Menu
Taiwan

Taiwanin ympäri kahdessa viikossa – matkan reitti ja kohteet

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Taiwanista? Ehkäpä Made in Taiwan -merkinnät tuotteiden pohjassa? Teollisuus ja eräänlainen kiinalaisuus? Nämä mielikuvat huuhtoutuvat hetkessä pois, kun saapuu Taiwanin vehreisiin maisemiin. Kahden viikon lomani Taiwanissa osoitti, että tuo Kiinan itärannikolla sijaitseva saari on äärettömän monipuolinen ja täynnä upeaa luontoa. Yhdistelmä kiinalaista eksoottisuutta ja japanilaista järjestelmällisyyttä. Ja ennen kaikkea todella helppo paikka matkustaa, myös yksin.

Matkustin Taiwaniin vuodenvaihteessa 2018-2019. Kahden viikon aikana kiersin koko saaren tutustuen luontokohteisiin sekä muutamiin kaupunkeihin. Tässä postauksessa kerron, millainen matkakohde Taiwan oli, millaiseksi matkaohjelmani rakentui ja mitä kahdessa viikossa ehtii tehdä.

Sun Moon Lake, Mount Suishe

Päivät 1-3. Taroko National Park ja Hualien

Taiwanin kiertomatkallani ensimmäinen kohteeni oli Tarokon kansallispuisto Taiwanin itärannikolla. Itse kansallispuistossa on heikommin yöpymispaikkoja, joten otin tukipisteekseni 20 kilometrin päässä sijaitsevan Hualienin kaupungin.

China Airlinesin 13 tunnin lentoni Frankfurtista saapui Taipeihin kuudelta aamulla. Koska olin perillä niin aikaisin, päätin junailla itseni suoraan Hualieniin sen sijaan, että olisin jäänyt yöksi Taipeihin. Vaikka maahanpääsyrutiineissa kesti toista tuntia, oli loistava ajatus käyttää ensimmäinen päivä junassa istumiseen sen sijaan, että olisin jäänyt lepäämään Taipeihin. Matkustamiseen Taoyuanin lentokentältä ensin metrolla Taipeihin ja siitä junalla Hualieniin meni muutama tunti. Loppupäivän kiertelin Hualienin kaupunkia puolitokkurassa matkaväsymystä vastaan taistellen.

Hualien, katu

Taiwan, Hualien, ranta

Seuraavat kaksi päivää vietin tehokkaasti Tarokon kansallispuistossa. Vaaleat marmorikalliot, turkoosina hohtava joki ja eksoottiset kasvit veivät ajatukset hetkessä lomatunnelmiin. Ensimmäisenä päivänä kiertelin lyhyehköjä reittejä. Ihastuin kansallispuiston maisemiin samantien kulkemalla suosittua Swallow Groton reittiä, joka seurasi upean väristä turkoosia, marmorikallioiden keskelle muodostuneen rotkon pohjalla virtaavaa jokea. Muualla puistossa pääsin ihailemaan vesiputouksia ja katselemaan jokimaisemia marmorikallion jyrkkään seinämään hakatulta polulta.

Ensimmäisen päivän retket olivat kevyitä päiväkävelyitä upeissa maisemissa, joten seuraavana päivänä käänsin vaellusasetuksen isommalle. Halusin pois suosituimmilta reiteiltä ja päätin lähteä kiipeämään korkeammalla vuorten uumenissa sijaitsevaan Dalin kylään. Jyrkän rinteen kapuaminen kävi työstä eikä sateisena päivänä maisemilla juuri juhlittu. Onneksi sade vähitellen loppui ja pilvetkin väistyivät sen verran, että pääsin ihailemaan upeita vuorimaisemia. Tapasin koko kuuden tunnin vaelluksen aikana vain kymmenkunta ihmistä, joten reittivalinta oli mitä onnistunein.

Lue lisää:

Taroko, Swallow Grotto

Taroko, Baiyang (17)

Taiwan, Taroko, Dali

Taiwan, Taroko, Dali trail

Päivät 4-5. Tainan

Ennen matkaa olin tehnyt majoitusvaraukset ainoastaan ensimmäisille päiville sekä matkan loppupäähän Taipeihin. Alkuperäinen ajatukseni oli ihmetellä Taiwanin itärannikkoa Tarokon jälkeen vielä muutaman päivän. Päätin kuitenkin jättää sen väliin ja säästää enemmän aikaa loppumatkalle. Siispä hyppäsin jälleen junaan ja käytin jouluaaton katsellen maisemien vaihtuvan valtameren rannikosta vehreään vuoristoon ja sen jälkeen suurkaupunkien laitamilla kasvaviin banaani- ja palmumetsiin.

Seuraavat päivät vietin Taiwanin toisella puolella, maan entisessä pääkaupungissa Tainanissa. Tainan houkutteli vanhoilla temppeleillään, Hollannin hallintoajoilta peräisin olevilla rakennuksillaan sekä leppoisan sopivalla koollaan. Tainan lunasti odotukset. Ihastuin tähän sympaattiseen kaupunkiin.

Yhden illan ja yhden vuorokauden aikana ehdin ihailla vanhoja temppeleitä, kierrellä historiallisia rakennuksia ja hämmästellä puiden valtaamia rakennuksia. Nautin 28 ’C helteestä, seikkailin pyörällä pitkin kaupungin katuja kymmenien skoottereiden keskellä ja pääsin jopa seuraamaan lähitemppelin jumalan kunniaksi vietettyjä syntymäpäiviä. Se vasta oli absurdi ja ikimuistoinen kokemus!

Lue lisää:

Tainan, Anping

Taiwan, Tainan, Shennong Street

Taiwan, Tainan, temppeli

Päivät 6-8. Sun Moon Lake

Tainanin jälkeen halusin jälleen luontoon. Taiwanin keskiosassa sijaitsevat vuoristoiset kansallispuistot Yushan ja Shei-Pa houkuttelivat todella paljon, mutta ilman autoa niihin pääseminen olisi ollut turhan vaikeaa. Taiwanin vuoristoisella alueella sijaitsee onneksi myös kaksi helpommin tavoitettavissa olevaa kohdetta, Sun Moon Lake sekä Alishanin alue. Näistä kumpikin kuulosti turhan turistiselta, erityisesti romanttisista järvimaisemistaan tunnettu Sun Moon Lake.

Vahvoista ennakkoluuloista huolimatta löysin kuitenkin itseni Sun Moon Laken rannalta. Tähän turistikeskittymään minut houkutteli järveä ympäröivät vuoret ja erityisesti niillä kiemurtelevat vaellusreitit. Patikoitavaa riittäisi ainakin puoleksitoista päiväksi, minkä lisäksi järveä ja sen nähtävyyksiä voisi kierrellä joko pyörällä tai bussin kyydissä. Lopulta päädyin viettämään Sun Moon Lakella vain yhden kokonaisen päivän, yhden illan ja yhden aamun.

Turistimaineestaan huolimatta Sun Moon Lake osoittautui hyväksi valinnaksi. Onnistuin välttämään sen turistihelvetin pakenemalla päiväksi vuorille. Yli 2000 metrin korkuisen Mount Shuishen huiputtamiseen kului koko päivä. Patikkaretki oli yksi elämäni rankimmista. Vuorelta laskeuduttaessa takaraivossa tikitti kello: ehtisinkö vuorelta alas ennen pimeän tuloa ja päivän viimeiseen bussiin. Kokemus oli siitä huolimatta – ja osin ehkä juuri siksi – todella hieno ja mieleenpainuva. Vaikka päivän aikana tuli vastaan (jopa!) parikymmentä ihmistä, sain nauttia bambumetsistä, pilvien ylle avautuvista maisemista ja rhododendron-metsästä aivan omassa rauhassani.

Taiwan, Sun Moon Lake, auringonlasku

Taiwan, Sun Moon Lake, Mt Suishe

Taiwan, Sun Moon Lake, Mount Suishe, maisema

Päivät 9-13. Taipei ja sen ympäristö

Sun Moon Laken superhaikin jälkeen jalat olivat niin hajalla, että päätin jättää loput mahdolliset luontokohteet sikseen ja suuntasin Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin. Vietin viisi päivää tutustuen Taipeihin ja sen lähialueisiin. Taipein huippukokemuksiin kuuluivat taivaallinen lounas Din Tai Fungin kuuluisien dumplingien parissa (voiko mitään niitä herkullisempaa ollakaan?!) ja ruokakojujen kierteleminen night marketeilla. Haluaisin mainita huippukokemukseksi myös Taipein ikonisen pilvenpiirtäjän Taipei 101:n legendaarisen uuden vuoden ilotulitusshown, mutta kauempaa katsottuna ja pilvisen sään vuoksi se ei vastannut lainkaan suuria odotuksiani.

Taiwan, Taipei, Night Market

Taiwan, Taipei, Vapauden aukio

Taiwan, Taipei, uusi vuosi

Taipein laitamilla kävin nauttimassa kuumavesialtaista yhdessä Beitoun kylpylöistä. Toisena päivänä kävin huiputtamassa jälleen yhden vuoren Yangmingshanin kansallispuistossa. Vehreistä vuoristomaisemista ei harmikseni näkynyt jälkeäkään, sillä talvimonsuunien tuomat järjettömät tuulenpuuskat ja sadepilvet peittivät näkyvyyden kokonaan. Toisaalta, olihan tuokin varsinainen kokemus. Huonona päivänä vaellusreitillä olisi voinut päästä itku, mutta päädyin vain nauramaan tämänkin tempauksen järjettömyyttä samalla kun tein kaikkeni taistellessani tuulen voimaa vastaan, jotta pysyisin pystyssä enkä ottaisi harha-askelta pois polulta ja putoaisi alas rinnettä.

Taiwan, Taipei, Yangmingshan

Taiwanin pohjoisrannikolla kävin myös Jiufenin kylässä, jota markkinoidaan kauniilla ja romanttisilla kylämaisemilla. En löytänyt Jiufenista ripaustakaan niistä kauniista japanilaisista taloista ja hienosta tunnelmasta, vaan jumituin valtavan turistimassan puristuksiin kauppakojujen ympäröimällä kadulla. Onneksi Jiufenistakin löytyi pieni pala luontoa. Kävin huiputtamassa meren rannalla sijaitsevan Mount Keelungin. Täälläkin sää oli mitä hirvein: valtameren rannalla tuuli oli kova ja vaakasuoraan syöksyvät sadepisarat kastelivat vedenkestävätkin vaatteet läpimäriksi. Onneksi maisemia peittänyt pilviverho repesi hetkellisesti avaten näkymät karulle pohjoisrannikolle. Nummien ja kallioiden muodostamat maisemat toivat mieleen Walesin kallioiset rannat.

Taiwan, Jiufen, Old Street

Taiwan, Jiufen, Mount Keelung

Taiwan, Jiufen, Mount Keelung, ranta

Reissun topit ja flopit

Kuten tekstistä ehkä oli jo aistittavissa, reissu alkoi aivan mahtavissa maisemissa ja päättyi yhteen jos toiseenkin pettymykseen. Taipeista jäi mieleen lähinnä kylmyys ja harmaus. Kun kahtena päivänä peräkkäin kastuu vesisateessa aivan läpimäräksi eikä edes sisätiloissa pääse riittävän lämpimään, on vaikea nauttia mistään muustakaan. Kulinaristisessa mielessä Taipei oli reissun kohokohta, mutta muuten koko pohjois-Taiwanista jäi ankea fiilis.

Sen sijaan Tainanin helteisiin palaan muistoissani oikein mielelläni. Tainan oli muutenkin mukavan kompakti kaupunki ameebamaiseen Taipeihin verrattuna. Tarokon kansallispuiston maisemat olivat kiistatta upeita, ja myös Sun Moon Lake tarjosi eksoottisen sukelluksen taiwanilaiseen luontoon.

Sun Moon Lake, aamu

Mitä olisin tehnyt toisin?

Jos olisin osannut varautua pohjois-Taiwanin kylmiin säihin paremmin, olisin viettänyt enemmän aikaa muissa kohteissa ja jättänyt Yangmingshanin ja Jiufenin ehkä kokonaan väliin. Yangmingshanin ainoastaan sen vuoksi, ettei hienoista maisemista päässyt pilvisellä säällä nauttimaan lainkaan. Kirkkaalla säällä kansallispuisto on kuvista päätellen upea, joten älä viivaa Yangmingshania listaltasi yli vain minun kokemukseni takia! Ruuhkainen Jiufen olisi kannattanut skipata, oli sää kuinka hieno tahansa. Näiden muutosten jälkeen Taipeihin ja sen ympäristöön olisi mainiosti riittänyt pari-kolme päivää.

Mihin olisin käyttänyt tuon Taipeista vapautuneen ajan?

Olisin varannut enemmän aikaa Tarokon kansallispuistoon. Vaikka Tarokosta ehti saada hyvän käsityksen jo kahdessa päivässä, voisi sen retkeilyreiteillä kierrellä helposti neljä tai viisikin päivää. Muutama kiinnostava lyhyehkö patikointireitti jäi nyt näkemättä. Lisäksi kaksi pidempää reissua olisivat ansainneet omat päivänsä: Tarokon ehkä kuuluisin reitti on  Zhuilu Old Road, kallion seinämässä todella korkealla kanjonin yllä kulkeva vaellusreitti. Sitä ei ole tehty heikkohermoisille, ja lisäksi se vaatii erillisen vaelluslupansa. Toinen pidempi mieltä kaihertamaan jäänyt vaellusmahdollisuus olisi ollut Dalin kylään tekemäni päiväreissun jatkaminen kaksipäiväiseksi. Vuorilla olevasta Dalin kylästä polku jatkuisi vielä pidemmälle Datongin kylään, jossa on mahdollisuus yöpyä. Tuolla retkellä vuoristomaisemista pääsisi todella nauttimaan.

Kaiken kaikkiaan kaksi viikkoa riittää kohtuullisen hyvin Taiwanin kiertämiseen. Kolmella viikolla saareen ehtisi tutustua kattavammin, erityisesti jos Taiwanin lukuisat luontokohteet kiinnostavat. Vaikka joukkoliikenteellä liikkuminen on Taiwanissa vaivatonta, on  suurempien kaupunkien ja suosituimpien kohteiden ulkopuolelle päästäkseen syytä turvautua vuokra-auton tai taksin kyytiin.

Taiwan on ehdottomasti matkan arvoinen kohde!

Kaikki Taiwanin postaukseni löydät tämän linkin kautta tai:

Taipei, kaupunki


Voit seurata Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

20 Comments

 • Iida In Translation
  9.4.2019 at 06:57

  Kiitos kiinnostavasta Taiwan-raportista! 🙂

  Itsellä olisi ajatuksena lähteä noin viikoksi elokuussa Japanista Taiwania kiertämään, jolloin säiden pitäisi olla aika toisenlaiset kuin talvella. Olen tosin enemmän sohvaperuna kuin trekkaaja, mutta luonnonkohteet kiinnostavat muuten 🙂 Ja Taipeihin pitää ehdottomasti päästä syömään 😀

  Reply
  • Suunnaton
   9.4.2019 at 10:02

   Huippua, että tämä osui nyt hyvään saumaan! 🙂 Tarokossa, ja käsittääkseni myös noissa muissa luontokohteissa, on tosi helppojakin reittejä, jotka muistuttavat polkujensa puolesta enemmänkin puistokävelyä kuin vaeltamista. Eli maisemista pääsee varmasti nauttimaan myös ilman, että rypee epätasaisilla ja jyrkillä poluilla 🙂
   Taipein ruoat oli nam!

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  14.4.2019 at 18:34

  Taiwanista tulee ensimmäisenä mieleen ystäväni vaimo, ja hänen takiaan jutun luinkinEn oikeastaan tiedä maasta mitään, mutta kuvittelin, että se on pilvenpiirtäjillä kuorrutettu talohelvetti. Juttusi olikin positiivinen yllätys! Minkälaisen kuvan sait paikallisista, ovatko he luontoihmisiä?

  Reply
  • Suunnaton
   15.4.2019 at 17:50

   Kiva, että yllätys oli positiivinen! Taiwanin länsirannikko on aikalailla kaupunkimattoa, mutta suurin osa saaresta on kuitenkin luontoa. Hmmm… tosi vaikea vastata tuohon, ovatko paikalliset luontoihmisiä. Kansallispuistoissa näki enemmän ns. päiväkävelyllä olevia ihmisiä kuin varsinaisia vaeltajia, mutta on vaikea sanoa, olivatko he paikallisia vai kenties kiinalaisia turisteja.

   Reply
 • Taiwania on joskus tullut harkittua, tämä oli mukavan informatiivinen ja kattava postaus aiheesta. En ollut ihan ymmärtänyt, että luontokohteitakin siellä on noin kattavasti. Ne kiinnostavat meitä aina eniten.

  Reply
  • Suunnaton
   15.4.2019 at 17:50

   Luontokohteita Taiwanista tosiaan löytyy! Maan keskiosa on vuoristoa, ja osin sen vuoksi siellä on tosi paljon ja monipuolisesti luontokohteita.

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  15.4.2019 at 13:49

  Tästä on ehkä joskus ollut puhettakin, mutta mikä sinut sai alunperin lähtemään Taiwaniin? Itselleni Taiwanista tulee tosiaan mieleen vain loputon Made in Taiwan -meri, jota on tuijottanut lapsesta asti. Mieleeni ei ole missään vaiheessa juolahtanut, että se olisi noin hieno luontokohde. En ole koskaan käynyt Kiinassakaan, koska se on aina tuntunut vähän hankalalta – ehkä Taiwan olisi hyvä paikka aloittaa harjoittelu Kiinaa varten.

  Reply
  • Suunnaton
   15.4.2019 at 17:55

   Yritin syksyllä keksiä vuodenvaihteen reissulle sopivaa kohdetta, jossa ei olisi liian kylmä, jossa olisi suht helppo reissata yksin ja jossa ei vietettäisi joulua. Taiwan osui tosi hyvin kaikkiin kohtiin, ja kun googlettamisen avulla löysin sieltä kivoja luontokohteitakin, oli tosi helppo tehdä päätös. Vielä vuosi sitten en ollut varmaan koskaan harkinnutkaan Taiwaniin matkustamista, mutta se oli ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Teollisuutta näkyi tosi vähän, mikä oli hyvin yllättävää Made in Taiwan -mielikuvan jälkeen.
   Minäkään en ole vielä käynyt Kiinassa, mutta uskallan väittää, että Taiwan olisi tosi hyvä ponnahduslauta sinne.

   Reply
 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  15.4.2019 at 14:19

  Taiwanista kiva lukea. Talvella vaan siellä taitaa olla sen verran kylmä omaan makuun että kevät tai syksy paras aika vierailla..

  Reply
  • Suunnaton
   15.4.2019 at 17:57

   Joo, talvella Taiwanista ei välttämättä löydy ihan rantakelejä. Mulla kävi tosi hyvä tuuri Tainanin helteiden kanssa, ja Taiwanin eteläkärjessä sanotaan talvellakin olevan lämmintä, mutta en välttämättä laskisi niiden varaan, jos haluaa matkustaa nimenomaan lämpimään maahan. Kevät ja syksy voisi tosiaan olla parempi arvaus lämpötilojen kannalta.

   Reply
 • Terhi
  17.4.2019 at 00:55

  Ei kuulodtanut kauhean kivoilta nuo Pohjois-Taiwanin koleat viimat, mutta onneksi sinulla oli noita miellyttävämpiä ja lämpimiä päiviäkin. Minä en ole kauhean innokas trekkaaja, mutta Taipei kiinnostaisi kyllä.

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2019 at 18:50

   Niinpä, onneksi suurimman osan reissusta kelit olivat vallan hyvät. Taiwanista löytyy luontokohteiden lisäksi paljon myös kaupunkikohteita, onhan melkein koko saaren länsirannikko kaupunkien täyttämää.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  18.4.2019 at 16:18

  Minulle tulee Taiwanista mieleen London and Beyondin Leena 🙂 Kuljin niihin aikoihin junalla töihin, kun Leena asui siellä ja junassa oli aikaa lueskella Leenan seikkailuista. Minullekin tuli yllätyksenä, että Taiwanissa on noin paljon luontokohteita. Yllätyn myös aina siitä, että jossain Aasian kohteessa voisi olla kylmä. Mutta niinhän tässä jokin aika sitten opin että myös Pohjois-Vietnamissa on talvella viileää. Minä lähden parin viikon päästä Kiinaan. Kyseessä on valmismatka, joten siinä mielessä helppo reissu. Muuten en varmaan Kiinaan olisi lähtenytkään, koska en tiedä mitä minulle siellä syötettäisi 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2019 at 18:53

   Leenalla onkin huikean paljon kokemuksia Taiwanista! Tuo Kiinan reissu kuulostaa tosi kivalta. Varmasti ihan turvallinen ajatus lähteä opastetulle matkalle. Sen verran mielenkiintoisiin ruokiin minäkin Taiwanissa törmäsin 😀

   Reply
 • Vaikuttiko matkustusajankohta huonoihin säihin vai onko pohjoisessa aina sateista ja koleaa? Katselin Taiwania jo tuossa aiemmin ja Pohdin mitä siellä voisi olla tarjolla. Kiitos siis näistä lisävalaistuksista.

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2019 at 18:55

   Käsittääkseni Taiwanissa on viileä lähinnä vain talvella. Monsuuneja ilmeisesti on myös muuhun aikaan vuodesta, mutta lämpimällä säällä ne tuntuvat varmasti paljon miellyttävimmiltä. Kiva kuulla, että Taiwan on herättänyt kiinnostusta jo aiemmin!

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  20.4.2019 at 20:45

  Tätä oli kiinnostava lukea, sillä mullakin oli kolmen viikon duunireissu tulossa Taipeihin toukokuussa, joka kuitenkin harmillisesti peruuntui :(( Olin niin innoissani Taiwanista, vaikka näin paljon kun sä ei töiden lomassa varmasti olisi ehtinyt reissaamaan. Taiwan vaikuttaa tosi kiinnostavalta kohteelta jonne todellakin suuntaan vielä joskus!

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2019 at 18:56

   Voi ei! Onpa harmi, että reissu peruuntui. Saari on lopulta aika pieni, joten Taipeista käsinkin ehtisi varmasti näkemään aika kattavasti, etenkin jos on viikonloppuja käytettävissä. Huippua, että Taiwan kiinnostaa!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  21.4.2019 at 11:38

  Virkistävää lukea matkakohteesta jostai ei oikeasti tiedä mitään. Upeat luontoelämykset noilla sumuisilla vuorilla, ja ilmeisesti olit taas yksin reissussa, siistiä! Mahtavaa, että voi parissa viikossa saada noin kattavan kuvan kokonaisesta maasta. Harmi, että lopussa vastassa oli vähän huonompaa säätä, mutta kokonaisuutena reissu vaikutti super onnistuneelta. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2019 at 18:59

   Joo, olin yksin reissussa. Taiwan oli sooloreissulle tosi näppärä ja helppo kohde! Reissu oli kaiken kaikkiaan tosi onnistunut, ja oli mullekin hauska päästä kurkistamaan entuudestaan tuntemattomaan maailmankolkkaan 🙂

   Reply

Leave a Reply