Menu
Suomi

Kanjoneita ja kallioisia maisemia: retkikohteet Sallan eteläosissa

Lapin itäinen ihmemaa Salla on pullollaan enemmän tai vähemmän tunnettuja retkikohteita. Oulangan kansallispuiston Kanjonin kurkkaus lienee sieltä tunnetuimmasta päästä. Myös muut eteläisen Sallan retkikohteet jatkavat Oulangan kallioista teemaa. Napapiirin tuntumasta löytyy niin hiidenkirnuja kuin kallioiden täplittämiä vanhoja metsiä.

Lähdetään katsomaan!

Aikkipetsi

Aikkipetsin (tai Aihkipetsin) päivätupa sijaitsee Sallatunturista lounaaseen. Aihkipetsiin pääsee kulkemaan Sallasta 22 kilometriä pitkää rengasreittiä pitkin, mutta siellä voi vierailla myös hieman lyhyemmällä kaavalla.

Kun ajaa Sallasta etelään ja Kallunkijärven kohdalta kääntyy pikkutielle, pääsee köröttelemään reilun kilometrin päähän Aihkipetsin päivätuvasta. Auto on helppo jättää Y:n muotoiseen risteykseen tien reunaan ja jatkaa muutama sata metriä tietä pitkin UKK-reitille. UKK-reitin pitkospuut halkovat avonaista suota ja polku kuljettaa vanhan metsän keskellä kallionnyppylöiden yli suoraan päivätuvalle. Reitti ei ole ihan helpoimmasta päästä, sillä vaikka mäet ovat lyhyitä, ovat ne paikoin jyrkkiä ja polku epätasainen. Olen käynyt Aikkipetsissä sekä pimeänä syysiltana että aurinkoisena kesäpäivänä. Pimeällä reitti vaati vähän tasapainottelua, päivänvalossa se oli huomattavasti helpompi kulkea (yllätys).

Aihkipetsin päivätupa löytyy pitkän ja jyrkän rinteen alapuolelta. Tupa tarjoaa kodikkaan ympäristön etenkin iltaretkelle, jolloin tähdet tuikkivat taivaalla. Ensimmäisellä syysretkelläni otsalampun valo paljasti vain tuvan, sen vieressä olevan puuvaraston/huussin sekä lampun valokeilassa kiiluvat reittiopasteet. Kartan mukaan tuvan vieressä piti olla lampi. Pimeässä siitä ei näkynyt vilaustakaan. Uteliaisuus voitti ja lähdin tutkimusmatkalle pimeyteen. Totta tosiaan. Pienen matkan päässä tuvasta valo heijastui mustan lammen pinnasta. Vastaranta on lähellä. Tuvan puoleisella rannalla on tulipaikka penkkeineen. Tänne kelpaisi tulla viettämään päivää valoisaankin aikaan. Seuraavana kesänä niin teinkin, ja tulipaikka osoittautui mainioksi paikaksi evästauolle.

Kesäretkellä päivänvalossa jatkoin polkua Aikkipetsistä eteenpäin kohti Sallaa. Polku mutkitteli pieniä rinteitä ylöspäin ja sitten taas alaspäin. Se ohitti suoreunaisia lampia ja vanhoja mäntyjä, aihkeja. Vastaan ei tullut yhtään ketään, ei syysyönä eikä kirkkaana kesäpäivänä. Tänne kannattaa suunnata, jos oma rauha kiehtoo!

Aihkipetsi/Aikkipetsi pähkinänkuoressa

Sijainti: Salla, Lappi
Reitin pituus: Tuvalle on matkaa 3 km tai 22 km (läheiseltä tieltä / Sallatunturista)
Vaativuus: Lyhyempi reitti helppo/kohtalainen
Parasta reitissä: Hiljaisuus, tähtitaivas, päivätupa, vanhat aihkit
Huonoa reitissä:
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä. Tuvassa lemmikit ovat sallittuja muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.
Tulenteko: Aikkipetsin päivätuvalla (Huom. metsäpalovaroituksen voimassa ollessa vain tuvan sisällä olevassa kamiinassa)
Yöpyminen: Tupa on vain päiväkäyttöön
Muuta: Reittiä on kunnostettu vuonna 2021, joten netistä löytyvät maininnat huonokuntoisista pitkoksista saattavat olla vanhentuneita. Ainakin lyhyemmällä reitillä pitkokset olivat hyväkuntoisia.

Lisätietoja:
Aihkipetsi, Salla
Aihkipetsi, Salla
Aikkipetsi, Salla
Aikkipetsi, Salla
Aikkipetsi, Salla
Aikkipetsi, Salla

Aholanvaaran hiidenkirnut ja Kalliovaaran retkeilypolku

Suomen suurin hiidenkirnu sijaitsee Sallassa! Lapin etelärajan tuntumassa sijaitsevaa ihmettä pääsee ihailemaan maastoon merkittyä Kalliovaaran retkeilypolkua pitkin. Reitin kohokohdat ovat tosin jossain aivan muualla kuin hiidenkirnussa. Ne ovat avarissa kallion laelta avautuvissa vaaranäkymissä, vehreissä kanjoneissa ja valtavissa siirtolohkareissa. Retkilounaan voi syödä hiidenkirnun kupeessa tai reitin varrelta löytyvällä kodalla. Tutustu Kalliovaaran polkuun ja hiidenkirnuun tarkemmin postauksessa Suomen suurin hiidenkirnu ja pieni päiväseikkailu Kalliovaaran retkeilypolulla.

Kalliovaaran retkeilypolku pähkinänkuoressa

Sijainti: Salla, Lappi
Reitin pituus: 4 km tai 10 km
Vaativuus: Kohtalainen: Reitillä on jonkin verran kiivettävää rinnettä
Parasta reitissä: Kallioilla kiipeileminen ja kallioseinämät
Huonoa reitissä: Hiidenkirnut itsessään olivat pieni pettymys
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Sallittu Hiidenkirnujen kodalla
Yöpyminen: Jokamiehenoikeuksien mukaan
Muuta: Reitille vievällä pikkutiellä on heppoinen silta, jota ei kannata ylittää henkilöautoa isommalla kulkupelillä.

Lisätietoja:
Aholanvaaran hiidenkirnut
Aholanvaaran hiidenkirnut

Kanjonin kurkkaus, Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuiston ajatellaan helposti sijaitsevan Kuusamossa, mutta suuri osa siitä on myös Lapissa Sallan puolella. Kuuluisa Karhunkierros lähtee Sallasta kohti etelää, mutta Sallan puolelta löytyy myös päiväreittejä. Sallasta kannattaa piipahtaa ainakin Kanjonin kurkkaus -nimisellä reitillä, joka kiertelee kauniissa metsämaisemissa ja kuljettaa upean Oulangan kanjonin reunalle. Jos energiaa riittää, kannattaa kuuden kilometrin pituiselta reitiltä tehdä pisto kanjonin toiselle puolelle. Savilammen autiotuvalta lähtee reilun kilometrin pituinen edestakainen polku kanjonin länsireunalla sijaitsevalle näköalapaikalle. Jos Kanjonin kurkkaus -reitillä tapaa muitakin ihmisiä, täällä lyhyellä pistolla saa melko varmasti ihailla itsekseen kaukana alhaalla pärskiviä koskien kuohuja.

Kanjonin kurkkaus pähkinänkuoressa

Sijainti: Salla, Lappi
Reitin pituus: 6 km + reilun kilometrin lisä halutessaan
Vaativuus: Kohtalainen: Reitillä on muutama melko jyrkkä nousu ja lasku.
Parasta reitissä: Maisemat kanjoniin
Huonoa reitissä:
Kuljettavissa koiran kanssa: Kyllä
Tulenteko: Sallittu tulentekopaikoilla: Kirkasvetinenlampi ja Savilammen autiotupa. (Huom! Tarkista metsäpalovaroitus: varoituksen ollessa voimassa, on tulenteko sallittu ainoastaan autiotuvassa.)
Yöpyminen: Sallittu Savilammen autiotuvan läheisyydessä.

Lisätietoja:
Kanjonin kurkkaus, Oulanka, Salla
Kanjonin kurkkaus, Oulanka, Salla
Kanjonin kurkkaus, Oulangan kansallispuisto, Salla
Kanjonin kurkkaus, Oulanka, Oulangan kanjoni, Salla

Oulangan kansallispuiston muut reitit Sallassa

Entäpä Oulangan muut Sallan puolella sijaitsevat reitit? Keroharjun kuiskauksen 17 kilometriä pitkä yhdensuuntainen reitti alkaa Sallan puolelta joen ylityksellä. Kun on on selvinnyt jännästä alusta, on luvassa harjumaisemia ja aapasuota. Itse en tälle reitille vielä ehtinyt, mutta se kuulostaa mahtavalta! Voisin kuvitella, ettei tällä reitillä kohtaa kovinkaan paljoa muita kulkijoita.

Karhunkierroksen pohjoisimman lähtöpisteen alkutahdit pääsee kokemaan Napapiirin nopian reitillä. Puolen kilometrin pituinen esteetön reitti vie joen rantaan Rytinivan puolikodalle.

Lisätietoja:
Lue lisää:

Tutustu myös muihin Sallan ja sen lähialueen reitteihin ja käyntikohteisiin:

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @suunnaton
Facebook: @suunnaton

1 Comment

  • Tuo Aikkopetsi pidempänä versiona oli meillä viime vuonna pitkään harkinnassa, mutta päädyttiin lopulta kulkemaan tulevan kansallispuiston alueella. Hieno reitti varmasti. Kanjonin kurkkaus erityisesti ruska-aikaan on todella hieno, huolimatta alun masentavasta hakkuuaukeasta.

    Reply

Leave a Reply