Menu
Islanti

Stopover – Islanti yhdessä päivässä

Yhteistyössä Gray Line

Kalliovuorten road tripiä suunnitellessamme päädyimme siihen, että road trip olisi järkevintä aloittaa Kanadasta. Lentoja vertaillessamme totesimme Icelandairin tarjoavan kaikkein fiksuimpia vaihtoehtoja Atlantin ylittäville lennoille. Pieni maabongari heräsi sisälläni. Kun herran lentäisimme Islannin kautta, miksi emme kävisi samalla tutustumassa siihen? Islanti oli meille kummallekin entuudestaan tuntematon maa, joten pääsisimme näppärästi näkemään siitä vilauksen.

Icelandair tarjoaa maksutta mahdollisuuden liittää lentoihin 1-7 päivän stopoverin Islannissa. Me päädyimme pysähtymään Islannissa yhden päivän verran. Pidempää aikaa ei tällä kertaa haluttu valita, sillä oltiin vietetty Pohjois-Amerikassa jo lähes kolme viikkoa, ja mieluummin tekisimme Islantiin ihan oman matkansa, jolloin aikaakin voisi käyttää enemmän.

Lähtökohtamme stopoveriin Islannissa eivät ehkä olleet kaikkein parhaat. Islantihan on tunnettu geysireistään ja kuumavesialtaistaan. No, me olimme juuri tulossa Yellowstonesta, jossa sijaitsee suurin osa maailman geysireistä. Emme halunneet nähdä enää yhtä ainutta kuplivaa, suihkuavaa tai muuten vaan värikästä vesiallasta. Toisekseen olimme juuri lentäneet ”yön yli” nukkumatta juuri silmäystäkään. Auton vuokraaminen ei siis tullut kysymykseenkään, ja Islannista piti löytää jotakin muuta nähtävää kuuluisien geysireiden sijaan.

Ratkaisu löytyi yllättävän helposti, kun Gray Line kutsui meidät tutustumaan Islantiin yhdelle kiertoajeluistaan. Mahtavaa! Nyt ei tarvitsisi ajaa väsyneenä eikä miettiä päätämme puhki, mitä kaikkea saisimme ahdettua yhteen päivään Islannissa. Gray Linen valikoimat ovat täynnä Islannin suosituimpia kiertoajeluja Golden Circlestä Game of Thrones -kierrokseen. Meille valikoitui South Coast and Waterfalls -retki, joka nimensä mukaisesti kiertää etelärannikkoa ja pysähtyy muutamilla Islannin hienoimmista vesiputouksista.

Islanti yhdessä päivässä

Retkemme starttasi heti aamusta Gray Linen omasta terminaalista. Terminaaliin pääsee näppärästi Reykjavikin lentoasemalta Gray Linen lentokenttäbussilla. Lentomme oli saapunut Islantiin ennen aamuseitsemää, joten olimme terminaalissa hyvissä ajoin. Onneksi ihan vierestä löytyi kahvila, jossa saimme nautittua aamupalan toivoen samalla sateen loppumista.

Sään suhteen onni ei ollut myötä, vaan kipaisimme pikkubussiin sateenvarjojen suojissa. Retkelle osallistui meidän lisäksemme kymmenisen muuta henkilöä. Osallistujia oli lapsiperheestä kolmekymppisiin matkailijoihin ja kanadalaisiin eläkeläisiin. Bussi ei tullut ihan täyteen, joten saimme mukavasti takapenkin kokonaan itsellemme.

Ajoimme harmaassa kelissä halki kumpuilevan maiseman. Näköpiiriin mahtui vain ruohotasankoa ja silloin tällöin muutama laiduntava islanninhevonen. Nuokuimme lämpimässä bussissa katsellen sumuiseen maisemaan ja kuunnellen oppaan tarinoita jääkarhuista, jotka ajelehtivat jäälauttojen mukana Grönlannista Islantiin.

Skógafoss

Muutaman tunnin päästä saavuimme Skógafoss-vesiputoukselle, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä merenrannasta. Legendan mukaan viikinki nimeltään Þrasi olisi haudannut putouksen taakse arkullisen kultaa. Aarre lienee hyvässä tallessa, sillä pauhaava vesi syöksyy entiseltä rantakalliolta 60 metriä alaspäin valtavalla voimalla. Ei ihme, että vedenpintaan osuessaan putous pärskyy ja roiskuu ympäriinsä. Jos haluaa pysyä kuivana, ei putousta kannata ihmetellä kovinkaan läheltä.

Mahtipontista vesiputousta voi ihailla sekä alhaalta että yläpuolelta. Vesiputouksen yläpuolelle pääsee kiipeämän pitkiä portaita pitkin. Rinnettä ylös liikkuikin katkeamaton matkailijoiden jono. Sinne myös me päätimme lähteä, pumppaamaan portaita ylös katse edellisen kulkijan kantapäissä. Meitä oltiin varoiteltu, että nousu vesiputouksen yläpuolelle voi olla rankka ja siihen voi vierähtää hyvä tovi. Urheilusuoritus ei kuitenkaan tuntunut pahalta edes unettoman yön jäljiltä. Portaiden yläpäässä on tasanne, josta jokea ja vesiputousta pääsee ihailemaan hieman niiden yläpuolelta. Kallion päällä voi myös astua veräjästä sisään (lammas?)aitaukseen, josta saa paremman näköalan joelle.

Skogafoss, Islanti yhdessä päivässä

Skogafoss, putous yläpuolelta

Skogafoss, portaat

Vik

Lounaalle pysähdyimme Islannin eteläisimpään kylään, Vikiin. Paikallinen ravintola tarjoaa islantilaista kotiruokaa ja hampurilaisia. Pieni rakennus oli täynnä sateessa kastuneita matkailijoita ja tunnelma oli kuin lappilaisessa hiihtomajassa. Ravintolaa vastapäätä sijaitsee islantilaisia vaatteita valmistavan Icewearin myymälä. Otimme mielellämme vastaan hyvän tekosyyn pysyä vielä hetken ajan poissa sateesta ja harhailemme hetken neuleiden ja tuliaistavaroiden keskellä. Myymälässä pääsee myös vilkaisemaan ikkunoiden läpi, miltä näyttää tehtaassa, jossa valmistetaan Icewearin kankaita.

Icewear, Islantilainen neule

Reynisfjara

Vikistä palaamme lyhyen matkan takaisinpäin ja suuntaamme vielä hieman etelämmäs Reynisfjaran mustahiekkaiselle rannalle. Ranta on saanut värinsä laavasta muodostuneista kivistä. Mustan rantahiekan lisäksi rannalla voi ihastella korkeita basalttipilareita. Rannan kauneuden ei kuitenkaan pidä antaa viedä kaikkea huomiota, sillä ranta on yksi Islannin vaarallisimmista. Rantaan kuohuvien aaltojen joukosta saattaa paljastua salakavala aalto (sneaker wave), joka helposti vetää ihmisen Atlantin syleilyyn. Merestä on lähes mahdotonta päästä pois, joten rannalla kannattaa olla tarkkana ja pysyä mieluummin vähän kauempana vesirajasta. Me teimme Reynisfjaralle melko lyhyen vierailun, sillä sade piiskasi taas kunnolla, ja yhdessä merituulen kanssa se kasteli vaatteet hetkessä läpimäriksi. Kameran kaivoi kuitenkin mielellään sateensuojista, sillä mustanharmaa maisema ja värikkäät sadevaatteet muodostivat kivan kontrastin, jota ikuistin mielelläni kameran muistikortille.

Reynisfjara, ranta, Islanti yhdessä päivässä

Reynisfjara, mustahiekkainen ranta

Reynisfjara, varoituskyltti

Seljalandsfoss

Retkemme viimeinen pysähdys oli Seljalandsfoss. Aurinkokin vilahteli pilvien lomasta tehden tästä pysähdyksestä ikimuistoisen. Jo 60 metriä korkean vesiputouksen kuohuista kohoava sateenkaari tekee lähtemättömän vaikutuksen väsyneeseenkin matkailijaan. Kuin se ei olisi vielä riittävän kaunista, pääsee vesiputousta ihailemaan myös putouksen taustapuolelta. Tällaista kokemusta olen odottanut vaikka kuinka pitkään!

Jos alkumatkasta vierailemallamme Skógafossilla saa varautua kastumaan, täällä se on takuuvarmaa. Mikäli mielii kiivetä vesiputouksen takana sijaitsevaan luolaan, kannattaa urakkaan varautua hyvillä kengillä ja sadevaattein. Myös kamera on syytä suojata kunnolla. Kokemus on kuitenkin niin hieno, ettei kastuminen paljoa haittaa.

Seljalandsfoss, Islanti yhdessä päivässä

Seljalandsfoss, sateenkaari

Tämä retki tarjosi juuri sen, mitä Islannin stopoverilta kaipasimmekin. Edellisen yön unettomuus ei haitannut, kun sai ”istua valmiiksi katettuun pöytään” ja nauttia Islannin huikeasta luonnosta. Retki oli todella hyvin järjestetty. En yleensä ole lainkaan valmismatkojen ystävä, mutta tämä valinta meni ihan nappiin. Retkemme alkoi ajallaan ja päättyi ajallaan. Jokaisessa pysähdyskohteessa tarjottiin n. 45 minuuttia aikaa tutustua kohteeseen, mikä riitti pääosin hyvin. Vain jokusen kerran olisin toivonut hieman pidempää aikaa kohteessa.

Iso kiitos täytyy antaa myös oppaallemme. Päivän aikana saimme kuulla mielenkiintoisia faktoja Islannin luonnosta ja pääsimme sukeltamaan Islannin saagojen satumaiseen maailmaan. Tästä olisimme jääneet paitsi, jos olisimme kolunneet kohteet läpi omalla autolla. Voin suositella Gray Linen retkiä lämpimästi, mikäli haluat tutustua Islantiin vaivattomalla tavalla.

Seljalandsfoss, Gray Line

Reykjavik

Retken jälkeen jäimme vielä hetkeksi tutustumaan Reykjavikiin. Jäimme retkibussista pois Kulttuuritalon kohdalla. Parin korttelin päästä löysimme kivan ruokapaikan, Kryddlegin Hjörtun. Ravintola oli hassu yhdistelmä islantilaista ja intialaista ruokaa. Ruokalistalta löytyi myös tex mexiä. Kuulostaa kovin kummalliselta, mutta ruoka oli hyvää, sitä oli paljon ja ravintola oli oikein hauska kokemus.

Tarkoituksenamme oli kierrellä Reykjavikia jalkaisin ja käydä katsomassa kaupungin parhaat paikat, mutta väsymys ja harmaa keli painoivat sen verran, että jaksoimme fiilistellä kaupunkia vain hyvin pintapuolisesti. Reykjavik vaikutti olevan yhdistelmä Ahvenanmaata ja Tallinnaa. Pohjoismaalainen rannikkokaupunki ja hansakaupunki yhdessä suloisessa paketissa.

Reykjavik, Islanti yhdessä päivässä

Islanti yhdessä päivässä

Lyhyt stopover Islannissa yhdistettynä Pohjois-Amerikan pidempään matkaan oli toimiva ratkaisu. En voi mennä väittämään, että olisin nähnyt koko Islannin tässä ajassa, mutta saaresta sai hyvän pintaraapaisun. Nyt on helpompi lähteä suunnittelemaan pidempää matkaa Islantiin. Stopoverin ansiosta tiedän suurinpiirtein, mitä saarelta voi odottaa ja minkälaisia varusteita matkaan kannattaa pakata. Ja jos vaikka Islanti ei olisikaan ollut miellyttävä matkakohde, olisi sen voinut todeta päivässä eikä sinne olisi tarvinnut suunnitella pidempää matkaa. Mutta onko sellainen edes mahdollista tässä tarujen maassa?

Seljalandsfoss vesiputouksen takaa, Islanti yhdessä päivässä

Mikä sinun mielestäsi on paras keino kokea Islanti yhdessä päivässä? Suositko omatoimimatkailua vai valmiita retkiä? Mitkä kohteet Islannissa ovat ”must see”?

Kanadan, USA:n ja Islannin reissuumme voit tutustua tarkemmin mm. näissä postauksissa:

* Islantiin tutustuttu yhteistyössä Gray Linen kanssa.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

36 Comments

 • Hanneli/duunireissaaja
  26.8.2017 at 23:10

  Hah, mä olisin ehdottomasti suositellut ajamaan Víkiin ja käymään aika lailla näissä paikoissa, missä kävittekin. Me ehdittiin omatoimisesti kokea näiden lisäksi pari ekstraa, ja erityisesti Seljalandsfossilla kannattaa käydä tsekkaamassa kulman takana piileskelevä Gljúfrabúin vesiputous.

  Islantiin on joskus vielä palattava, maa jätti niin suurin jäljen mieleen.

  Reply
  • Suunnaton
   26.8.2017 at 23:17

   Hih, mahtavaa! Onko tuo Gljúfrabúin vesiputous se, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Seljalandsfossilta? Meinattiin/oltaisiin haluttu sielläkin käydä, mutta käytettiin Seljalandsfossilla sen verran paljon aikaa, että kävely olisi mennyt aikamoiseksi valentinkonoseksi. Ryhmämatkalla kun ei auta jäädä bussista 🙂

   Reply
 • Sanna I Tuntematon turisti
  27.8.2017 at 14:11

  Täällä on parhaillaan kova Islanti -kuume päällä! Matkaa ei kyllä ole vielä varattu – on meinaan vielä hieman työn alla tuon toisen osapuolen innostaminen! 😉

  Me taasen usein suositaan valmiita retkiä autonvuokrauksen sijaan, joten todella kiva kuulla tästä! Taidanpa jo tänään alkaa perehtyä tuohon valikoimaan…! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   27.8.2017 at 18:59

   Ai teilläkin matkavalmisteluihin kuuluu reissukaverin ylipuhuminen 😀
   Islannissa on tosi paljon retkenjärjestäjiä ja ainakin Gray Linen tarjonta on tosi kattava. Löydätte varmasti kivoja retkiä!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  27.8.2017 at 15:52

  Islanti on vielä näkemättä. Kiva kuulla, että Grey Linen retket ovat hyvin järjestettyjä. Jos ei halua autoa vuokrata, tuo on hyvä tapa nähdä paikkoja. Olen miettinyt mikä olisi paras ajankohta vierailla Islannissa. Siellä taitaa vuodenajasta riippumatta olla usein sateista ja kylmää.

  Reply
  • Suunnaton
   27.8.2017 at 19:03

   Tuo oli tosiaan leppoisa tapa matkustaa, ja oli kiva päästä sisään Islannin kulttuuriin kuuntelemalla oppaan tarinoita saagoista ja Islannin luonnosta.
   Islannissa taitaa tosiaan saada sateen tai muuten vaan kylmän sään niskaansa milloin hyvänsä. Tai ainakin mulla on sellainen mielikuva. Road trip yhdistettynä telttailuun voisi olla kiva tapa kiertää saarta, mutta huonolla kelillä sisätilamajoitusta osaisi kyllä arvostaa.

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  28.8.2017 at 03:15

  Onpa kiva, että lennot voi järjestää noin, että pääsee päiväksi tai muutamaksi päiväksi tutustumaan Islantiin matkalla. Ja järjestetty päiväretki olisi varmasti nappivalinta itsellekin. En pysty nukkumaan lentokoneissa, joten valvotun yön jälkeen juuri muuhun en kykenisi. Upeita maisemia! En tiedä, tuleeko Islantiin täältä kaukaa Australiasta ihan lähiaikoina lähdettyä, mutta toivottavasti joskus!

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 07:27

   Niinpä! Islantilaiset ovat osanneet hyvin hyödyntää sijaintinsa Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä.
   Sulla on tosiaan ”hieman” pidempi matka Islantiin. Onneksi Australiassa ja sen lähiseuduillakin riittää paljon upeaa katseltavaa ☺

   Reply
 • Ne Tammelat
  28.8.2017 at 14:21

  Vastaavanlainen stop-over on meilläkin suunnitelmissa jossain kohtaa. Kiva lukea, että päivässäkin ehtii hyvin kahlaamaan nähtävyyksiä läpi. Ehkä itse ottaisin Islannin menomatkalle, niin ei ole tuota väsymystä ja aikaerokoomaa sitten päällä. Upeita kuvia vesiputouksilta!

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 21:50

   Hei mahtavaa! Minäkin harkitsin alkuun stopoveria menomatkalle, mutta järkeilin sen niin, että odottaisin Islannissa kuitenkin vain into piukeana sitä, että pääsisin Kalliovuorille. Mutta menomatkalla on tosiaan se hyöty, ettei reissuväsymys ole vielä päässyt yllättämään. Toki lentoaikatauluissakin on jonkin verran eroja eri suuntiin mennessä, joten nekin saattavat vaikuttaa valintaan.
   Kiitos kehuista! Nuo vesiputoukset olivat käsittämättömän upeita paikanpäälläkin.

   Reply
 • Tämä(kin) postaus tuli kuin tilauksesta, sillä vakaassa harkinnassa on juuri stop over tutustuminen Islantiin Atlantin ylityksellä, joka katkaisisi myös mukavasti pitkää lentoa. Kiva kuulla, että Grey Linen retki oli onnistunut kokemus valmisretkiallergisellekin, sillä yleensä en itsekään kovin helpolla valmiille ryhmäretkille lähde, ellei taustalla ole suosituksia ohjelmasta ja toimivuudesta. Kiitos hyvästä vinkistä kauniisiin masemiin!

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 21:46

   Oi, onpa ihana kuulla! Ainakin tuo retki oli kiva, kun osallistujia oli suhteellisen vähän. Ainakin Golden Circlelle näytti lähtevän ihan isojakin linja-autoja, joten jos haluaa pienempään porukkaan, kannattanee tarkistaa ryhmän maksimikoko.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  28.8.2017 at 20:45

  Paljon olitte ehtineet päivässä! Me pysähdyimme mennen tullen Islannissa muutama kesä sitten matkalla Grönlantiin, kun lentoaikataulut Suomesta eivät ihan natsaa niin, että voisi jatkaa samana päivänä.
  Olimme olleet Islannissa aikaisemminkin, joten yhden yön päätimme viettää Blue Lagoonissa, varasimme jopa hotellin siltä alueelta (http://meriharakka.net/2015/08/12/blue-lagoon-iltapaivasta-aamuun/). Muuten hyvä idea, mutta jatkolentomme ei sitten ollutkaan Keflavikista vaan Reykjavikista ja aamulla ei sitten ollutkaan sopivaan aikaan yhtään bussia, joten taksilla piti mennä tuo väli – melko kallista 🙂
  Paluumatkalla yövyimmekin sitten ihan vaan lentokenttähotellissa Keflavikissa.

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 21:42

   Islannin hintataso on kyllä sellainen, etten halua edes arvailla taksimatkan hintaa 🙂 Nuo lentoaikataulujen natsaamiset tai natsaamattomuudet on vähän onni onnettomuudessa. Jos vaihtoaika on riitävän pitkä, niin siinä ehtii kivasti käydä tutustumassa ympäristöön.
   Blue Lagoon olisi kiva kokea joskus!

   Reply
 • Monet on tehnyt lähiaikoina noita nopeita pyrähdyksiä Islantiin ja yllättävän paljon siinä näyttää näkevän 🙂 lähivuosina toivottabsti minäkin 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 21:43

   Islannin pikapyrähdykset on kivoja! Toki joskus olisi kiva päästä näkemään saarta ihan ajan kanssa, mutta päivässäkin ehtii yllättävän paljon. Toivottavasti tosiaan sinäkin pääset pian käymään siellä!

   Reply
 • Paljonpa sitä ehtii yhdessä päivässä näkemään. Vaikka itse ajattelen, että pitäisi varata vähintään viikko, jotta pääsisi joka paikkaan. Islanti on kyllä kaunis omassa sarjassaan.

  Reply
  • Suunnaton
   28.8.2017 at 22:02

   Viikko on tosiaan varmasti vähimmäisaika, jos haluaa saada Islannista kunnolla kiinni. Tämän päiväreissun jälkeen rupesin haaveilemaan päivävaelluksista ympäri saarta. Lisäksi olisi mahtava päästä kokeilemaan sukeltamista mannerlaattojen välissä! Jaiks!

   Reply
 • Emma / Mutkia Matkassa
  29.8.2017 at 08:57

  Toi stop over -mahdollisuus on niin mahtava! Mulla on islanti vielä ihan kokonaan näkemättä ja ehkä osin just senkin takia, että kaikki aina muistuttaa, että siellä pitää sitten olla vähintään viikko ja ainakin pitää vuokrata auto että näkee yhtään mitään. Ja itselläni kun ei ole edes ajokorttia, niin on tuntunut, että turha kai sinne on sitten edes lähteä vain Reykjavikiin ja käymään jollain kiertoajelulla. Mutta jos stopover-mahdollisuus tulee eteen (yleensä vaan lennän aina jonnekin itään enkä länteen), niin ihan taatusti käytän sen ja otan kaiken ilon irti vaikka kuinka lyhyestä käynnistä! Tosi hyvältä näytti teidän kierros!

  Kaisa vietti keväällä myös vain muutaman päivän työmatkalla Islannissa ja ehti samalla tehdä pari retkeä paikallisten vinkkien perusteella: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/category/islanti/

  Reply
  • Suunnaton
   29.8.2017 at 22:00

   Tuo stopover on kyllä ihan mahtava keino päästä tutustumaan Islantiin edes pikaisesti. Ja halutessaanhan stopoveria saa venytettyä vaikka 7 päivän pituiseksi.
   Retkenjärjestäjät ovat kyllä huomanneet sen, ettei läheskään kaikki Islannissa vierailevat halua tai pysty ajamaan autoa. Retkitarjontaa on aivan valtavasti!

   Reply
1 2

Leave a Reply