Menu
Suomi

Huurteisen kaunis Fiskars ja vilaus Billnäsiä

Fiskars mielletään usein kesäkohteeksi, ja sellaisena se onkin varsin ihana. Ruukin alue on kuitekin tutustumisen arvoinen myös talvella! Itse vietin alueella yhden aurinkoisen aamun. Nouseva aurinko, huurteinen luonto ja hiljaisuus. Yksittäisiä ohikulkijoita lukuunottamatta paikalla olimme vain minä ja kamera.

Fiskars talvella

Ainakin talvella monet kaupoista ja palveluista avautuu vasta klo 11. Tuohon aikaan paikalle alkoi tulla myös jonkin verran muuta väkeä, ja oli kiva päästä lämmittelemään suloisiin puoteihin. Jos haluat viettää hetken omassa rauhassa, kannattaa paikalle tulla jo kymmenen jälkeen.

Fiskars talvella

Fiskars talvella

Fiskars talvella

Fiskars talvella

Fiskars talvella

Fiskars talvella

Fiskari talvella

Fiskari talvella

Fiskari talvella

Fiskari talvella

Fiskari talvella

Fiskars on täynnä suloisia puoteja, joissa kannattaa kierrellä. Myynnissä on kaikenlaisia käsitöitä, ja Fiskars onkin joulun alla hyvä paikka napata pieniä aarteita pukinkonttiin. Myös museokauppa on käymisen arvoinen. Sen yhteydessä on tietenkin myös museo, mutta siellä en tällä kertaa käynyt, vaan tyydyin ihastelemaan kaupan vanhanaikaisia tuotteita. Joulun alla pienessä kaupassa oli myynnissä toinen toistaan ihanampia joulukoristeita.

Fiskars museo

Fiskars museo

Fiskars museo

Mutta ei Fiskarsia ilman Fiskarsia 🙂  Yksi isoimmista alueen toimijoista on tietenkin Fiskars-konserni. Kylässä on suuri Fiskars shop, jossa myydään muun muassa Fiskarsin, Iittalan ja Arabian tuotteita. Myymälän yhteydessä on myös näyttely alueen historiasta upeine pienoismalleineen.

Tiedätkö muuten, miksi Fiskarsin saksien muoviosa on juuri oranssi?

”Kun ensimmäisten perusmallien valmistus oli alkamassa vuonna 1967, suunnittelija halusi saksien olevan mustat, punaiset tai vihreät. Kun prototyyppi meni tuotantoon, koneenkäyttäjä päätti käyttää koneessaan olevan oranssin värin loppuun. Tämän takia prototyyppejä tehtiin neljää väriä, joista oranssi ja musta olivat suosituimmat. Valinta oli tehtävä. Fiskarsilla pidettiin sisäinen äänestys, jonka tuloksena syntyivät Fiskarsin oranssikahvaiset sakset.”
(Lähde: Fiskars Group)

Fiskarin kylä

Mun lempparini Fiskarsin puodeista on kuitenkin PetriS Chocolate Room. Myymälä on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia praliineja ja upeita leivoksia. Voin niin kuvitella itseni pakkaspäivän kävelyn jälkeen posket punaisina istumaan kahvilan pöytään, kädet lämpimän kaakaomukin ympärillä ja pöytä täynnä erilaisia herkkuja. (Oikeasti en tiedä, tarjoillaanko tuolla kaakaota, mutta se sopii hyvin kuvitelmiin ja myös leipomon imagoon.) Leipomo muuten osallistui Suomen paras leipomo -kilpailuun, joka esitettiin televisiossa vuonna 2015.

[Mutta mikä menetys. Jonkin verran vierailuni jälkeen PetriS Chocolate Room sulki myymälänsä ovet Fiskarsissa. Lämmittävä kaakao täytyy siis jatkossa hakea jostain muusta Fiskarsin kahvilasta.]

Fiskars talvella

Fiskari talvella

Billnäsin ruukki

Fiskarsin lähellä sijaitsee myös Billnäsin ruukkialue. Sinne tein ex-tempore pikakäynnin paluumatkalla Fiskarsista. Myös tuo kylä vaikutti oikein sympaattiselta. Vanhanaikaiset tehdasrakennukset ja punamultaiset mökit ansaitsisivat enemmänkin ihailua. Ehkä Billnäsiin pitääkin palata paremmalla ajalla.

Fiskars ja Billnäs

Billnäs

Fiskars ja Billnäs

Billnäs

Talvista Fiskarsia voit käydä fiilistelemässä myös Maa Quzuu -blogissa.

Tutustu myös muihin Etelä-Suomen matkakohteisiin, kuten:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

8 Comments

 • Susanna Louneva
  7.2.2017 at 10:53

  Upeita kuvia, hienosti välittyy ruukin tunnelma.

  Tervetuloa museonäyttelyynkin seuraavalla kerralla. Tämän vuoden näyttely on nimeltään Leipä ja teema sen mukainen. Kuvissasi toistuvaa myllyä raotetaan myös kävijöille kesän aikana, ensimmäinen mahdollisuus tutustua myllyyn on 27.5. Museo auki jälleen 1.4.2017. Museolta keskustaan köpöttäessä kannattaa myös tutustua vanhassa aurapajassa oleviin puoteihin ja käydä piipahtamassa Ägräksen tislaamolla.

  Aurinkoista helmikuuta!

  Reply
  • Suunnaton
   9.2.2017 at 11:30

   Kiitos, ja kiva kun kommentoit! Kivoja vinkkejä. Täytyy pistää muistiin seuraavaa käyntiä varten. Toivottavasti moni muukin ne täältä löytää.

   Reply
 • Joanna Sormunen
  11.3.2018 at 18:46

  Voi miten kaunista! Ihanan huurteista ja lumista ja vanhat rakennukset näyttävät niin kauniilta tuon kaiken keskellä. Tekee todella mieli päästä itse käymään. Ja tuolla kahvilassa täytyy ehdottomasti myös vierailla!

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 11:16

   Sanos muuta. Fiskars ja siinä ohessa myös Billnäs oli oikea talven satumaa.

   Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  12.3.2018 at 11:20

  Kauniita kuvia, joista välittyy ihanasti rauha, seesteisyys ja pikkukylän tunnelma. En ole koskaan käynyt Fiskarisissa tai Billnäsissä, mutta ehkä ensi kesän Suomen-vierailulla täytyy piipahtaa. (Terveisin espanjansuomalainen)

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 11:16

   Kiitos Eeva! Fiskars on upea paikka sekä talvella että kesällä, joten kannattaa ehdottomasti joskus käydä 🙂

   Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  12.3.2018 at 14:59

  Tutun näköisiä maisemia 🙂 Harmittaa tosiaan tuo Petri’s Chocolateroomin poistuminen Fiskarsista, mutta onpahan syy mennä Porvooseen, missä niillä on edelleen toimiva kahvila. Niiden uusi puoti on avautunut myös Mathildedalin ruukkiin Salossa, jossa on tarjolla pian majoitustakin, joten oiva syy lähteä myös maakuntamatkalle Saloon 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   14.3.2018 at 11:18

   Oi, tuo Salo oli ihan mainio vinkki! Kiitos siitä! Harmi kuitenkin, että ovat poistuneet Fiskarsista. Hy.vä kun päivitit tämän tiedon.

   Reply

Leave a Reply