivan uskomattoman kauniita. Huippua, että teilläkin oli noin hyvä tuuri eläinbongauksien kanssa!
   Ihanaa, että luontokohteet kiinnostaa ❤

   Reply
 • Voihan Yellowstone! Tuonne on päästävä pian! Ihan mielettömän näköistä. Vaikka on kaikenlaisia kuumia paikkoja tullut nähtyä Kaliforniassa ja Havaijillakin, niin Yellowstone on kuitenkin ihan ikoninen paikka. Mutta hemmetin ihmiset, että heittelevät roskia joka paikkaan! Pistää vihaksi.

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:47

   Onhan tuo täysin omalaatuinen paikka. On kyllä käsittämätöntä, mikä vimma ihmisillä on viskoa kolikoita erilaisiin lähteisiin ja miten ne voivat olla niin laiskoja, etteivät jaksa kantaa roskia lähimpään roskikseen.

   Reply
 • Tanja
  29.7.2018 at 17:15

  Kokemuksesi kuulostaa hienolta. Tästäkin tulee matkakuume. Mutta Yellowstone kuulostaa niin jännältä etten tiedä tohtisinko mennä, sentäs tulivuorenkraateri..

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:48

   Hih, ajatus tulivuoresta oli kieltämättä aika kuumottava.

   Reply
 • Soile
  29.7.2018 at 18:59

  Yellostone on todella korkealla mun bucket listalla, paljon postauksia ja hehkutuksia lukenut ja nähnyt upeita kuvia. Ja tietty biisonit on myös nähtävä

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:49

   En yhtään ihmettele, että monet tuota hehkuttavat!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  29.7.2018 at 22:43

  Mukava ja informatiivinen postaus. Kun vaihto-oppilaana ollut ystäväni asui Yellostonen lähistöllä, niin siitä asti se on ollut toiveissa. Joskus aion siellä käydä katsomassa ainakin maisemat, olisihan sudet ja karhut jo bonusta! Niin paljon upeita kuvia sieltä nähnyt ja juttuja lukenut, että kuuluu kyllä top10 listalle, mitä haluan omin silmin kokea 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:50

   Kiitos Rami! Ehdottomasti kannattaa joskus tuolla käydä, vaikka Yellowstone sijaitseekin tosi kaukana kaikesta.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  30.7.2018 at 22:24

  Enpä ollut tajunnutkaan, että Yellowstone on noin valtava paikka. Siellä saa tosiaan aikaa kulumaan. Aika tuuri teillä kävi susien kanssa, niitä on vaikea nähdä edes Suomessa. Tuttua myös tuo ähky, kun on nähnyt niin paljon kaikkea. Omalla Kanadan reissulla näimme niin monta vesiputousta, että ne viimeiset eivät tuntuneet enää oikein miltään, vaikka upeita olivatkin. Ensimmäisten kohdalla oltiin vielä ”Wau”!

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:51

   Joo, Yellowstone on tosiaankin pienen maakunnan kokoinen. Susiin ei onneksi (?) ole tullut törmättyä Suomessa, mutta tuolla niitä katseli aivan innoissaan.

   Reply
 • Sandra
  1.8.2018 at 07:29

  Vau, vau ja vau! Nyt on pakko myöntää, että en edes tiennyt, että geysireitä on muuallakin kuin Islannissa. Maisemat näyttävät todella monipuolisilta ja kiinnostavilta. Tämä paikka nousi nyt ihan uusiin sfääreihin silmissäni.

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:52

   Mäkään en ollut alunperin tajunnut, että niitä on NOIN paljon. Huima paikka!

   Reply
 • Elsa/Hakunamalife
  1.8.2018 at 19:12

  Vitsit, että on ihanan ja mielenkiintoisen näköinen paikka. Ja kuinka onnekkaita olittekaan kun näitte susiperheen Ihan mahtavaa! Taitaa olla yksi niistä kohteista, jotka olisi joskus elämän aikana nähtävä

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:53

   Sanopa muuta <3 Kyllä tää on aika lailla once in a lifetime -kohde.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  2.8.2018 at 10:16

  Aika monta USA:n luonnonpuistoa onkin jo tullut nähtyä, mutta tämä on vielä kokematta – mutta ehdottomasti listalla. Pitääkin laittaa muistiin, että blogistasi löytyy hyvä tietopaketti matkan suunnitteluun!

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:55

   Ei mikään ihme, että tää hieman syrjäisempi puisto jää näkemättä, vaikka onkin USA:n ja ehkä koko maailmankin kuuluisimpia (ja vanhin).

   Reply
1 2

Leave a Reply