Menu
Yleinen

Miten toimia, kun lento on ylibuukattu

Mitä tapahtuu, jos lento on ylibuukattu? Kannattaako lennolta jäädä vapaaehtoisesti pois? Millaisia korvauksia lennolta jäämisestä pitäisi saada? Näistä asioista kerron tässä postauksessa.

Miksi lentoja ylibuukataan?

Lentoyhtiöt myyvät lentokoneisiin lippuja usein hieman enemmän kuin lentokoneessa on paikkoja. Yllättävän monet jättävät saapumatta lennolle, ja ilman koneiden ylibuukkausta lentokoneet jouduttaisiin lentämään vajaina.

Useilla vajailla koneilla lentäminen on luonnolle haitallisempaa kuin harvemmilla täysillä koneilla lentäminen. Lisäksi lentoyhtiölle on kannattavampaa myydä useampia lippuja silläkin riskillä, että ylibuukkaustilanteissa osalle matkustajista joudutaan maksamaan korvauksia.

Mitä ylibuukkaustilanteissa tapahtuu?

Omalle kohdalleni ylibuukkaustilanne on osunut kahdesti. Jos riittävän moni matkustaja ei ole perunut saapumistaan lennolle ja matkustajia olisi tulossa enemmän kuin koneeseen on paikkoja, yritetään usein matkustajien joukosta löytämään vapaaehtoisia, jotka siirtyisivät myöhemmälle lennolle.

Vapaaehtoisille tarjotaan erilaisia korvauksia lennon vaihtamisesta. Näistä kerron tarkemmin hieman myöhemmin. Jos vapaaehtoisia ei löydy riittävästi, joutuu henkilökunta valitsemaan matkustajien joukosta ne henkilöt, jotka jäävät lennolta pois.

Vapaaehtoisesti tai pakolla lennolta jääneet siirretään usein joko myöhemmälle saman reitin lennolle tai matkustajat reititetään uudelleen jonkin toisen välilaskun kautta.

Ylibuukattu lento, lennon myöhästyminen, lennon siirtyminen

Kuva Pixabaysta

Mitä pitää huomioida, jos lennolta jää vapaaehtoisesti pois

Joskus on kannattavaa siirtyä vapaaehtoisesti toiselle lennolle. Jos omat aikataulusi antavat myöten, pidentynyt matkustusaika ei haittaa ja haluat saada korvauksia, kannattaa lennolta siirtymistä harkita.

Minä olen siirtynyt lennolta pois kahdesti. Kummallakaan kerralla lennon vaihtaminen ei mennyt niin sujuvasti kuin virkailijat ovat luvanneet. Sekä kotimaan- että kansainvälisellä lennolla on eteen tullut ylimääräisiä kiemuroita. Näistä kokemuksista voit lukea tarkemmin tästä postauksesta.

Ennen kuin suostut siirtymään pois lennolta, kannattaa selvittää muutamia asioita.

1. Mihin aikaan korvaava lento lähtee

Alkuperäisen ja korvaavan lennon välillä voi olla useita tunteja. Kannattaa miettiä, millä tavoin lentoaikataulun muuttuminen vaikuttaa omiin suunnitelmiisi. Oletko perillä määränpäässä sellaiseen aikaan, että pääset vielä helposti liikkumaan hotellille tai kotiin? Millä tavoin aikataulun muuttuminen vaikuttaa jatkoyhteyksiisi?

2. Kuinka suuri korvaus on

Yksi valintaan eniten vaikuttavista asioista on korvaussumma, jonka saat lennolta jäädessäsi. Korvauksen kohdalla kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä asiat: Kuinka suuri summa on ja missä valuutassa se maksetaan? Saatko käteisellä maksetun valuutan käytettyä tai vaihdettua helposti? Millaisia kustannuksia valuutanvaihto aiheuttaa? Onko korvaussumma kohtuullinen? Korvaussummiin voit tutustua tarkemmin Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla.

3. Miten korvaus suoritetaan

Saatko korvauksen käteisellä vai pankkikortilla? Maksetaanko korvaus rahana vai saatko esimerkiksi lentoyhtiön lahjakortin? Onko korvaussumma riippuvainen siitä, miten korvaus maksetaan? Jos korvaus maksetaan käteisellä, mieti haluatko kantaa mukanasi sellaista summaa käteistä ja saatko tietyn valuutan käteisen helposti käytettyä tai vaihdettua.

4. Miten ja missä saat korvauksen

Selvitä, missä korvaus sinulle maksetaan. Saatko korvauksen lähtökentällä vai vasta määränpääsi lentokentällä? Vai pitääkö korvaus hakea erikseen lentoyhtiön toimistosta? Missä toimisto sijaitsee? Miten toimisto on avoinna ja miten sinne pääsee? Sopiiko toimistossa käyminen omiin aikatauluihisi?

Esimerkkinä tästä kerron oman kokemukseni. Lentäessämme muutama vuosi sitten Suomesta Istanbulin kautta Tel Aviviin, oli jälkimmäinen lennoista ylibuukattu. Lupasimme siirtyä myöhemmälle lennolle, jolloin meille luvattiin, että saisimme korvauksen Tel Avivissa.

Perillä Israelissa kävikin ilmi, ettemme saisi korvausta lentokentällä, vaan meidän pitäisi hakea korvaus Turkish Airlinesin konttorista, joka sijaitsi Tel Avivin businesskeskustassa, kaukana sekä Tel Avivin lentokentästä että turistialueista. Onneksi saimme ylimääräisen koukkauksen juuri ja juuri sovitettua matkaohjelmaan, mutta huonomminkin olisi voinut käydä.

5. Mitä sinun täytyy tehdä saadaksesi korvauksen

Selvitä, mihin sinun pitää mennä ja milloin. Tarvitsetko mukaan jotain erityistä, kuten henkilöllisyystodistuksen tai lentoyhtiön allekirjoittaman sopimuspaperin.

6. Mitä muuta korvausta saat lennon vaihtamisesta

Lennon siirtymisestä sinun tulisi yleensä saada rahallisen korvauksen lisäksi esimerkiksi ruokakuponkeja tai maksuton sisäänpääsy loungeen. Selvitä, onko niissä rajoituksia esimerkiksi käyttöajan tai käyttöpaikan suhteen.

Ylibuukattu lento, lennon myöhästyminen, lennon siirtyminen

Kuva Pixabaysta

Matkustajan oikeudet lennon myöhästyessä tai siirtyessä

Mikäli lento myöhästyy tai siirtyy, on matkustajalla EU-tuomioistuimen mukaan tiettyjä oikeuksia palveluihin ja korvauksiin. Näitä ovat muun muassa seuraavat.

 • Jos lento viivästyy yli 2 tuntia, tulisi lentoyhtiön tarjota sinulle lentoyhtiöstä ja myöhästymisestä riippuen aterioita ja virvokkeita, hotellimajoitus sekä kuljetukset lentoaseman ja hotellin välillä.
 • Voit vaatia vakiokorvausta, mikäli lentosi saapuu perille yli 3 tuntia myöhässä. Korvaussummaan vaikuttaa myöhästymisen pituus sekä lentomatkan pituus. Huom. korvausta ei myönnetä mm. siinä tapauksessa, että viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista.
 • Jos lento myöhästyy yli 5 tuntia, voit peruuttaa lennon ja saada lipun hinnan suuruisen korvauksen.
 • Voit saada lentolipun hinnan takaisin myös siinä tapauksessa, että myöhästyneestä lennosta ei ole matkasuunnitelman kannalta hyötyä.

Tarkempia tietoja matkustajan oikeuksista ja korvauksista voit katsoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Lue myös: kaksi kokemustani lentojen ylibuukkauksesta.

Millaisia kokemuksia sinulla on lentojen ylibuukkauksista tai myöhästymisistä? Olisi mielenkiintoista kuulla, onko sinulle automaattisesti tarjottu ohjeiden mukaisia korvauksia.


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

9 Comments

 • Mia
  2.4.2018 at 19:37

  Automaattisesti? Muahahahhahaa! Finnairin lento myöhästyi yli kymmenen tuntia ja vakiokorvausta piti hakea kuluttajariitalautakunnasta asti. Finnairilla on paha tapa lukea kaikki myöhästymiset poikkeuksellisista olosuhteista johtuviksi. No, onhan Finnair seikkaillutkin mustalla listalla ja markkinaoikeudessa näistä hepposteluistaan. Hotelliyö toki kustannettiin mukisematta. Ihan aamiaisineen peräti.

  Reply
  • Suunnaton
   5.4.2018 at 11:18

   Voi ei, menipä vaikeaksi! ”Poikkeukselliset olosuhteet” kuulostaa ohjeistuksissa just niin epämääräisiltä, että niiden tulkinnan kanssa saa varmasti tapella aika usein.

   Reply
 • Christa
  2.4.2018 at 21:44

  En ole koskaan joutunut ylibuukatulle lennolle, mutta myöhästymisistä on kokemuksia. Parhaillaan odotellaan korvauksia kuukauden takaisesta myöhästymisestä. Olemme tähän mennessä saaneet aina korvauksen, mutta tuo ruokaili ei ole yleensä hoituu kovin tyylikkäästi. Kirjoitin siitä omaan blogiini helmikuussa.

  Reply
  • Suunnaton
   5.4.2018 at 11:21

   Onko lentoyhtiö tarjonnut myöhästymisistä korvauksia tai muistuttanut, että niitä on oikeus hakea? Vai onko korvaukset pitänyt osata hakea? Mun kokemusten mukaan lentoyhtiöt eivät liiemmin korvausoikeuksista huutele. VR:lle annankin kunniamaininnan, koska siellä usein kuulutetaan, että jos juna on x ajan myöhässä, voitte hakea korvauksia.

   Reply
 • Jennimt
  8.4.2018 at 18:22

  KLM:n myöhäisillan lennolta jäätiin vapaaehtoisesti pois, olivat reippaasti ylibuukanneet, mutta meidän aikataulu ei ollut tiukka ja seuraava lento kohteeseemme lähti seuraavana aamuna. Hotelliyö saatiin, ja molemmat 400e per naama tilille, mikä piti toki sähköisesti ohjeen mukaan hakea jälkeenpäin. Ja kaikenmaailman toiletries minipakkauksia ja valkoinen t-paita 😀 hoitivat aivan loistavasti homman, ja kieltämättä melkein kannusti jäämään siltä lennolta pois

  Reply
  • Suunnaton
   8.4.2018 at 22:13

   Kiva kun kommentoit Jenni! Mahtavaa kuulla, että homma hoidettiin noin hyvin. Tuollaisten kokemusten jälkeen ei niin paljoa haittaakaan se, että lentoja ylibuukataan 🙂

   Reply
 • Mulle on käynyt kerran niin, etten päässyt alkuperäiselle lennolleni ylibuukkauksen takia, mutta se oli ainoastaan onni onnettomuudessa. Olin lentänyt Singaporeen Turkish Airlinesilla ja kun oli aika palata kotiin, lentokentällä ilmoittivat, että Singapore-Istanbul -lennolle en mahtuisi. Mutta tarjosivat tilalle samoilla kellonlyömillä lähtenyttä Finnairin SUORAA lentoa Helsinkiin, jonka riemusta kiljuen otin. Istanbulin kenttä kun on yksi kamalimmista (vaihto)kentistä, joten se, ettei tarvinnut notkua siellä usean tunnin verran, oli jo pieni lottovoitto 🙂 Ja tietenkin myös se, että olin Suomessa monta tuntia aiemmin kuin piti, oli myös mulle erittäin sopiva homma.

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  21.4.2018 at 19:47

  Todella hyvä kirjoitus! Varmaan ok, jos linkitän tämän blogini FB-sivulle? Tässä paljon hyvää tietoa, joka ei monelle mitenkään itsestään selvää.

  Reply
  • Suunnaton
   21.4.2018 at 20:32

   Kiitos Merja! Oikein mielellään saa linkittää 🙂

   Reply

Leave a Reply