Menu
Kanada

Canada Day – näin Kanadan 150-vuotispäivää juhlittiin Calgaryssa

Festivaalitunnelmaa, ruokarekkoja ja huikea ilotulitusspektaakkeli. Näistä oli leppoisa ja ikimuistoinen Canada Day tehty. Kanadan 150-vuotisjuhlien viettäminen Calgaryssa oli ehdottomasti oikea päätös!

Kanada 150 vuotta

Kesän 2017 Kalliovuorten road tripillämme aloimme jo naureskella, että meistä on tullut varsinaisia itsenäisyyspäiväbongareita. Vuotta aikaisemmin osuimme Tel Aviviin juhlimaan Israelin itsenäisyyspäivää. Tällä reissulla olisi puolestaan luvassa sekä Kanadan että USA:n itsenäisyyspäivät.

Kanada-päivä ei edes olisi ihan mikä tahansa kansallispäivä. Tällä kertaa juhlittaisiin Kanadan 150-vuotispäivää. Aika hienoa, että samalle vuodelle osui sekä Kanadan 150-bileet että Suomen 100-vuotispäivä! Odotin innolla, että pääsisin kokemaan nämä molemmat ja näkemään, millaisia eroja Kanadan ja Suomen välillä on. Puhumattakaan kesällä ja talvella järjestettävien juhlien eroista.

Kanada-päivää, Canada Dayta, juhlitaan heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Canada Day ei ole varsinaisesti itsenäisyyspäivä, vaan kansallispäivä on saanut alkunsa kolmen territorion yhdistymisestä liittovaltioksi.

Vaikka osuimmekin Kanadaan sattumalta Canada Dayn aikaan, järjestelimme matkaohjelmaa sen mukaan, että pääsimme viettämään historiallista päivää kaupunkiin. Olimme Kanada-päivän aattona jättäneet Banffin ja Kalliovuoret taaksemme ja ajaneet pari tuntia itään kohti Calgarya. Siellä saisimme herätä Kanada-päivän aamuun.

Canada Day

Canada Dayn viralliset juhlallisuudet

Aamu alkoi leppoisasti. Olimme panostaneen Calgaryn hotelliin ja yövyimme mukavasti Delta Hotels by Marriottin 14. kerroksessa. Aurinkoisena päivänä kelpasi ihailla huoneen ikkunasta näkyvää Calgary Toweria, mutustella alakerran Starbucksin antimia ja seurata televisiosta Canada Dayn juhlallisuuksia Ottawasta.

Telkkarin tuijottaminen tuollaisena päivänä kuulostaa ehkä tylsältä (ja perisuomalaiselta), mutta oli oikeasti mielenkiintoista nähdä, millaiset kansallispäivän viralliset juhlallisuudet ovat Kanadassa. Pääosassa oli tietenkin Kanadan pääministeri Justin Trudeau. Myös Prinssi Charles ja Camilla olivat matkustaneet Kanadaan juhlimaan 150-vuotista valtiota. Charlesin  suorittama paraatikatselmus oli varsin näyttävää ja viihdyttävääkin katsottavaa.

Calgary

Millainen Canada Day oli Calgaryssa

Calgary ei jäänyt paljoakaan huonommaksi Canada Dayn juhlinnassa. Päivä oli juuri niin leppoisaa karnevaalihumua kuin aurinkoiselta heinäkuun päivältä voi odottaakin. Ehkä parasta päivässä olivat food truckit. Valtavan pitkät rivistöt ruokakojuja odottivat lounastajia Calgarya halkovan Bow-joen varressa. Valinnanvaraa oli vaikka kuinka paljon ja tarjonnan katsastamisessa ja etenkin päätöksen tekemisessä kului hyvä tovi. Rekkajonossa oli tarjolla korealaisia makuja, meksikolaista, hampurilaisia, erilaisia jäätelöitä, jälkiruokia, grilliruokaa ja vaikka sun mitä.

Calgary

Calgaryssa on Albertan suurin Chinatown, joten kansallispäivän juhlinta on saanut myös vahvasti aasialaisia vaikutteita. Chinatownissa näkyi tanssiesityksiä, paraateja sekä tietenkin kiemurtelevia lohikäärmeitä. Yksi suosituimmista aktiviteeteista oli leijan lennättäminen puistossa, ja tarjolla olleet leijat olivatkin loppuneet jo aikaisin päivällä. Oli hauska nähdä, kuinka myös muualta tulleet (joskin ehkä jo hyvin kanadalaistuneet) asukkaat osasivat ottaa juhlasta kaiken irti, omalla tavallaan.

Canada Day

Calgary

Myös perinteisemmät kulttuurit näkyivät Canada Dayn juhlinnassa voimakkaasti. Sekä Fort Calgaryn alueella että Price’s Island Parkissa intiaaniperinteet näkyivät selvästi. Erityisesti Prince’s Island Parkissa, jossa tuntui olevan kansallispäivän suurimmat juhlallisuudet, oli kokonainen alue varattu tiipiille, tanssiesityksille ja käsitöiden myyntikojuille.

Prince’s Island Parkissa oli esillä myös Kanadan puolustusvoimien kalustoa sekä tietenkin ruokarekkoja. Jälleen meinasi iskeä valinnanvaikeus, kun herkullisia ruokia olisi ollut tarjolla vaikka kuinka. Food truckien vierellä ei juurikaan ollut istumapaikkoja, vaan ruokailijat valtasivat puiston picnic-tyyliin. Mikäs sen leppoisampaa!

Calgary

Calgary

Calgary

Canada 150 -iltabileet

Canada Day huipentui ilotulitukseen. Bow-joen varteen oli pitkin kaupunkia järjestetty alueita, joilla ilotulitusta pääsi seuraamaan. Katselupaikoilla oli omat suuret lavansa, joilla tarjottiin tanssi- ja lauluesityksiä ilotulitusta odotellessa. Yleisölle heiteltiin Canada 150 -koristeltuja valotikkuja, jotka vilkkuivat ja välkkyivät pimenevässä illassa.

Itse ilotulitusshow ei ollut mikään pieni pläjäys, vaan todella massiivisesti toteutettu spektaakkeli. Ilotulituksen taustalla soitettiin kanadalaista musiikkia vanhoista hiteistä uusimpiin. Lienee turha edes sanoa, että mukana oli myös Celine Dionin My Heart Will Go On. Ilotulitus ja musiikki oli sovitettu käsittämättömän hienosti yhteen. Kyllä kelpasi katsella!

Yöksi kipusimme takaisin tornihotelliimme katselemaan, kuinka valtaisa juhlakansa siirtyi vähitellen poispäin kaupungista. Oli upean näköistä, kun välkkyvä ihmismeri eteni leveillä kaduilla ja värikkäästi valaistu Calgary Tower loisti taustalla tulen roihutessa sen huipulla. Ikimuistoinen kokemus!

Canada Day

Calgary

Miten Canada 150 -juhlavuosi näkyi Kanadassa

Kanadassa matkaillessa ei voinut välttyä huomaamasta, että tämä vuosi oli jotakin erityistä Kanadalle. Kanada-teema näkyi kaikkialla. Kahvikupeissa, paloautoissa, t-paidoissa… Matkan alussa kävimme täydentämässä retkivarustustamme Walmartissa. Canada Dayn kynnyksellä kauppa täyttyi punaisesta ja valkoisesta väristä. Voi sitä kanadatavaran määrää! Lähes kaikista tuotteista löytyi kanadaversio.

Me tarvittiin reissuun retkituolit ja valittiin tietenkin punaiset vaahteranlehdellä koristellut versiot. Suru oli suuri, kun viimeistään matkan lopussa todettiin, ettei niitä saisi millään kuljetettua Suomeen ja jouduttiin jättämään tuolit Kanadaan. Niissä olisi ollut komea istuskella Suomen kesässä ja ne olisivat olleet hieno muista reissusta. Onneksi postitoimisto, jossa kävin kyselemässä postituksen hintaa, oli ihan onnessaan kun jätettiin tuolit heille.

Yleensä karsastan kaikkea lipuista ja kansallistunnuksista tehtyä krääsää. USA ja Iso-Britannia on ihan edelläkävijöitä tekemään lippukuosillaan mauttomia tuotteita. Kanadan kanssa oli toisin. Juhlavuoden kanssa oli käytetty mielikuvitusta ja useimmat Canada 150 -tuotteista oli oikeasti tyylikkäitä!

Juhlavuosi oli otettu huomioon myös monilla muilla tavoin. Minä ilahduin siitä, että Kanadan kansallispuistot olivat koko vuoden maksuttomia. Normaalisti 45 euroa henkilöltä maksavan vuosipassin sai tilattua maksutta omaan postilaatikkoon saakka.

Canada Day

Retkituoli, Glacier_2792

Mitä nähtävää Calgaryssa on?

Entäpä sitten itse Calgary? Kannattaako sinne lähteä, jos kohdalle ei osu Kanadan 150-vuotisjuhlia?

Calgary vaikutti varsin miellyttävältä kaupungilta. Pohjois-amerikkalaiseen tapaan kaupunki oli täynnä korkeita pilvenpiirtäjiä, mutta niiden sekaan mahtui myös matalampia, vanhempia ja pittoreskimpia rakennuksia. Calgary ei ole täysin autojen valtaama ja iltaisin autioituva kaupunki, vaan kaduilta löytyi elämää myös virka-ajan ulkopuolella. Erityisesti katujen varret olivat täynnä vilinää ja mukavan näköisiä ravintoloita.

Calgary

Calgary

Nähtävyyksiä Calgarysta löytyy jonkin verran. Suomalaisena täytyy ensimmäisenä mainita mäkihyppymäet, joissa Matti Nykänen voitti kolme olympiakultaa 1988. Hyppyrit näkyvät näppärästi valtatielle Banffista Calgaryyn ajettaessa, joten erillistä reissua niiden juurelle ei välttämättä tarvitse tehdä.

Arkkitehtuurista kiinnostuneille Calgaryssa on tarjolla hieno ja moderni musiikkikeskus Studio Bell sekä Bow-joen ylittävät kävelysillat, kuten Santiago Calatravan suunnittelema Peace Brige sekä St. Patrick Islandin ylittävä George C. King Bridge.

Urheilun ystävät käyvät tietenkin katsastamassa myös satulan muotoisen Saddledomen jäähallin. Lisäksi Calgaryssa täytyy nähdä myös jo mainitsemani ikoninen torni, Calgary Tower. Kaikki nämä sijaitsevat näppärästi keskustan tuntumassa.

Calgary

Parasta ja ikimuistoisinta Canada Dayssa

 • Food truckit – voiko tämän pohjoisamerikkalaisempaa, hauskempaa ja herkullisempaa perinnettä olla!
 • Värikkäästi valaistu Calgary Tower ja etenkin (olympia)tuli sen huipulla
 • Price’s Island Parkin tapahtumat, fiilis ja tietenkin ne (jo toiset) food truckit
 • Canada Dayn iltatapahtumat ja ilotulitus
 • Hotellissa tapahtunut (väärä?) palohälytys ja paloportaiden juokseminen huoneestamme 14 kerrosta alaspäin

Calgary

canada day

Oletko sinä päässyt kokemaan Canada Dayn tai muun suuremman itsenäisyyspäivän? Entä oletko käynyt Calgaryssa – mitä siellä suosittelisit?


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

14 Comments

 • Maisu
  1.7.2018 at 15:28

  Oi Kanada! Tämä ei varsinaisesti helpota hinkua kiertää Kanadaa. Hauskaa, että food truckit on niin suuressa osassa. Kaipaisin niitä lisää Suomeen. Meneeköhän ne talviteloille kun pakkaset tulee?

  Reply
  • Suunnaton
   3.7.2018 at 08:37

   Food truckeilla oli tosiaan oikeat kokoontumisajot tuolla 🙂 Muuten en niitä Kanadassa juurikaan nähnyt, mutta Canada Day oli koonnut ne hyvin yhteen.

   Reply
 • Elsa
  1.7.2018 at 23:57

  Itseasiassa juurikin tänäaamuna tuli Kanada Day puheeksi huonetoverin kanssa Panama Cityn hostellissa. Hän on intialainen, mutta opiskellut nyt Kanadassa muutaman vuoden. Hän hirveästi harmitteli kun ei tänä vuonna lomailultaan ehdi tätä kokea, ja varsinkin tämän luettua en yhtään ihmettele miksi

  Itse en ole vielä toistaseksi (ainakaan tietoisesti) ollut ulkomailla reissukohteen itsenäisyyspäivän aikoihin. Olisi kyllä todella mielenkiintoista kokea se joku päivä

  Reply
  • Suunnaton
   3.7.2018 at 08:39

   Onpa hauska sattuma! Ilmeisesti Canada Dayt ovat kokemisen arvoisia myös ”ihan tavallisina” vuosina.
   Itsenäisyyspäivät on tosiaan aika mielenkiintoisia. Monesti niissä tuntuisi olevan matkailijallekin paljon nähtävää ja koettavaa.

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  2.7.2018 at 14:23

  Voi ihana Kanada! <3
  Sinne tekisi kyllä niin kovasti takaisin. Vaihtovuoden jälkeen en ole päässyt käymään ja siitä on kohta jo kymmenen vuotta! :O Olin Ottawassa syksytä kevääseen, joten tämä kesäjuhla jäi näkemättä, mikä kyllä vähän harmittaa.

  Reply
  • Suunnaton
   3.7.2018 at 08:40

   Oi, sä olet asunut Kanadassa! Olispa hienoa.
   Vaihtovuosissa on tosiaan se huono puoli, että siellä harvoin vietetään ihan koko vuotta. Silloin voi helposti jäädä jotain kokematta. (Tosin itse oon ihan tyytyväinen, ettei tarvinnut kärvistellä koko kesää Espanjan helteissä 😀 )

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  3.7.2018 at 21:18

  Voin uskoa, että juhlallisuudet tuona päivänä olivat isot ja hienot. Me kävimme Kanadassa niin 2016 kuin 2017 syksyllä ja jo 2016 oli nähtävissä Canada 150 -juttuja eri paikoissa. Kanada on kiva maa, kahden alkusyksyn retken jälkeen, toinen itä- ja toinen länsirannikolle, en panisi pahakseni neljättäkään reissua maahan (kauan kauan sitten ensimmäinen reissu käsitti vaan Niagaran putoukset, myös Kanadan puolelta, tietysti).

  Reply
  • Suunnaton
   4.7.2018 at 07:43

   Voin kuvitella, että juhlavuosi alkoi näkyä jo 2016 puolella. Vieläkö siitä oli nähtävissä rippeitä syksyllä 2017, vai loppuikohan Canada 150 -teema kansallispäivään?
   Kanada on kyllä ihana. Tekisi mieli päästä näkemään myös sen pohjoisosia.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  5.7.2018 at 22:26

  Itsenäisyyspäivä kun reissumaassa sattuu kohdalle, niin se on aina aivan upea juttu! Tuollaiset pyöreät vuodet ovat tietysti aina vielä parempi, upea kokemus varmasti 🙂

  Reply
 • Sandra
  6.7.2018 at 08:24

  On aina niin mielenkiintoista olla paikan päällä, kun maa juhlii itsenäisyys/kansallispäiväänsä. Mukavasti eri kulttuurit ja ruoka oli edustettuna, ja varmasti hyvän päätöksen teitte juhlistaa päivää kaupungissa.

  Ja täytyy vielä sanoa, että itse fanitan ihan täysillä Kanadan söpöä pääministeriä <3.

  Reply
  • Suunnaton
   9.7.2018 at 23:32

   Haha, olisinkin ihmetellyt, ellei joku olisi sitä maininnut 😀 Canada Dayna tosiaan näkyi kivasti Kanadan asukkaiden monipuolinen etninen tausta.

   Reply
 • Miraorvokki/Pöndekengissä
  7.7.2018 at 11:24

  Kaupunki näyttää mukaisalta myös ilman juhlahumua! En ole vielä koskaan osunut mihinkään maahan itsenäisyyspäivän (saati pyöreiden) aikaan, pitääkin ehkä miettiä seuraavalla kertaa että jos menee, niin menee juhlien aikaan – se tuo matkaan varmasti todella exclusiivisen fiiliksen. Mainiota, tästähän tuli ihan uudenlainen matkakuumes! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   9.7.2018 at 23:33

   Kansallispäivistä/itsenäisyyspäivistä tosiaan saa kivasti ekstraa matkalle 🙂 Täähän voisi tosiaan olla ihan uudenlainen tapa ajoittaa ja suunnitella matkoja!

   Reply

Leave a Reply