Menu
Taiwan

Ihanan helteinen Tainan: Puiden valtaama talo ja muutama muu vinkki kaupunkiin

Taiwanin entinen pääkaupunki Tainan on tunnettu lukuisista temppeleistään, minkä lisäksi kaupungissa on nähtävissä jäänteitä hollantilaisesta kolonisaatiosta. Tainan ei ole varsinaisesti turistinähtävyyksien aarreaitta, mutta kaupungissa saa helposti vierähtämään päivän jos toisenkin.

Itse tykästyin Taiwanin reissullani (2018-2019) Tainaniin aikalailla, enkä vähiten sen helteisten päivien ja leppoisan kaupungitunnelman vuoksi. Lounais-Taiwanissa sijaitseva Tainan tuntuu olevan suhteellisen takuulämmin paikka silloinkin kun talvimonsuunit pyyhkivät Taipeita ja muuta pohjoista Taiwania.

 

Tainan, Taiwan

Tainan

Tainanissa tuntui turvalliselta liikkua jopa yöksi suljetulla torilla.

Mitä Tainanissa sitten kannattaa nähdä ja tehdä? Tässä muutama vinkki:

Chihkan Tower

Chihkan Tower on Tainanin tunnetuimpia maamerkkejä. Chihkan Tower on alunperin rakennettu 1600-luvulla, jolloin hollantilaiset asuttivat nykyistä Tainanin aluetta. Nykyisin Chihkan Towerissa ei juurikaan ole jäljellä alkuperäisiä rakennuksia, sillä sitä on korjattu tehokkaasti viimeisen 300 vuoden aikana. Rakennusten värikkäät ja koristeelliset ikkunat ja katot ovat kuitenkin näkemisen arvoisia. Chickan Tower on varsin tunnelmallinen vierailukohde iltaisin.

Tainan, Taiwan

Anping Old Fort

Anping Old Fort on hieman hämmentävä paikka, josta ainakaan minä en oikein meinannut saada otetta. Anping Old Fort, josta käytetään myös nimeä Fort Zeelandia, on alunperin hollantilaisten 1600-luvulla rakentama linnoitus. Nykyisin linnoituksesta on jäljellä enää osa eteläistä tiilimuuria.

Anping Old Fortin näkyvämmät rakennukset ovat paljon uudempia. Alueelta löytyy muun muassa näköalatorni, josta avautuu 360′ maisemat ympäröivään kaupunkiin ja viereisen Taijiangin kansallispuiston ylle.

Old Fort on ihan kiva vierailukohde, mikäli Anpingin alueella liikkuu muutenkin. Vaikka Old Fort ei itsessään ole välttämättä kovin vetovoimainen nähtävyys, on Anpingissa paljon muutakin nähtävää, joista kerron seuraavaksi. Lisäksi Anpingin kapeilla kaduilla ja kujilla kannattaa kierrellä tovi jos toinenkin.

Anping Old Fort, Tainan

Anping, Tainan

Anping

 

Tainan

Anping

 

Tainan, Taiwan

Anpingin pienillä ja sokkeloisilla kujilla

Mazu Temple, Anping

Anpingista löytyy useampiakin kiinnostavia vierailukohteita. Yksi näistä on kiinalaiselle merenjumalalle Mazulle omistettu taolainen temppeli, joka lienee Taiwanin tunnetuimpia ja vanhimpia. Temppelissä saa vierailla vapaasti, sisäänpääsymaksua ei ole. Ota kuitenkin huomioon seuraavat asiat:

 • Temppeliin mennään sisään oikeanpuoleisesta ovesta ja poistutaan vasemmanpuoleisesta. Älä koskaan kulje keskimmäisestä ovesta, sillä se on varattu jumalille. Sitä käyttävät ainoastaan tärkeimmät henkilöt.
 • Kynnykselle ei saa astua, harppaa sen yli. Kynnykselle astuminen tulkitaan loukkaukseksi jumalia kohtaan.
 • Temppeliin täytyy pukeutua hillitysti ja kunnioittavasti.
 • Temppelissä pitää olla melko hiljaa.
 • Jumalten kuvia ei saa osoittaa sormella.

Mazu Temple sijaitsee Anpingin alueella, melko lähellä Old Fortin linnoitusta. Tarkan sijainnin voit katsoa GoogleMapsista.

Tainan, Taiwan

Tainan, Taiwan

Anping Tree House

Anpingista löytyy myös hauska Anping Tree House. Kyseessä on vanha 1800-luvun lopulla rakennettu varastorakennus, jonka banianviikunapuut ovat vallanneet ja peittäneet alleen. Kyseessä ei ole mikään pieni tönö, vaan melkoisen suuri rakennus. Tiiliseinien ympärillä luikertelevia juuria ja oksia pääsee ihmettelemään sekä rakennuksen sisältä että ulkopuolelta. Tree Housea ja puiden latvustoja pääsee katselemaan myös katon tasalta erilaisia kävelyreittejä pitkin ja pieniltä näköalatasanteilta.

 

Anping tree house, Tainan

Anping Tree House

Anping tree house, Tainan

Shennong Street

Hieman lähempänä keskustaa sijaitsee Shennong Street, joka on tunnettu lyhdyistään. Iltaisin auringon laskettua Shennong Street on varsin tunnelmallinen pieni katu, joka on koristeltu erilaisin paperilyhdyin. Lyhtyjä ei ole aivan valtavaa määrää, mutta lyhyehkö kadunpätkä on varsin sympaattinen.

Tainan, Shannong Street

Shannong Street

Liikkuminen Tainanissa

Tainanissa on toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Keskustan ja Anpingin välinen viiden kilometrin matka on melko pitkä käveltäväksi, mutta pyöräillen matka sujahtaa sujuvasti. Osalla matkasta on tosi selkeät pyörätiet, mutta kaupungin keskustan tuntumassa pyörällä ajetaan ajoradalla skoottereiden seassa. Liikenne voi alkuun tuntua vähän hasardilta, mutta skoottereita seuraillen ajaminen on varsin helppoa. Vaikka Tainan on melko suuri kaupunki, liikenne tuntui varsin turvalliselta.

Kaupunkipyöräasemia on melko tiheästi. Kannattaa etukäteen katsoa T-Biken nettisivuilta sopivimmat asemat omalle reitilleen. Kaupunkipyörän käyttäminen on edullista. Maksoin itse kahdesta noin tunnin matkasta yhteensä pari euroa. Pyörän saa näppärästi käyttöönsä vilauttamalla luottokorttia kaupunkipyöraseman päätelaitteella.

Tainan, Taiwan

Helposti lähestyttävä Tainan

Tainan on tosi sympaattinen kaupunki. Se on selvästi suurkaupunki, mutta kuitenkin jollain tavalla ihmisen kokoinen. Majoituin itse lähellä Chihkan Toweria ja pidin alueesta. Läheltä löytyi kaikki tarpeellinen: ravintoloita, joitakin nähtävyyksiä ja rautatieasemakin reilun kilometrin kävelymatkan päässä.

Parasta alueella oli kuitenkin sodan jumalan temppeli, joskaan ei itse temppelirakennuksen takia. Tainanissa ollessani tällä jumalalla sattui olemaan syntymäpäivä ja pääsin osallistumaan juhlallisuuksiin! Temppelin reunustat oli ympäröity pöydillä, joille oli aseteltu jos jonkinmoista ruokaa ja tavaraa. Pöydät näyttivät ihan siltä, kun kyseessä olisi tavanomaista hienostuneemmat arpajaiset. Se jäi mysteeriksi, mitä kaikelle tälle tavaralle tehtiin juhlien jälkeen.

Oli hauska seurata, miten erilaiset seurueet saapuivat vuorotellen kulkueina temppelin edustalle. Välillä paikalle pelmahti varsin meluisa ja suuri joukko valtavine rumpuineen, nukkeineen ja naamiaisasuineen. Olo oli kuin karnevaaleissa. Yhtäkkiä vuoroon tuli joukko varsin hillitysti käyttäytyviä arvokkaita vieraita, jotka kävivät läpi oman seremoniansa temppelin edustalla. Koko tämän ajan vieressä pauhasi varsin vauhdikas nykyaikainen show, jonka juontajat lauloivat, huusivat ja hyppivät suurella siirrettävällä lavalla. Vähän väliä rakennusten välistä ilmoille paukahti ilotulituksia.

Varsin hauskat ja erikoislaatuiset synttärijuhlat!

Tainan, Taiwan

Tainan

Lue lisää Taiwanista:

 

 


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Tainan vaikuttaa sunkin kuvauksen perusteella oikein kivalta pysähdyspaikalta. Tästäkö sun karkausvuosi alkoi?

  Reply
  • Suunnaton
   7.3.2020 at 13:39

   Karkausvuosi alkoi Malesiasta (terkkuja täältä!) 🙂
   Tuo Tainanin visiitti oli osa Taiwanin reissua vuosi sitten talvella.

   Reply

Leave a Reply