Menu
Kanada

Täydellinen aamu Jasperin kansallispuistossa ja massiivinen Pyramid Mountain

Aamuaurinko kajastaa telttakankaan läpi ja kuulet luonnon heräilevän uuteen päivään. Teltasta ulos möngittyäsi näet yhden Kalliovuorten huipuista ihan vieressäsi ja katselet, kuinka oravanpoikaset kirmaavat puiden juurilla. Hetken päästä huomaat että vapitiperhe on asettautunut ruokailemaan viereiselle tyhjälle telttapaikalle.

Olimme juuri saapuneet Kanadaan kesällä 2017 ja vietimme nyt ensimmäistä yötä Jasperin kansallispuistossa. Tuntui, kuin Kalliovuoret toivottaisivat meidät tervetulleiksi. Täydellisempää aamua ei voisi kuvitella.

Jasperin kylä

Majoituimme Jasperin kylän lähettyvillä sijaitsevalle Whistlerin leirintäalueelle. Täältä oli kätevä ajaa kylille aamupalalle, sillä vaikka olimmekin reissussa teltan ja makuupussien kanssa, ruokailun olimme päättäneet järjestää ravintoloissa ja kahviloissa.

Millainen aamupalapaikka Jasperista löytyikään! Smitty’s oli perinteinen diner, joka tarjosi järjettömän kattavan aamiaisvalikoiman toasteista massiivisiin annoksiin pekoneineen ja paistettuine perunoineen. Tarjoilijat kiertelivät kahvipannujen kanssa täyttäen kahvikuppeja sitä mukaa kun ne tyhjenivät. Lounasta ja iltapalaakin Smitty’stä olisi löytynyt, mutta me valikoimme sen kanta-aamupalapaikaksemme.

Aamun ohjelmaamme kuului myös käynti Jasperin kansallispuiston Information Centressä, joka sijaitsee näppärästi keskellä kylää. Jokaiseen kansallispuistoon saavuttaessa kannattaakin käydä näissä infopisteissä hakemassa vinkkejä ja kuuntelemassa tuoreimmat tiedot esimerkiksi karhuhavainnoista tai sääolosuhteista, etenkin jos suunnittelee lähtevänsä retkeilemään vähänkin kauemmas.

Osuimme infopisteeseen juuri parahiksi, kun käynnissä oli kulkulupien jako Mount Edith Cavellille. Jaa niin mihin? Sitä mekin ihmettelimme. Selvisi, että paikka olisi oikein kaunis, ja rakennustöiden vuoksi sinne päästettäisiin nyt vain rajattu määrä ihmisiä. Vailla minkäänlaista käsitystä siitä, mitä Mount Edith Cavellilta löytäisimme, lunastimme kulkulupamme samalle päivälle. Kai paikan täytyisi olla hieno, jos sinne kerran kulkulupia jaetaan. Eikö?

Whistlers Campground, Jasper

Näkymä teltaltamme Whistlers Mountainille

Pyramid Mountain

Lupalappumme oikeutti vierailuun Mt Edith Cavellilla vasta iltapäivällä, joten meillä oli hyvin aikaa pienelle retkelle läheisellä Pyramid Lakella. Netistä lukemani suitsutuksen perusteella odotin upeaa paikkaa, joten pettymys oli hienoinen, kun saavuimme paikalle. Resorttien ohi ajettuamme pysäköimme auton tien reunaan pienelle pysäköintipaikalle. Laskeuduimme polkua pitkin järven rantaan ja jatkoimme kapeaa siltaa pitkin Pyramid Islandin saarelle.

Tämä on ilmeisen suosittu paikka häiden ja erilaisten juhlien järjestämiseen. Juhlallisuuksia ei nyt ollut käynnissä, mutta paikalla olleista plakaateista luimme, kuinka rakas paikka Pyramid Island monelle on. Meitä paikka ei kuitenkaan sykähdyttänyt. Toki järven yli oli ihan kohtuulliset maisemat vuorille, mutta villiruusujen lisäksi mitään erityisen ihmeellistä täältä ei tuntunut löytyvän.

Saaren kärkeen päästessämme kohtasimme sentään hienon näkymän. Järven vieressä kohoaa massiivinen Pyramid Mountain, jonka olimme bonganneet jo aiemmin Maligne Lookout -näköalapaikalta. Pyramid Mountain eroaa muista vuorista punertavan värinsä ansiosta. Pyramidin muotoinen valtava vuori näyttää siltä, että jättiläinen olisi napannut pelinappulan jostain toisesta lautapelistä ja asettanut sen keskelle Kalliovuorten harmaata vuoristoa.

Pyramid Lake, silta, Jasper

Pyramid Lake, villiruusu, Jasper

Pyramid Lake ja Mountain, silta, Jasper

Lyhyen saarivisiitin jälkeen lähdimme nousemaan viereistä rinnettä ylös kohti näköalapaikkaa. Polku kiemurteli ylöspäin metsän siimeksessä. Välillä vastaan tuli muita retkeilijöitä, usein koirien kanssa. Välillä kuulimme kulkusen kilinää kohdatessamme vastaantulijan. Muutamat olivat varustaneet reppunsa karhukelloilla, joiden on tarkoitus pitää ääntä siten, että karhu osaa väistää ihmistä. En usko, että kelloista on paljoakaan hyötyä, sillä mekin kuulimme kellot vasta siinä vaiheessa, kun ihminen oli aivan kohdalla. Luulisi karhunkin kuulevan ensin askelten äänen.

Useita metsäkukkia ihailtuamme (tai minä niitä lähinnä ihailin – ja valokuvasin) saavuimme punaisten lepotuolien luo. Nämä tuolit tuntuvat olevan the juttu Kanadassa. Kansallispuistoissa niitä on ripoteltu lähes jokaiselle näköalapaikalle. Täältä avautuikin ihan mukava näkymä Pyramid Mountainille, jota olimme jo vedenrajasta ihmetelleet.

Leppoisan aamulenkin jälkeen olikin jo aika varautua seuraavaan kohteeseen, retkeen Mt Edith Cavellille.

Lue siitä lisää:

Pyramid Mountain, Jasper

Indian Paintbrush, Pyramid Mountain, Jasper

Sininen kukka, Pyramid Mountain, Jasper

Punainen kukka, Pyramid Mountain, Jasper

Mitä kaikkia Kalliovuorten road tripimme pitikään sisällään? Tutustu USA:ssa ja Kanadassa kierrelleen road tripimme reittiin ja matkaohjelmaan.

Haluat ehkä lukea myös muut postaukset Jasperin kansallispuistosta:

Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

24 Comments

 • jonnahah
  17.11.2017 at 21:53

  Tuonne olisi kyllä päästävä joskus, hienot kuvat! Vuoret vetää kummasti aina lakeuksien kasvattia puoleensa ja Kanadassa niitä näyttää riittävän 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   19.11.2017 at 00:40

   Kiitos Jonna! Vuorissa on tosiaan joku kummallinen vetovoima. Suomessakin eniten ihastuttaa tunturit ja muut kumpuilevat maisemat. Ja Kanada ja Kalliovuoret olivat upeita!

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  19.11.2017 at 13:01

  Ihana tuo alun kuvaus teidän aamusta, kyllä kelpaisi! Näistä teidän USA:n ja Kanadan jutuista on kasvanut niin kova matkakuume, että Kanada on kiilannut aika monen muun kohteen ohi kohdelistalla! Tavoitteena olisi päästä parin vuoden sisään näihin maisemiin itsekin 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   19.11.2017 at 18:14

   Ihana kuulla! Kanada (ja USA) on monin paikoin tosi kaunis ja helppo matkakohde. Kalliovuoret menivät heittämällä mun lempimatkakohteideni joukkoon.

   Reply
1 2

Leave a Reply