Menu
Kanada

4+1 Kalliovuorten luontokohdetta lähellä Banffin kylää

Kanadan Kalliovuorilla sijaitseva Banff on Kanadan ensimmäinen kansallispuisto. Puiston keskus on luonnollisesti nimeltään Banff: melko suuri kylä, joka sijaitsee kansallispuiston eteläosassa. Banffista löytyy kauppoja ja ravintoloita joka lähtöön. Banffia voisikin verrata moniin Lapin hiihtokeskuksista – paitsi että sen keskusta on jopa suurempi. Banffin kylä ei itselleni oikein kolahtanut, mutta onneksi se sijaitsee upeassa paikassa vaikuttavien vuorten keskeltä. Kylän lähettyviltä löytyy myös rauhallisia luontokohteita. Tässä niistä muutama.

Banffin kansallispuisto

Mount Norquay

Aivan Banffin lähellä, kylän luoteispuolella kohoaa Mount Norquay. Se on ennen kaikkea hiihtokeskus, mutta Mount Norquayn rinteillä kannattaa vierailla myös kesällä. Autioilla laskettelurinteillä ei juuri ole muuta nähtävää kuin siellä täällä laiduntavat kanadanhirvet. Auto kannattaa laittaa parkkiin mutkaisen tien varteen hieman ennen laskettelukeskukselle saapumista.

Tältä ruohikkoiselta rinteeltä on upeat näkymät alas Banffin kylään sekä sitä ympäröiville vuorille. Samalla saat seurailla hauskojen maaoravien touhuja, kun ne vipeltävät pitkin nurmikkoa. Saatat saada seuraksesi myös paksusarvilammaslauman. Meidän vieraillessamme paikalla kesäkuussa 2017, jotkut lampaista olivat niin rohkeita, että hetken mietimme, pitäisikö nousta nurmikolta ylös ja väistää niitä.

Banffin kansallispuisto

Banffin kylä

Lake Minnewanka

Jos Banffin lähistöllä teet yhden retken, tee se Lake Minnewankalle. Tämä vuorien ympäröimä siniturkoosi järvi on yksinkertaisesti upean näköinen. Suosittelen järvellä käymistä aikaisin aamulla. Minä saavuin sen rannoille hieman ennen kymmentä aamulla, ja silloin järvi oli satumainen. Sininen väri hohti sekä järven pinnasta että vuorista, ja se hiljaisuus ja rauha oli aivan uskomatonta.

Pian kymmenen jälkeen alueelle alkoi saapua enemmän myös muita matkailijoita, ja järven taika rikkoutui. Kaunis se oli yhä silloinkin, mutta matkailijoiden hälinä muutti järven luonnetta selvästi.

Lake Minnewanka ei ole mikään pikkulätäkkö, vaan yli 20 kilometriä pitkä järvi. Järven rannalla voit tehdä vaelluksia tai voit vuokrata rannalta kanootin ja ihailla maisemia hiljaa eteenpäin lipuen. Lake Minnewanka tarjoaa monenlaista aktiviteettia niin kesällä kuin talvellakin. Lisätietoja löydät Banffin ja Lake Louisen turismisivuilta.

Minun vaellusintoani hillitsi hieman se, että tuolla seudulla oli voimassa karhuvaroitus. Alueella liikkui karhu, joka etsi ruokaa hyvinkin aggressiivisesti. Vietin aamua järven rannalla kävellen ja sen rantakivikossa taiteillen. Kun ihan lähellä metsän siimeksessä näkyi liikettä, hyppäsin pelästyksissäni melkein järveen. Onneksi metsästä ei kurkistanut sentään karhu, vaan olin saanut seurakseni vain komean paksusarvilampaan.

Banff

Lake Minnewanka

Banff karhut

Banff eläimet

Two Jack Lake

Lake Minnewankalla vierailun yhteydessä kannattaa piipahtaa myös läheisellä Two Jack Lakella. Tämä hieman pienempi järvi tuntui olevan suosittu uimapaikka. Sen lähellä on myös kaksi leirintäaluetta.

Banff

Banff

Cascade Ponds

Toinen suosittu paikka uimiseen ja ajan viettämiseen on muutaman kilometrin päässä Banffin Tunnel Mountain -leirintäalueesta sijaitseva Cascade Ponds. Alueella on picnic-pöytiä sekä pieni lampi. Lammen keskellä on saaria, joihin pääsee siltoja pitkin. Hauska paikka, joka olikin keränyt paljon kaveriporukoita ottamaan aurinkoa ja pulikoimaan viileässä vedessä.

Me suuntasimme Cascade Pondsille brunssille. Aamu oli mennyt nopeasti, kun mies oli lähtenyt kokeilemaan kanadalaista crossfitiä Banffin boksille ja minä olin viettänyt aamun kierrelleen Lake Minnewankalla ja Two Jack Lakella. Viimeinen aamupäivä Banffissa meni leppoisasti auringonpaisteesta nautiskellen ja retkituoleilla istuskellen. Oli mukava seurata, kuinka kanadalaiset viettivät Kanadan 150-vuotispäivän aattoa järven rannalla hengaillen.

Tämän jälkeen me pakkaisimme auton, sanoisimme hetkeksi hyvästit Kalliovuorille ja lähtisimme juhlistamaan historiallista CanadaDayta Calgaryn kaupunkiin.

Banff Kanada

Banffin kansallispuisto

Näiden Banffin kylän lisäksi Banffin kansallispuistosta löytyy myös muita upeita luontokohteita. Lisää löydät näistä postauksista:

Kalliovuorilla kierrellessään kannattaa harkita myös Banffin naapurikansallispuistoja, muun muassa sen pohjoispuolella sijaitsevaa Jasperia. Jasperin luonnonihmeitä koskevat postaukset sekä muun muassa vinkit telttailuun ja eläinten bongaukseen löydät kootusti Kanada-kategorian alta.

Jos oman Kanadan ja USA:n Kalliovuorilla ja Yellowstonessa kierrelleen road tripimme reitti kiinnostaa, voit vilkaista sen täältä.

Banff karhut

P.S. Banffin luontokohteita etsiessäsi tsekkaa myös Johnston Canyon, joka sijaitsee 25 kilometrin päässä Banffista. Kanjoni näyttää kertakaikkisen upealta. Se on myös äärimmäisen suosittu. Johnston Canyon kuului ehdottomasti reissua varten tekemälleni bucket listille, mutta aikataulusyistä ja pysäköintipaikan ruuhkaisuuden vuoksi se jäi meiltä näkemättä. Johnston Canyon vaikuttaa hieman Jasperin kansallispuiston puolella näkemältämme Stanley Fallsilta, joskaan Johnstonia tuskin saa ihailla omassa rauhassaan. Johnston Canyonia voit käydä kurkkaamassa Matkaston ja Suvi Höydénin sivuilta.


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

12 Comments

 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  18.4.2018 at 09:54

  Vitsit, on upean näköisiä paikkoja! 🙂 Banffin luonnonpuisto on listalla roikkunut kauan, ja itse asiassa se on yksi vaihtoehto syksyn pidemmälle reissulle. Ärsyttävää vaan, että Calgaryyn tai Vancouveriin mielestäni lennot ovat todella paljon kalliimpia kuin esim. Torontoon…

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:47

   Mahtavaa, että Banff on ollut jo mielessä! Voi hyvin olla, että tuonne Kanadan länsiosiin on vähän kalliimmat liput. Onhan se kauempana, ja ehkä (?) noihin kaupunkeihin ei ole niin paljon liikennettä Euroopasta. Kannattaa muuten tsekata myös Edmontonin lennot!

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  22.4.2018 at 17:08

  Upea kohde! Tuonne haluaisin joskus päästä.

  Ovatko ne karhut suomalaisia aggressiivisempia, vai väistävätkö ihmistä jos saavat tilaisuuden? Sellainen käsitys minulla on, että ovat oppineet tonkimaan ulkoilupaikkojen roskiksista ruoanjämiä, eli tuo varoitus on varmasti tosi aiheellinen. Karhukellohan mulla tietty päivärepussani on – enpä sitten tiedä olisiko siitä noissa maisemissa mitään iloa 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:49

   Uskoisin, että kyllä nuokin karhut ensisijaisesti väistävät ihmistä. Uskoisin ainakin, että ohitettiin useampiakin karhuja niitä huomaamatta 🙂 Harmaakarhujen kyllä sanotaan olevan melko aggressiivisia, joten ehkä kohdatessa hyökkäävät herkemmin kuin suomalaiset? Karhukelloista olen kuullut vähän ristiriitaisia mielipiteitä. Varmaan riippuu vähän kellosta, mutta ainakin osa tuntuu pitävän aika hiljaista ääntä: luulisin karhun ennemmin kuulevan ihmisen liikkeet kuin vienon kellon kilinän.

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  26.4.2018 at 18:46

  Silloin kun me oltiin tuolla viimeksi, oli Two Jack Lakella (ja kai oikeastaan koko Banffin alueella, mutta siellä ne oli nähty äskeittäin) varoitus susilaumasta. Vähänkö harmitti, ettei nähty niitä susia. 😀 On nuo niin ihania paikkoja! Voisin koska tahansa palata tuonne vielä kolmannenkin kerran. Millähän saisi miehen suostumaan?!

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:51

   No varmasti! Susien näkeminen olis ollut jo jotakin. Mullakin on jäänyt palava halu palata tuonne takaisin.

   Reply
 • Elina Marjaana
  27.4.2018 at 19:51

  Mieletön luonto! Karhuun en kyllä haluaisi törmätä edes näissä maisemissa. 🙂 Olin juuri eteläisessä Afrikassa ja siellä tuli vastaan todella, siis todella isokoinen paviaani. Se kiersi hotellialueen pihalla, enkä osannut tehdä muuta kuin tuijottaa ikkunasta. Olen kerran saanut vihaisen apinan perääni, eikä sekään ollut mukava hetki. 🙂 Mutta joo, näihin Kanadan maisemiin voisin hypätä koska tahansa, kerrassaan upeaa.

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:51

   Paviaanit on kyllä jotenkin kuumottavia. Voin vaan kuvitella, miten tuollaiseen isoon, hotellin pihalla kiertelevään paviaaniin suhtautuisi.

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  28.4.2018 at 11:30

  Aivan mahtavia kuvia ja upeita paikkoja! Tahtoo tuonne! Pelkään karhuja kuin hullu puuroa, minäkin käännyin kerran nopeasti ympäri kun huomasi karhuvaroituksen Sveitsin Alpeilla! Riippusillat ja karhu olivat vähän liikaa extremeä meikäläiselle!

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:52

   Sehän vielä oliskin, kun kohtaisi karhun riippusillalla 😮 Kyllä noihin karhuvaroituksiin on ihan hyvä suhtautua tietyllä vakavuudella.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  28.4.2018 at 15:20

  Upeita kuvia! Meidän Banffin matkaa haittasi metsäpalojen aiheuttamat savut. Onneksi savut jäivät taakse kun siirryimme Jasperiin. Ajoimme Tunnel Mountain maisemareittiä pitkin ja kyllähän näköalat olivat komeat.

  Reply
  • Suunnaton
   7.5.2018 at 19:54

   Kiitos Merja! Nuo metsäpalot on tosi harmi – ne muuttavat maisemia ihan huomattavasti. Mekin osuttiin paluumatkalla Banffiin ja Jasperiin juuri BC:n metsäpalojen aikaan, ja maisemat oli todella sumuisia. Hyvä, että pääsitte sentään osan Kalliovuorista kokemaan kirkkaina 🙂

   Reply

Leave a Reply