Menu
Tansania

Ensimmäinen soolomatka Euroopan ulkopuolelle

Syksyn tullen mieli alkoi taas haikailla pois kaamoksesta. Vaikka Suomen luminen talvi onkin kaunis, alkaa pimeyden keskellä kaipaamaan edes pientä auringon pilkahdusta. Lomapäiviä olisi vielä jäljellä ja reissujalkaa vipattaisi. Mutta mitä tehdä, kun reissuseura ei pääse lähtemään?

Tänä talvena aloin harkitsemaan ensimmäistä ihan oikeaa soolomatkaa kauas etelään. Olen jonkin verran reissannut itsekseni, lähinnä lyhyitä pätkiä Espanjassa asuessani tai nyt kuluneena syksynä, kun tein parin päivän reissun Walesiin Snowdonian kansallispuistoon. Nyt olisi kuitenkin aika heittäytyä tuntemattomaan. Talvella ei Eurooppa riittäisi, vaan aurinkoa pitäisi lähteä hakemaan vähän kauempaa.

Thaimaa

Syksyn aikana ehdin pyöritellä mielessäni lukuisia vaihtoehtoja. Yleensä soolomatkailijalle suositellaan ensimmäiseksi Euroopan ulkopuoliseksi kohteeksi Thaimaata. Sitä minäkin harkitsin, pitkään ja hartaasti. Ehdin tehdä Thaimaahan kaksikin matkasuunnitelmaa. Ensin päätin lähteväni Thaimaan lounaisosaan saarihyppelylle. Parin viikon aikana olisi ehtinyt ihan hyvin nähdä Koh Lantaa, Koh Kradania, paljon muita saaria ja loikkia vaikka aina Malesian Langkawille saakka.

Toinen suunnitelmani oli pysytellä pääosin mantereen puolella. Khao Lak olisi näppärä tukipiste, josta voisi tehdä parin päivän reissuja Khao Sokin kansallispuiston sademetsiin sekä Surin tai Similan saarille snorklailemaan. Patikointiin, sukelteluun, veneilyyn ja hiekkarannalla hengailuun saisi kevyesti käytettyä pari viikkoa. Kuulostaisi täydelliseltä yhdistelmältä aktiviteetteja ja rentoutumista.

Karibian risteily

Toisaalta olisi todella helppoa kävellä risteilijälle, rentoutua ja syödä helposti laivan ravintoloissa. Karibian risteily olisi yksi helpoimmista tavoista päästä etelän lämpöön rentoutumaan. Lähes joka päivä odottaisi uusi satama, jossa voisi tutustua uuteen maahan. Parhaimmillaan risteilyn aikana voisi saada maasaldoa kartutettua viidellä uudella valtiolla. Harmi vaan, että monet satamista tuntuivat olevan varustamojen omia paratiisirantoja. Voisiko oikeasti sanoa käyneensä Hondurasissa, jos on kävellyt hiekkarannalla, joka on aidoin rajattu alue kulttuurisesti hyvin kaukana aidosta Hondurasista? Vaikka risteily olisi soolomatkailijalle helppo tapa matkustaa ja Karibian risteilyt ovat parhaimmillaan melko edullisia, joutuu yksin matkustava kustantamaan niistä lähes tuplahinnan.

Kambodza ja muut maat matkanjärjestäjän kanssa

Matkavaihtoehtoja läpikäydessäni alkoi tuntua typerältä kuluttaa paljon aikaa ja rahaa sellaiseen kohteeseen, joka ei ole ollut toivelistallani. Karibian risteilylle lähteminen tuntui tuhlaukselta ja Thaimaata olen nähnyt aiemmin jo aika paljon. Miksi en lähtisi mieluummin toteuttamaan sellaista reissua, joka on jo valmiiksi bucket listilläni?

Kambodzaan olisi tarjolla monia useamman päivän retkiä, ja niihin olisi helppo yhdistää muutamia omatoimisia päiviä Thaimaassa tai Vietnamissa. Ulkomaiset matkailuyhtiöt Gadventures ja Intrepid tekevät paljon erilaisia matkoja ympäri maailmaa. Valikoimasta löytyisi varmasti matka, joka sopii myös yksin matkaavalle.

kambodza, pixabay

Kuva Pixabaysta

Ensimmäinen soolomatka Euroopan ulkopuolelle

Syksyn aikana mielessä tuli pyöriteltyä toinen toistaan houkuttelevampia matkavaihtoehtoja. Lopulta voiton vei varsinainen yllättäjä. Kun lentoliput tulivat sähköpostiin, rintaan jysähti nyrkin kokoinen kivi. Mitä ihmettä mä olen mennyt tekemään? Nauratti ja kauhistutti samaan aikaan. Mä lähden Tansaniaan. TANSANIAAN. Yksin.

Tansania tuli kokolailla puskista. Afrikkaa miettiessäni olen harkinnut lähinnä omatoimimatkaa Namibiaan tai Etelä-Afrikkaan. Kuitenkin päädyin nyt toiselle puolelle Afrikkaa, safarien luvattuun maahan. Alkuvuodesta gnuiden ja muiden laiduntavien eläinten suuri vaellus olisi juuri sopivasti Serengetissä.

Tulevalla matkallani on luvassa viikon safari Serengetin ja Arushan ympäristössä useissa eri puistoissa. Aikaisten aamuherätysten ja tomuisten safaripäivien jälkeen lennän Sansibarin rannoille rentoutumaan.

Serengeti, Tansania (24)

Tulossa on ensimmäinen matkani Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Kuulisin mielelläni vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa ja sen aikana. Lääkityksen puolesta lienee tarpeellista syödä malarialääkekuuri ja hankkia keltakuumerokotus todistuksineen. Mitä muita terveysasioita kannattaa ottaa huomioon, mitä kannattaa pakata mukaan matka-apteekkiin? Mitä safarille kannattaa ottaa mukaan? Mitä Arushassa tai Sansibarilla kannattaa ehdottomasti nähdä tai kokea?

Mikäli nettiyhteydet antavat myöten, päivitän matkalta kuulumisia sosiaaliseen mediaan. Kannattaakin ottaa Suunnattoman Facebook-sivu, instagram ja vaikka twittertilikin seurantaan. Ennen matkaa on kuitenkin luvassa vielä muutama blogipostaus, ja tarkoitus on myös raapustaa muutama juttu valmiiksi matkan aikana julkaistavaksi.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

30 Comments

 • Hei Wau, edessä on varmasti melkoisen unohtumaton reissu! Jään kyllä seuraamaan mielenkiinnolla millaisia kokemuksia sulla on, sillä tuollaista samanlaista komboa mäkin olen jo pidemmän aikaa semi-aktiivisesti suunnitellut! Täytyy sanoa, että melko samanlaisia kohteita mäkin syksyllä mielessäni pyörittelin, mä puolestani päädyin tuohon Thaimaan saarihyppelyyn, ja matkan varattuani sitten kaveri ilmoitti lähtevänsä mukaan, eli seuraava soolomatka saa hetken vielä odottaa! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:11

   Haha, taas ollaan pohdiskeltu samoja kohteita! Jännä nähdä miten reissu menee, ja alkaako jossain vaiheessa yksinolo tökkiä.
   Thaimaan saarihyppely on varmasti huippukokemus, etenkin kaverin kanssa! Kyllä ne paratiisirannat vähän houkuttelisi…. Toivottavasti jonkinlaisia löytyy Sansibariltakin.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  8.1.2018 at 20:45

  Oho! Nytpä suunnitelman vedit, ihan mahtavaa! 🙂 Toi on niin totta, miksi menisit paikkaan, joka ei ole ihan siellä kärkisijoilla omalla bucket listillä. Sulle tulee varmaan ihan mieletön reissu!

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:12

   Kiitos! Oon itsekin ehkä hitusen yllättynyt 😀

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  10.1.2018 at 11:19

  Voi vitsit miten siistiä! Lähdet varmaan jollekin ryhmämatkalle safarille, kun yksin menet?

  Malarian estolääkkeet tosiaan mukaan (malaronea suosittelen). Keltakuumerokotus on pakollinen vain, jos tulee maasta, jossa sitä esiintyy. Meillä ei sitä ollut, mutta en ole perehtynyt onko sitä sitten tuolla pohjoisten puistoissa? Siellä saattaa olla aamut tosi kylmiä eli lämmintä mukaan ja hyttyskarkotetta, jota tosin saattaa kyllä löytyä matkan järjestäjältäkin. Mun on pitkään jo pitänyt kirjoittaa postaus siitä, miten varustautua safarille. Saa nähdä ehdinkö tehdä sitä ennen sun lähtöä. Matka-apteekissa meillä oli lääkärin varmuuden vuoksi kirjoittama antibioottikuuri, jos iskee ruokamyrkytys. Muuten vain perus kipulääkkeet ja imodiumit, jotka on joka matkalla mukana.

  Toivottavasti nähdään matkamessuilla, niin jutskataan lisää. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:10

   Joo, se on isomman porukan safari, eli lyöttäydyn samaan porukkaan joidenkin muiden kanssa. Ei mitään tietoa, minkälaisten ihmisten kanssa saan/joudun viettämään melkein viikon 🙂 Halusin mieluummin osallistua ”jaetulle” safarille kuin lähteä sinne ihan yksinäni oppaiden kanssa.
   Luinkin tuosta keltakuumerokotuksesta, että se vaadittaisiin vain jos saapuu niistä maista, joissa tautia esiintyy. En tiedä miten tarkkoja sen kanssa ollaan, vaikuttaako esim. lentokenttävaihdot vaatimuksiin – ei kai? Kiitos muistakin vinkeistä! Olisi huippua, jos ehdit kirjoittaa vinkkipostauksen ennen lähtöä 🙂 Ehdottomasti yritetään törmätä messuilla!

   Reply
 • Katariina/Maisemajahdissa
  10.1.2018 at 20:32

  Apua, upea reissu sinulle tulossa! Melkein olen kateellinen, kun pääset näkemään eläimiä suuren vaelluksen aikaan. Odotan jo nyt kuviasi reissusta! Meillä oli Krugerissa Malarone käytössä. Mulle se sopi hyvin, mutta miehelle tuli hiukan sivuvaikutuksia siitä. Yleisesti ottaen se on käsittääkseni tosi hyvin siedetty malarialääke. Ja hatunnosto vielä siitäkin, että lähdet tuollaiselle reissulle yksin.

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:36

   Kiva kuulla, Katariina! Toivottavasti bongataan hyvin eläimiä. Serengetissä vietetään ilmeisesti useampikin päivä, joten ehkä siinä ehtii löytää myös nuo vaeltavat laumat. Kiitos malarialääkevinkistä!

   Reply
 • Anne | Metallia Matkassa
  14.1.2018 at 18:32

  Varmasti mahtava reissu tulossa! Mäkin olen lähdössä pitkästä aikaa pidemmälle sooloreissulle yksin, kun lähden maaliskuussa Jenkkeihin kahdeksi viikoksi. Mies jää kotiin Puolaan koiran kanssa ja välillä olen ollut ihan epätoivoisena, että miten tulen selviämään tästä reissusta yksin, kun ei vuosiin noin pitkää aikaa ole matkaillut omillaan. 😀

  Reply
  • Suunnaton
   15.1.2018 at 19:40

   Sullakin on siis tulossa seikkailu! Jännä tosiaan nähdä, miten mökkihöperöksi kahdessa viikossa ehtii tulla 🙂

   Reply
 • Christa
  15.1.2018 at 18:38

  Oo, mahtavaa. Olen ollut Tansaniassa Dar es Salaamissa, Morogorossa, Mikumin luonnonpuistossa safarilla ja viettänyt viikon Sansibarilla. En ollut soolomatkalla, vaan kahdestaan kaverin kanssa. Reissusta on jo aikaa, joten voi olla moni asia jo toisin, kuin silloin. Tansania on yksi puhuttelevimpia kohteita missä olen ollut. Etenkin Morogoron kaupunki ja savimajat, mutta toki myös safari. Tansaniassa oli ihan turvallinen olo reissata, mutta Sansibarilla paikalliset olivat vaihtelevasti ystävällisiä ja jopa vihamielisiä turisteja kohtaan. Meidän pikkubussia kivitettiin matkalla Nungwiin Stone Townista. Sansibar on huikean kaunis ja ruoka oli hyvää. Valitettavasti me saimme rantaravintolasta tosi voimakkaan vatsataudin, mutta ainahan vatsataudin riski on olemassa vähän eksoottisemmissa maissa.

  Reply
  • Suunnaton
   15.1.2018 at 19:44

   Kiva kuulla kokemuksia! Kiitos Christa!
   Aika hurja tuo pikkubussin kivittäminen. Toivottavasti ei tule mitään ihan noin vihamielistä vastaan. Kauniit maisemat ja hyvä ruoka kyllä kuulostavat hyvältä <3 Onko ruoan suhteen hyviä vinkkejä?

   Reply
 • Katariina | Lomaluumu
  15.1.2018 at 22:47

  Niin huikeeta! Ihan järkevä veto ottaa tuollainen ryhmäsafari, on jotain turvaa, mutta silti yksin. Ja saattaa saada enemmän irti kuin omatoimireissusta tuolla. Jännittävää reissua! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   20.1.2018 at 10:03

   Kiitos Katariina! Jännä nähdä, millainen porukka siihen osuu mukaan.

   Reply
 • Sannahof // Unelmamaja
  16.1.2018 at 22:55

  Vautsi, ihan mahtavaa! Tuollainen safarireissu siintää omissa unelmissani myös joskus tulevaisuudessa. Uskon, että matkasi tulee olemaan upea. Itse palasin juuri viikko sitten ensimmäiseltä kunnolliselta soolomatkaltani. Se suuntautui helppoon Baliin ja lähiympäristöön.

  Kantsii muuten miettiä, jos malarialääkityksen sijaan söisi B12-vitamiinia ns. yliannostuskuurina. Ylimääräinen vitamiini puskee ihosta läpi ja pitää hyttyset loitolla. Itse käytin tätä systeemiä reissatessani Amazonilla.

  Reply
  • Suunnaton
   20.1.2018 at 10:04

   Tuota B-vitamiinia en olekaan aiemmin kuullut. Mielenkiintoinen vinkki! Bali on varmasti ollut myös eksoottinen paikka soolomatkailla, vaikka onkin siihen ehkä vähän yleisempi.

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  18.1.2018 at 11:06

  Oi miten hienoa! Ja aikamoinen yllättäjä kyllä tuo lopullinen kohdevalinta, mutta varmasti elämyksellinen ja unohtumaton reissu on tulossa! ”Voisiko oikeasti sanoa käyneensä Hondurasissa, jos on kävellyt hiekkarannalla, joka on aidoin rajattu alue kulttuurisesti hyvin kaukana aidosta Hondurasista?” –> Mä olen miettinyt tätä aivan samaa, kuten esimerkiksi se Haitin pysähdyspaikka, joka ei kauempana voisi olla todellisesta Haitista. Karibian risteily kiinnostaisi ajatuksena kyllä, mutta en tiedä sopisiko se itselleni lyhyiden pysähdysten ja pintapuolisen tutustumisen vuoksi.

  Reply
  • Suunnaton
   20.1.2018 at 10:05

   Mulla on täysin samat ajatukset Karibian risteilystä. Toisaalta kiinnostaisi kovasti, toisaalta se ei ehkä kuitenkaan ole ihan mun matkustustyyliäni. Toki kokeilemalla sekin selviäisi 🙂

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  20.1.2018 at 03:47

  Epäilen vahvasti, että on tulossa ikimuistoinen matka! 🙂 Mikä tahansa noista olisi kyllä varmasti ollut hieno reissu. Itsellä on Afrikka vielä vaan kaukaisissa haaveissa. Lähdetkö ihan omatoimisesti? Kambodzassa esim. on tosi helppo reissata omatoimisestikin, mutta noissa ryhmämatkoissa on tietysti se hyvä puoli, että tutustuu ihmisiin. Meillä on kokemusta molemmista Gadventuresista ja Intrepidistä ja molemmat loistavia.

  Malarialääkkeet on kauheita, mutta jos se on kunnon riskialuetta niin kyllähän ne pitää olla. Malaronesta oon lukenut paljon huonoja kokemuksia, Intiassa meillä oli doksisykliini. Se oli meille ihan ok, mutta auringossa palaa helposti. Ihanaa matkasuunnittelua 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   20.1.2018 at 10:09

   Kiva kuulla hyviä kokemuksia Intrepidistä ja GAdventuresista!
   Lähden joo ihan omatoimisesti, mutta safaripakettiin kuuluu mm. kuljetukset lentokentältä, mikä tekee siitä osiosta ”vähemmän omatoimisen” ja vähän helpomman. Samoin Sansibarin hotellin valitsin sen perusteella, että voin lähteä hotellin järjestämille retkille, jos ei huvitakaan koluta saarta ihan itsekseen. Eli vähän seiftimmeillä ratkaisuilla mennään tällä kertaa, vaikka matka itsessään on omatoiminen.

   Reply
1 2

Leave a Reply