Menu
Kanada

Kanadan Royal Tyrrell Museum tarjoaa huikean matkan dinosaurusten aikaan

Keväällä 2017 mediassa uutisoitiin harvinaisen täydellisestä fossiililöydöksestä. Kanadalainen kaivosmies löysi törmännyt  fossiilin kesken työpäivänsä. Noin vain. Dinosaurus oli aiemmin tuntematonta lajia ja vanhin Kanadan Albertassa koskaan löydetty fossiili. Tämä uskomaton löydös oli siirretty nähtäville Royal Tyrrell -museoon Albertaan.

Uutiset osuivat täydelliseen ajankohtaan. Olin juuri sunnittelemassa Kanadan ja USA:n road tripiämme. Meidän oli tarkoitus ajaa Calgarysta suoraan USA:an kohti Yellowstonea, ja totesin, että Royal Tyrrell Museum tekisi vain muutaman tunnin lenkin reittiimme. Tällaista sattumaa ei voinut jättää hyödyntämättä.

Niinpä Kanadan 150-vuotisjuhlia seuraavana päivänä emme suunnanneetkaan suorinta tietä Yhdysvaltoihin, vaan käänsimme auton nokan Calgarysta kohti koillista.

Royal Tyrrell, Drumheller

Drumhellerin kylää lähestyessämme maisema alkoi muuttua kumpuilevaksi. Hiekkaisten kukkuloiden rinteet näyttivät raidallisilta. Ihan kuin niissä olisi useita kerroksia. Kylän raitilla vierailijaa tervehtivät monet dinosaurushahmot. Olimme selvästi lähellä museota. Dinosaurukset olivat selvästi the juttu täällä.

Museon parkkipaikalla kuumuus lehahti päin näköä. Kalliovuorten kansallispuistoissa olimme jo päässeet kokemaan sadepäivien lisäksi Kanadan helteet, ja sama kuumuus jatkui täälläkin. 30’C kesälämpötilat eivät kuulemma ole lainkaan ihmeellisiä tässä osassa Kanadaa.

Kansallispäiväviikonloppuna muutama muukin oli keksinyt saapua ihmettelemään dinosaurusmuseota. Pitkä jono luikerteli pitkin museon etupihaa. Museo oli hyvin varautunut helteisiin ja henkilökunta kävi suihkimassa vesisumua kuumuudessa jonottavien ihmisten päälle.

Royal Tyrrell Museum

Royal Tyrrell Museum oli valtava. Museon nettisivuilla kehotetaan varaamaan vierailuun 2-3 tuntia. Tuo aika hujahtaa helposti, joten tosifanin voi olla hyvä varata museokäyntiin vieläkin pidempi aika.

Jo heti museokierroksen alkumetreillä käy selväksi, että tämä museo on toteutettu todella laadukkaasti. Lähtöaulassa odottaa taidokkaasti rakennettu vehreä ympäristö dinosauruksineen. Tämän jälkeen vuorossa on opetusosuus. Seinien infotauluissa kerrotaan niin maapallon toiminnasta kuin perusgeologiastakin. Asiat on väännetty rautalangasta ja esitetty selkeästi. Monet opastuksista on selkeästi laadittu lapsille, mutta myös aikuinen voi muistutella mieleensä koulussa opittuja asioita.

Vähitellen päästään asiaan. Museossa on esillä monenmoisia miljoonia vuosia vanhoja fossiileja. Dinosaurusten luiden lisäksi löytyy kasvien ja ties minkälaisten eliöiden jäännöksiä. Tuntuu huimalta katsoa lasin takana olevaa kivettynyttä hahmoa ja kelata päässään miljoonia vuosia taaksepäin. Miten voi olla, että tänä päivänä voin katsella jotakin sellaista, joka on ollut olemassa niin kauan sitten. Aivot eivät meinaa edes taipua ymmärtämään niin pitkää ajanjaksoa.

Royal Tyrrell dinosaurus

Royal Tyrrell, dinosaurusmuseo, Drumheller, Alberta, Kanada

Paleontologit työssään

Royal Tyrrell -museossa hienoa on se, että museo on niin lähellä paleontologien oikeaa työskentelyä. Lasiseinän takana voit nähdä suuren salin, jossa suuret fossiilit makaavat pöydillä ja valkotakkiset ammattilaiset puhdistavat niitä keskittyneesti. Pöytien ympärillä kiemurtelee jos jonkinmoista laitetta.

Työskentelyä pääsee seuraamaan myös ihan vierestä. Lasiseinän vieressä museon puolella on yksi pöytä, jossa työntekijä keskittyneesti kaivertaa jotakin esiin pienestä hiekkaisesta kivenmurikasta. Välillä hän nostaa katseensa ylös ja kertoo työstään yleisölle.

Paleontologi Royal Tyrrell

Kanadan Albertassa on tehty paljon fossiililöydöksiä

Seuraavassa salissa esillä on juuri Albertan alueelta löytyneitä fossiileja. Monet tämän alueen fossiileista ovat löytyneet kaivosten tai muiden rakennushankkeiden yhteydessä.  Miltähän mahtaa tuntua, kun kaivinkoneen kauha kolahtaa johonkin erikoiseen? Entä mitenköhän monta fossiilia on kaivettu maasta ilman, että niitä on huomattu laisinkaan?

Tällä tavoin löytyi myös se nodosaurus, joka meidätkin sai tulemaan Royal Tyrrelin museoon. Siinä se nyt pötkötti omassa lasikuvussaan keskellä salia. Siinä se oli, uutiskuvista tuttu fossiili. Dinosauruksen etuosa oli valtavan hyvin säilynyt. Takaosa puolestaan oli rekonstruoitu metallikehikon avulla.

royal tyrrell

dinosaurusmuseo Kanada

Royal Tyrrel Museumin näyttelyt

Kuten jo aiemmin totesin, museo on valtava. Yhdessä salissa on keskitytty esihistorialliseen vedenalaiseen elämään, toisessa jääkauteen. Yksi suuren suuri sali on pyhitetty perinteisimille dinosauruksille. Näitä tolkuttoman suuria fossiileja on koottu erilaisiin ryhmiin varsin todentuntuisiin tilanteisiin. Yhdessä tilassa pienet lihansyöjät jahtaavat suurta kasvinsyöjää, toisessa laiduntaa useampia samanlaisia fossiileja. Huikean hienoja ja taidokkaasti koottuja hetkiä dinosaurusten elämästä.

Loppua kohti museo alkoi viedä vierailijasta mehut, eikä kaikkeen jaksanut enää keskittyä niin innostuneesti. Näyttely olisi jatkunut vielä museon ulkopuolellakin, mutta kolmetuntinen rupeama ja ulkona porottava aurinko saivat meidät jättämään Badlands Trailin kokonaan käymättä.

dinosaurusmuseo

royal tyrrell

Kannattaako Royal Tyrrell Museumissa käydä?

Royal Tyrrell Museum sopii niin lapsiperheille kuin aikuisillekin. Museossa oli ihmisiä ihan pienistä lapsista eläkeläisiin saakka, niin lapsiperheitä kuin aikuisryhmiäkin. Museon valtava kokonaisuus ja tietotulva väsyttää herkästi, joten museokäyntiin kannattaa varata aikaa niin, että kierroksen aikana ehtii pitämään lepotaukoja.

Museoon saapuessaan saa mukaansa esitteen, jossa eri näyttelyt on esitelty. Museon karttaan voi tutustua myös etukäteen netissä. Voi olla ihan fiksua tarkastella niitä etukäteen ja päättää, mihin alueisiin haluaa keskittyä kaikkein tarkimmin. Tällä tavoin voi pystyä ehkäisemään pahinta museoähkyä ja onnistua panostamaan juuri sinua kiinostavimpiin paikkoihin.

Kartan avulla myös löydät kaikki haluamasi salit. Vaikka museokierros etenee aika selkeästi tilasta toiseen, jäi meiltä kokonaan huomaamatta yksi kasvillisuutta esittelevä tila.

Royal Tyrrell Museum on käsittämättömän laadukas museo. Näitä fossiileja ei ole vain rahdattu johonkin tilaan nähtäville, vaan näyttely on rakennettu todella taidokkaasti. Lisäksi museo on selvästi läheisessä yhteydessä ihan oikeaan fossiilien kanssa tehtävään työhön, joten museo ja sen näyttelyt tuntuvat tosi aidoilta.

Jos liikut Albertassa ja esihistorialliset asiat kiinnostavat edes pikkuriikkisen, kannattaa Royal Tyrrellissä ehdottomasti käydä.

Royal Tyrrell Museum

Mammutti Royal Tyrrell

Royal Tyrrell Museum pähkinänkuoressa

 • Sijaitsee Drumhellerissä, Albertassa. Calgarysta matkaa on 140 km, Banffista 260 km ja Edmontonista 280 km.
 • Museon kiertämiseen kannattaa varata n. 3 tuntia.
 • Sisäänpääsymaksu n. 8-17 euroa, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi.
 • Museo tarjoaa monenlaista ohjelmaa lapsille.
 • Albertassa sijaitsee myös Dinosaur Provincial Park, josta on löytynyt paljon erilaisia fossiileja. Puistossa on kerrostumia eri aikakausilta n. 75 miljoonan vuoden takaa, jolloin ympäristö on ollut joko matalien tai syvien jokien valtaamaa tai jopa matalaa merenpohjaa. Sen ansiosta puistosta on löytynyt hyvin erilaisia fossiileja. Tämä Unescon kohde sijaitsee Royal Tyrrell -museosta 170 km etelään.

drumheller

Oletko suunnittelmassa reissua Kanadaan? Käy lukemassa myös muut vinkkini Kanadan Albertaan.


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

6 Comments

 • Emma
  10.7.2018 at 09:20

  MÄÄ EN KESTÄ! Tää ois niin mun paikka! Ihana museo, ihan mieletön! Oli taatusti pienen detourin arvoinen. Toivottavasti sattuisin joskus noille kulmille minäkin.

  Reply
  • Suunnaton
   14.7.2018 at 19:49

   Oi, ihanaa, että osu ja upposi 🙂 Royal Tyrrell oli huikean hieno museo.

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  12.7.2018 at 02:35

  Voin vaan kuvitella miten innoissaan Anssi ois jos pääsis tonne paikkaan. Thaimaassakin oli suuri pettymys kun ei käyty dinosaurus-minigolfissa. 😀 kuvien perusteella voisin kyllä itsekin innostua!

  Reply
  • Suunnaton
   14.7.2018 at 19:50

   Haha! Siinäpä siis hyvä syy lähteä Kanadaan 😉

   Reply
 • Satu
  14.7.2018 at 12:54

  Onpa mielenkiintoisen kuuloinen museo. Kanada on yksi matkakohdehaaveistamme, tämä paikka täytyykin lisätä listalle jos osuu reitin läheisyyteen 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   16.7.2018 at 23:36

   Kiva kuulla, että vinkistä oli iloa! Hauskaa, jos päädytte käymään museossa 🙂

   Reply

Leave a Reply