Menu
Kanada / USA

Telttailu Kalliovuorilla ja Yellowstonessa. Mitä pitää ottaa huomioon?

Kalliovuorille telttailemaan? Siellähän on harmaakarhuja! Oletteko te nyt ihan varmoja? Mitä jos ne karhut tulevat telttaan sisään? Majoitusvalintamme Kalliovuorten road tripillä aiheutti sukulaisissa ja tuttavissa kauhunsekaisia katseita. Kuka hullu nyt lähtisi karhujen sekaan telttailemaan?

Me nyt ainakin. Ja näkyi siellä muutama muukin. Kun suunnittelimme kesällä 2017 Kalliovuorten kansallispuistoissa ja Yellowstonessa kierrellyttä road trippiämme, oli alkuperäinen ajatus yöpyä hotelleissa ja motelleissa, niin kuin normaalit ihmiset. Olimme tehneet Yellowstoneen majoitusvaraukset jo edellisen vuoden puolella, mutta matkustuspäivien muuttuessa hyvissä ajoin tehdyt majoitusvaraukset eivät enää auttaneet. Kesän lähestyessä uusille päiville ei tahtonut löytyä enää tilaa kansallispuiston hotelleista. Leirintäalueilta kyllä löytyi muutama vapaa paikka. Siitä se ajatus sitten lähti.

USA:n ja Kanadan kansallispuistoissa on kaksi mahdollisuutta telttailuun: hyödyntää kansallispuistojen leirintäalueita tai hankkia back country permit, jonka turvin teltan saa pystyttää keskelle metsää, eli…. noh, nimensä mukaisesti back countryyn. Meidän ei ollut tarkoitus ottaa mukaan rinkkoja tai muutakaan true retkeilyvälineitä, joten leirintäalueet olivat oiva valinta. Suomalaisiin laakeisiin ruohokentille avautuviin leirintäalueisiin tottuneelle leirintäalueella telttailu saattaa kuulostavaa lällyltä jutulta. Mutta kun leirintäalue siirretään keskelle Pohjois-Amerikan jylhää luontoa, on telttailussa jo muutama huomioon otettava asia.

telttailu Yellowstonessa

Karhut

You are in bear country! Kalliovuorten ja Yellowstonen kansallispuistot ovat karhujen asuinsijoja. Karhuja liikkuu alueella paljon, ja luonnollisesti ne ovat kiinnostuneita ihmisten tarjoamasta ravinnosta. Ei suinkaan niin, että ne suin päin söisivät ihmisiä, vaan ihmisten jättämiä ruoantähteitä ja ruokatarvikkeita.

Kansallispuistoissa on tiukat säännöt siitä, ettei minnekään saa jättää ruokaa ja jätteet on laitettava karhun kestäviin roska-astioihin. Ennen kaikkea tämä on tärkeää telttailualueilla. Et kai halua, että ruoanjämät houkuttelevat karhut kiertelemään telttaasi ja pahimmassa tapauksessa yrittämään sinne sisälle?

Ruokatarpeiden käsittelyn kanssa on syytä olla tarkkana. Älä heitä maahan mitää ruokia tai juomia. Älä jätä ruokakääreitä lojumaan, vaan vie ne karhun kestävään roska-astiaan tai sulje vähintäänkin autoosi. Äläkä jätä mitään ruokatarpeita näkyville ilman, että olet itse lähellä. Valvomattomat ruoat voivat houkutella herkkuaterialle paitsi karhuja, myös muita villieläimiä.

telttailu Kalliovuorilla

Telttaan ei kannata ottaa mukaan mitään ruokia tai juomia. Ruokatarvikkeet tulisi säilyttää joko autossa tai erityisissä bear boxeissa. Bear boxit ovat suuria metallisia kaappeja, joita on yleensä sijoitettu leirintäalueille. Niissä säilöttäviin tarvikkeisiin karhut eivät pääse käsiksi.

Ruokatarvikkeiden säilyttäminen autossa on kansallispuistoissa yleensä hyväksyttyä, mutta jos haluat varmistua siitä, ettei nälkäinen karhu vaurioita autoasi, hyödynnä bear boxeja. Yellowstonessa näkemäni bear boxit olivat yhteiskäyttöisiä, eli samassa kaapissa oli useamman porukan tavarat. Kanadassa puolestaan näkyi bear boxeja, jotka voi itse lukita. Tätä varten matkatavaroihin kannattaa pakata mukaan erillinen lukko.

telttailu Kalliovuorilla

Ruoan lisäksi karhuja houkuttelee kaikki muukin tuoksuva, muun muassa hammastahnat, kosteusvoiteet ja huulirasvat. Sen takia telttaan kannattaa yöksi ottaa vain välttämättömimmät tavarat. Ajattele monipuolisesti ja jätä kaikki tuoksuva tavara turvalliseen säilöön. Varmista myös, että matkan aikana yöpymistarvikkeet säilytetään erillään ruoista ja muista tuoksuvista tavaroista. Pidä teltta mahdollisimman tyhjänä myös päiväsaikaan muualla kierrellessäsi. Me jätimme sinne vain makuupussit ja -alustat.

Yksi asia telttaan on hyvä ottaa mukaan: hyökkäävän karhun vastustamiseen tarkoitettu pippurisumutteen kaltainen bear spray. Sumute voi olla ihan mukava pitää käden ulottuvilla myös yöllä. Etenkin jos yön pimeydessä joudut lähtemään etsimään tietäsi vessaan.

telttailu Kalliovuorilla

Karhuriskin vuoksi hampaidenpesu on hyvä tehdä ulkoalueiden sijaan wc- tai suihkutiloissa (muista – hammastahnan tuoksu houkuttelee karhuja), ja tiskaaminen on sallittu vain sille varatuissa tiloissa.

Leirintäalueiden ulkopuolella telttaillessasi saatat tarvita erillisen säiliön ruoka- ja hygieniatarvikkeille. Joskus nämä viritetään ylös puuhun karhujen ulottumattomiin. Back countryyn lähtiessäsi ota selvää säiliötä ja ruoan säilytystä koskevista vaatimuksista.

Telttapaikan vaikutus varusteiden valintaan

Unohda haaveet pehmeästä ruohikosta tai mukavasta metsäpohjasta. Monilla USA:n ja Kanadan leirintäalueilla telttapaikka on näppärästi rajattu ja täytetty soralla. Fiksua ja mukavaa kuin mikä… Not. Kai tuossa on oikeasti takana hyväkin ajatus telttapaikan pitämisestä kuivana, mutta muuten sorapohja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Suurikokoinen sora tai murske on paitsi kova, myös epätasainen alusta nukkua. Ohuiden makuualustojen sijaan kannattaa mukaan pakata mahdollisimman paksu makuualusta. Me kävimme alkumatkasta ostamassa uimapatjan tapaiset tekstiilipintaiset puhallettavat alustat Walmartista.

Valinta oli muuten oikein näppärä, mutta aina leirintäaluetta vaihtaessa ilta alkoi pienellä vatsalihastreenillä. Patjan täyttäminen vaati tasan 50 täysistä keuhkoista lähtevää puhallusta. Mistä tämän tiedän? Puhaltaminen oli niin tympeää hommaa, että yritin keksiä jotain tekemistä ja aloin laskea puhalluksia. Oli muuten ihan motivoivaa tietää, kuinka monta puhallusta oli vielä jäljellä ennen kuin makuualusta olisi täynnä. Vink vink.

Jos haluat välttyä turhalta puhkumiselta, nappaa mukaan pumppu, jolla patjan täyttäminen sujuu joutuisasti.

Leirintäalue, Yellowstone, telttailu kalliovuorilla

Telttapaikan sorapohja kannattaa ottaa huomioon myös telttaa valitessa. Soraan tai muutamissa tapauksissa muuten kovaan maahan ei kiiloja saa välttämättä lainkaan kiinnitettyä. Tunneliteltta voi olla aika surullinen valinta, jos sitä ei saa naruilla tuettua. Meillä oli matkassa kupoliteltta, joka sinänsä pysyy jo itsestään pystyssä, mutta paikallaan pysymisen ja sateen kestävyyden varmistamiseksi kiilat oli ihan kiva saada kiinnitettyä maahan.

Aina tämä ei onnistunut, joten keksimme jos jonkinmoisia mielikuvituksellisia tapoja saada kiilat kiinnitettyä ja narut pingotettua. Kannattaa hyödyntää ainakin puita, telttapaikan picnic-pöytää ja nyrkkiä suurempia kiviä! Ylimääräinen narukerä ei välttämättä olisi yhtään hassumpi ajatus, jotta pidemmälläkin kasvavat puut saisi paremmin hyödynnettyä.

Leirintäalue, Jasper, telttailu kalliovuorilla

Ota kaikki irti car campingista

Leirintäalueilla yöpymisen suuria iloja on se, että auton saa pysäköityä aivan teltan lähelle. Autossa kulkee näppärästi paitsi teltta, makuupussit ja makuualustat, myös kasa muita mukavuuksia.

Pohjois-Amerikassa et voi vetää överiksi: Leirintäalueilla on usein telttojen lisäksi erinäinen kokoelma asuntoautoja ja -vaunuja. Pohjois-amerikkalaiseen tapaan nämä voivat olla hyvinkin hulppeita. Ei ole lainkaan sattumaa, jos leirintäalueella tulee vastaan asuntoauto, joka vastaa kooltaan töölöläistä yksiötä. Sen ulkopuolelle on tietenkin pystytetty katos ja sen laitaan nostettu grilli. Retkeilijät istuvat mukanaan tuoman pöydän ympärillä muovituoleissaan, ja koko komeus on valaistu erilaisilla valoketjuilla.

Ihan näin överiksi ei kaikkien tarvitse mennä, mutta muutama simppeli asia tekee telttailusta mukavampaa. Retkituolit lienevät näistä tärkeimmät. Telttapaikalla on usein picnicpöytä tuoleineen, mutta jos haluat istua nuotion ääressä lämmittelemässä, on siirreltävä retkituoli näppärä valinta. Ruokailu puolestaan helpottuu, jos mukana on muutama retkilautanen sekä haarukka ja veitsi.

Suuressa osassa leirintäalueiden telttapaikkoja on oma nuotiopaikka. Niissä on yleensä kiinteä nuotion päälle nostettava ritilä, jonka päällä on näppärä paistaa makkarat. Jos ruoanlaitto nuotiolla kiinnostaa, kannattaa etukäteen varmistaa, että varaamaltasi telttapaikalta löytyy nuotiopaikka (fire pit).

Halkoja voi yleensä ostaa leirintäalueen respasta. Hintaa niillä tuntuu olevan yleisesti 8 dollaria. Otathan huomioon, että puita ei saisi kuljettaa pitkiä matkoja mukanaan, sillä niiden mukana saattaa siirtyä seuraavalle kansallispuistolle vieraita tuhohyönteisiä.

Retkituoli, Glacier_2792

Varusteluettelo

Suunnitellessasi telttailua Kalliovuorilla tai Yellowstonessa, harkitse ainakin näitä varusteita:

Majoittuminen

 • teltta – ota huomioon alustan vaikutukset telttatyypin valintaan (kupoli vs. tunneliteltta)
 • makuupussi – valitse riittävän lämmin, kesälläkin lämpötila saattaa öisin laskea pakkasen puolelle
 • makuualusta – riittävän paksu, jotta sorallakin on mukava nukkua (me ostimme reissun alussa Walmartista)
 • otsalamppu tai taskulamppu – leirintäalueilla valaistus on hyvin rajallista

Karhuihin varautuminen

 • bear spray – älä harkitse, vaan hanki! Mieluiten jokaiselle retkeilijälle omansa.
 • munalukko tai vastaava – bear boxiin
 • karhun kestävä ruokakanisteri, etenkin jos telttailet back countryssa

Ruokailu

 • tulitikut tai vastaavat nuotion sytyttämiseen
 • puukko – nuotion sytyttämisen avuksi ym.
 • retkiastiat – ainakin lautasia, haarukoita ja veitsi
 • muut ruoanlaittovälineet – leikkuulauta, grillipihdit

Mukavuus

 • retkituolit – huomattavasti mukavampi hengata, kun on mukava paikka istua (me ostimme reissun alussa Walmartista)
 • vesipullo, jotta voit noutaa veden yleisistä hanoista ja varastoida sen helposti
 • hyttysmyrkky – näitä pirulaisia on myös Kalliovuorilla ja Yellowstonessa
 • lämpimät vaatteet – illalla ja yöllä saattaa tulla kylmä
 • flip flopit, pyyhe ja suihkukassi – suihkutiloissa jonkinlaiset kengät on pop, leirintäalueilla tarvitset oman pyyhkeen ja suihkukamppeet on tietenkin helpompi kantaa kassissa

Millaisia kokemuksia sinulla on Pohjois-Amerikan kansallispuistoissa telttailusta? Jännittäisikö telttailla karhualueella? Onko kysyttävää, tai keksitkö täydennyksiä listaan?

Lue myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

5 Comments

 • Marianne
  24.1.2018 at 17:22

  Hui, aika rohkeaa telttailla tuolla. Mä olen lukenut niin paljon juttuja harmaakarhujen syömistä ihmisistä, että itse en uskaltaisi. Yksikin kokenut retkeilijäpari syötiin teltastaan, vaikka heillä oli kivääri vierellä. Ja käsittääkseni harmaakarhut nimenomaan käyvät myös ihmisen kimppuun, jos ovat nälkäisiä, toisin kuin suomalaiset karhut, jotka mieluummin väistävät ihmistä. Mutta hienoa, että uskalsitte, olisihan tuolla mahtava retkeillä.

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 09:58

   Kyllähän nuo harmaakarhut vähän jännittävät, jos niitä kohtaa yllättäen, tai vaikka yöllä. Me nähtiin tuolla reissulla vain yksi harmaakarhu ja sekin autosta käsin. Vähän leppoisampia mustakarhuja kohdattiin sitäkin enemmän, mutta onneksi kaukana telttapaikoista 🙂

   Reply
 • Katariina/Maisemajahdissa
  3.2.2018 at 15:54

  Kiitos! Nämä vinkit tulivat tarpeeseen, sillä kesällä ollaan suuntaamassa samoille huudeille ja teltassa on tarkoitus olla ihan reilu määrä öitä. Meidän reitin varrelle näyttäisivät nyt lopullisen suunnitelman perusteella osuvan Olympic NP, Yellowstone NP, Bryce NP ja Joshua Tree NP. Karhuvaaraa ei taida olla noista muissa kuin Yellowstonessa, mutta etenkin nuo telttapaikan pohjamateriaaliin liittyvät haasteet saattavat päteä kaikissa paikoissa.

  Reply
  • Suunnaton
   9.2.2018 at 21:31

   Kuulostaa ihanalta! Teille tulee varmasti mahtava reissu! Etenkin Olympic ja Bryce on mulla korkealla haavelistalla ❤ Voisin kuvitella, että nuo pohjamateriaalit ja muut yleisemmät asiat pätevät hyvin myös muissa puistoissa.

   Reply
 • Katja
  2.5.2018 at 20:43

  Oikein oivat ohjeet! Itsekin tullut useita kertoja telttailtua Yellowstonessa ja muissakin ”karhuvaara” alueella. Nyt useiden kertojen jälkeen ei enää jännitä yhtään, mutta ekalla reissulla 2014 jännitti niin paljon että nukuttiin autossa vaikka telttakin oli 😀 2019 kesälle ois seuraava reissu suunnitelmissa ja millään en malttais odottaa, miten tämän vuoden voi olla menemättä kun on viimiset 4 vuotta aina käynyt… Yellowstone vaan on vienyt niin mukanaan että veri vetää vahvasti sinne.

  Reply

Leave a Reply