Menu
Suomi

Petkeljärven kansallispuistossa Suomen syksy on parhaimmillaan

Petkeljärven kansallispuisto kaukana itäisimmässä Suomessa on houkutellut minua jo pitkään. En kuitenkaan osannut villeimmissäkään kuvitelmissani arvata, kuinka palavasti siihen ihastuisin!

Petkeljärven kansallispuisto teki lähtemättömän vaikutuksen. Ympärillä oli täysi hiljaisuus, jonka katkaisivat vain satunnaiset muuttolintujen huudot. Polku vei järveltä toiselle pitkin kapeita ruskan värjäämiä harjuja ja halki soiden, joiden reunat loistivat kirkkaankeltaisessa syysvärissään.


Petkeljärven kansallispuiston Kuikan kierros pähkinänkuoressa

Sijainti: Ilomantsi, Pohjois-Karjala
Reitin pituus: Kuikan kierros 6,5 km
Vaativuus: Helppo
Parasta reitissä: Hiljaisuus ja rauhallisuus, lukuisille järville aukeavat maisemat
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Sallittu ainoastaan Petraniemessä luontotuvan takana olevassa grillikatoksessa. (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: tulenteko niiden aikana on kielletty.)
Yöpyminen: Sallittu retkeilykeskuksella tai sen leirintäalueella (maksullisia).


Petkeljärvi (3)

Petkeljärven kansallispuisto

Vain harva retkeilijä löytää tiensä Petkeljärven kansallispuistoon. Se on niin syrjäinen, että tuskin osuu ihan sattumalta kovinkaan monen reitille. Kansallispuisto sijaitsee kaukana idässä Ilomantsissa, vain noin viiden kilometrin päässä Venäjän rajalta. Myös omilta reiteiltäni se on monesti jäänyt sivuun, vaikka Ilomantsin tähtikohteiden Petkeljärven ja Koitajoen jollakin tapaa erikoinen luonto ja hiljaisuus ovatkin jo pitkään kiinnostaneet minua.

Nyt syyskuussa päätin vihdoinkin käydä katsomassa, miltä Petkeljärvellä oikeasti näyttääkään. Päiväseltään tehty reissu oli valitettavan pikainen, minkä vuoksi en ehtinyt tutustua alueeseen aivan niin kattavasti kuin olisin halunnut. Aikaa oli kuitenkin Kuikan kierrokselle, jonka 6,5 kilometrin pituisella reitillä ehdin jo menettää sydämeni Petkeljärven kansallispuistolle.

Petkeljärvi (11)

Kuikan kierros (6,5 km)

Petkeljärven kansallispuistossa on kaksi rengasreittiä: 6,5 kilometrin pituinen Kuikan kierros ja sitä osan matkaa myötäilevä Harjupolku (3,5 km). Molemmat reitit lähtevät Petraniemestä, Petkeljärven kansallispuiston sydämestä, jossa toimii Petkeljärven retkeilykeskus.

Kuikan kierrokselle astellessaan pääsee heti kiinni siihen, mistä Petkeljärven kansallispuistossa on kysymys. Polku laskeutuu heti järven rantaan ja nousee kapealle harjulle. Toisella puolella kimmeltää Valkiajärvi, toisella puolella loistaa ruskan sävyihin pukeutunut suo. Täällä näkyy myös ripaus historiaa: harjun korkeimmalla kohdalla on vielä nähtävissä talvisodan aikainen juoksuhauta.

Petkeljärvi (1)
Petkeljärvi (2)
Petkeljärvi (4)
Petkeljärvi (5)

Kuikan kierroksen aikana kiivetään harjulta toiselle. Ympärillä levittäytyvät pienet järvet ja luonto loistaa vuoroin vihreänä, keltaisena ja punaisena. Oli täysin oikea päätös tulla tänne ruskan aikaan! Kun aurinko pilkistää pilvien välistä, ympäristö oikein räjähtää väriloistoon. Jopa sieltä täältä pilkistävät harmaat jäkälät tuntuvat kimmeltävän hopeisina.

Vaikka polku kulkee harjulta toiselle ja korkeuserojakin matkan aikana kertyy, on reitillä vain pari ala- ja ylämäkeä, joissa askeleensa täytyy asetella vähän tarkemmin.

Petkeljärvi (6)
Petkeljärvi (9)
Petkeljärvi (7)
Petkeljärvi (8)
Petkeljärvi (10)
Petkeljärvi (12)
Petkeljärvi (14)
Petkeljärvi (15)

Puolessa välissä reittiä Joutenjärven rannalla on Kuikan kierroksen ainoa levähdyspaikka, jonka pöydän ääreen voisi pysähtyä syömään eväitään. Laavuja tai tulipaikkoja ei Kuikan kierroksen varrella ole lainkaan.

Petkeljärvi (16)
Petkeljärvi (19)

Kauniit harjut ja hiljaisten järvien rannat ovat kertakaikkiaan upeita. Täällä itärajan tuntumassa tuntee olevansa aivan itsekseen. Mistään ei kuulu autojen ääniä eikä ympärillä näy ketään. Ainoat äänet ovat vieno lehtien havina tuulessa sekä muuttomatkalleen lähtevien lintujen huudot.

Petkeljärvi (17)
Petkeljärvi (18)

Upeiden järvimaisemien jälkeen polku vaihtuu pitkospuiksi, jotka johdattelevat ohi suolammen, jonka rannalla kasvavat heinät ovat muuttuneet aivan keltaisiksi. Pian pitkokset kulkevat halki pienehkön, mutta kauniin suon.

Vaihtelevien maisemien jälkeen polku polveilee hetken aikaa metsässä. Tämä metsätaipale voisi olla monelle tylsä, mutta toisaalta nyt se tarjoaa mukavan rauhoittumishetken upeaakin upeampien maisemien jälkeen.

Petkeljärvi (20)
Petkeljärvi (21)
Petkeljärvi (22)

Kovin kauaa metsässä ei kuitenkaan tallustella, sillä Petraniemeen vievän hiekkatien ylityksen jälkeen laskeudutaan jälleen järven rantaan. Tämä Kuikkalampi jäi mieleen, sillä sen vesi on erikoisen väristä. Etenkin hetken kuluttua korkealta harjulta katsellessa vesi näyttää tummanvihreältä ja muistuttaa mattapintaista smaragdia.

Vesi oli kuin Pohjois-Norjan Silfar Canyonin joen käsittämätön kirkkaan vihreä vesi, mutta tummempaa ja sameampaa.

Kuikan kierroksen viimeinen harjuosuus on korkea ja selvästi aiempia kivikkoisempi. Täälläkin tekisi mieli jäädä ihastelemaan monimuotoista maisemaa kaikessa rauhassa, mutta valitettavasti kiire alkaa ajaa jalkojani eteenpäin.

Kuikan kierroksen viimeinen kilometri patikoidaan jälleen avarassa kangasmetsässä. Kivikkoisen harjun jälkeen tuntuu mukavalta päästä kulkemaan vauhdikkaammin tasaista polkua pitkin.

Petkeljärvi (23)
Petkeljärvi (25)

Pari vinkkiä Petkeljärven kansallispuistoon

Petkeljärvi oli ihana, upea, kaunis ja ennen kaikkea hiljainen. En olisi millään halunnut lähteä sieltä pois ja nyt haaveilen jo uudesta reissusta itärajalle.

 • Petkeljärven kansallispuistoon voit tutustua tarkemmin Luontoon.fi -sivustolla. Sieltä löydät myös Petkeljärven esitteen ja kartan.
 • Kuikan kierroksella ei yhtä pöytäryhmää lukuun ottamatta ole levähdysalueita. Kannattaa siis ottaa istuinalusta mukaan, jos maa on muuten turhan märkä istahdettavaksi.
 • Petkeljärven reissulla voi piipahtaa myös viereisellä Möhkön kylällä.
 • Lähialueella voit käydä retkeilemässä myös Koitajoen maisemissa (50 km välimatka), Patvinsuon kansallispuistossa (100 km), Kolin kansallispuistossa (120 km) tai Ruunaan retkeilyalueella (130 km päässä).
Petkeljärvi (13)
Petkeljärvi (24)

Lue lisää Pohjois-Karjalan kansallispuistoista:

Näiden lisäksi blogista löydät myös lisää postauksia suomalaisista retkikohteista.


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

2 Comments

 • Mika / Lähtöportti
  27.9.2019 at 10:50

  Näyttää kyllä todella kauniilta paikalta! Puhtaan luonnon rauha ja hiljaisuus välittyy näistä kuvista upeasti! Tätä lukiessa melkein kuulee askelten äänen syksyisellä metsäpolulla 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   30.9.2019 at 08:03

   Kiitos Mika! Ihanasti sanottu. Petkeljärvi oli todella kaunis ja seesteinen kansallispuisto.

   Reply

Leave a Reply