Menu
Suomi

Pitkospuilta tuntureiden huipulle: Ylläksen retkeilyreitit x 5

Onnellisuus ja riemu täyttävät mielen ja sydämen, kun vaan muistelenkin öisiä tunturiretkiä keskiyön auringossa ja valoisia uintireissuja tuhansien hyttysten keskellä. Ylläksellä vietetty kesä 2020 oli täynnä niin upeita kokemuksia ja onnen hetkiä, että niihin tunnelmiin palaa mielellään kerta toisensa jälkeen. Nyt onkin ihana sukeltaa taas fiilistelemään upeita tunturiseikkailuja ja Ylläksen retkeilyreittejä.

Ylläs on yksi parhaista Lapin kohteista päiväretkeilijälle, sillä kiinnostavia reittejä löytyy kymmenittäin. Edellisessä blogijutussa esittelin 5 retkeilyreittiä Yllästunturin rinteillä. Nyt nostetaan katsetta läheisille tuntureille ja lähdetään tutustumaan Yllästä ja Äkäslompolon kylää ympäröiviin retkeilyreitteihin. Nämä kannattaa tsekata, jos olet lähdössä Ylläkselle viettämään kesää tai syksyä!

Kesänkijärvi

1. Kesänkijärven kierros: Hillapolku

Kesänkijärven kierros lähtee läheltä Äkäslompolon Nilivaaran aluetta. Nimensä mukaisesti retkeilyreitti kiertää Kesänkijärven ja on varsin on kiva reitti helppokulkuista hiekkatietä pitkin. Muutamat reitille osuvat nousut ovat pääosin loivia. Järven pohjoisrantoja kulkiessaan pääsee välillä kurkistamaan vastarannan komeiden tuntureiden rinteille, kun taas järven etelälaidalla edetään vehreässä metsässä. Järven itäpäässä astellaan hetki metallipitkoksia pitkin ja luoteisosassa perinteisiä pitkoksia pitkin suon yli. Maisemat suolta kolmelle tunturille ovat upeat! Kesänkijoen ylittävällä sillalla kannattaa olla tarkkana, sillä saatat bongata rantaheinikon seasta vedessä polskivia saukkoja.

Kesänkijärven kierros sopii niin päivälenkiksi koiran kanssa kuin fillariretkellekin.

Kesänkijärven kierros pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: 5,6 km
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Helppous ja vaihtelevat maisemat järven eri puolilla
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä. Metallipitkokset saattavat joillekin koirille aiheuttaa ihmetystä, mutta ne ovat helppokulkuiset ja tarvittaessa koira voi kulkea niiden vierellä.

Lisätietoja:

Kesänkijärvi, Kellostapuli
Maisemat Kellostapulille
Kesänkijärven kierros
Kesänkijärven kierroksen maisemat Kesänkitunturille
Kesänkijärvi, Kesänkijoki
Kesänkijoen lutraajat

2. Kesänkitunturi: Tähtipolku

Tunnetaan myös nimellä Pirunkurun ponnistus.

Kesänkitunturille kipuava Tähtipolku alkaa yhtä matkaa Kesänkijärven kierroksen kanssa, mutta erkanee siitä järven itäpäässä ja lähtee nousemaan kohti Kesänkitunturia. Pirunkurun nousu on todella kivikkoinen ja rakan heiluvilla kivillä tasapainoillessaan saa olla tarkkana. Jyrkkä rinne on todellakin ansainnut nimensä, etenkin niinä päivinä, kun varjoissa lymyilevä hyttysarmeija hyökkää rinnettä tahkoavan kulkijan kimppuun. Pirunkurua ei kannata kuitenkaan turhaan pelätä, se on ihan kiivettävissä.

Kesänkitunturin huipulla polku on vielä hieman kivinen, mutta varsin helppokulkuinen. Polku helpottuu edelleen, mitä alemmas mennään. Kesänkitunturilta avautuu hienot näkymät kohti pohjoisen tunturinhuippuja. Maisema on mieletön etenkin kesäyössä, jolloin keskiyön aurinko loistaa tuntureiden yllä.

Kun avotunturista laskeutuu puurajan tuntumaan, löytyy tunturin rinteeltä loistava Tahkokurun nuotiopaikka kotineen. Siitä eteenpäin ja alas Kesänkijärvelle polku on helppokulkuinen, leveä ja Pirunkuruun verrattuna suhteellisen loiva. Alkukesästä polku saattaa monin paikoin muistuttaa enemmän puroa, joten retkelle kannattaa varustautua vedenpitävin kengin. Kesänkitunturin reitti on hyvin kuljettavissa koiran kanssa, joskin Pirunkurun osuus on hieman haasteellisempaa.

Tähtipolku / Pirunkurun ponnistus pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: 8 km
Vaativuus: Kohtalainen: Pirunkurun nousu on vaativa
Parasta kohteessa: Keskiyön aurinko tunturin huipulla ja maisemat Pirunkurusta Yllästä kohti
Kuljettavissa koiran kanssa: Varauksin: Pirunkurun kivikkoinen nousu on haastava, mutta muuten reitti on helppo kulkea koiran kanssa.

Lisätietoja:

Kesänki, Pirunkuru
Pirunkuru
Kesänki, Pirunkuru
Kun Pirunkurua kiipeää riittävän korkealle, alkaa selän takana aueta näkymät Kesänkijärvelle ja Ylläkselle
Kesänki, Ylläs
Maisemat Kesänkitunturilta Ylläkselle
Kesänki (5)
Kesänkitunturin huippu on kivikkoinen, mutta polkua on melko mukava kulkea.
Kesänki (7)
Kesänkitunturi, retkeilyreitit Ylläksellä
Keskiyön aurinko Kesänkitunturilla

3. Kuertunturi

Kuertunturi on yksinäinen susi Ylläksen tuntureiden joukossa. Se sijaitsee selvästi muista erillään eikä sinne johda yhtä selkeitä kesäreittejä kuin suurimmalle osalle muita tuntureita. Kuertunturille pääsee kulkemaan jonkinlaista polkua pitkin Kuerkievarilta käsin. Toinen vaihtoehto on ottaa kartta ja kompassi kauniiseen käteen ja suunnata kohti tunturia Pyhän Laurin kappelilta. Minä toteutin jälkimmäisen vaihtoehdon ja löysin ylös tunturin huipulle varsin kivuttomasti. Paluumatka olikin jo vähän haasteellisempi, kun puiden takana ei siintänytkään tunturin huipun kaltaista selkeää päämäärää vaan metsässä sai haahuilla täysin kartan ja kompassin varassa.

Kuertunturin huippu on laajalti rakkakivikkoa, joten matkaan on hyvä varustautua tukevin kengin. Varsinaisia retkeilyrakenteita ei tunturilla ole, vaan eväät saa nauttia kivellä istuskellen. Koiran kanssa tai liukkaalla kelillä en kivikkoisuuden vuoksi lähtisi Kuertunturille kiipeämään.

Reitti Kuertunturiin pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: n. 6 km reittivalinnasta riippuen
Vaativuus: Kohtalainen: huippu rakkakivikkoa, joten vähän haastavampi kulkea ja sateella liukas
Parasta kohteessa: Muista Ylläksen reiteistä poikkeavat maisemat Äkäslompoloon ja sitä ympäröiville tuntureille
Kuljettavissa koiran kanssa: Ei välttämättä. Kuertunturin huippu on todella kivikkoinen, paikoin terävääkin rakkakiveä. Metsäosuus helposti kuljettavissa.

Kuertunturi, Ylläs
Maisema Kuertunturin huipulta Äkäslompoloon. Minun päästyäni tunturin huipulle, alkoi Kuerin takaa hyökyä harmaita sadepilviä ja maisema hämärtyi nopeasti sumuun.

4. Kukastunturi

Kukastunturin reitti on yksi Ylläksen helppokulkuisimmista tunturiretkistä. Polku on leveähköä hiekkatietä ja se kulkee suurimman osan matkasta melko tasaisessa metsämaastossa. Nousu tunturiin etelän suunnasta ei ole mitenkään erityisen jyrkkä ja polku on hyvässä kunnossa. Kukastunturin huipulta aukeaa kertakaikkisen upeat maisemat erityisesti keskiyön auringon kultaamassa valossa. Paluumatka tunturin itäreunaa pitkin tuntuu hieman jyrkemmältä, mutta ainakin alaspäin sitä on kevyt kulkea – etenkin kun edessä kohoaa kauniin Kesänkitunturin siluetti.

Kukastunturin retkelle voi valita eri pituisia reittejä. Minun yöretkelleni matkaa kertyi 14 kilometriä. Kukastunturin reitistä voisi tehdä myös pidemmän, 20 kilometrin pituisen reitin, jos tunturilta itälaitaa laskeuduttuaan jatkaisi matkaa pohjoisemmas kohti Kotamajaa sen sijaan, että kääntyisi takaisin kohti etelää.

Kukastunturin reitti pähkinänkuoressa

Sijainti: Muonio ja Kolari, Lappi
Reitin pituus: 14 km / 20 km
Vaativuus: Helppo, joskin tunturille on nousua
Parasta kohteessa: Kukastunturin huipulta aukeavat maisemat
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä

Lisätietoja:

Kukastunturi, Ylläksen retkeilyreitit
Kukastunturille voi lähteä esimerkiksi Navettagallerialta, jolloin heti alkumatkasta pääsee ihailemaan kesäyössä virtaavaa Äkäsjokea.
Kukastunturin huippu, Ylläksen retkeilyreitit
Tuntureiden yllä loistavaa keskiyön aurinkoa voi ihailla Kukastunturin huipulla olevista lepotuoleista käsin.
Kukastunturi, Ylläs
Tarvitseeko enää perustella, miksi ihastuin Kukastunturiin?

5. Teuravuoman-Kivijärvenvuoman soidensuojelualue

Jos haluat päästä ihastelemaan tupasvilloja, Teuravuomassa se onnistuu! Teuravuoman-Kivijärvenvuoman soidensuojelualue sijaitsee hieman sivummalla Ylläkseltä, mutta kuitenkin Kolarin kunnan alueella. Äkäslompolosta ajomatkaa kertyy noin 40 minuuttia.

Teuravuoman-Kivijärvenvuoman soidesuojelualueella kulkee kolmihaarainen Telatie-niminen reitti. Käytännössä reitti on edestakainen, ellei saa kyytejä järjestymään eri lähtöpisteiden välillä. Minä lähdin matkaan Teurajärven lähtöpaikalta, kuljin aikani pitkospuita ja polkuja pitkin ja poikkesin luontotornilla, kunnes palasin takaisin autolle samaa reittiä pitkin. Telatien varrella on myös Särkilehdon laavu, jossa eri lähtöpisteistä saapuvat reitit yhdistyvät.

Reitti pähkinänkuoressa

Sijainti: Kolari, Lappi
Reitin pituus: Yhdensuuntaiset matkat: Teurajärvi – Särkilehdon laavu 8 km, Kurtakko – Särkilehdon laavu 5 km, Venejärvi – Särkilehdon laavu 4 km
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Suomaisemat ja lukuisat tupasvillan sukuiset kasvit auringonlaskussa
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Huomioitavaa: Sateiden jälkeen vesi saattaa paikoitellen olla korkealla, joten vedenpitävät kengät voivat olla tarpeen. Muuten pitkospuilla selviää kuivin jaloin.

Lisätietoja:

Teuravuoma (2)
Teuravuoma (6)

Onko sinulla kokemuksia näistä Ylläksen retkeilyreiteistä?

Lue lisää: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Muu Lappi ja Kuusamo

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Itselleni on aiheuttanut hieman päänvaivaa nuo reittien nimet, esim. reittejä miettiessäni kesti jonkin aika tajuta, että Tähtipolku on sama kuin tuon Pirunkurun ponnistus.
  Tuosta Kuertunturista onkin nyt näkynyt upeita tykkylumikuvia, niin se lienee myös hyvä talvikohde. Osaatko muuten sanoa, sijaitseeko se kansallispuiston alueella?

  Reply
  • Suunnaton
   24.2.2021 at 19:43

   Sanos muuta, tuplanimet ovat varsin hämmentävät!
   Kuertunturi ei ole kansallispuiston alueella, mutta muut tunturit (luonnollisesti Ylläksen huippua lukuun ottamatta) ovat.

   Reply

Leave a Reply