Menu
Suomi

Auringonlaskun retki Torronsuon kansallispuistoon

Auringossa hohtavat pitkokset kuljettavat kohti Torronsuon avaraa suomaisemaa. Alkukesän kukat kukkivat harmaantuneiden pitkospuiden vierellä ja suopursut levittävät huumaavaa tuoksuaan. Taustalla kuuluva käen kukunta tuo kesän tähän hetkeen toukokuun viimeisenä päivänä.


Torronsuon kansallispuisto pähkinänkuoressa

Sijainti:
Reitin pituus:

Vaativuus:
Parasta kohteessa:
Kuljettavissa koiran kanssa:

Yöpyminen:
Tulenteko:

Tammela, Kanta-Häme
Rengasreitit 1,5 km ja 10 km
Helppo
Upeat suomaisemat
Kyllä
Kielletty kansallispuiston alueella
Kiljamon tulentekopaikalla (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)


Torronsuon kansallispuisto on kuin Patvinsuo Pohjois-Karjalassa?

Olen jo pitkään katsellut kuvia Torronsuon kansallispuistosta ja kuvitellut, että se on samankaltainen kuin Pohjois-Karjalassa sijaitseva Patvinsuo. Molemmissa laakea suoalue levittäytyy pitkospuiden ympärille.

Viimein kesäkuussa 2019 sain aikaiseksi vierailla hämäläisellä Torronsuolla ja pääsin näkemään kansallispuiston omin silmin. Kuinka väärässä olinkaan ollut! Patvinsuo ja Torronsuo olivat yhtä kaukana toisistaan, kun Pohjois-Karjalan ja Kanta-Hämeen voi vaan ajatella olevan!

Siinä missä Patvinsuolla on aivan hiirenhiljaista, kuuluu Torronsuon kansallispuistoon läheisten maanteiden tasainen, joskin hiljainen jyminä. Mutta on luontokin erilainen. Patvinsuo on jollain tavalla tasainen ja tuntuu jatkuvan samanlaisena silmänkantamattomiin, kun taas Torronsuon kansallispuistossa suo on kumpareista ja pienten mäntyjen täplittämää. Eikä ole ihmekään, että suomaisemat ovat erilaisia: näiden kahden kansallispuiston suot ovat tyypiltään aivan erilaisia. Torronsuon kansallispuistossa lähes kaikki suot ovat keskiosaltaan laitoja korkeampia keidassoita, kun taas Patvinsuon kansallispuistossa suurin osa suosta on aapasuota, jossa keskikohta on reunoja alempana.

Aapasuolla lumen sulamisvedet valuvat suoalueen keskustaan, jolloin suo voi muistuttaa enemmän järveä kuin suota. Ei ihmekään, että vielä pari viikkoa aikaisemmin Patvinsuon kansallispuiston pitkospuilla sai kahlata nilkkojaan myöten vedessä. Torronsuo oli nyt, ja ilmeisesti jo toukokuun alussa, kulkemiseen riittävän kuiva.

Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut metsässä
Torronsuon kansallispuisto, lakka
Torronsuon kansallispuisto, maisema

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuistossa kulkee kaksi merkittyä rengaslenkkiä: 1,5 kilometrin pituinen kierros, joka kulkee Kiljamon lintutornin kautta ja suon laitaa pitkin, sekä enemmän suolla kulkeva 10 kilometrin pituinen rengasreitti, jossa paluumatka täytyy kulkea maantien laitaa. Minä päädyin kulkemaan lyhyemmän rengasreitin, minkä lisäksi tein parin kilometrin piston suolle.

Alkumatkan olin hieman hämmentynyt. Kaipasin suolle, mutta pitkospuut tuntuivat kulkevan metsän keskellä. Torronsuo näkyi kyllä vieressä, mutta pitkokset risteilivät kukkivien suopursujen täplittämässä mäntymetsässä poiketen välillä syvemmälle metsään. Oli täälläkin kaunista. Takanani laskeva aurinko värjäsi maiseman lempeästi ja kurkki kirkkaana puiden välistä.

Torronsuon kansallispuisto, esteettömät pitkospuut
Alkumatkasta lintulavalle saakka pääsee kulkemaan esteettömiä pitkospuita pitkin.
Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut

Torronsuon kansallispuisto, suopursut

Viimein saavuin pitkospuiden risteykseen, josta lyhyempi rengasreitti kääntyi kohti Kiljamon lintutornia ja pidempi suuntasi kohti Torronsuon suoaukeaa. Suolle astellessani odotin Patvinsuon kaltaista ympäristöä, mutta jouduin ehkä hieman pettymään. Torronsuo ei ollutkaan ihan niin kaunis kuin erämainen Patvinsuo.

Otti aikansa, että pääsin yli ennakko-odotuksistani ja aloin nähdä Torronsuon kauneuden. Käppyräiset männyt olivat itse asiassa todella kauniita. Pitkospuiden vierellä pilkahti milloin valkoinen lakan kukka, milloin vaaleanpunainen suokukan kukinto. Metsäisillä osuuksilla kukkivat suopursut toivat valoa hämärtyvään maisemaan. Suopursun ihana tuoksu täytti ilman, kun kumarruin kuvaamaan kukkia.

Torronsuon kansallispuisto, pitkokset

Auringonlasku Torronsuolla

Olin halunnut ajoittaa retkeni Torronsuon kansallispuistoon illaksi. Kansallispuisto oli kesäiltana ihanan rauhallinen. Pysäköintipaikalla oli vain pari autoa, eikä suolla liikkunut ketään muuta. Auringonlasku oli maaginen. Täydellinen hetki valokuvaajalle.

Paluumatkalle kääntyessäni aurinko loisti vastaan ja korosti tupasvillan hempeää valkoista tupsua. Metsäisillä osuuksilla auringon viimeiset säteet saivat pitkospuut loistamaan ja nousemaan esiin muuten tummuvasta maisemasta.

Käki kukkui läheisessä metsässä ja välillä toinen käki vastasi suon toiselta laidalta. Suon laakeimmalla kohdalla kulkiessani joku lintu huudahteli krii, ja hetkeä myöhemmin lähistöltä kuului toisen linnun pulputusta.

Vaikka Torronsuon kansallispuisto tuntui alkumatkasta hieman hämmentävältä, vei se lopulta sydämeni. Maisemaonnellisuus nousi täälläkin pintaan, kun sain astella pitkospuita alkukesän hämärtyvässä illassa ja lintujen huhuillessa ympärillä.

Torronsuon kansallispuisto, tupasvilla
Torronsuon kansallispuisto, auringonlasku
Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut ja suopursu
Torronsuon kansallispuisto, suopursu ja pitkokset

Vinkit Torronsuon kansallispuistoon

 • Torronsuon kansallispuiston pysäköintialueelta pääsee läheiselle suon laidalla olevalle tasanteelle leveitä, esteettömiä pitkospuita pitkin. Myös Kiljamon lintutornille vie esteetön reitti, joka on leveää, joskin ylämäkeen kulkevaa hiekkatietä.
 • Metsän keskellä sijaitsevalla Kiljamon lintutornilla on tulipaikka ja huussit, mutta ei erityisempiä maisemia. Korkeanpaikankammoista huimaavasta lintutornista näkee ympäröivään kansallispuistoon.
 • Torronsuon kansallispuiston pitkospuita uusitaan vuosien 2019 ja 2020 aikana. Vanhat pitkokset ovat paikoitellen huonossa kunnossa, mutta niillä pääsee kuitenkin kulkemaan varsin hyvin.
 • Torronsuon kansallispuistossa on kaksi virallista rengasreittiä: 1,5 km ja 10 km pituiset reitit. Patikointimatkaa saa sovellettua, kun poikkeaa lyhyemmältä lenkiltä edestakaiselle pistolle Torronsuon keskiosiin johdattaville pitkoksille. Näiden lisäksi Eerikkilän urheiluopiston vierellä näyttää kulkevan rengasreitti.
 • Torronsuon kansallispuisto sijaitsee Tammelan kunnassa reilut 100 kilometriä sekä Helsingistä, Turusta, Tampereelta että Lahdesta.
 • Torronsuon kansallispuiston viralliset reitit lähtevät Kiljamon pysäköintipaikalta, joka sijaitsee seututien 282 varressa Talpion ja Torron kylien välillä, noin 10 kilometriä Forssasta etelään.
 • Torronsuon kansallispuiston reittikuvaukset sekä kartan ja esitteen löydät Luontoon.fi-sivuilta.
 • Torronsuosta löydät kirjoituksia myös näistä blogeista: Lähtöportti, Kohteena maailma, Pohjoistuuli puhaltaa ja Retkipaikka.
Torronsuon kansallispuisto, näkötorni
Kiljamon näkötorni
Torronsuon kansallispuisto, maisema näkötornista
Maisemat Kiljamon näkötornista Torronsuolle päin
Torronsuon kansallispuisto, kartta
Lisää suomaisemia ja suolla kulkevia retkeilyreittejä löydät näistä postauksistani:
Torronsuon kansallispuisto, tupasvilla ja aurinko

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

24 Comments

 • Kohteena maailma / Rami
  1.8.2019 at 22:01

  Torronsuo on kyllä kaunis paikka! Kävin siellä pikaisesti heinäkuussa, syksyllä ruskan aikaan taas pidemmän kaavan mukaan aurinkoisena päivänä sinne. Tavoite on myös ensi kevättalvella käydä hiihtämässä siellä, se on ollut pari vuotta ajatuksena 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   1.8.2019 at 22:21

   Ruska-aikaan onkin jostain syystä harvemmin tullut suolla käytyä. Pitäisiköhän ottaa ihan tämän vuoden tavoitteeksi… Kiitos ideasta! 🙂

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  3.8.2019 at 21:07

  Kävin rakastumassa Torronsuohon ensisilmäyksellä eräänä helmikuisena pakkaspäivänä. Ihana kohde iltaretken mitan päässä pääkaupunkiseudun melskeestä!

  Suot ovat ihan parhaita luontoympäristöjä, rakastan noita pitkospuita ja sitä, että näkee kauas eteensä.

  On hienoa lukea muidenkin maisemaonnellistuvan retkillään <3 . Ajattelen maisemaonnellisuutta itse Juice Leskisvainaan aikanaan käyttämän ilmaisun, tavaraonnellisuuden, vastakohtana. Sitä että tavara ja mammona ei tuo onnea, vaan puhdas luonto, auringonlasku, ja vienossa tuulessa väräjävä tupasvilla.

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:28

   Suoympäristöissä vain on sitä jotakin <3 Jokin niissä aakeissa ja karuissa maisemissa viehättää. Etenkin, kun tarkemmin katsoessa pitkospuiden vierestä voi löytää jos jonkinmoisia kasveja ja yksityiskohtia.

   Reply
 • Jaanaandteemutravels / Jaana
  4.8.2019 at 12:53

  Kiva postaus ja menee ehdottomasti meillä käytävien paikkojen listalle. Eikä ole edes kaukana kotoa! Tuonnehan voisi jopa ajatella menevänsä arki-iltana töiden jälkeen.

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:28

   Kiitos Jaana! Torronsuo sopii tosiaan hyvinkin iltaretken kohteeksi, jos vaan asuu suht järkevän etäisyyden päässä 🙂

   Reply
 • Christa
  4.8.2019 at 20:45

  Me ihastuimme suomaisemiin Kurjenrahkan kansallispuistossa ja tuli kaipuu päästä muuallekin sellaisia ihailemaan. Torronsuo voisi olla hyvä kohde, kun sinne voisi mennä ihan päiväretkelle. Ilta suolla näyttää todella tunnelmalliselta!

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:30

   Kurjenrahka onkin mulla vielä näkemättä, mutta se voisi olla myös ihana! Torronsuo on tosiaan näppärä kohde päiväretkelle.

   Reply
 • Maisu
  4.8.2019 at 21:21

  Torronsuo on itseasiassa ihan päiväretken päässä kodistani. Olen kuullut siitä, mutten koskaan perehtynyt tarkemmin. Näyttää juuri sopivalta paikalta kesäretkelle. Kiitti siis vinkeistä!

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:30

   Onpa kiva! Torronsuo on varsin käymisen arvoinen paikka 🙂

   Reply
 • Cilla
  5.8.2019 at 14:15

  Ihania kuvia <3 Tosi kaunis tuo paikka. Rakastan noita maisemia, missä on havumetsää ja niiden lomassa kulkee pitkospuut. En ollu aiemmin kuullukaan tän nimisestä kansallispuistosta. Pitää laittaa korvan taa.

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:31

   Kiitos Cilla! Kiva, että tässä tuli ihan uusi paikka esille.

   Reply
 • Pitäisi ehdottomasti käydä tuolla! On niin paljon nähtävää Suomessa. 🙂
  Tämän viikon meillä on ollut vieras Indonesiasta ja se on antanut hyvän ”tekosyyn” nähdä kaikkea suomalaista 😀

  Reply
  • Suunnaton
   8.8.2019 at 11:32

   Oonkin seuraillut teidän tekemisiä Instassa 🙂 On ollut hauska katsoa, mitä kaikkea olette keksineet Suomesta esitellä. Mitä vieras on tykännyt?

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  10.8.2019 at 08:31

  Voi miten ihania kuvia! Itselläni nämä kansallispuistot ovat aivan jääneet. Hitsi pitäisi oikeasti ottaa asiakseen lähteä patikoimaan jonnekin, näitä upeita kansallispuistoja kun tuntuu riittävän.

  Reply
  • Suunnaton
   17.8.2019 at 12:06

   Kiitos Virpi! Upeita kansallispuistoja tosiaankin on Suomessa vaikka kuinka paljon.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  10.8.2019 at 11:42

  Suomaisema on minulle tuttua lapsuudesta. Kotimme lähellä oli pieni suo, joka piti kiertää jos halusimme metsäpalstalle käymään. Pienenä suo oli minulle hieman pelottava, koska olin kuullut, että voi humpsahtaa mättääseen ja jäädä sinne ikiajoiksi. Tämä taisi olla äitini taktiikka pitää minut pois sieltä 🙂 Torronsuo olisi meiltäkin vain reilun tunnin ajomatkan päässä. Tyttäreni itseasiassa muuttaa sinne lähistölle syksyllä, joten sieltä käsinkin tuolla voisi käydä retkeilemässä. Onkohan tuo pidempi reitti maisemiltaan sen arvoinen, että kannattaa kiertää? Lyhyt reitti näyttää ainakin kauniilta. Ihastuin varsinkin tuohon tupasvillan auringonlasku kuvaan <3

  Reply
  • Suunnaton
   17.8.2019 at 12:11

   Onpa ihana muisto 🙂 Suolle tulee harvemmin lähdettyä kulkemaan pitkospuiden ulkopuolelle. Tuntuu, että pitäisi tuntea suoympäristöä paremmin, jotta osaisi välttää humpsahdukset turpeeseen.
   Torronsuolla kannattaa ehdottomasti käydä! Pidempi reitti kulkee ilmeisesti osan matkaa tien reunaa, joskin juuri tänään luin kaverin Facebook-julkaisusta, että sillekin pätkälle olisi rakennettu pitkospuut. Kohteena maailman Rami on käynyt kiertämässä tuon 10 kilometrin reitin, joten tuosta blogista voi käydä kurkkimassa lisätietoja pidemmästä reitistä: https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/suomen-kansallispuistot-torronsuo/

   Reply
 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  10.8.2019 at 22:59

  Voi mitä kuvia! Torronsuo on vieläkin käymättä, vaikka vanhempani asuvat tätä nykyä vain vajaan tunnin matkan päässä. Viikko sitten tutustuimme sen sijaan Suomussalmella ja Puolangalla suomaisemiin. Lintuja emme odotuksista huolimatta kuulleet emmekä nähneet, mutta poroporukka lepäili lähellä pitkospuita. Minä tietysti vähän pelkäsin karhujen kömpivän vastaan, mutta sellaiseen törmääminen taitaa olla harvinaisempaa kuin lottovoitto.

  Reply
  • Suunnaton
   17.8.2019 at 12:13

   Kiitos Pia! Suomussalmen maisemat on varmasti upeita! Mä olen usein posottanut siitä vain vauhdilla läpi, mutta pitäisikin joskus pysähtyä kiertelemään enemmän sielläkin. Porot on aina hauska lisä maisemaan 🙂

   Reply
1 2

Leave a Reply