Menu
Espanja

Kokemuksia Espanjassa asumisesta

Blogeissa on tänä vuonna kiertänyt haaste, jossa ulkosuomalaiset kertovat mietteitään ulkomailla asumisesta. Näitä blogitekstejä on ollut mielenkiintoista ja hauska lukea. Samalla ajatukset ovat lentäneet muutamien vuosien taakse omiin Espanjan vuosiini.

Ulkosuomalaisten vastauksia lukiessa mietin samalla, mitä itse vastaisin haasteessa esitettyihin kysymyksiin sen perusteella, mitä Espanjassa asuessani koin. Niinpä päätin lainata haastetta, muokata sitä hieman ja tehdä siitä sellaisen, että myös aiemmin ulkomailla asuneet voivat siihen vastata.

Ottakaa ihmeessä haaste vastaan ja kertokaa omista kokemuksistanne ulkomailla asumisesta. Mielelläni lukisin nykyisten ulkosuomalaisten lisäksi ajatuksianne myös aiemmista kokemuksistanne!

Plaza de la Virgen, Valencia, kokemuksia Espanjassa asumisesta

Tässä uudistetun haasteen alkusysäys: kokemuksiani Espanjassa asumisesta.

1. Missä olet asunut Suomen rajojen ulkopuolella?

Olen asunut vuoden Espanjan itärannikolla sijaitsevassa Valenciassa.

2. Mikä oli parasta kyseisessä asuinmaassasi tai kaupungissa?

Valencia on Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki ja asukasluvultaan Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen. Niinpä Valencia tuntui juuri sopivan kokoiselta. Se ei ollut liian iso ja ruuhkainen, mutta lähes kaikki tarvittavat palvelut löytyivät helposti. Ainoastaan yhdessä asiassa se häviää pääkaupungille: suomalaisissa vaaleissa äänestääkseen olisi pitänyt matkustaa noin neljän tunnin matka Madridiin.

Valenciasta löytyy merenrantaa, kaunista vanhaa kaupunkia ja upeaa Calatravan modernia arkkitehtuuria. Kaupungissa on helppo liikkua kaupunkipyörillä tai muilla julkisilla kulkuvälineillä.

Espanjassa maana kaikkein parasta on lämmin sää ja rento elämänmeno. Ruokapuolella parasta ovat paella, tapakset, viinit, sangria ja agua de Valencia.

Alameda, silta

Alamedan silta ja metroasema, Santiago Calatrava

3. Mikä oli ikävintä kyseisessä asuinmaassasi tai kaupungissa?

Kaikkein kammottavinta Espanjassa olivat torakat, jotka valtasivat asuntomme kevään koittaessa. Myös sateinen ja kolea talvi oli epämiellyttävä. Erityisesti sen vuoksi, että koleaa ilmaa ei päässyt pakoon sisätiloissakaan, vaan myös asunnoissa ja julkisissa rakennuksissa oli aivan yhtä kylmää kuin ulkona.

Edellä mainitsemieni ruokien lisäksi espanjalainen ruoka ei ole erityisen herkullista. Myös pahanmakuinen vesijohtovesi ja juomaveden rahtaaminen kaupasta aiheuttivat ylimääräistä vaivaa.

4. Mitä suomalaista ruokaa kaipasit eniten ulkomailla asuessasi?

Kaipasin kaikkein eniten ruisleipää. Suomessa käydessäni toin ruisleipää mukanani, säilöin sen pakastimeen ja nautin sitä hyvin säästeliäästi silloin, kun ruisleivän himo kävi ylitsepääsemättömäksi. Makeisista kaipasin eniten salmiakkia ja Fazerin sinistä. Espanjalaisessa Ikeassa käydessäni hihkuin riemusta, kun sain syödäkseni lihapullia ja perunamuusia, ja kun näiden lisäksi ruokaosastolta löytyi korvapuusteja, salmiakkia ja ruotsalaista siideriä, oli päivä mitä parhain.

5. Mikä on aiemman asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Las Fallas! Fallas on jotain aivan käsittämätöntä. Se on juhla, joka voittaa kaikki maailman fiestat mennen tullen. Fallas on yhdistelmä suomalaista vappua, uuttavuotta, juhannusta ja joulua – kaikki yhdessä aivan järjettömässä paketissa. Las Fallas on pauketta, ilotulituksia, kulkueita, kadulla paistettavaa paellaa, käsittämättömiä juhlavaloja ja kymmenmetrisiä paperimassapatsaita, jotka viimeisenä yönä poltetaan korkein lieskoin keskellä kaupunkia. Jos joskus mietit muuttavasi Valenciaan, varmista että osut sinne maaliskuussa. Las Fallaksen koettuasi muistat sen varmasti lopun ikääsi.

Kirjoitin Fallaksesta jo aiemmin blogitekstissä Valencian Las Fallas – räjähtävän mahtipontinen fiesta.

Fallas, kokemuksia Espanjassa asumisesta

6. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Vaikeinta muutossa oli se ajatus, että vuoteen en näkisi perhettä kuin muutaman kerran. Toisaalta lähtöä helpotti se, että paluupäivämäärä oli jo kutakuinkin tiedossa ja paluun jälkeiset suunnitelmatkin jo melko selvät. Lisäksi Espanjasta lentää Suomeen melko helposti, vaikka Valenciasta ei suoria lentoja olekaan tarjolla.

7. Mikä oli parasta Suomeen paluussa (tai seuraavaan maahan muuttamisessa)?

Viimeiset pari kuukautta Espanjassa odotin jo malttamattomana Suomeen paluuta. Vaikka kevään tullessa kelit alkoivatkin jo lämmetä ja Fallaksen jälkeen Valencian kaupunki heräsi uuteen eloon, laskeskelin päiviä siihen, että pääsisin muuttamaan takaisin Suomeen.

Kotisuomessa olin helpottunut siitä, että enää ei tarvinnut miettiä, kohtaisinko keittiössä torakan tai putoaisivatko parvekkeella kuivatut vaatteeni alakerran pihamaalle. Muutin Suomeen kesän kynnyksellä. Sinisten järvien keskellä pyöräillessäni olin pakahtua onnesta. Suomi on valtavan kaunis! Paluusta teki helpon myös se, että lähes samana päivänä kävimme hakemassa kotiin pienen koiranpennun, jonka kanssa puuhatessa aika lensi kuin siivillä.

8. Mikä oli pahinta Suomeen paluussa (tai seuraavaan maahan muuttamisessa)?

Muuton hetkellä olin hyvin tyytyväinen siitä, että pääsin palaamaan takaisin Suomeen. Jäin kuitenkin kaipaamaan Espanjassa tapaamiani ihmisiä ja upeita siellä koettuja hetkiä. Syksyn saapuessa haikailen Espanjan lämpimiin keleihin ja Valencian kauniiseen kaupunkiin.

9. Oletko palannut tai haluaisitko palata takaisin aiempaan asuinmaahasi?

Espanjasta muuton jälkeen olen käynyt kertaalleen Madridissa, jossa en Espanjan vuoteni aikana ehtinyt kunnolla vierailemaan. Lentokentän kyltit nähdessäni oli hurjaa, miten muistot vyöryivät mieleen ja Espanja tuntui niin kotoisalta.

Haaveilen matkustavani takaisin Valenciaan. Olisi ihanaa nähdä taas kaunis vanha kaupunki ja upeat Calatravan rakennukset, kävellä palmujen katveessa yliopiston sisäpihalla ja upottaa varpaat hiekkaan pitkällä hiekkarannalla. Toisaalta pelkään sitä, ettei kaupunki olisi enää se sama Valencia, mitä se oli siellä asuessani.

Turia, appelsiinipuu

10. Haluaisitko muuttaa uudelleen ulkomaille? Minne?

Haluan ehdottomasti muuttaa vielä uudelleen ulkomaille. En pysyvästi, mutta kuitenkin niin pitkäksi aikaa, että kulttuuriin ja maan tapoihin ehtii tutustua kunnolla. Mitään erityistä kohdetta minulla ei ole mielessä. Toisaalta mukava lämpö houkuttelisi, toisaalta sopivasti Suomen kaltainen, mutta kuitenkin eksoottinen maa olisi kiinnostava. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on Kanada, joka on melkolailla Suomen kaltainen, mutta kuitenkin hyvin erilainen Kalliovuorineen ja hintsusti erityyppisen luonnon ansiosta.

11. Mikä jäi parhaiten mieleen ulkomailla asumisesta?

Espanjassa vietetystä vuodesta parhaiten jäi mieleen keväinen Las Fallas -festivaali, Valencian upea kaupunki, hauskat hetket kavereiden kanssa sekä ympäristöön tehdyt matkat. Vaikka Valenciaan on Suomesta hieman haasteellista matkustaa, oli sieltä helppo tehdä matkoja eri puolille Espanjaa ja sen naapurimaihin. Vuoden aikana tulikin matkustettua niin Andalusiaan, Baskimaahan, Toledoon ja Segoviaan, Barcelonaan, Mallorcalle, Portugalin Portoon kuin Marokkoonkin.

Haaste

Heitän tämän haasteen kaikille teille, jotka olette joskus asuneet ulkomailla. Myös nykyiset ulkosuomalaiset voivat tarttua tähän aiempien asuinmaidensa osalta.

Tiedän, että ainakin Syö Matkusta Rakasta -blogin Meriltä ja Pöndekengissä-blogin Miralta löytyy mielenkiintoisia kokemuksia ulkomailla asumisesta. Niinpä haastan heidät ihan nimeltä mainiten. Myös muut saavat vapaasti ottaa haasteen vastaan. Nappaa siis yllä esitetyt 11 kysymystä talteen ja vastaa niihin omassa blogissasi. Haasta samalla seuraavat ulkosuomalaiset mukaan kertomaan kokemuksistaan ulkomailla asumisesta.

Vastattuasi olisi kiva, että kävisit linkittämässä oman haastevastauksesi tämän tekstin kommenttikenttään.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

26 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  2.10.2017 at 17:23

  Mä en tiennytkään, että oot asunut Espanjassa, hauska kuulla lisää persoonasta blogin takana! 🙂 Mulla on samanlaiset unelmat ulkomailla asumisen suhteen, haluan vielä ehdottomasti asua, mutta en muuttaa lopullisesti pois Suomesta, täällä on hyvä.

  Kiinnostaa muuten, onko koiran omistaminen aiheuttanut hirveästi lisäjärjestelyjä matkustamisen suhteen? Tekisi jo hirveästi mieli hankkia oma koira, mutta toistaiseksi oon pärjännyt vanhempien koiran satunnaisella kaitsemisella. 😀

  Reply
  • Suunnaton
   2.10.2017 at 21:11

   Olipa kiva kommentti! Tuli hyvä mieli 🙂
   Toivottavasti vielä jossain vaiheessa nähtäisiin livenäkin!

   Tuo koira-asia riippuu tosi paljon siitä, onko lähipiirissä sellaisia ihmisiä, joille koiran voi antaa hoitoon tai jotka voivat tulla hoitamaan koiraa kotiin. Koirahoitolatkin on hyvä vaihtoehto, kunhan on löytänyt sellaisen, jossa koirat viihtyy ja johon itse luottaa täysin. Niissä toki on huonona puolena se, että matkan kustannukset kasvavat huomattavasti. Ja toki mieluummin jättäisin koiran hoitoon tuttuihin kotioloihin.
   Eli tuohon sun kysymykseen: Meillä koirat eivät ihan hirveästi ole rajoittaneet matkustamista, mutta pyritään kyllä minimoimaan kaikki ”turhat” matkustuspäivät, jottei koirien tarvitsisi olla hoidossa kauhean pitkään. Jo parin-kolmen viikonkin matkan ajaksi on vähän inhottava jättää koiria hoitoon niin pitkäksi aikaa. Puhumattakaan vielä pidemmistä irtiotoista tai vaikka maailmanympärimatkasta, joista tällä laumalla on edes turha haaveilla 🙂

   Reply
   • Sonja | FIFTYFIFTY
    3.10.2017 at 17:59

    Varmasti nähdään jossain vaiheessa livenä! Ehkä viimeistään ensi vuoden Matkamessuilla? 🙂
    Heh, sitten kun todella hankitaan koira täytyy vaan viedä koira hoitoon vanhemmille, sen verran useasti olen ollut niiden matkojen ajan koiranhoitajana, että eiköhän vastapalvelukset ole paikallaan. 😀 Mutta joo, sitä mä ajattelinkin, ettei kauhean helposti kuukausien reissuun lähdetä. Toisaalta koirista on ihan mmielettömän paljon iloa arjessa, jota elämä kuitenkin suureksi osaksi on! <3

    Reply
    • Suunnaton
     5.10.2017 at 14:53

     Joo, sinne olisi tarkoitus lähteä!
     Sulla on sitten hyvä tilanne, vanhemmille koiran voi jättää aika hyvillä mielin. Eli siitä vaan hyviä kasvattajia ja sopivaa pentuetta etsimään 😉

     Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  3.10.2017 at 11:24

  Kiitos haasteesta! Yritän ehtiä kirjoittamaan tästä pian – kiva, kun on kysymykset valmiina. Ja hei, jaan kohtalosi: torakat on kamalinta ikinä! 🙁 Ne pääsevät varmaan tavalla tai toisella osalliseksi munkin postaukseen…

  Reply
  • Suunnaton
   5.10.2017 at 14:54

   Joo, hyh. Innolla (tai kauhulla 😉 ) odotan lukevani sun kokemuksiasi torakoista!

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  8.10.2017 at 11:15

  Las Fallas kuulostaa huikeelta! Torakat sen sijaan ei, en voi sietää niitä. Onneksi täällä Australiassa niitä näkee tosi harvoin, en muista nähneeni 8 vuoden aikana kuin pari hassua. Espanja on tuttu vain parilta lomalta, mutta olen jäänyt sellaiseen käsitykseen, että siellä on ruoka tosi herkullista?! Riippuu missä syö, vai?

  Reply
  • Suunnaton
   8.10.2017 at 11:46

   Varmaan riippuu siitä, mitä syö ja missä syö. Paella ja tapakset ainakin ovat todella herkullisia, eikä bocadilloissakaan ole mitään valittamista, kun niitä ei joudu syömään kovin pitkää aikaa 😉 Espanjalaiset lounaat puolestaan ovat usein aivan kammottavia ja mauttomia yhdistelmiä ranskalaisia ja huonolaatuista lihaa. Toisaalta kun päästään juomien ääreen, niin viinin ystävälle löytyy yhtä sun toista vaihtoehtoa.

   Reply
 • Sateenmuru
  8.10.2017 at 11:58

  Olen Valenciasta kuullut paljon hyvää, ja joskus vielä käyn siellä – ehkä ajoitain visiittini Las Fallaksen ajaksi. ; ) Kiva aina lukea toisten kokemuksia ulkomailla asumisesta. Olen niin monta kertaa lähtenyt Suomesta ja palannut Suomeen, että muutot eivät ”tunnu enää missään” – ennemminkin pidempi paikoillaan olo alkaa käydä hermon päälle. Sattumoisin luin juuri myös Paul Theroux’n teoksesta, että espanjalainen ruoka ei ole herkullisimmasta päästä! Pidän itse myös paljon tapaksista, voisin elää pelkästään niillä. Ja cavalla. ^_^

  Reply
  • Suunnaton
   8.10.2017 at 12:18

   Ihana kuulla, että Valencia kiinnostaa! Fallaksen aikaan kannattaa varautua siihen, että hotellit ovat (ilmeisesti) melko varattuja ja hintatasokin saattaa nousta Fallaksen ajaksi. Siitä huolimatta kannattaa ehdottomasti mennä Valenciaan Fallaksen aikaan! Kannattaa ajoittaa matka niin, että pääsee kokemaan sekä viimeisen yön, jolloin falla-patsaat poltetaan, että ainakin muutaman päivän sitä ennen, jotta pääsee kokemaan Fallaksen tunnelman.

   Reply
 • Miraorvokki/Pöndekengissä
  8.10.2017 at 16:12

  Kiitos haasteesta! 🙂 Vielä tämä laiskamato ei ole saanut aikaiseksi vastata haasteeseen, mutta lupaan tehdä tämän asap! Sinulta löytyy tästä postauksesta kyllä mainiota pohdintaa ulkomailla asumisesta, voin samaistua fiilikseen hyvin. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   8.10.2017 at 17:05

   Kivaa! 🙂 Hauska päästä lukemaan sunkin mietteitäsi!

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  10.10.2017 at 15:12

  Torakat on kyllä aivan kamalia, niitä ei haluaisi omassa kotona nähdä! Olen asunut Espanjassa töiden vuoksi kolme muutaman kuukauden pätkää, mutta olisi kiva joskus asua vähintään vuosi putkeen, niin pääsisi paremmin perille paikallisesta elämänmenosta, juhlapyhistä jne. Valenciassa en ole käynyt, mutta se kuulostaa juuri sopivan kokoiselta kaupungilta! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   10.10.2017 at 18:13

   Sullakin on tosiaan kokemuksia Espanjassa asumisesta! Valencia on kyllä ihana. Ehdottomasti mun lempikaupunki Espanjassa. Toki mun mielipiteeni ei ehkä ole ihan objektiivinen 😉

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  12.10.2017 at 10:17

  Enpäs tiennykään, että oot asunut Espanjassa! Tää on kyllä hauska haaste. 🙂 Hyvää pohdintaa ja fiiliksiä! Torakat kylläkin kuulostaa ihan kamalilta.

  Reply
 • Tiia(ntai)
  13.10.2017 at 20:53

  Oi, olipa tutun kuuloisia fiiliksiä! Valenciassa en tosin ole käynyt, eikä torakatkaan onneksi vielä ole tullut tutuksi – mutta tuo Ikea 😀 Kymmenen (oho) vuotta sitten Salzburgissa me suomalaiset vaihtaritytöt kävimme vähintään kerran kuussa Ikeassa fiilistelemässä kotoisia juttuja. Silloin tosin harmitti, että kun vihdoin löytyi jostain siideriä, se olikin alkoholitonta. 😀

  Myös tuo päivien laskeminen kuulostaa tutulta… Minä en sitten lopulta ollutkaan Salzburgissa kuin yhden lukukauden. Olen kyllä käynyt siellä pari kertaa sen jälkeen, ja jotenkin tykkään siitä enemmän näin turistina. 🙂 Suosittelen siis käymään myös Valenciassa vielä uusiksi, ehkä tekee hyvääkin katsella sitä ikään kuin uusin silmin.

  Reply
  • Suunnaton
   13.10.2017 at 21:17

   Haha, Ikea on jokaisen ulkosuomalaisen pelastus 🙂
   Tykkäsin kyllä Valenciasta ihan valtavasti jo siellä asuessa, ja sieltä lähdön jälkeen on ollut hurja kaipuu takaisin. Mutta jännä tosiaan nähdä, miltä se näyttää enemmän turistinäkökulmasta.

   Reply
 • Kaisa / Mutkia Matkassa
  14.10.2017 at 08:42

  Kiinnostava postaus! Vuoden jakso ulkomailla on varmaan siitä hyvä, että ehtii jo asettua arkeen ja ehtii nähdä kaikki vuodenajat. Samalla on turvallista, jos tietää päivämäärän milloin muuttaa pois. Se, että tietää ajanjakson rajallisuuden, antaa myös potkua hyödyntämään tilaisuuden ja kokeilemaan kaikkea mahdollista. Ei voi ajatella että ”sitten joskus”.

  Reply
  • Suunnaton
   14.10.2017 at 12:05

   Tuo on tosi hyvä pointti! Kun aika on etukäteen rajattu, tulee asioitakin toteutettua paremmin.

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  14.10.2017 at 16:10

  Kiva postaus! 🙂 Espanja on mainio vaihtokohde! Asuin ensimmäisen kerran yhden syksyn Sevillassa ennen yliopistoa ja viime vuonna puoli vuotta Madridissa (ja silti molemmilla kerroilla onnistuin missaamaan Las Fallaksen..). Joka tapauksessa, molemmat on superhyviä asuinpaikkoja, jonne kaipaan niiiin kovasti! Valenciassa ei tullut käytyä, mutta olen siitäkin kuullut paljon hyvää. Jännä ettet syttynt espanjalaiselle ruualle! Minä ra-kas-tan sitä! Voisin elää pelkillä espanjalaisen keittiön antimilla..

  Reply
  • Suunnaton
   14.10.2017 at 18:07

   Kivaa, ”kohtalotoveri”! Sevillassa kävin vaihtovuonna Andalusian road tripin yhteydessä, ja se vaikutti mukavalta paikalta! Eikä Madridissakaan mitään vikaa ole, vaikka onkin selvästi suurempi ja pääkaupunkimaisempi 🙂

   Reply
1 2

Leave a Reply