Menu
Kanada

Icefields Parkway – yksi maailman upeimmista maisemareiteistä

Kauniina kimmeltäviä vuoristojärviä, lumisia vuorenhuippuja, vuorilta valuvia jäätiköitä ja mystisenä virtaavia vuoristojokia, jotka yllättäen putoavat rotkoon ja muodostavat pauhaavia vesiputouksia. Icefields Parkway tarjoaa kaikkea tätä.

Jos haluat kokea Kanadan Kalliovuoret kaikessa uljaudessaan, ota suunnaksesi Icefields Parkway. Albertassa Jasperin ja Banffin kansallispuistojen välillä kulkeva reitti on yksi maailman upeimmista maisemareiteistä. Icefields Parkwayn pituus on vain noin 230 kilometriä, mutta sen varrella saa helposti kulutettua useamman päivän.

Valitse majapaikka Icefields Parkwayn pohjoispäästä Jasperin kylästä tai maisemareitin eteläpäästä Lake Louisesta. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös Banffin kylä vielä hieman etelämpänä tai jokin Icefields Parkwayn varrella olevista leirintäalueista.

Tätä tietä ei kannata rynniä läpi yhdessä päivässä. Icefields Parkwayn varrelta löytyy niin paljon katsottavaa, halusitpa kokea luonnon nähtävyydet helposti auton viereltä katsellen tai hieman pidemmän kaavan kautta patikoiden. Jokaisen mutkan takaa ilmestyy uusia lumihuippuisia vuoria, auringossa kimaltelevia vuoristojokia ja vuorilta valuvia jäätiköitä.

Pidä silmäsi auki myös eläinten varalta. Icefields Parkwaylla voit hyvinkin bongata ainakin mustakarhuja ja kanadanhirviä. Picnic-paikalla saat varmasti seuraa hauskoista maaoravista. Jos eläinten bongaus kiinnostaa, käy lukemassa vinkkini villieläinten bongaukseen Kalliovuorilla.

Icefields Parkway

Icefields Parkway

Jasper

Jasperin kansallispuisto
230 km Lake Louiselta

Icefields Parkway starttaa pohjoisessa Jasperin kylästä. Tämän Jasperin kansallispuiston keskuskylän lähistöltä löytyy paljonkin katsottavaa ja ihailtavaa. Jasperin kylän lähellä voit käydä verryttelemässä jalkojasi esimerkiksi Pyramid Lakella, ja ihailla samalla massiivista Pyramid Mountainia. Itse Jasperin kylää pääset ihmettelemään hieman yläilmoista Old Fort Pointilla. Jos aikaa on erilliselle päiväreissulle, ota suunta kohti 40 kilometrin päässä sijaitsevia Maligne- ja Medicine-järviä.

Jasperin kylässä kannattaa käydä tankkaamassa auto täyteen ja ostamassa eväät mukaan, sillä Icefields Parkwayn varrella näitä palveluja ei liiemmin ole. Matkalta löytyy kuitenkin lukuisia picnic-alueita, joilla voit nauttia lounasevääsi hulppeissa maisemissa.

Jasperin kansallispuisto

Pyramid Mountain

Icefields Parkway

Old Fort Point

Mt. Edith Cavell

Jasperin kansallispuisto
30 km Jasperista
245 km Lake Louiselta

Mount Edith Cavellin huippu kohoaa niin korkealle, että se näkyy ympäri Jasperin kansallispuistoa. Vuorta pääsee ihailemaan myös lähempää, kunhan laittaa patikkakengät jalkaan ja lähtee reippailemaan. Mount Edith Cavellin näkeminen ei vaadi mitään tuliteräkuntoa, mutta ylämäkeen on hyvä varautua. Mt. Edith Cavell sijaitsee melko lähellä Jasperin kylää ja Athabasca Fallseja. Jasperin kylästä sinne ajaa tunnin verran, joskin matkaa on vain 30 kilometriä.

Vuoren huipulle ei noin vain päästä, mutta helpohko Edith Cavell Trail vie sen rinteille, aivan lähelle Angels Glacierin jäätikköä, joka näyttää valuvan vuoren rinteeltä. Vaellusta on mahdollista pidentää yhdistämällä se hieman pidempään kävelyreittiin. Meiltä se jäi näkemättä, sillä tuo pidempi reitti oli kokonaan suljettu siellä asuvan harmaakarhuemon ja pennun vuoksi.

Jasperin kansallispuisto

Icefields Parkway jäätikkö

Athabasca Falls

Jasperin kansallispuisto
Jasperista 30 km
Lake Louiselta 200 km

Jasperin kansallispuistossa on kahdet kuuluisat vesiputoukset, joista Athabasca Falls on toinen. Putoukset eivät ole mitenkään äärimmäisen korkeita. Niiden mahti perustuu valtavaan pauhuun, jonka Athabasca-joen vesi saa aikaa syöksyessään kivien läpi alas kanjoniin. Parhaimmillaan putousten vesi on kauniin turkoosia, mutta keväällä ja alkukesästä veden määrä ja virtauksen nopeus on niin valtaisa, että vesi on ennemminkin harmaan väristä.

Athabasca Fallsia pääsee ihailemaan helposti kävelemällä lyhyen matkaa pysäköintipaikalta putouksen ympärille rakennetuille näköalatasanteille. On myös pienen vaivan arvoista kävellä hieman alavirtaan katsomaan, kuinka vesi purkautuu kanjonista ja tasoittuu taas rauhallisemmin virtaavaksi leveämmäksi joeksi.

Athabasca Falls sijaitsee n. 30 kilometrin ja puolen tunnin ajomatkan päässä Jasperin kylästä.

Icefields Parkway

Icefields Parkway

Sunwapta Falls

Jasperin kansallispuisto
Jasperista 60 km
Lake Louiselta 180 km

Toinen Jasperin kuuluisista putouksista on Sunwapta Falls, joiden kohdalla Athabasca-joki jakautuu kahtia pienen saaren ympärillä ja sukeltaa sen jälkeen tyrskyten alas rotkoon korkeiden kallioseinämien väliin. Athabasca Fallsien tapaan Sunwapta Falls on varsin helposti saavutettavissa, ja putouksia saa huonolla tuurilla ihastella yhdessä suurten turistiryhmien kanssa. Sunwapta Fallsia ei kuitenkaan kannata niiden pelossa skipata.

Icefields Parkway

Stanley Falls

Jasperin kansallispuisto
Jasperista 90 km
Lake Louiselta 145 km

Jos Athabasca ja Sunwapta Falls ovat turistien kansoittamia massiivisia vesiputouksia, löytää Stanley Fallsilta täysin erilaisen kokemuksen. Stanley Fallsille täytyy jo patikoida hieman pidempään, eikä sinne törmää sattumalta. Yhteensä kävelymatka kestää tunnin tai kaksi, riippuen miten paljon pysähtyy ihailemaan ja valokuvaamaan putouksia.

Stanley Falls on oikeastaan suurempi joukko putouksia, jotka pieni joki saa aikaan valuessaan vuorilta kohti Athabasca-jokea. Stanley Fallseja saa ihailla omassa rauhassaan. Sinun ja putousten välillä ei ole rakennettuja kaiteita, vaan joen vartta seurataan metsäpolkua pitkin. Putoukset eivät pauhaa samalla mahdilla kuin Jasperin kuuluisammat putoukset, mutta näissä turkooseissa vesissä on jotakin taianomaista.

Stanley Fallsit löytääkseen kannattaa pitää silmät auki. Pysäköintipaikka sijaitsee jokilaaksossa Icefields Parkwayn varrella noin 90 kilometriä (reilun tunnin) Jasperista.

Icefields Parkway

Stanley Falls

Columbia Icefield

Jasperin kansallispuisto
Jasperista 100 km
Lake Louiselta 130 km

Jasperin ja Banffin kansallispuistojen rajalla sijaitsee laajaakin laajempi jäätikköalue, Columbia Icefield. Jäätikkö on niin suuri, että se levittäytyy sekä Albertan että British Columbian provissien puolelle.

Icefields Parkwaylle jääkentästä näkyy Athabasca-jäätikön reuna. Jäätikölle tehdään järjestettyjä retkiä, mutta jäätikön reunaa pääsee ihmettelemään myös omatoimisesti – joskaan itse jäätikölle ei tällöin ole asiaa.

Columbia Icefield on pysähtymisen arvoinen kohde. Jäätikön sulamisen jälkeensä jättämät hiekkaharjut ovat pysäyttäviä ja herättävät ajattelemaan. Tämän konkreettisempaa todistetta jäätiköiden sulamisesta saa hakea.

Jäätikön muokkaamia utopistisiin maisemiin ja tarkempaan kuvaukseen Columbia Icefieldin reunalta voi käydä tutustumassa tästä postauksesta. Yhtämatkaa ajettuna Jasperista kestäää Columbia Icefieldille puolitoista tuntia, noin 100 kilometriä. Hieman ennen jäätikköä sijaitsee tien vierellä Glacier Skywalk, jossa laakson maisemia pääsee ihailemaan lasiselta sillalta. Autoa ei kuitenkaan voi jättää tämän nähtävyyden kohdalle, vaan sinne kuljetaan järjestetyillä kuljetuksilla jäätikön kohdalla sijaitsevalta Columbia Icefields Glacier Discovery Centreltä.

Columbia Icefields

Icefields Parkway

Big Bend

Banffin kansallispuisto
Jasperista 120 km
Lake Louiselta 115 km

Kun Jasperista on tultu Banffin puolelle ja tie alkaa laskettelemaan pian Columbia Icefieldin jälkeen alaspäin, tulee eteen suuri mutka, Big Bend. Tässä kohtaa kannattaa vetää liinat kiinni, laittaa auto parkkiin ja hypätä ulos ihailemaan maisemia. Edessä on avara laakso, johon tie pian sukeltaa. Tätä maisemaa pääsee ihailemaan niin pienellä panostuksella, että mutkassa olevalle levikkeelle kannattaa ehdottomasti pysähtyä.

Icefields Parkway

Waterfowl Lakes

Banffin kansallispuisto
Jasperista 175 km
Lake Louiselta 60 km

Kaksi kimmeltävää järveä, joiden välissä virtaa turkoosina hehkuva joki. Waterfowl Lakes oli yksi parhaista ex tempore -löydöistä Icefields Parkwaylla. Nappaa uikkarit mukaan, kävele kaunista joen rantaa ja pulahda autiolla rannalla kirkkaaseen vuoristojärveen.

Enemmän kuvia ja lisää tietoa Waterfowl Lakesista löydät tästä vuoristojärviä koskevasta postauksestani. Kun me matkustimme Icefields Parkwayta pitkin Jasperista Banffiin, oli Waterfowl Lakes maisemareitin taitekohta: ensimmäisenä päivänä ehdimme suurin piirtein näiden järvien kohdalle, kun totesimme, että nyt ei auta enää liiemmin pysähtyä, vaan pitää posottaa suoraan Banffiin, jotta ehdimme perille ennen pimeän tuloa. Seuraavana aamuna otimme suunnan takaisin ja jatkoimme Icefields Parkwayn ihailua siitä, mihin edellisenä iltana olimme jääneet. Nimittäin Waterfowl Lakesilta.

Waterfowls Lakes

Peyto Lake

Banffin kansallispuisto
Jasperista 190 km
Lake Louiselta 45 km

Ehkäpä Kalliovuorten turkoosein järvi, Peyto Lake, on mykistävä näky. On uskomatonta, miten mikään vesi voi olla niin samettisen turkoosin väristä. Peyto Lake eroaa muista Kalliovuorten järvistä siinä, että sitä ihaillaan ylhäältä käsin. Näköalapaikalla on varmasti monta muutakin ihmistä, mutta pahimman ryysiksen hellitettyä väkijoukko unohtuu ja keskityt vain ihailemaan hienoja maisemia.

Fun fact: Peyto Laken risteys sijaitsee Icefields Parkwayn korkeimmalla kohdalla, 2040 metrin korkeudessa.

Peyto Lake

Bow Lake

Banffin kansallispuisto
Jasperista 195 km
Lake Louiselta 40 km

Ihana Bow Lake kimmeltää edessäpäin, kun ajat Jasperista kohti Icefields Parkwayn eteläpäätä. Bow Lake sijaitsee aivan Icefields Parkwayn varressa, eikä voisi olla paremmin saavutettavissa. Bow Lakelle voit pysähtyä muun muassa Icefields Parkwayn vieressä olevalle levikkeelle tai järven jompaan kumpaan päähän.

Bow Lake on ihan supersympaattinen, ehdottomasti yksi lempijärvistäni Kalliovuorilla.

Icefields Parkway

Lake Louise

Banffin kansallispuisto
Jasperista 230 km

Etelässä Icefields Parkwayn päättyy Lake Louisen kylään. Nähtävyydet eivät kuitenkaan vielä lopu, sillä alueella on ainakin kaksi kaunista vuoristojärveä: Lake Louise ja Moraine Lake.

Lake Louise on varsinainen turistikeskittymä. Sieltä löytyy hotellit ja kanootinvuokraukset – sekä valtava määrä turisteja. Me vietimme Lake Louisella ehkä kymmenen minuuttia kunnes totesimme, että nyt riitti. Järven rannalla kulkee muutamia patikointireittejäkin, joten järvellä vierailua kannattaa kyllä harkita.

Icefields Parkway

Lake Louise

Moraine Lake

Banffin kansallispuisto
Jasperista 245 km

Toinen, ehkä vielä hienompi vuoristojärvi Lake Louisen alueella on Moraine Lake. Sinne on hieman enemmän ajettavaa, sillä mutkittelevaa tietä noustaan ylöspäin noin 14 kilometrin verran. Heinäkuussa matkamme tyssäsi hieman ennen järveä. Tänne oli tulossa muutama muukin autokunta, ja pääsy pysäköintipaikalle oli täysin tukossa.

Aikamme seisoskeltuamme totesimme, että autojen lukumäärä indikoi sellaista ihmismassaa, ettemme ehkä halua ihmetellä järveä aivan niin valtavan turistimäärän keskellä, saatika jonottaa pysäköintipaikolle vielä ties kuinka kauan. Teimme siis u-käännöksen, ja jätimme kauniin Moraine Laken näkemättä. Lake Morainea voit kuitenkin käydä kurkkimassa Vaihda Vapaalle -blogista.

Moraine Lake

Icefields Parkway

Kuva Pixabaysta

Vinkit Icefields Parkwaylle

Icefields Parkwayn nettisivuilta voit katsoa lisää vinkkejä käyntikohteista sekä Icefields Parkwayn lähettyviltä lähtevistä vaellusreiteistä. Kansallispuistoista saatavissa kartoissa ei välttämättä ole mainittu kaikkia kiinnostavia käyntikohteita (kuten Stanley Fallsia), joten kannattaa napata esimerkiksi tämä kartta mukaan reissuun.

Kumpaan suuntaan Icefields Parkway sitten kannattaa ajaa? Hieman puolueellinen mielipiteeni on, että pohjoisesta etelään, Jasperista Banffiin. Suhasimme tietä muutamaankin otteeseen eri suuntiin siten, että pohjoisesta tullessa maisemat olivat uusia ja etelästä tullessa ne olivat kertausta.

Voin kuitenkin varmuudella sanoa, että etenkin Columbia Icefieldin lähestyminen oli huomattavasti pysäyttävämpi Jasperista päin ajaessa, jolloin hiekkaharjut näkyivät jo kauas. Banffista päin tullessa hupsahdat vain yhtäkkiä jäätikön kohdalle. Myös Big Bend on paljon näyttävämpi Jasperista päin laskeuduttaessa, sillä silloin näet laakson edessäsi koko ajan. Jasperista Banffiin -suunta puoltaa myös Bow Lake, joka siintää upeasti horisontissa, kun saavut pohjoisesta.

Tuleeko sinulle mieleen muuta kysyttävää liittyen Icefields Parkwayn ajamiseen tai sen pysähdyspaikkoihin?

Jos Kanadan ja USA:n kansallispuistoja kierrelleen matkamme reitti ja aikataulu kiinnostaa tarkemmin, voit tutustua niihin tässä postauksessa. Lisäksi voit lukea kaikki Kanadaa koskevat postaukset täältä ja USA:a koskevat postaukset täältä.

Icefields Parkway


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

26 Comments

 • Jossus Travelpics
  10.4.2018 at 11:11

  Ihanat maisemat, Kanada alkoi kiinostaa.

  Reply
 • Voi että! Tää on kyllä mun haave ja vieläpä melkoisen iso sellainen. Mulla on ollut jo hetken toiveissa, että pääsisin noihin maisemiin vielä tämän vuoden aikana, mutta saa nähdä kuinka vielä käy. Hirveä hinku vuorille tässä on kyllä päällä, joten tämä ei taas yhtään asiaa ainakaan helpottanut… 😉

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:55

   Mä en olisi yhtään yllättynyt, vaikka lähtisitki sinne vielä tänä vuonna 😉

   Reply
 • Elina Marjaana Travel Blog
  15.4.2018 at 11:44

  Mahtavaa lukea näitä Kanada-postauksia! Siellä on kyllä niin hulppeat maisemat, että uskoisin viihtyväni tosi hyvin vähän pidemmälläkin matkalla. Olen vuosia sitten asunut lyhyen aikaa Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa, enkä aivan ymmärrä, miksi en käynyt Kanadan puolella, kun raja oli suhteellisen lähellä. Silloin taisi kiinnostaa enemmän isot kaupungit, kun suuntasin mieluummin kauemmaksi Kaliforniaan lomalle. Luontomatkailusta, etenkin vuoristoisiin maisemiin, on tullut aivan suosikkini viime aikoina. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:57

   Musta on tosi kiva huomata, miten luontomatkailu on nostanut päätään viime aikoina. (Vai johtuuko se vaan siitä, että itsellenikin on ikää tullut ja on alkanut arvostaa erilaisia asioita…?) Mä haaveilen Washingtonissa matkailusta. Sielläkin olisi muutamia ihania luontokohteita!

   Reply
 • Sisko / Hieman_vino
  16.4.2018 at 12:40

  Nämä sinun juttusi ei kyllä yhtään vähennä Kanada kuumetta! Olette kyllä upeita maisemia bonganneet! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:57

   Kiva kuulla 🙂 Kanadan maisemat on vain niin upeita <3

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  18.4.2018 at 09:52

  Kanadan-roadtrip kuume sen kuin kasvaa näitä juttuja lukiessa! Tallensin tämän suosikkeihin tulevaa ajatellen, toiveissa olisi päästä Kanadaan ehkäpä jo vuoden päästä kesällä! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:58

   Oi, mahtavaa! Kysy ihmeessä, jos joku asia mietityttää matkaa suunnitellessa.

   Reply
 • Mira/traveldreamerz
  19.4.2018 at 17:22

  Tämä reissu on meillä listalla kans, kunhan saadaan kalenteriin tilaa. Aivan upeita paikkoja

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:58

   Jes, mainiota kuulla, että Kanada kiinnostaa näin monia 🙂

   Reply
 • Teppo/Tämä matka
  20.4.2018 at 10:34

  Upeat maisemat. Kiitos hyvistä vihjeistä, jutun perusteella voi hyvin suunnitella parhaan ajoreitin 🙂

  Reply
 • lena / london and beyond
  20.4.2018 at 14:56

  Well hello mitä maisemia! Todella upeita kuvia olet ottanut. Mulla on viimeaikoina siirtynyt reissufokus enemmän luontokohteisiin ja patikoihin – sen sijaan, että menisin esimerkiksi kaupunkilomalle Euroopassa elokuussa. Tila, upea luonto ja fiilistely kiinnosta enemmän. Tosin voihan sitä vaikka kotipuolessa Kuopiossakin vaeltaa, mutta arvaa tuleeko lähdettyä 😀

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 20:00

   Kiitos! <3 Kotipuolessa on paljon vaikeampi lähteä yhtään mihinkään edes päiväksi. Jotenkin pitää aina mennä kauaksi, että osaa tehdä yhtään enempää suunniteltua patikkareissua.

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  20.4.2018 at 17:38

  Oon haaveillut Icefields parkwaystä siitä asti kun näin ensimmäiset maisemakuvat. Aivan järkyttävän kaunis paikka!
  Pistin postauksesi talteen ja kaivan sen seuraavan kerran esiin kun alan suunnitella Kanadan roadtrippiä. Tässä oli ihanan selkeästi koostettu reitin tärkeimmät nähtävyydet, kiitos siitä!

  Reply
  • Suunnaton
   8.5.2018 at 13:00

   Ihana kuulla! Icefields Parkway kannattaa tosiaankin käydä kokemassa, jos on yhtään noilla suunnilla seikkailee.

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  21.4.2018 at 11:44

  Kiitos tästä suunnattoman hyvästä postauksesta! Nämä alueet on olleet haavelistojen kärkipäässä jo jonkin aikaa, ja tämän kattavan koosteen avulla mitään oleellista tuskin jää matkalla näkemättä. Vaihda Vapaalle -blogissahan Icefields Parkway nimettiin jopa maailman kauneimmaksi maisematieksi, ja heidän roadtrip-kokemuksen perusteella se ei ole ihan mitätön suositus.

  Reply
  • Suunnaton
   8.5.2018 at 19:26

   Just näin! Icefields Parkway on ihan huikean upea.

   Reply
1 2

Leave a Reply