Menu
Yleinen

Suunnaton Bucket List – matkahaaveita Mongoliasta Etelä-Amerikkaan

Mihin sitä seuraavaksi matkustaisi? Haaveissa pyörii jos jonkinmoisia matkakohteita, mutta on vaikea päättää, mikä niistä olisi seuraavana vuorossa. Olen tänä syksynä ehtinyt fiilistellä reissuja jo ainakin viiteen eri kohteeseen, ja suosikkikohde vaihtuu vähän väliä. Miltä tämä Bucket List sitten näyttää?

Mongolia

Yksi vanhimmista matkahaaveistani on Mongolia. Maa herätti aikoinaan mielenkiintoni lähinnä sen vuoksi, että se oli vielä kovin tuntematon matkakohteena. Nyt materiaalia Mongoliassa matkustamisesta löytyy jo enemmän, mutta edelleen melko harva tuttavistani on siellä matkaillut.

Tänä syksynä aloin jo konkretisoida sumuista haavettani Mongolian matkasta. Viikko-pari seikkailua pitkin Mongolian aroja, yöpyminen jurtissa ja totaalinen tauko arjesta. Kuulostaa mahtavalta! Mutta sitten iski todellisuus: viikko-pari epämukavan auton kyydissä pitkin töyssyisiä reittejä ja jännitys siitä, milloin auto laukeaa tai jää liejuun jumiin keskelle ei-mitään. Yöpyminen autiomaassa ilman tietoakaan seuraavasta mahdollisuudesta peseytyä suihkussa. Onko tämä kuitenkaan sitä mitä haluan? Kokemus olisi varmasti mahtava ja ikimuistoinen, mutta ajatus useiden päivien aikana ihoon tarttuneesta hiekasta ja liasta ei kuulosta lainkaan miellyttävältä.

mongolia, pixabay

Bhutan ja Nepal

Bhutan, tuo sumuinen haaveiden maa, joka tuntuu sijaitsevan kuin toisessa maailmassa. Bhutan on kuulunut haaveisiini jo kymmenkunta vuotta. Bhutanissakin kiinnostaa sen erilaisuus. Tiedän vain muutaman suomalaisen, jotka ovat tuossa bruttokansanonnellisuuden luvatussa maassa vierailleet.

Bhutanistakin löytyy kuitenkin huonoja puolia. Bruttokansanonnellisuusmittarista huolimatta maasta uutisoidaan ikäviä ihmisoikeusrikkomuksia. Lisäksi Bhutaniin on turha kuvitellakaan matkustavansa omatoimisesti, sillä matka ostetaan matkanjärjestäjältä. Lisäksi Bhutaniin matkaavien tulee maksaa päivittäistä maksua, joka kyllä sisältää lähes kaikki matkustamisen kulut, mutta laittaa kuitenkin euron kuvat vilisemään silmissä ja harkitsemaan, miten pitkään Bhutanissa viitsii aikaa viettää.

Bhutanin matkaan olisi näppärä yhdistää pidempi vierailu Nepalissa. Molemmat näistä maista tarjoaisivat varmasti upeita vuoristomaisemia ja erikoisen kulttuurin lisäksi luontokokemuksia.

bhutan, pixabay, matkahaaveita

Nepal (34)

Alaska

Tämänvuotinen matkamme Kalliovuorille oli niin upea, että ihastuin noihin seutuihin ikihyviksi. Seuraava vastaavanlainen kohde voisikin olla Alaska. Monet alaskankävijät tuntuvat tutustuvan tuohon kaukaiseen osavaltioon risteilyillä. Meille sopivampi tapa olisi automatkailu pitkin erämaita. Molemmissa matkustustavoissa on omat hyvät puolensa ja molemmilla keinoilla pääsee tutustumaan sellaisiin kohteisiin, joihin toisella matkustusmuodolla ei ole asiaa. Moni Alaskan rantakaupunki kun on sellainen, ettei niihin pääse kulkemaan kuin meriteitse tai lentokoneella.

Alaskassa eniten kiinnostaisi valaiden ja muiden merinisäkkäiden näkeminen sekä kansallispuistoihin tutustuminen. Katmain kansallispuiston karhuja ei taida järkevästi päästä näkemään kuin opastetuilla retkillä, mutta Denalin kansallispuiston portille pääsee ajamaan myös omalla autolla. Kuitenkaan puistoon sisälle ei pääsääntöisesti pysty ajamaan, suurimman osan vuodesta siellä pääsee liikkumaan vain bussilla tai jalan. Tämän vuoksi voisi olla paikallaan haastaa itsensä ja pakata jälleen kerran teltta ja rinkat matkaan ja painella tuohon karhujen maahan patikoimaan muutaman päivän reissun verran. Kuulostaa aika haasteelta tällaiselle, joka on tehnyt edellisen yönylivaelluksen kahdeksan vuotta sitten, mutta olisipa mahtava kokemus!

alaska, pixabay, bucket list

Lounais-USA:n kansallispuistot

Yellowstonen matkaa suunnitellessani ensimmäinen vaihtoehto oli lentää Kaliforniaan ja vierailla useissa Kalifornian, Arizonan ja Utahin kansallispuistoissa matkalla Yellowstoneen. Tämä suunnitelma sai kuitenkin väistyä, kun päätettiin yhdistää Yellowstonen visiittiin Kanadan Kalliovuorten upeat maisemat. Ratkaisu oli mitä mainioin. Silti haaveeni noista eteläisemmistä kansallispuistoista ei ole väistynyt mihinkään.

Aiempien suunnitelmien vuoksi minulla onkin olemassa kaksi lähes valmista matkaohjelmaa noille seuduille. Niille yhteistä on vieraileminen Zionin, Brycen ja Grand Canyonin kansallispuistoissa. Samaan matkaan voisi yhdistää myös Antelope Canyonin, Death Valleyn tai Yosemiten, tai sitten tuonne voisi tehdä kaksi vähän lyhyempää matkaan, jolloin kansallispuistosta toiseen siirtymisessä ei olisi niin hoppu. Matkan toteutustapa voisi olla samankaltainen kuin Kalliovuorilla, eli siirtymiä varten vuokrattaisiin auto ja osa öistä vietettäisiin leirintäalueilla telttaillen. Tälle reissulle voisi ottaa mukaan myös trangian, joka vapauttaisi joka-aamuisesta kahvinmetsästysretkestä.

zion, pixabay, matkahaave

Kambodza, Vietnam ja Myanmar

Aikoinaan Laosissa ja Thaimaassa matkaillessani ihastuin tuohon seutuun, johon turistit eivät olleet vielä massoittain löytäneet. Siitä lähtien olen haaveillut palaavani jonnekin Laosin seuduille. Kaakkois-Aasiassa kiinnostavat eniten Kambodza, Myanmar ja Vietnam. Toisaalta haaveilen sukelluskortin suorittamisesta, ja siihen Thaimaa voisi olla sopivampi kohde.

kambodza, pixabay, matkahaaveita

Safari Afrikassa

Safari Afrikassa tuntuu kuuluvan hyvin monen suomalaisen matkahaaveisiin. Minä en ole aiemmin jakanut tätä kiinnostusta, sillä mielikuvani safarista oli järjestetty ryhmämatka Keniaan. Viime vuosina olen kuitenkin saanut lukea upeita matkakertomuksia omatoimisafareista Etelä-Afrikassa ja Namibiassa.

Namibia ja Etelä-Afrikka vaikuttavat kumpikin melko helpoilta kohteilta omatoimiseen matkailuun. Kun kulkupeliksi valitsisi vielä teltta-auton, alettaisiin olla aika lähellä mahtavaa kokemusta. Lisäksi noissa kahdessa maassa tuntuisi olevan paljon muutakin nähtävää kansallispuistojen lisäksi.

Toisaalta myös Sambia, Botswana tai Zimbabwe voisivat olla kinnostavia. Nyt kaipaisinkin ideoita teiltä lukijoilta: Mikä olisi paras kohde ensimmäiselle Saharan eteläpuolisen Afrikan matkalle, johon saisi yhdistettyä omatoimisafareita ja muutakin tekemistä? Entä löytyykö vinkkejä, mitä Namibian Etoshan tai Etelä-Afrikan Krugerin kansallispuistojen lähitienoilla (parin sadan kilometrin säteellä) kannattaisi nähdä tai tehdä?

Ngorongoro, Tansania (6)

Patagonia

Maailman äärellä -matkablogin taannoiset seikkailut Patagoniassa saivat minut rakastumaan tuohon vuoristoiseen maailmaan. Heidin kuvat olivat niin mielettömän upeita, että Patagonia pompsahti bucket listilleni kertaheitolla. Samalle matkalle voisi yhdistää muutakin kiertelyä Chilessä ja Argentiinassa – molemmat kun ovat jo pitkään kuuluneet Etelä-Amerikan houkuttelevimpiin kohteisiin. Toisaalta Patagoniassa oltaisiin jo niin lähellä Antarktista, että samalle matkalle olisi lähes pakollista yhdistää matka myös tuolle mantereelle.

patagonia, pixabay, bucket list

Keski-Aasia

Jos hypätään vähän lähemmäs Eurooppaa, on matkahaavelistalla Keski-Aasian Stan-maat. Erityisesti minua kiinnostaisi Tadzikistanin ja Kirgisian vuoristomaisemat, joista on saanut lukea tuoreita kuulumisia muun muassa Mutkia matkassa -blogista. Lisäksi samalla pitäisi päästä tutustumaan Uzbekistanin upeisiin silkkitiekaupunkeihin ja miksei myös piipahtamaan Kazakstanissa.

Tätä matkaa varten pitäisi melkein kartuttaa kielitaitoaan venäjän opiskelulla. Omatoimimatka noissa maissa helpottuu huomattavasti, kun on edes jokin yhteinen kieli paikallisten kanssa. Toinen vaihtoehto voisi olla turvautuminen matkatoimistojen retkiin. Ainakin Mandala Travel, Aventura ja Traveller näyttävät tarjoavan matkoja näihin kohteisiin. Uzbekistan on välillä väläytellyt mahdollisuutta viisumivapauteen, joten ehkä omatoimimatkan kanssa kannattaisi odotella vielä muutama vuosi, jos matkustaminen sen suhteen helpottuisi.

uzbekistan, bucket list

kirgisia, matkahaaveet

Kaukasus

Kaukasuksen maat ovat toinen kohde, jossa venäjän osaamisesta olisi hyvinkin paljon hyötyä. Staneja eurooppalaisemmat Georgia, Armenia ja Azerbaidzan lienevät kuitenkin Keski-Aasiaa helpompia matkakohteita. Miksi nämä maat sitten kiinnostavat?

Kun Eurooppa on jo aika lailla nähty, on aika laajentaa reviiriä hieman kauemmas. Israel ja Jordania olivat hyviä kohteita Euroopan laidalla, ja seuraavaksi voisi ottaa askeleen idemmäs Kaukasuksen maihin.

kaukasus, matkahaaveita

Eurooppa

Mutta kyllä Euroopastakin löytyy vielä hyviä matkakohteita. Vaikka Euroopan kartta onkin jo hyvin pitkälti väritetty, vielä muutama maa on näkemättä. Näistä houkuttelevimpia ovat vehreä Irlanti, vuoristoiset Sveitsi ja Liechtenstein sekä Balkanilla vielä Kosovo ja Montenegro. Itä-Euroopassa kiinnostaisi käydä myös Moldovassa.

Näiden lisäksi haaveilen paluusta rakkaaseen entiseen kotikaupunkiini Valenciaan. Lähimatkailuakin olen suunnitellut: samalle matkalle saisi yhdistettyä iki-ihanan Lapin sekä Pohjois-Norjan upeat vuonot. Tämä matka voisi olla simppeli toteuttaa, kun matkaan voi lähteä omalla autolla ja tarvittaessa koiratkin voisi ottaa mukaan matkalle.

Plaza de la Virgen, Valencia

Lyngen

Matkahaaveet eivät suinkaan lopu tähän. Näiden lisäksi mukaan on ujuttautunut muun muassa ujoja haaveita Costa Rican tyyppisistä luontokohteista ja Borneon sademetsistä. Lisäksi vanha toiveeni Uuden-Seelannin matkasta nostaa aika ajoin päätään.

Löytyykö joku näistä kohteista myös sinun bucket listiltäsi? Entä oletko jo ehtinyt vierailemaan jossakin näistä? Linkitä ihmeessä omat matkajuttusi tai kerro niistä kommenttikentässä!

Käypä vilkaisemassa myös vuonna 2019 listaamani 10 erilaista matkahaavetta.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

44 Comments

 • Miraorvokki/Pöndekengissä
  30.10.2017 at 15:24

  Ihania matkahaaveita! Nämä postaukset saa aina matkamielen juoksemaan. 🙂 Balkania ja Montenegroa suosittelen, siellä on edullista matkustaa ja ihmiset ovat (useimmiten) todella ihania! Meitsinkin pitäisi nyt koota joku tulevaisuuden oikeat matkahaaveet -postaus, sillä tuntuu että matkahaaveet vaihtelee niin usein… 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.10.2017 at 15:48

   Balkan on ihana! Vähän harmittaa, kun Norwegian lentäisi edullisesti Kosovoon, mutta sieltä ei ole paluulentoja 😀 Tartteis vissiin katsoa, jos paluu hoituisi jollain muulla yhtiöllä.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  30.10.2017 at 19:44

  Vitsi mä tykkään lukea näitä bucket list -juttuja! 🙂 Sulla on monia tosi eksoottisia ja ei mitään massakohteita, kuten Keski-Aasian maat ja Kaukasus. Mulla on myös haavena Alaska ja Patagonia sekä noi safarit. Alaskakin on kaukaisena haaveena, mutta sitä ennen kyllä Kalliovuorille! 😉 Täytyy tehdä itsekin uusi, mun viimeisin on vuodelta 2004! 😀 http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/05/27/teinivuosieni-bucket-list-miten-olen-toteuttanut-unelmia/

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 20:55

   Luinkin joskus tuon sun teini-bucket listin. Aivan loistava! 😀
   Joo, tee ehdottomasti päivitetty bucket list -postaus. Mäkin tykkään lukea niitä!

   Reply
 • Reissu-Jani
  30.10.2017 at 21:55

  Olen kiertänyt Balkanin ja Kaukasuksen muutama vuosi sitten – hienoja paikkoja, kuten Keski-Aasia jossa kävin viime kesänä kolmessa stanissa – Kirgisia on helppo kohde ja englannilla pärjää jotenkin,. Juttuja löytyy mun blogista ja osa kohteistasi on myös minun listalla, kuten Mongolia ja Patagonia..josta ensimmäiseen lähden ehkä ensi kesänä.

  https://reissujani.blogspot.fi/2017/09/bucket-list-ja-tulevaa-vuodelle-2017.html

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 20:57

   Hei jes, täytyy käydä lukemassa nuo jutut! Mahtavaa kuulla, että Kirgisiassa voisi jotenkuten selvitä englannillakin. Ehkä siellä voisi sitten käydä pyörähtämässä jo ennen kuin saa venäjän hanskaan (tai edes aloitettua) 🙂

   Reply
 • Mari
  30.10.2017 at 23:43

  Wau, ihana matkakohteiden toivelista! Pitäisi päivittää omiakin haavekohteita, joihin yhtenä pitkäkestoisimmista unelmista kuuluu muun muassa teidänkin listalta löytyvä Nepal. Sinne vielä joku päivä ihmettelemään elämän kirjoa!

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 20:58

   Himalajan vuoret vaikuttaa upeita. Kiva huomata, että se houkuttelee muitakin!

   Reply
 • Laura / Irtiottoja maailmalle
  31.10.2017 at 09:05

  Check. Check. CheckidiCheck – melkein pisti lukiessa naurattamaan, sillä voisin allekirjoittaa melkeinpä koko listan!Näistä mainituista Kosovo oli mulle todella positiivinen yllätys ja esimerkiksi Myanmariin ihastuin täysin ja matkakohteena se on huippu, mutta sen maan nykytilanne kyllä hirvittää ja pelottaa, että suunta on taas vain alaspäin… 🙁 Mulla on näiden lisäksi vielä ne Kanadan kalliovuoret aika korkealla ja lisäksi Väli-Amerikka. Ihan kaikkialle pitäisi kyllä päästä! Tuntuu että tällä hetkellä on haaveita niin paljon, että on melkein vaikeus valita #firstworldproblems… 😀

  Namibiassa välimatkat on niin valtavia että parin sadan kilometrin säde tuntuu monessa paikassa olevan vielä naapurustoa, mutta multa löytyy Etoshan ”läheltä” juttuja ainakin Waterbergistä ja Spitzkoppesta (ja jos ihan vähän vielä rangea venyttää niin sit mm. Cape Crossin hylkeistä ja Swakopmundistakin), loppuvuodesta sitten vähän lisää tuolta Krugerista ja sen viereiseltä Panorama Routelta! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 21:00

   Haha! Ollaan taidettu aikaisemminkin todeta, että meidän (toive)matkakohteet menee aika yksiin 😀 Ihanaa kuulla, että Kosovosta on positiivisia muistoja!
   Noita Namibian Spitzkoppea ja Waterbergiä oon vähän kattellutkin sillä silmällä. Spitszkoppe kuuluu ehdottomasti reitille, jos sinne päädytään. Waterbergistä en oo päässyt ihan vielä perille, että mitä kaikkea siellä voisikaan tehdä. Sun Namibian jutut toimiikin hyvänä pohjana reissun suunnittelulle! Kiva päästä myöhemmin lukemaan myös Etelä-Afrikasta.

   Reply
 • M. Keijo J.
  31.10.2017 at 12:15

  Kenia nyt sattuu olemaan ykkönen safarikohteiden (mm. Masai Mara ym.) suhteen. Tansania sen kanssa liki tasoissa. Muut tulevat selvästi perässä. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa ei juurikaan ole aitoja luonnonpuistoja (turistirysä Krugeria lukuunottamatta), vaan enimmäkseen vain eläinpihoja/-puistoja, joissa villieläimet ja saaliseläimet eivtä ole yhdessä.

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 21:01

   En olekaan noihin eläinpuistoihin törmännyt. Toki safarikohteita selaillessa olenkin keskittynyt lähinnä kansallispuistoihin. Varmasti Afrikasta löytyy yhtä sun toista.

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  1.11.2017 at 20:25

  Ihanan kuulonen lista, myös monia omia haaveita löytyy täältä! Trans-Mongolian junarata olisi ihan mahtava kokemus, Mongoliaan tekisi mieli päästä seikkailemaan. Myös noista kansallispuistoista kuulee usein niin paljon hehkutusta, että ne pitäisi kyllä tsekata. Kambodzan ja Vietnamin reissu tulossa, ja todennäköisesti käydään samalla reissulla kaverin kanssa myös Myanmarissa! Nyt vaan haaveita toteuttamaan 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 20:53

   Teillä on kyllä tulossa upea seikkailu! Laos on ehdottomasti yksi upeimmista ja sympaattisimmista paikoista, joissa oon käynyt, ja muutkin sen alueen maat tosiaan kiinnostaisi kovasti.

   Reply
 • Nomadi
  1.11.2017 at 21:27

  Wow, tuolta listalta löytyy sattumoisin monta kohdetta, jossa olen käynyt tai mihin haluan mennä! Alaskan-juttujani oletkin jo blogistani löytänyt, nyt sieltä löytyy postaus Yosemitestä ja Zionit, Bryce Canyonit ja Antelope Canyonit on tulossa – en ole ehtinyt niitä vielä kirjoittaa. Nepal-, Kambodza- ja Myanmar- tageillä löytyy juttua edelliseltä reissulta noista maista. Mongolian reissusta on jo niin kauan, että silloin en pitänyt blogia. Se on hurjan mielenkiintoinen mutta erittäin vaativa maa reissata, tai ainakin oli vuonna 2010… Ja kaikki loput mainitsemasi ovat paikkoja, joihin haluan mennä (paitsi Irlanti, jossa asuin armon vuosina 2006-2008)!

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 21:57

   Loistavaa, täytyy pitää silmällä noita tulevia postauksia ja käydä selaamassa aiemmat! Hauskaa, miten samankaltaisia toiveita muillakin on.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  1.11.2017 at 21:53

  Tosi hyvä lista! Voisin kopioida sen vaikka omaksi 🙂 Nepalissa olen käynyt sekä Afrikassa safarilla. Nepali on ihana ja sinne pitää päästä uudestaan. Tansaniassa oli hienot safarit. Minua kiinnostaisi nähdä myös Etelä-Afrikan tarjonta. Peseytymismahdollisuuksien puute oli arkipäivää vaelluksilla. Nepalissa pääsi parissa majapaikassa yhteisiin suihkuihin, mutta lämmintä vettä siellä ei aina ollut. Kilimanjaron ja Elbruksen kipuamisen jälkeen oli mahtavaa päästä suihkuun. Hiukset oli niin likaiset, että täytyi pitää pipoa päässä ja savetpesuista huolimatta olo ei tuntunut freesiltä. No, muilla sama tilanne ja kyllä sen kesti kun tiesi ettei muutamaa päivää pidempää kestä.

  Reply
  • Suunnaton
   1.11.2017 at 22:01

   Haha, siitä vaan copy-paste käyttöön! Voisi kuvitella, että Nepalin vaelluksilla huhkiessa kaipaa suihkua ihan yhtä lailla kuin esim. Mongoliassa hiekan keskellä oleillessaan. Kyllä tuossa täytyy omaa asennettakin muuttaa, että selviää hetken aikaa ilman peseytymistä.

   Reply
 • sari
  1.11.2017 at 23:52

  Noista matkoista saisi jo maailmanympärimatkan. Keski aasia näyttää olevan nyt in. Itselle tuttua oli vain euroopan kohteet. Muista kirjoittamista kohteista haaveilen minäkin. Tsemppiä tuleville matkoille!

  Reply
  • Suunnaton
   4.11.2017 at 10:16

   Kiitos Sari! Enpä olekaan ajatellut Keski-Aasian olevan nyt suosittu, mutta ehkä se tosiaan on ollut vähän enemmän esillä kuin ennen.

   Reply
1 2 3

Leave a Reply