Menu
Marokko

Matkavinkit Marokkoon – Älä missaa ainakaan upeaa Atlas-vuoristoa!

Jokin aika sitten Twitterin viikottaisessa #matkachatissa oli aiheena Marokko. Sen ansiosta tuli verestettyä omiakin matkamuistojani seitsemän vuoden takaa. Kyllä Marokkoa kelpasikin muistella, sen verran upea paikka Marokko ja erityisesti sen luonto on. Yleisön pyynnöstä, ja ihan omaksi iloksenikin, keräsin nyt teille kokemuksia ja vinkkejä tuosta maasta.

Millaisella kokemuksella Marokosta oikein puhun? Joitain vuosia sitten teimme kavereiden kanssa noin viiden päivän matkan Marrakeshiin. Ajatuksena oli lähinnä kierrellä Marrakeshia, mutta päädyimme kuitenkin parin päivän reissulle matkustamaan Atlas-vuoriston yli Saharan autiomaan laidalle. Ex-tempore -retki oli äärimmäisen hyvä päätös. Atlas-vuoriston upeat maisemat ja Saharan huikaisevan kaunis tähtitaivas Linnunratoineen oli unohtumaton kokemus.

Atlas-vuoret ja laakso, Marokko

Marrakeshin nähtävyydet

Ruoka

Marrakesh on satumainen kaupunki, ja ehkä yksittäisiä nähtävyyksiä parempaa on fiilistellä tunnelmaa ja syödä hyvin. Marokkolainen ruoka on nimittäin herkullista. Kannattaa kokeilla ainakin savisissa tagine-padoissa valmistettua ruokaa, joka usein sisältää lihaa ja monen sorttisia kasviksia. Mukana on usein myös jotakin makeutta tuovia hedelmiä, kuten taateleita tai rusinoita. Aamu puolestaan alkaa täydellisesti superherkullisella ja todella makealla minttuteellä. Uuteen aamuun heräävää kaupunkia tai aavikkoa kelpaa katsella samalla kun mutustelee pitaleivän kaltaista leipää, johon levitetään päälle hunajaa. Oi namskis.

Tagine, marokko

Djemaa el-Fna

Voisin muistella näitä ruokia vaikka kuinka, mutta mennään nyt niihin nähtävyyksiin, sillä niitäkin Marokosta löytyy. Marrakeshin suosituin ja tunnetuin nähtävyys lienee Djemaa el-Fna’n aukio. Päiväsaikaan aukiolla on lukuisia hedelmäkojuja, joista saa ostettua tuoretta mehua. Illalla tori on kuin toisesta maailmasta. Lihat tirisevät pannulla, kun ruokakojut ilmestyvät kuin tyhjästä. Ruokakojujen keskelle on katettu pöytiä, ja Djemaa el-Fna’lla saakin helposti herkuteltua mahansa täyteen.

Aukiolla ei voi välttyä kohtaamasta käärmeenlumoajia tai pieniä apinoita. Turistien huomiota ja rahoja kärkytään eri eläimien kustannuksella. Vaikka pientä apinaa olisikin kiva päästä silittämään, kannattaa miettiä tarkkaan, haluaako tukea tällaista eläimien kohtelua, vai toivoisiko niiden mieluummin elävän lajityypillistä elämää luonnossa.

Djemaa el-Fna, hedelmäkojut, Marrakesh, Marokko

Djemaa el-Fna, ruokakoju, Marrakesh, Marokko

Puutarhat ja palatsit

Marrakeshista puhuttaessa keskustelu kääntyy väkisinkin puutarhoihin. Kaupungista löytyy useita keitaita, joista kannattaa käydä katsastamassa ainakin jokunen. Puutarhat on usein toteutettu talojen sisäpihoille, mutta Marrakeshista löytyy myös laajempia puutarhoja. Pienessä paratiisissa vieraillessaan pääseekin samalla ihailemaan myös talojen arabialaisia koristeluja. Mikäli Marrakeshin puutarhat kiinnostavat, kannattaa lukea Meriharakka-blogin kattava kooste puutarhoista.

Jos haikaroiden bongaaminen kiinnostaa, kannattaa suunnata Badin palatsiin. Osin jo raunioituneen palatsin muureilla kiipeillessään voi bongata lukuisia haikaroita, jotka ovat tehneet pesänsä palatsin korkeimpiin kohtiin. Palatsista pääsee myös kurkistelemaan ympäröivien talojen katoille.

Palatsi, Marrakesh, Marokko

Soukit

Ehkä kuitenkin mieleenpainuvin kokemus Marrakeshissa on pienten myymälöiden reunustavat soukit. Kujia pitkin on ihana kävellä ihailemassa korkeita ja värikkäitä maustetorneja, hienoja nahkatuotteita, koristeellisia huiveja ja eriskummallisia leivonnaisia. Täällä voi tehdä hyviä löytöjä, kunhan jaksaa tinkiä.

Itselleni soukeista teki mieleenpainuvan myös se, että kohtasimme kauppakujilla monia leffatähtiä. Marrakeshissa oli samaan aikaan käynnissä elokuvafestivaalit, ja näyttelijät kulkivat kaupungissa kuin kuka tahansa turisti. Susan Sarandonkin olisi mennyt minulta ihan ohi, ellei kaveri olisi tunnistanut häntä. Tarkkaan katsottuna Sarandonilla oli mukana myös henkivartijoita, mutta vasta hieman kauempana.

Souk, Marrakesh, Marokko

Maustekauppa soukissa, Marrakesh, Marokko

Herkkukauppa soukissa, Marrakesh, Marokko

Majoittuminen

Jos mahdollista, Marokossa majapaikka kannattaa valita vanhan kaupungin alueelta ja perinteisestä talosta, riadista. Riadissa erikoista on se, että sen keskellä on puutarha tai pieni aukio, ja huoneet kiertävät sen ympärillä. Meidän ensimmäinen majapaikkamme Marrakeshissa oli tällainen  arabialaistyyppinen rakennus. Sen alakerrassa oli vastaanotto ja hengailutilat (juuri siinä sisäpihalla) ja huoneet kiersivät aukion ympärillä kahdessa eri kerroksessa.

Marrakeshista kannattaa lähteä pois

Retki Saharaan ja Atlas-vuoristoon

Vaikka Marrakesh on kiinnostava kaupunki, kannattaa Marokkoon tutustua myös sen ulkopuolella. Hotellimme, juuri se riadiin toteutettu, tarjosi erilaisia retkiä Marrakeshin ulkopuolelle. Me päädyimme valitsemaan kahden päivän mittaisen retken, jossa matkustettaisiin Atlas-vuoriston yli Saharaan, jossa ratsastettaisin kameleilla telttaleiriin ja oltaisiin siellä yötä. Matkan varrella kumpanakin päivänä pysähdyttäisiin muutamassa eri paikassa. Jos olisin jäänyt Marrakeshiin, olisi Marokosta jäänyt melko yksipuolinen ja ehkä vähän tylsäkin kuva. Vaikka en tämän retken jälkeenkään voi sanoa nähneeni Marokkoa ihan läpikotaisin, oli silti mielenkiintoista päästä näkemään myös muuta Marokkoa Marrakeshin ulkopuolella.

Retkemme parasta antia oli Atlas-vuoriston ylittäminen. Pikkubussimme kiemurteli kapeilla vuoristoteillä niin että korkeanpaikankammoisia hirvitti. Minä en muistanut pelätä, sillä maisemat olivat lumonneet minut. Maisemat olivat aivan uskomattoman upeat. Atlas-vuoristo tuntui olevan täynnä erilaisia värejä. Milloin kallio oli punertavaa, milloin harmaata tai lilaa. Alhaalla laaksossa kiemurtelevien jokien varret olivat  vehreitä. Ja entäpä se aamu, kun alapuolella leviävä palmumetsä oli peittynyt sumuun ja näytti aivan taianomaiselta.

Atlas-vuoret, Marokko

Aamu-usva Atlas-vuorilla, Marokko

Saharassa yöpyminen

Retkeen kuulunut Saharan osuus osoittautui pieneksi pettymykseksi. Autiomaan laidalla kiivettiin kameleiden selkään ja ratsastettiin tunnin verran autiomaahan päin. Kovin autenttiseen Sahara-tunnelmaan ei tällä matkalla päästy, sillä valoisaan aikaan ympärillä näkyi paitsi matalia hiekkadyynejä, myös vuoristoa ja metsää. Pimeään aikaan leiripaikkaamme näkyi lähimpien kylien valot. Yöpyminen oli kuitenkin ikimuistoinen. Nautimme illalliseksi herkullista taginea, ja pimeän laskeuduttua pääsimme ihailemaan kauneinta tähtitaivasta, jonka olen ikinä nähnyt. Taivaankantta halkova Linnunrata näkyi aivan selvästi ja tähtiä oli miljoonittain.

Yöksi kömmimme berberitelttoihin ja yövyimme kamelinhajuisten huopien alla. Hauska kokemus, mutta ei ehkä sovi kaikkein herkimmille. Retkellä mukana olleen brittipariskunnan nainen tarjosi hyvät iltanaurut, kun hän tuntui olevan niin kovin huolissaan siitä, jos joku ötökkä kiipeää yön aikana korvasta sisään.

Aamulla auringon sarastaessa mutusteltiin marokkolaisia leipiä hunajalla höystettynä ja siemailimme taivaallisen hyvää marokkolaista makeaa minttuteetä. Vilpoisassa aamussa lähdettiin ratsastamaan takaisin Saharan reunalle. Kamelilla ratsastaminen meni luokkaan ”ihan kiva oli kokea”, mutta toista kertaa siihen touhuun minua ei kannata houkutella. Se ei ollut mitenkään erityisen miellyttävää, sillä pehmusteita oli melko vähän.

Kameli, Sahara, Marokko

Auringonlasku Saharassa, Marokko

Marokon elokuvakaupungit

Marrakeshin ja Saharan välillä kävimme myös kahdessa kaupungissa: Unescon maailmanperintökohteessa Ait-Ben-Haddoussa sekä ”Afrikan Hollywoodissa” Quarzazatessa. Ait-Ben-Haddou on tiilistä rakennettu historiallinen kaupunki. Tiilet eivät ole ihan perinteisimpiä, vaan ne on koottu mudasta ja heinistä ja sen jälkeen kuivatettu auringossa. Sadekausien takia taloja joudutaan uusimaan muutaman vuoden välein. Kaupungissa on aikoinaan asunut 90 perhettä, mutta nykyään jäljellä on enää noin viisi perhettä. Suurin osa on muuttanut kaupungin vieressä virtaavan joen toiselle puolelle rakennettuun uuteen kylään. Ait-Ben-Haddoussa on kuvattu useita leffoja, muun muassa Gladiatoria.

Elokuvateema jatkui Quarzazatessa, jota kutsutaan myös Afrikan Hollywoodiksi. Leffafani löytänee kaupungista tekemistä, mutta me keskityimme olennaiseen, eli herkuttelemaan postauksen alussa näkyvillä ruoilla.

Retken kohokohtia olivat ehdottomasti upeaakin upeampi Atlas-vuoristo sekä suunnattoman kaunis tähtitaivas Saharan yössä. Huippukokemuksiin menee myös se, että retken aikana oli mahdollista nähdä myös ihan tavanomaista elämää Marokossa. Pelloilla oli ihmisiä ja aaseja töissä, teillä naiset kantoivat selässään valtavia nippuja risuja. Siellä sun täällä istuskeli lähinnä miehiä ihmettelemässä ja lepäämässä.

Ait-Ben-Haddou, Marokko

Ait-Ben-Haddou, talot, Marokko

Vinkit Marokkoon

Mitä Marokkoon matkustaessa sitten kannattaa ottaa huomioon? Tässä muutama vinkki – kysy ihmeessä lisätietoja kommenttiboksissa tai vaikka facebookissa.

 • Ainakin turistialueilla pärjää hyvin englannilla. Ei kuitenkaan ole lainkaan pahitteeksi osata muutamaa sanaa ranskaa tai arabiaa. Me pärjäsimme matkassa hyvin englannin ja ranskan sekoituksella.
 • Marrakesh sekä muut vierailemamme paikat tuntuivat melko turvallisilta. Toki naisporukka sai jonkin verran huomiota, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Marokon kaltaisessa muslimimaassa on kuitenkin hyvä pukeutua säädyllisesti. Pukeutumisvinkkejä voit käydä lukemassa esimerkiksi Jordaniaa koskevasta postauksestani.
 • Marrakeshin soukeissa saattaa mennä pää pyörälle. Kauppakujia kierrellessäsi koita pysyä kartalla. Soukkien sokkeiloissa, etenkään niissä autioimmissa, ei suositella liikuttavan pimeään aikaan.
 • Valitse majoitus vanhasta kaupungista. Perinteisessä riadissa pääsee tutustumaan arabiperinteisiin, ja vanhassa kaupungissa majoittuessasi olet heti ovesta astuessasi marokkolaisen elämän ytimessä. Myös modernimmat hotellit voivat olla miellyttävä vaihtoehto, mutta niistä on sekä henkisesti että fyysisesti hieman pidempi matka Marrakeshin tunnelmaan.
 • Marrakeshiin pääsee helposti lentämällä. Lentokentältä kannattaa ottaa taksi kaupunkiin. Älä ihmettele, jos taksi näyttää kaupungin sijaan suuntaavan maaseudulle: ainakin meidän hotellimme sijaitsi toisella puolella vanhaa kaupunkia, ja sinne taksin oli kierrettävä kaupungin toiselta puolelta.
 • Marrakeshista kannattaa tehdä muutaman päivän retki muualle Marokkoon. Monet hotellit tarjoavat ainakin tuota Atlas-vuoriston ylittävää ja Saharaan suuntautuvaa retkeä.

Polkupyörä, Marrakesh, Marokko

Tätä kirjoittaessa heräsi samalla kaipuu Marokkoon. Marrakeshin kaupunki ei tuntunut mitenkään järisyttävän hienolta kokemukselta heti retken jälkeen, ehkä jo senkin vuoksi, että kaikki fiilistely oli keskittynyt Atlas-vuoristoon. Nyt voisin kuitenkin ihan mielellänikin lähteä Marokkoon ja Marrakeshiin uudestaan.

Oletko sinä käynyt jo Marokossa? Millaiset fiilikset tuo pohjois-Afrikan maa jätti? Jos olet suunnittelemassa matkaa Marokkoon, minkälaiset asiat maassa mietityttävät tai mikä erityisesti kiinnostaisi?


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

28 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  16.1.2018 at 17:03

  Kiitos linkkauksesta 🙂
  Me ostimme Atlas-vuoristoretken Get Your Guide -palvelusta ja kohdallemme sattui mukava ja osaava opas, jolta kyselimme myös Saharasta ja oli sitä mieltä, ettei ole mitään mieltä lähteä, ellei ole aikaa kolmen päivän retkeen.
  Kokemuksenne taitaa tukea tuota väittämää.

  Reply
  • Suunnaton
   16.1.2018 at 18:28

   Hyvä vinkki tuo Get Your Guide! Yhdellä ekstrapäivällä Saharaan olisi tosiaan ehtinyt syvemmälle ja retki olisi varmasti ollut autenttisempi aavikkokokemus. Toisaalta olen ihan tyytyväinen myös siihen, että ehdittiin edes Saharan laidalle. Sen verran upeat muistot retkestä jäi.

   Reply
 • Marokko on kyllä ihana! 🙂 hyviä vinkkejä! Tuo Sahara yöpyminen kuullostaa mielenkiintoiselta kokemukselta! Ja voi että, se minttutee <3 jotain parasta!!

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 09:59

   Se tee on ihan mielettömän hyvää!

   Reply
 • Mulla on vielä Afrikka kokonaan käymättä ja siksi luen aina ihan silmä kovana kaikkia postauksia sieltä suunnalta! 🙂 Tuo vuoristoretki olisi ehdottomasti myös minun mieleen, harmi vain jos tuossa ajassa ei saanut Saharasta juuri mitään irti.

  Oli mukava nähdä sinut messuilla, törmäillään taas! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 10:01

   Jep, päivä lisää, niin Saharaankin olisi ehtinyt tutustua paremmin. Oli kiva nähdä messuilla!

   Reply
 • Milja / Pipo silmillä
  23.1.2018 at 17:09

  Voih, ihana juttu. En ole koskaan käynyt Marokossa, mutta vuoriurheilijana erityisesti nuo vuoret kiinnostavat. Ja kokonaisuudessaan jonkin sortin Marokko-romantiikkaa on nyt ilmassa, olisi hyvä aika lähteä!

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 10:02

   Atlas-vuoriin olisi ihana päästä tutustumaan vielä paremmin. Kannattaa lähteä! 🙂

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  24.1.2018 at 11:54

  Jo Marrakeshin nimessä on jotain taianomaista, mutta Pohjois-Afrikka on jäänyt ehkä turhienkin ennakkoluulojen vuoksi toistaiseksi näkemättä. Vaikuttaa kyllä kaikin puolin kiehtovalta, joten ehkä olisi jo aika unohtaa se sukulaismiehen vuosikymmeniä sitten saama salmonella ja vaan lähteä itse Marokkoon. Ruoan herkullisuus on helppo uskoa, sen verran mainiossa marokkolaisessa ravintolassa olen yhdellä Ranskan-matkalla syönyt. Kameleilla on letkeästi jammaavat askeleet, mutta en itsekään välittäisi kovin pitkästä ratsastusretkestä.

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 10:03

   Voi ei, ei tuollaisen salmonellajutun pidä antaa estää matkalle lähtemistä 🙂 Marokko on kiva kokemus, vähän Eurooppaa eksoottisempi, mutta silti lähellä.

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  25.1.2018 at 21:31

  Norskin edulliset lennot on saanut Marokon tuntumaan houkuttelevalta kohteelta ja toki myös tuo kulttuuri ja kuvaukselliset kohteet kiinnostaa. Kuulostaa kyllä siltä, että kaupunki-vuoristoloma yhdistelmä olisi paras vaihtoehto. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2018 at 10:05

   Nuo uudet lennot on kyllä ihan mainio syy lähteä Marokkoon 🙂 Marrakesh on kiinnostava kaupunki, mutta kyllä tuo vuoristo-/aavikkoretki toi matkaan hyvän tasapainon.

   Reply
 • Marokko kiehtoo, ei voi kyllä muuta sanoa! Tuo Sarahan telttareissu kameleineen kuullostaa kyllä huikealta kokemukselta, armasti ikimuistoinen. Mua kiehtoisi erityisesti tuo Marrakesh, pakko kyllä päästä joskus käymään. Niin ihana ja värikäs kulttuuri. Tulisi varmaan ostettua miljoona mattoa sieltä – avopuoliso on innoissaan, kun oon kahdelta meidän reissulta raahannut mattoja kotiin. :’D

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 09:00

   Voi apua, kun on jäänyt vastaamatta näihin kommentteihin!
   Marrakesh on lumoava paikka. Voin kuvitella, kuinka helposti sieltä tarttuisi mattoja matkaan 🙂

   Reply
 • Jenna / Enemmän kuin äiti
  26.1.2018 at 15:38

  Vuoristoretki kuulostaa upealta, sen takia voisi Marokkoon lähteäkin! Itseäni ei niin Marrakesh vedä tällä hetkellä puoleensa, jostain syystä kumpuaa sellainen fiilis, että sinne en ensimmäisenä lähtisi 2-vuotiaan taaperon kanssa – vaikken oikein osaa perustella tätä tuntemusta. Mun kokemus Pohjois-Afrikasta rajautuu Egyptiin ja ehkä vertaan alitajuisesti sitä Marokkoon, sillä Egyptiinkään ei nyt ole sen suurempaa hinkua.

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 09:01

   Ymmärrän hyvin tuon varovaisuuden. Voihan tuolla vanhan kaupungin vilinässä olla haasteellista kulkea lapsen kanssa. Muuten Marrakesh kyllä tuntui ihan turvalliselta paikalta.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  26.1.2018 at 19:15

  Olen kierrellyt autolla Marokkoa viikon. Se on helppo maa autoilla ja kulkea omatoimisesti. Vuoristo ja autiomaa jäivät näkemättä, samoin Unesco-kohde, josta kerroit. Molemmat selvästikin näkemisen arvoiset. Oltiin Marokossa Eid al-Adhan, paikallisen tärkeän uskonnollisen juhlan, aikaan, joten kokemus oli vaikkapa Marrakeshista hyvin erilainen.

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 09:03

   Tuollainen juhla varmasti tekee reissuun aikamoisen vivahteen! Kiva kuulla, että Marokossa on helppo kulkea itsekin autolla. Hyvä vinkki tulevaisuutta varten 🙂

   Reply
 • Anna-Maria K
  27.1.2018 at 11:20

  Kunpa pääsisin joskus Marokkoon. Se olisi tosi kiinnostava kohde <3

  Reply
1 2

Leave a Reply