Menu
Suomi

Etelä-Suomen talviretkeilyreitit

Onpahan ollut talvi! Viime vuosien retki-innostukseni on näköjään noussut jo niin korkeisiin sfääreihin, että olen löytänyt itseni retkeilyreiteiltä jopa talvisina pakkaspäivinä. Minä, joka jaksan tunnelmoida talvea muutaman kirpakan pakkaspäivän ja tähtitaivaan verran ja alan sen jälkeen kuumeisesti odottaa aurinkoisia kevätpäiviä ja kesän mukanaan tuomia upeita seikkailuita.

Tällaisena lumisena talvena monen eteläsuomalaisenkin retkikohteen kuljettavuus on mietityttänyt. Niinpä halusin koota yhteen vinkkilistan, josta toivottavasti on sinulle iloa talvisia retkikohteita valitessasi. Tässä tulee Etelä-Suomen talviretkeilyreitit x 7!

1. Kopparnäs, Uusimaa

Sijainti: Inkoo, Uusimaa
Reitin pituus: Useita reittejä
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Rantakalliot ja merimaisemat
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Useita (katoksellisia) nuotiopaikkoja, älä tee nuotiota niiden ulkopuolelle (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)

Inkoossa sijaitsevan Kopparnäsin alueen merenranta ja rantakalliot ihastuttavat jopa talvella. Kävimme Nattura-Outin, Toisiin maisemiin -Hannelin ja Lähtöselvitetty-Katjan kanssa Kopparnäsissä kauniina tammikuisena pakkaspäivänä, kun aurinko alkoi jo vähitellen laskea mailleen. Pilvenhahtuvien takaa loistava aurinko loi meren ylle upean valon ja lumiharson alla lepäävät kalliot näyttivät upeilta. Kun retkiseurueemme malttoi hetkeksi hiljentyä, pääsivät rantakiviä vasten lainehtivien aaltojen äänet luomaan ympärille rentouttavan äänimaiseman.

Kopparnäsissä risteilee useampiakin retkeilyreittejä. Polkuverkostonsa kautta Kopparnäs yhdistyy Siuntion puolella sijaitsevaan Störsvikin alueeseen. Tammikuussa emme lähteneet kuitenkaan suuremmin patikoimaan Kopparnäsin reittejä, vaan fiilistelimme kaunista merenrantaa, joimme rantakalliolla kuumat kaakaot ja suuntasimme yhteen Kopparnäsin lukuisista nuotiopaikoista valmistamaan järjettömän herkullisia braai-leipiä.

Lue lisää:
Kopparnäs, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Etelä-Suomen talviretkeilyreitit, Kopparnäs talvella
Joutsen ihastutti merenrantaan saapuneita retkeilijöitä
Kopparnäs, Inkoo

2. Meiko, Uusimaa

Sijainti: Kirkkonummi, Uusimaa
Reitin pituus: Useita reittejä, Meikonkierros n. 8 km
Vaativuus: Helppo, joskin jonkin verran nousua
Parasta kohteessa: Kalliot ja järvimaisemat
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Muutamia nuotiopaikkoja (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)
Yöpyminen: Sallittua Korsolammen rannalla tulentekopaikan läheisyydessä

Meiko on aika veikeä ulkoilualue Kirkkonummella. Kallioisen Meikon erikoisuus on varsin korkealla sijaitseva kalliorantojen ympäröivä Meikojärvi. Meikon alueella kiertää muutamakin retkeilyreitti. Näistä pisin on Meikojärven ympäri kiertävä vajaan yhdeksän kilometrin pituinen Meikonkierros. Sille minäkin suuntasin eräänä joulukuisena talvipäivänä.

Joulukuussa lunta oli vielä varsin maltillisesti, joten liikkuminen oli helppoa. Meiko on kuitenkin sen verran suosittu retkeilyalue, että uskoisin reitistön olevan kuljettavissa myös silloin, kun lunta on siunaantunut enemmänkin.

Meikonkierros on varsin kiva reitti, sillä se kipuaa vuoroin korkeiden kallioiden päälle ja välillä laskeutuu aivan järven äärelle. Meikonkierroksen varrelta löytyy jokunen nuotiopaikka, ja lisää niitä löytyy, kun poikkeaa Meikonkierrokselta viereisille lyhyemmille reiteille. Tosin ainakin joulukuussa 2020 puuvarastoista löytyneet polttopuut olivat niin läpimärkiä, ettei niitä saanut syttymään, vaikka kaivoimmekin retkirepusta kaikki mahdolliset sirkustemput.

Lue lisää:
Meikojärvi, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit

3. Linlo, Uusimaa

Sijainti: Kirkkonummi, Uusimaa
Reitin pituus: Paljon risteileviä polkuja
Vaativuus: Helppo, joskin jonkin verran nousuja
Parasta kohteessa: Pienet poukamat ja merenlahdet
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Useita nuotiopaikkoja (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset.)

Toinen suosittu ulkoilukohde Kirkkonummella on Suomenlahdella sijaitseva Linlon saari. Saaristatuksestaan huolimatta Linloon pääsee helposti kävellen viereiseltä pysäköintipaikalta. Autolla saapuessa kannattaa varautua siihen, että pysäköintipaikat voivat olla varsin täynnä. Ainakin tammikuisena viikonloppuna vapaan paikan löytäminen oli työn alla.

Ei mikään ihme, että Linlo on suosittu retkikohde. Sen korkeimmalta kohdalta näkisi kirkkaana päivänä varmasti kauas ja Linlon pienipiirteiset lahdet ovat aivan uskomattoman kauniita. Linlon polkuverkosto on todella tiheä ja risteilevä. Puhelimessa on hyvä pitää mukana jonkinlainen kartta, sillä aikansa sinne sun tänne käveltyään saattaa mennä sormi suuhun, kun suuntavaisto on pyllähtänyt aivan päälaelleen.

Tulipaikkojakin Linlosta löytyy useampi, joten mukaan voi hyvinkin pakata luksusluokan retkieväät.

Linlo, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit

4. Kukulinreitti / Kukuljärven vaellusreitti, Uusimaa

Sijainti: Loviisa, Uusimaa
Reitin pituus: 8 km
Vaativuus: Kohtalainen: useita nousuja ja laskuja
Parasta kohteessa: Reitin vaihtelevuus ja useat korkeat mäet
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Kaksi nuotiopaikkaa laavujen yhteydessä (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)

Kun helmikuussa suunnittelimme talviretkeä jonnekin, ehdotti Toisiin maisemiin -blogin Hanneli Loviisassa sijaitsevaa Kukulinreittiä. Hannelin mukaan Kukulinreitti on Uudenmaan hienoin retkikohde! Sen verran paljon tuo nainen on viime vuonna Uudenmaan retkeilyreittejä kiertänyt, että kai se on uskottava.

Niinpä pakkasimme överihyvät retkiruoat reppuihimme ja lähdimme Hannelin ja Nattura-Outin kanssa katsomaan, toimiiko Kukuljärven vallusreitti myös talviretkeilyreittinä. Vaikka tämäkin päiväretki täyttyi tänä talvena varsin tutuksi tulleista tokaisuista ”Tää olisi varmaan tosi upea kesällä”, oli Kukulinreitti varsin nätti ja ennen kaikkea hauska myös nietosten alle piiloutuessaan.

Paikoitellen lähes polveen asti ulottuvasta lumivaipasta huolimatta polku oli varsin hyvin tallautunut ja helposti kuljettavissa. Hauskuutta reittiin toivat muutamat köyden avulla noustavat kallionrinteet ja loistavia pyllymäkimahdollisuuksia tarjoavat alamäet. Kukuljärven rannalta löytyy liaaniköysi, jonka avulla kesällä voi heittäytyä kalliolta suoraan järveen. Näin talvella köysi antoi lähinnä mahdollisuuden liukua lumisella kalliolla ja lähes kaatua selälleen polun kupeeseen.

Kukuljärven rannalla komeilee myös laavu nuotiopaikkoineen ja hienoine terasseineen. Täällä oli hyvä pistää tulille retkieväät ja nauttia talvipäivässä vähitellen kohmettuvista varpaista. Laavun lähelle pääsee myös ajamaan autolla, mutta jos pidempi patikointi vähänkin nappaa, kannattaa ehdottomasti suunnata kahdeksan kilometrin pituiselle vaellusreitille.

Jos retkiruoat alkavat painaa vatsassa, pystyy loppumatkasta kummittelevan Huuhkajavuoren nousun ohittamaan ja kävelemään takaisin Kukulinreitin lähtöpaikalle teitä pitkin.

Lue lisää:
Kukulinreitti, Etelä-Suomen retkeilyreitit
Kukulinreitti, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Nattura-Outi
Kukulinreitti, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Vaikka itse Kukulinreitillä ei tullut vastaan ainuttakaan ihmistä, oli Kukuljärven laavu varsin suosittu makkaranpaistopaikka
Kukuljärven vaellusreitti

5. Torronsuon kansallispuisto, Kanta-Häme

Sijainti: Tammela, Kanta-Häme
Reitin pituus: Rengasreitit 1,5 km ja 10 km
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Suomaisemat ja talvipakkasessa huurtuneet puut
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Yöpyminen: Kielletty kansallispuiston alueella
Tulenteko: Kiljamon tulentekopaikalla (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)

Tammelassa sijaitseva Torronsuo ihastuttaa niin kesällä kuin talvellakin! Eräänä tammikuisena sunnuntaina Torronsuon laidoilla häälyi erikoinen sumu ja suon keskellä törröttävät pienet männyt olivat kuorruttuneet valkeiden lumikristallien alle. Kuinka nättiä!

Tammikuun huimista lumisateista huolimatta Torronsuolla kulkevat reitit olivat varsin hyvin tallautuneet ja helposti kuljettavissa. Torronsuolla on kaksi patikointireittiä (1,5 km ja 10 km), minkä lisäksi talvella suolla pääsee hiihtelemään ja kulkemaan lumikengillä. Reippailun jälkeen on kiva pysähtyä Kiljamon luontotornin vierellä sijaitsevalle uusitulle tulipaikalle, jonka valtavan katoksen alle mahtuu vaikka kuinka suuri joukko retkeilijöitä.

Lue lisää:
Torronsuon kansallispuisto talvella, Etelä-Suomen retkeilyreitit
Torronsuon kansallispuisto, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Torronsuon kansallispuisto talvella
Torronsuon kansallispuisto, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Kiljamon luontotornista avautuu näkymät huurteiselle Torronsuolle

6. Kurjenrahkan kansallispuisto, Varsinais-Suomi

Sijainti: Varsinais-Suomi
Reitin pituus: Useita reittejä, mm. 2 km, 3 km ja 6 km rengasreitit
Vaativuus: Helppo
Parasta kohteessa: Suomaisemat
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Yöpyminen: Sallittu Kurjenpesän luontokeskuksen läheisyydessä olevalla telttailualueella ja kolmen laavun lähiympäristössä
Tulenteko: Sallittu kolmen laavun yhteydessä, Takaniitunvuoren tulentekopaikalla ja Kurjenpesän luontotuvan keittokatoksessa (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty muualla paitsi keittokatoksessa.)

Voi miten rakastuinkaan Kurjenrahkan kansallispuistoon, kun saavuimme sinne aurinkoisena helmikuun sunnuntaina Toisiin maisemiin -Hannelin kanssa! Kurjenrahka ihastutti heti vaihtelevalla metsämaastollaan ja ennen kaikkea upean valkeana kimmeltävällä suollaan. Uskomattoman kaunis laskiaissunnuntai oli houkutellut Kurjenrahkaan niin paljon ulkoilijoita, että hiihtoladut ja kävelyreitit tuntuivat paikoitellen suorastaan vilisevän reippailijoita.

Suuren liikkujajoukon ansiosta Kurjenrahkan reitit olivat todella hyvin tallautuneet ja helposti kuljettavissa. Ainakin kahden kilometrin pituinen Karpaloreitti ja kuuden kilometrin pituinen Savojärven kierros olivat hyvin tallautuneet.

Lue lisää:
Kurjenrahkan kansallispuisto talvella
Kurjenrahkan kansallispuisto, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit
Kurjenrahkan kansallispuisto, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit

7. Kuhankuono, Varsinais-Suomi

Sijainti: Pöytyä Varsinais-Suomi
Reitin pituus: Noin 10 km
Vaativuus: Helppo, joskin talvella lähes umpihankea oleva reitti on paikoitellen raskas kävellä
Parasta kohteessa: Reitin rauhallisuus
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Sallittu Elijärven rannalla sijaitsevalla nuotiopaikalla (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)

Siinä missä edelliset Etelä-Suomen talviretkeilyreitit ovat varsin suosittuja ja hyvin tallautuneita lumisenakin talvena, löytyy Kuhankuonon alueelta huomattavasti hiljaisempi reitti. Kurjenrahkan kansallispuiston pohjoispuolella kulkee kymmenen kilometrin pituinen Kahden järven kierros, joka jäljistä päätellen ei houkuttele kovinkaan paljoa talviretkeilijöitä reitilleen.

Teimme Toisiin maisemiin -Hannelin kanssa laskiaisretken Kahden järven kierrokselle. Reitillä näkyi parhaimmillaan vain yhdet jalanjäljet, joten ylös alas kallioita kipuava reitti kävi lähes kuntoilusta umpihangessa tarpoessamme. Kahden järven kierros oli kuitenkin kivan vaihteleva reitti ja näin talviaikaan on vain plussaa, että osa reitistä kulki hyvin auratuilla hiljaisilla teillä.

Lue lisää:
Kahden järven kierros, Etelä-Suomen retkeilyreitit
Kahden järven kierros, Etelä-Suomen talviretkeilyreitit

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

12 Comments

 • Linlo ja Meiko kiinnostaa kovasti. Enpä ollut ajatellut niitä talvikohteina lainkaan, mutta hienon näköiseltä näyttää myös talvella. Ymmärsinkö muuten oikein, Torronsuolla voi mainiosti kävellä talvella ilman lumikenkiäkin? Enpä ollut lainkaan ymmärtänyt, luulin että talvisen se olisi lähinnä hiihtokohde.

  Reply
  • Suunnaton
   8.3.2021 at 08:55

   Joo, Torronsuon kesäreitti oli tosi hyvin tallautunut nyt talvellakin, joten sitä pääsi hyvin kulkemaan. Toki hiihtäjiä ja lumikenkäilijöitäkin näkyi suolla 😊

   Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja
  7.3.2021 at 14:32

  Ihanat kuvat Torronsuolta. Hienolla kelillähän talven luonto kerrassaan ihana. Ja onhan meillä niin paljon luontokohteita, noista Uudenmaan paikoista en ollut koskaan kuullutkaan

  Reply
  • Suunnaton
   8.3.2021 at 08:58

   Kiitos Mari! Talvellakin luonto on tosiaan kaunis. Pitäisi vaan itsekin muistaa olla liikaa vertailematta sitä siihen, miltä jokin paikka näyttää kesällä. Talvellahan paikan luonne on aivan erilainen.

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  10.3.2021 at 09:14

  Tuota Kukuljärveä olette kyllä nyt hehkuttaneet niin paljon, että sinne pitää jossain vaiheessa suunnata jo ihan vanhan kotiseuturakkauden takia. Nyt tosin saisivat jo talvikelit loppua ja vaihtua märkiin kevätpolkuihin. Ensi talveksi hankin sitten nastakengät uusia seikkailuja varten.

  Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  10.3.2021 at 17:43

  Kivoja vinkkejä ja Torronsuota lukuun ottamatta sellaisia kohteita, missä en ole itse käynyt. Jokaisessa näistä voisin hyvinkin vierailla, vaikuttavat kauniilta kohteilta. Eikä itse asiassa talvella tarvitse kohteen kummoinen luonnossa olla, kun siellä viihtyy omassa rauhassa! Mutta aina parempi, jos tarjolla kivoja maisemia! Sellaiseen törmäsin viime viikolla Napapiirin retkeilyalueella Rovaniemellä.

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  11.3.2021 at 17:15

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Tässä taannoin mietinkin mihin sitä näin talvella voisi mennä. Osa luontopoluista on hiihtäjien käytössä ja osassa ei ole talvikunnossapitoa. Kovin kauas en viitsinyt lähteä autoilemaan ja toteamaan, ettei ilman lumikenkiä pääsisi minnekään. Katjan mainitsemat nastakengät taitaa mennä minunkin listalleni ensi talvena. Tänä vuonna on liukasteltu sen verran (viimeksi Levillä) ettei se oikein nautinto ole. Torronsuohon taidan mennä tutustumaan kesällä, se on ollut listalla pitkään 🙂

  Reply
 • Ensin Pohdin, että kovin Uusimaa painoitteinen juttu ja että noin kauas tuskin tulee lähdettyä. Mutta sitten tuli mun lempparit: Kuhankuono ja Kurjenrahka.
  Tietysti koska asumme niiden lähellä. Viime kesänä kiersimme kummankin reitin. Torronsuolla olemme käyneet ja sitten uuteen tuttavuuteen Liesjärveen tutustuimme viime syksynä.

  Reply
 • Hanneli /toisiinmaisemiin
  13.3.2021 at 14:57

  Sattumoisin oli aika tuttuja reittejä 😍.

  Olen yllättynyt miten paljon talvipolkuja lopulta on löytynyt, vaikka niistä ei kauheasti ollut saatavilla ennakkoon tietoa. Melkein joka polulla oli riittänyt kulkijoita sen verran, että ainakin yhdet askeleet löytyivät.

  Enkä malta odottaa, että kohta päästään valloittamaan yhdessä keväisiä polkuja 🌿

  Reply
 • Outi / Nattura
  13.3.2021 at 15:45

  Talviretkeily best mutta kesäretkeily best of the best. Hienoja talvisia maisemia ja aika tuttujakin osa 🤭 mutta kyllä mäkin niitä kesäpäiviä ja -öitä aika malttamattomana odotan. Mihinhän kaukkiallet meidänkin tiet vielä kesällä vie? 🤩

  Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  14.3.2021 at 22:17

  Listalta löytyi monia vanhoja tuttuja, mutta Linlo ja Meiko herättivät täälläkin mielenkiinnon! Täytyy ehdottomasti käydä katsastamassa ne 🙂 Tällaiset vinkkipostaukset ja erilaiset listaukset ovat kyllä parhaita – melkein aina löytyy uusia paikkoja ja polkuja, jotka on ”pakko” käydä valloittamassa 🙂

  Reply
 • Mahtava kooste ja ihanat kuvat! Nyt kun ei olla päästy Suomeen puoleentoista vuoteen, alkaa kyllä jo kaivata puhtaita luontopaikkoja.
  Hävettää melkein tunnustaa kuinka huonosti tuli tutustuttua Helsingissä asuessa noihin Uudenmaan kohteisiin, vaikka aikoinaan on tullut kierrettyä Suomea paljonkin.
  Ja tuo Meiko on itselleni entuudestaan kokonaan tuntematon!
  Näitä pitäisi ehdotttomasti promota lisää myös kv-yleisölle!

  Reply

Leave a Reply