Menu
Norja

Suloinen Hvaldimir-maitovalas ja kaksi muuta syytä matkustaa Hammerfestiin

Hammerfest, yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista on ehdottomasti päivävisiitin arvoinen. Täällä Norjan pohjoisosissa voit ihailla satamakaupunkia, tutustua sen menneisyyteen arktisten tutkimusmatkojen lähtöpisteenä ja samoilla kaupunkia ympäröivillä vuorilla. Hammerfestista löydät norjalaistyylistä kirkkojen arkkitehtuuria sekä kaduilla jolkottelevia poroja. Kvaløyan saari, jolla Hammerfest sijaitsee, on nimittäin poronhoitoaluetta.

Kesällä 2019 Hammerfest on kuitenkin tullut kuuluisaksi kaupungin uuden asukkaan, Hvaldimiriksi nimetyn maitovalaan ansiosta.

Hvaldimir

Hvaldimir, tämän hetken kuuluisin maitovalas

Olet ehkä kuullut Hvaldimirista. Maitovalaasta, josta on uutisoitu pitkin kevättä ja kesää. Hvaldimir löydettiin Pohjois-Norjan edustalta keväällä 2019, kun se seuraili kalastusaluksia. Hvaldimiristä erikoisen teki se, ettei se ollut mikä tahansa meren asukki. Sillä oli päällään tiukat valjaat.

Valjaista löytyi teksti ”Equipment of St. Petersburg”. Tämä on saanut aikaan spekulointia, josko maitovalas olisi karannut Venäjän laivastolta, jonka arvellaan kouluttavan maitovalaita ja muita merinisäkkäitä.

Hvaldimirin kävi hyvin. Se onnistuttiin vapauttamaan valjaistaan ja sitä ruokitaan päivittäin Hammerfestissa. Hvaldimir pysytteleekin tiiviisti Hammerfestin edustalla, ihan vapaaehtoisesti.

Hvaldimirista on nopeasti tullut Hammerfestin suosittu turistinähtävyys. Kun tajusin Pohjois-Norjan kesälomareittini kulkevan melko läheltä Hammerfestia, päätin tehdä parin tunnin mutkan käydäkseni kaupungissa – ihan vain nähdäkseni Hvaldimirin.

Ehdin paikalle juuri ja juuri Hvaldimirin ruokinta-aikaan. Ruokinta alkaa klo 11.30 – tai kun Hvaldimir saapuu paikalle – laiturilla nro 7. Muutaman metrin pituinen valkea valas näkyy kauas. Se pyörii hoitajien veneen ympärillä seurustelua ja ruokaa odottaen. Kun hoitajan käsi heilahtaa laajassa kaaressa, sukeltaa Hvaldimir veneen alitse paatin toiselle puolelle. High five -merkistä maitovalas nostaa itsensä hieman korkeammalle ja läpsäyttää hoitajan kättä evällään.

Hvaldimir osaa myös noutaa. Tämän tempun se ilmeisesti osasi jo löytyessään keväällä Hammerfestin edustalta. Hvaldimirin päältä löytyneiden valjaiden lisäksi maitovalaan ihmisläheisyys ja temppujen osaaminen puoltaisivat sitä, että se on päässyt karkaamaan jostain koulutuslaitoksesta.

Ruokinnan päätyttyä Hvaldimir jää uiskentelemaan Hammerfestin satama-altaaseen. Maitovalaan ruokkiminen on tiukasti kielletty muilta kuin sen hoitajilta. Onneksi turistit ja kaupunkilaiset näyttävät noudattavan määräystä hienosti eikä veteen lennä mitään ylimääräistä. Suurimman yleisön poistuessa paikalta satamalaitureille jää muutama ihminen ihailemaan ja kuvaamaan Hvaldimirin liikkeitä.

Hvaldimir

Hvaldimir

The Polar Bear Society, museo ja turisti-info

Hammerfestin sataman lähettyvillä liikkuessaan kannattaa piipahtaa myös Polar Bear Societyssa. Rakennuksessa on pienimuotoinen museo, jossa kerrotaan arktisista eläinlajeista sekä arktisista kalastus- ja metsästysmatkoista. Museo on hieman samantyyppinen kuin Tromssassa sijaitseva Polarmuseet, mutta selvästi pienimuotoisempi ja kevyempi. Tähän Hammerfestin museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Museon yhteydessä on turisti-info sekä matkamuistomyymälä. Myymälästä voi ostaa muun muassa maitovalaspehmoleluja, joiden tuotosta osa lahjoitetaan Hvaldimirin ylläpitoon. Hammerfest on tosi nopeasti reagoinut Hvaldimirin ilmestymiseen tekemättä siitä kuitenkaan överiä turistivetonaulaa. Hienoa ja kunnioitettavaa toimintaa!

Museossa/infossa voit liittyä myös Polar Bear Societyn jäseneksi reilun 20 euron kertamaksulla. Yhteisöön liittyminen toimii lähinnä muistona vierailusta Hammerfestissa, yhdessä maailman pohjoisimmista kaupungeista. Voit tutustua jäsenyyteen tarkemmin The Polar Bear Societyn nettisivuilla.

Hammerfest, museo

Näköalat Hammerfestin ylle

Hammerfestissa kannattaa käydä ihailemassa maisemia esimerkiksi keskustan vierellä kohoavalta kukkulalta. Näköalapaikalle pääsee kipuamaan siksakkia kulkevaa reittiä sataman tuntumasta, mutta sinne pystyy ajamaan myös autolla ns. takakautta Turistveieniä pitkin.

Huipulta avautuu näkymät Hammerfestin keskustaan sekä kaupunkia ympäröiville vuorille ja saarille. Täältä voi myös bongata Hvaldimirin. Satama-altaassa uiskenteleva valkoinen pieni valaanmuotoinen täplä näkyy kauas.

Katso näköalapaikan sijainti tästä karttalinkistä.

Hammerfest
Hammerfest 2

Vielä pari sanaa Hammerfestista

  • Hammerfest sijaitsee pohjoisessa Norjassa Norjanmeren rannalla, lähes samalla niemellä kuin Nordkapp.
  • Hammerfestiin on matkaa Nordkappista 200 kilometriä, Utsjoelta 330 kilometriä, Tromssasta 440 kilometriä ja Kilpisjärveltä 460 kilometriä.
  • Hammerfest sijaitsee Kvaløyan saarella, ja sinne pääsee ajamaan näppärästi autolla komeaa siltaa pitkin. Hammerfestiin voi saapua myös Hurtigruten-laivan kyydissä.
  • Kurkkaa lisätietoja Visit Norwayn sivuilta.

Hammerfest, satama
Hammerfest, Kvaloya, silta

Entäpä Hvaldimir, mitä sille tapahtuu?

Toistaiseksi Hvallua hoidetaan Hammerfestissa, mutta sen siirtämistä Islannin edustalle on suunniteltu ainakin jossain vaiheessa. Vaikka Hvaldimirilla on hyvät oltavat Hammerfestissa ja se on varmasti tuonut kaupungille näkyvyyttä, toivoisin Hvaldimirin vielä löytävän uuden asuinpaikan ja voivan sopeutua maitovalaan luonnolliseen elämään.

Hvaldimir

Lue myös:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply