Menu
Yleinen

10 erilaista matkahaavetta

Olisipa kiva päivittää bucket listiä. Saisi taas hyvän syyn haaveilla isosti ja matkata mielessään maailman ympäri, mietin eräänä helmikuisena päivänä. Kuin taikaiskusta, sain Lähtöportin Mikalta haasteen, jossa pohditaan matkahaaveita kymmeneltä eri kantilta. Loistavaa! Nyt pääsen taas listaamaan haaveitani ihan luvan kanssa.

Mun melkein kaikki matkahaaveeni tuppaavat liittyä jollain tavalla luontomatkailuun, joten paikoitellen oli kirjaimellisesti haaste keksiä sopivia vaihtoehtoja eri kategorioihin. Oli hauskaa joutua pyörittelemään päässä vellovia matka-ajatuksia vähän eri näkökulmasta kuin tavallisesti. Kiitokset aivojumpasta tämän blogihaasteen kehittäneelle Kohteena Maailma -blogin Ramille sekä tietenkin minut haastaneelle Mikalle!

Paikka

Inhoan kylmyyttä ja palelen todella helposti. Siihen nähden matkahaaveeni ovat kummallisia. Voisi kuvitella, että haaveilen paratiisirannoista ja lämpimistä maista. Mutta ei – suuri osa bucket listiltäni löytyvistä maista ovat lähes arktisen karuja tai sijaitsevat niin korkealla vuoristossa, että kovin lämpimistä keleistä on lähes turha haaveilla.

Aloitetaan tämä haavepostaus siis mahdollisimman kylmästä paikasta, kaukaa huojuvista palmuista ja auringon porotuksesta. Hypätään ensimmäisenä paikkaan, jonka soisi  säilyvän kylmänä kesät talvet.

Se on Antarktis.

Jokin tuossa kaukaisessa mantereessa houkuttelee. Ehkä se on se ajatus, että olisi käynyt jossain niin käsittämättömässä ja eksoottisessa paikassa. Jossain, missä ei lapsuuden hurjimmissakaan ajatuksissa olisi voinut kuvitella käyvänsä. Mutta kyse ei ole pelkästään siitä. Vieraileminen tuossa sinisen ja valkoisen eri sävyihin peittyvässä jään valtakunnassa, veneileminen isojen jäälohkareiden keskellä sekä suloisten pingviinien, hylkeiden ja valaiden näkeminen kuulostaa suomalaisenkin korvaan eksoottiselta ja rauhallisen hiljaiselta. Kyllä, Antarktikselle olisi unelma joskus päästä.

Kuva Pixabaysta

Tapahtuma

Stadion täynnä kutkuttavaa tunnelmaa. Jännittynyt ja riehakas ilmapiiri, jossa kannatuslaulut soivat ja yleisö vuoroin kohahtaa tai pomppaa raikuviin onnesta sekaisin oleviin riemun huutoihin. Olen päässyt kokemaan Mestarien liigan ja LaLigan futispelit Espanjassa sekä patrioottiset ja hulvattoman stereotyyppiset NHL-pelit Yhdysvalloissa. Seuraavaksi haaveilen pääseväni kokemaan jenkkifutispelin hurlumhein livenä USA:ssa.

Kuva Pixabaysta

Kotimaan kohde

Lappi, Lappi, Lappi! Haaveilen jatkuvasti Lapin kesästä, sen yöttömästä yöstä ja laakeista tunturimaisemista. Sekä aurinkoisista syyspäivistä, jolloin koko maisema maalautuu säihkyviin väreihin.

Viime vuonna pääsin vuosien tauon jälkeen piipahtamaan Lapin rajalla Kuusamossa ja Riisitunturilla. Tälle vuodelle olen jo kehitellyt varovaisia suunnitelmia pidemmästä visiitistä Lapin tuntureille.

Kaupunki

Maailmassa on yksi kaupunki yli kaiken. Rakas Valencia, jossa vietin aikoinaan vuoden verran opiskelijavaihdossa.

Näin maaliskuussa Valencia-kaipuuni ylittää kaikki mitta-asteikot. Facebook nostaa esille muistoja vuosien takaa ja Instagramini täytyy paukkeesta, värikkäistä patsaista ja juhlatunnelmasta.

Maaliskuussa Valenciassa vietetään Las Fallas -juhlaa. Useamman viikon ajan kaupunki täytyy valoista ja väreistä, ilotulituksista ja sydämessä asti tuntuvasta paukkeesta ja juhlatunnelmasta. Talven jälkeen Las Fallas on kuin paketoisi vapun, uudenvuoden, pääsiäisen juhannuksen ja itsenäisyyspäivän yhdeksi valtavaksi paketiksi ja kertoisi sen kymmenellä!

Eh. Kuten huomaat, olisin voinut sijoittaa Valencian myös aiempaan Tapahtuma-kohtaan. Mutta on Valenciassa muutakin kuin keväinen fiesta (joita muuten järjestetään ympäri Espanjaa erilaisissa muodoissa). Valencia on todella näppärän kokoinen kaupunki, jossa on helppo elää ja liikkua. Pääkaupunkiseudun kasvatti solahtaa tuohon samankokoiseen kaupunkiin vaivatta. Valencia on riittävän iso, muttei megalomaanisen suuri.

Valenciasta löytyy kaunis vanha keskusta ja upeaa modernia Calatravan arkkitehtuuria niin tapahtumien keskuksena toimivalta La Ciudad de las Artes y las Ciencias -alueelta kuin Alamedan metroasemaltakin. Kaiken keskellä kiemurtelee upea Turia-joen uomaan rakennettu seitsemän kilometrin pituinen puisto, jossa viettää leppoisan aurinkoisen päivän pyöräillen ja picnicillä istuen.

Mainitsinko jo rannan? Sillä sekin Valenciasta löytyy. Pitkä hiekkaranta, johon Välimeren aallot kurkottavat. Rannan ja kaupungin välillä on kaistale vanhaa kalastajakylää, jossa varoitellaan liikkumasta öiseen aikaan, mutta jossa on suloisia pittoreskeja rakennuksia. Eikä Espanjassa ollessa pidä unohtaa Mestallaa, Valencia CF:n kotistadionia, jossa pelataan huipputason futismatseja.

Joko sain sinut vakuutettua? Valenciasta löydät lisätietoja näistä postauksistani:

Maa

Oi, haaveiden maita olisi vaikka kuinka pitkä lista! Tämä on vaikeaa.

Tekisi mieli valita lempimaani Kanada, jossa reissasimme pari kesää sitten ja jonne haaveilen palaavani. Äskeisen Valencia-hehkutuksen jälkeen voi olla vaikea uskoa, että haluan hyvin harvoin matkustaa uudestaan maahan, jossa olen jo kertaalleen käynyt. Niin se kuitenkin on. Mutta Kanada tekee tästä poikkeuksen.

Jätetään kuitenkin tässä kohtaa Kanada väliin. Haluan nostaa tähän kohtaan maan, josta olen haaveillut ehkä kaikkein pisimpään, jo parikymmentä vuotta. Se on Uusi-Seelanti. Tuossa kaukaisessa saarivaltiossa kiehtoo sen monipuolinen luonto sekä eksoottisuus, joka saa aikaan pienen twistin verrattuna tavanomaiseen länsimaiseen maahan.

Saari

On yksi tietty saari, jota olen fiilistellyt viimeiset vuodet. Olen salapoliisin lailla etsinyt googlesta harvoja sieltä kirjoitettuja blogipostauksia, selvittänyt mahdollisuuksia reissata saarella ja suunnitellut matkaa. Matkaa, jossa seilattaisiin veneellä apinoiden hyppiessä joen yli puusta toiseen. Matkaa, jossa majoituttaisiin paikallisten luona, kiivettäisiin korkealle vuorelle, nähtäisiin merikilpikonnia rannalla, sukellettaisiin ja nähtäisiin orankeja, nenäapinoita sekä koko se äärettömän monipuolinen luonto, jota ihminen jyrää pelottavalla nopeudella.

Olen haaveillut matkasta Borneolle. Matkaintoa on oikeastaan typistänyt vain se, että Ulkoministeriö on matkustustiedotteessaan kehottanut välttämään turhaa matkustamista Borneon pohjoisosiin.

Kuva Pixabaysta

Extreme

Olen aina valmis pieneen seikkailuun ja rajojen rikkomiseen! Matkailuun liittyvistä extreme-lajeista kiinnostaa kaikki koskenlaskusta Via Ferratalla kiipeilyyn ja vedenalaisen maailman tutkimiseen. Lajikirjo on niin suuri, että on vaikea valita vain yhtä aktiviteettia, saatika vain yhtä paikkaa!

Ehkäpä sukeltaminen Punaisella merellä tai kalliokiipeily Dolomiiteilla? Kenties parin viikon Mongolian kierros, jossa yövyttäisiin jurtissa ja koeteltaisiin omia rajojaan elämällä ilman nykyajan mukavuuksia ja juotaisiin jakin maitoa? Tai vaeltaminen Himalajan vuoristossa? Upeita vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon! Ja silti juuri tämän kohdan haaveet jäävät helposti toteuttamatta, etenkin soolomatkoilla.

Kuva Pixabaysta

Majoitusmuoto

Safarilodge! Edellisellä safarillani Tansaniassa yövyin Serengetin taivaan alla telttaan käpertyneenä. Kokemus oli aivan mielettömän hieno! Eräänä iltana painaessani pääni tyynyyn, kuulin kuinka puhveli rouskutti ruohoa telttakankaan toisella puolella, alle metrin päässä minusta.

Voisin mielelläni lähteä uudestaankin tuollaiselle camping safarille, jossa yövytään tavanomaisissa kupoliteltoissa. Mutta olisihan se hienoa päästä joskus kokemaan myös tilavampi safarilodge, jonka terassilla norsut kylpevät uima-altaassa ja itse voi loikoilla mukavassa vuoteessa kuunnellen savannin ääniä.

Kuva Pixabaysta

Luontokohde

Jos yhden maan valinta oli vaikeaa, on luontokohteiden välillä päättäminen suorastaan mahdotonta! Vaikka olen saanut ripoteltua luontokohteita taidokkaasti jo muihin tämän postauksen kohtiin, jää jäljelle vielä monen monta vaihtoehtoa. Ei toivoakaan, että osaisin valita tähän niistä vain yhtä.

Huijaanko pahasti, jos valitsen ylipäänsä vuoristot? Tai Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan vuoristot? Amerikan mantereella on niin monta upeaa vuoristokohdetta, puhumattakaan muista sen luontokohteista.

Mutta jotta jonkinlainen roti sentään säilyisi, rajaan tämän nyt neljään luontokohteeseen:

 1. Alaska
 2. Kalliovuoret
 3. Utahin kansallispuistot
 4. Patagonia
Alaska

Alaskassa kiehtoo sen arktinen kesä. Jollain tavalla tuttu, mutta kuitenkin erikoinen. Se tyhjyys ja autius, mahdollisuus olla keskellä luontoa. Erämaassa kulkevat karhut, lukuisat jäätiköt ja korkealle kohoava Denali-vuoren huippu. Alaskassa pääsisi patikoimaan tundralla, bongaamaan valaita ja – jos lompakon sisältö suo – lentämään Katmain kansallispuistoon katselemaan, kuinka karhunpojat temmeltävät ja saalistavat lohia kirkkaista joista.

Kalliovuoret

Kalliovuoriin rakastuin pari vuotta sitten Kanadassa ja USA:ssa reissatessamme. Haaveilen yhä niistä vuoristomaisemista ja turkooseista jäätikköjärvistä. Seuraavalle reissulle haluaisin yhdistää British Columbian puoleisen osan Kalliovuorista, Vancouverin ympäristön sekä Olympic National Parkin Yhdysvaltojen puolella.

Utahin kansallispuistot

Jos olet seurannut blogiani jo pidempään, olet saattanut törmätä hehkutuksiini Utahin ja sen lähiympäristön kansallispuistoista. Tuon alueen suurin vetovoima tulee Zionin kansallispuistosta. Ajatus päiväretkistä sen punavihreissä sadunomaisissa maisemissa on houkutellut jo pitkään. Zionin lisäksi samalla reissulla voisi piipahtaa Brycen kansallispuiston punavalkoisten hoodoiden keskellä, katsella Grand Canyonin massiivista maisemaa sekä retkeillä monissa muissa tuon alueen luontokohteissa ja vaikkapa myös hieman kauempana Death Valleyssa tai Kalifornian Yosemitessa.

Patagonia

Punertavista kalliomaisemista hypätäänkin sujuvasti Etelä-Amerikan eteläkärkeen, mielikuvissani turkoosin, valkoisen ja vihreän eri sävyissä hohtavaan Patagoniaan. Patagoniassa yhdistyy karun arktinen ja eksoottinen luonto. Chilen Torres del Painen kansallispuisto, Argentiinan puolella olevat jäätikköiset vuoristokohteet sekä alueen eteläisin kolkka Tulimaa kiinnostavat todella paljon. Vuosi sitten suunnittelin jo todenteolla matkaa Patagoniaan, mutta se on jäänyt vielä odottelemaan toteutumistaan.

Alaska, kuva Pixabaysta

Jasperin kansallispuisto, Kanada

Zionin kansallispuisto, Utah. Kuva Pixabaysta.

Patagonia, kuva Pixabaysta

Ruoka ja juoma

Vaikka nautinkin hyvästä ruoasta ja juomasta, matkustan hyvin harvoin niiden perässä. Saatan kyllä matkallani haluta käydä jossain tietyssä ravintolassa tai maistaa tiettyä ruokaa, kuten juuri viime vuodenvaihteessa aivan taivaallisen herkullisia Din Tai Fungin dumplingeja Taipeissa, mutta ruoka ja juoma eivät ole päämotiivejani matkustaa tiettyyn paikkaan.

Kelasin nyt päässäni haaveideni matkakohteita ja mietin, mihin niistä ruoka ja juoma voisivat liittyä oleellisesti. Sitten keksin sen. Edellämainittujen dumplingien lisäksi parhaat ruokamuistoni ovat hyvin simppelit ateriat Albanian upean tuoreista ruoka-aineista sekä Jordanian Aqabassa nauttimani todella herkullinen ja äärimmäisen ähkyn aiheuttanut ateria.

Niinpä kulinarismikategorian valintani sijoittuvat tuolle samalle seudulle: Iraniin ja Kaukasuksen maihin Georgiaan ja Armeniaan. En ole erityisemmin perehtynyt näiden maiden ruokakulttuuriin, mutta mielikuvissani ne voisivat olla samankaltaisia Albanian ja Lähi-idän ruokien kanssa.

Kuva Pixabaysta

Millaisia ajatuksia nämä haaveet sinussa synnyttivät? Onko sinulla samankaltaisia reissu-unelmia?

Jos näihin kohteisiin löytyy hyviä vinkkejä ja kokemuksia, kuulisin niistä mielelläni!

Ja jos matkahaaveet kiinnostavat enemmänkin, käy lukemassa myös aiempi Bucket Listini.


Haastan mukaan seuraavat matkablogit:

Haaste kuuluu näin: Kerro 10 reissu-unelmastasi! Haasta viisi bloggaajaa kertomaan omista unelmistaan ja kirjaa nämä säännöt postaukseesi. Käy lopuksi lisäämässä postauksen linkki Kohteen maailma -blogin alkuperäisen haastepostauksen kommentteihin.


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

12 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  21.3.2019 at 18:57

  Kiitos haasteesta! 🙂 Ihan superihania luontokohteita olit listannut, mäkin haaveilen Kanadan Kalliovuorista, Olympicin kansallispuistosta ja Alaskasta, muun muassa. Ja Valencia kuulostaa kyllä tosi ihanteelliseltä kaupungilta, just sellaiselta, että siellä oli varmaan tosi kivaa olla vaihdossa. Toi tapahtuma tulee olemaan varmaan itselleni kaikista vaikein, mutta kieltämättä vaikka urheilua en seuraa melkein yhtään, voisin mielenkiinnosta kyllä käydä katsomassa jenkkifudista, ihan sen tunnelman takia.

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 14:55

   Tapahtuman keksiminen oli alkuun tosi vaikeaa, mutta muiden postauksia lukiessa moni tapahtuma vaikuttaakin mielenkiintoiselta! Sulla Sakura oli tosi hyvä nosto!

   Reply
 • Kivoja kohteita, mäitäkin kiinnostaa erityisesti kaikki luontokohteet.

  Kävimme muutama kuukausi sitten Etelämantereella ja olihan se ihan mahtava reissu. Valkokulma- ja myssypingviinejä näky todella paljon ja lisäksi muutama jääpingviinikin tuli vastaan. Ryhävalaita näkyi päivittäin ja nähtiin myös jokusia hylkeitäkin. Kaiken kaikkiaan oli upea reissu. Samalla reissulla kävimme myös Torres del Painessa, joka sekin oli juuri niin kaunis kuin kuvissa näyttää.

  Ensi vuonna on tarkoitus käydä noissa muissa ssinun listaamissa luontokohteissa eli Alaskassa, Kanadan Kalliovuorilla, Olympicin kansallispuistossa sekä Utahissa.

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 14:57

   Oi, tämähän sattui loistavasti! Kävinkin nyt ensimmäisen kerran vilkaisemassa teidän blogianne, ja matkakohteet tuntuvat menevän niin hyvin yksiin, että täytyy ehdottomasti ottaa blogi tarkempaan seurantaan.

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  23.3.2019 at 09:51

  Kiitos haasteesta – meillä näyttää olevan ainakin tuo Uusi-Seelanti yhteisenä haaveena! Minä olen aikoinaan käynyt katsomassa amerikkalaista jalkapalloa (yliopistotasolla tosin), ja onhan se aikamoista hulinaa. Peliä ja tunnelmaa on mukava seurata, vaikkei sääntöjä täysin ymmärtäisikään. Ja voitko kuvitella, että tänä keväänä kieltäydyin kahden viikon maksetusta matkasta Valenciaan – en vielä aina itsekään käsitä, että tein niin.

  Mun haaveista pääset lukemaan täältä: https://www.rantapallo.fi/lahtoselvitetty/2019/03/23/10-matkaunelmaa-koko-perheelle/

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 14:58

   Vaikea kyllä uskoa tuo Valencian matkasta kieltäytyminen. Harmi, kun en muistanut tentata siitä tarkemmin, kun viimeksi nähtiin 🙂

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  23.3.2019 at 22:27

  Itse olen vanhemmiten kiinnostonut eniten luontokohteista, ja niitä sinun listallasi riittää! Huippukohteita kaikki ja lähtisin koska vaan niihin. Tapahtumana niin NFL kuin Las Fallas kävisi myös tänne, ensimmäisiä olen jokusen jo nähnytkin. Toivottavasti sinunkin unelmasi harppasivat askeleen eteenpäin, kun niitä kirjailit ylös 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 14:58

   Kiva, että löytyi kiinnostavia kohteita! Etenkin nuo luontokohteet tuntuvat olevan yhteinen teema.

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  25.3.2019 at 11:40

  Huh, olipa mahtava annos matkainspiraatiota! Näistä isoista ja keskenään erilaisista luontomatkahaaveista ei voi olla innostumatta ja uskon että ne sulla yksi kerrallaan toteutuu. Uusi-Seelanti, Patagonia ja Kalliovuoret on olleet jo kauan omillakin listoillani, mutta tuskin vieläkään toteutuvat aivan lähitulevaisuudessa.

  Olet kyllä markkinoinut Valenciaa kiitettävästi, se olisi mullakin helpommin saavutettavissa, Lepakoiden peliä Mestallalla unohtamatta. Ruoan osalta Georgia kiinnostaa, parin georgialaisen ravintolan testaamisen jälkeen olen jo melkein valmiina pakkaamaan laukkuja Tbilisiin. Kiva kun tartuit haasteeseen 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 15:00

   Haha, Valencia tosiaan tupsahtelee säännöllisen usein esille. Mestallan tunnelma on ehdottomasti kokemisen arvoinen!
   Kiva kuulla, että mun mutuni georgialaisen ruoan osalta osui nappiin. Ehkä sinne tosiaankin pitää lähteä myös ruoan perässä.

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  26.3.2019 at 11:14

  Kelpuuttaisin noista kaikki vaikka heti! Lähden kolmen viikon päästä kiertämään juuri noita Utahin kansallispuistoja (+Yosemite) ja olen aivan onnesta ymmyrkäisenä että pääsen vihdoinkin sinne!

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2019 at 15:03

   No nyt olen (taas) kateellinen! Utah + Yosemite on varmasti ihana! Täytyykin seurailla, miltä nuo paikat näyttävät keväällä. Toivottavasti reissusta tulee ihana ja onnistunut! Postaathan sieltä paljon kuulumisia 😉

   Reply

Leave a Reply