Menu
Tansania

Nyrpeä Sansibar ei sykähdyttänyt, mutta nämä paikat saarella kannattaa kokea!

Sansibar, tammikuu 2018:
– Täällä kasvaa palmuja, mangroveja, neilikkapuita, mangopuita…
– En ole koskaan nähnyt mangopuuta.
– Oikeastiko?!
– Joo-o, en ole.
– Sitten pysähdytään! Näytän sinulle mangopuun.

Taksikuski pysäytti keltaisen autonsa suuren ja muhkean puun alle. Hedelmiä ei puussa näkynyt, mutta siltä istumalta opin tunnistamaan liuskelehtisen puun mangopuuksi.

Matka Sansibarin lentokentältä saaren itärannikolla sijaitsevalle hotellille näytti paljon uutta, muutakin kuin teiden varsilla kasvavat lukuisat mangopuut. Olin juuri lentänyt Kilimanjaron kentältä Sansibarille kierreltyäni viikon verran pohjois-Tansanian kansallispuistoja unohtumattoman upealla safarilla. Vaikka olin edelleenkin Tansanian maaperällä, Sansibar oli kuin toinen maailma.

Mannerafrikkalainen elämänmeno oli muuttunut tyystin toiseksi. Sansibarin harmaat hökkelit tekivät olon surulliseksi. Oli kuin afrikkalainen iloisuus olisi jäänyt taakse ja tilalla olisi ollut jokseenkin alakuloinen ympäristö ripauksella arabikulttuuria.

Kyllä sitä iloisuuttakin viikon aikana löytyi. Mutta jostain syystä tunsin oloni hieman epämukavaksi ja koin paikallisten suhtautumisen nyrpeäksi. Tätä kirjoittaessani muistan jonkun muunkin bloggaajan siitä blogissaan maininneen.

Sansibar

Huikeiden safarikokemusten jälkeen en ihastunut Sansibariin. Mutta löysin saarelta myös hienoja paikkoja, kiinnostavia eläimiä ja paikallista elämänmenoa. Kokosin Sansibarin parhaat paikat ”yksiin kansiin”.

Tässä omat lempparini, ole hyvä:

Stone Town, Sansibarin pääkaupunki

Sansibarin pääkaupungissa Stone Townissa oli viehättävää kierrellä. Ehkä tämä nousi niin vahvasti  ykköseksi sen vuoksi, että muita kaupunkeja saarella ei juuri ole – enkä erityisemmin ollut kierrellyt kaupungeissa myöskään pohjois-Tansaniassa.

Stone Townissa näkyy vahvasti Portugalin vaikutus Sansibarin historiassa. Asuintalojen lisäksi katujen varsilla kohoaa joitakin suurempia, selvästi eurooppalaistyyppisiä rakennuksia.

Stone Townin kaduille on levittäytynyt erilaisia turistiputiikkeja, jotka saavat paikan vaikuttamaan turhan turistikohteelta omaan makuuni. Onneksi kojujen takaa pääsee sujahtamaan keskelle sansibarilaista arkipäivää. Katujen risteyksessä sijaitsevan koulun ikkunasta kuuluu lasten ääniä, miehet istuskelevat portailla katsellen maailman menoa. Kun kapeat kadut levenevät aukioksi, tulee vastaan koulupäiväänsä lopettelevia lapsia.

Kun sokkeloisilla kaduilla kiertelee aikansa, ei olekaan enää ihan varma, mitä kautta pääsee takaisin rantaan. Viimeistään siinä vaiheessa tajuaa, että on yksin ainoa valkoihoinen koko alueella. Ja kun tarkemmin ajattelee, myös ainoa nainen.

Sansibar, Tansania

Stone Town

Stone Townista löytyy myös eläväinen torialue, käsittämättömän kauniisti kaiverrettuja intialaistyyppisiä puuovia sekä yksi Queenin valokuvilla päällystetty talon julkisivu. Tässä talossa on asunut nuori Freddie Mercury!

Iltaisin Stone Townin rannalle rakentuu suuri ruokatori, jossa pääsee maistelemaan erityisesti grillattuja mereneläviä. Jos olet Stone Townissa ilta-aikaan, kannattaa tämä varmasti käydä katsomassa! Minä kävin Stone Townissa vain päiväseltään enkä päässyt käymään torilla sen ollessa avoinna.

Stone Town, Sansibar

Stone Townin ruokatori alkoi vähitellen rakentua päiväsaikaan

Prison Island

Stone Townin edustalta lähtee venekyytejä läheiselle Prison Islandille. Saarella pääsee piipahtamaan sinne aikoinaan rakennettuun vankilarakennukseen ja ihailemaan ympärillä aukeavaa turkoosia merta. Saaren kohokohta ovat kuitenkin siellä asuvat aldabranjättiläiskilpikonnat. Tämä suuret konnat kuljeskelevat hiljalleen suurehkossa tarhassa ja pysähtyvät silloin tällöin haukkaamaan palan turistin tarjoamasta lehdestä.

Prison Island, Sansibar

Prison Island, Sansibar

Jozani Forest

Jos haluat Sansibarilla luontoon, suunta Jozani Forestiin. Jozani Chwaka Bay National Parkissa järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana pääsee tutustumaan vehreään metsäympäristöön, jossa kasvaa mitä erilaisimpia puita sekä lukuisia palmuja. Jozani Forestista parhaiten mieleeni jäi maailman pienin sammakko, jonka opas onnistui bongaamaan maahan pudonneen lehden päästä. Se oli vain sentin mittainen!

Metsäretken jälkeen opas jatkaa hieman sivummalle matalampien puiden muodostamaan metsään. Puiden oksilla köllöttelee apinoita. Nuo pitkähäntäiset otukset ovat sansibaringueretsoja (red colobus monkey), jotka ovat varsin uhanalaisia.

Muutaman kilometrin pituisen retken lopuksi kansallispuiston opas johdattaa ryhmämme mangrovemetsään. Laudoista rakennettuja kävelyreittejä pitkin ihmettelemme mangrovepuiden valtavia juuria, jotka kohoavat matalalla olevasta vedestä.

Sansibar, Jozani Forest

Sansibar, Jozani Forest

Sansibar

Sansibar, Jozani Forest, mangrovemetsä

Maustefarmi

Sansibarin saaret ovat tunnettuja maustesaaria. Sansibarilla matkailevan onkin helppo käydä ihmettelemässä, miltä mausteet oikein näyttävät, kun ne vielä kasvavat luonnossa. Sansibarilla on lukuisia maustefarmeja, jotka tarjoavat matkailijoille opastettuja kierroksia.

Maustefarmilla pääsee näkemään lukuisia maustepensaita: neilikkaa, pippuria, vaniljaa… Farmeilla kasvaa myös muun muassa kahvi- ja kaakaopapuja. Lisäksi vehreillä maustefarmeilla pääsee näkemään ja maistelemaan erilaisia hedelmiä ananaksesta jakkihedelmään ja mangoista kookoksiin.

Olipa kierrokseen saatu ympättyä myös turistimeininkiä. Jokaiselle ryhmän jäsenelle annettiin banaaninlehdistä tehdyt hassunhauskat hatut, jotka päässään matkailijat katselivat kuinka maustefarmin työntekijä kiipesi kookospalmuun joikuen välillä mitä typerämpiä huudahduksia.

Zanzibar

Maustefarmin myymälä ja hassunhauskat hatut

Sansibarin hiekkarannat

En ole mikään suuri rantalomailun ystävä, mutta muutamia Sansibarin rannoista päädyin silti testaamaan. Tässä niistä kaksi:

Kendwa Beach oli varsin leppoisa ranta, josta löytyy useampia ravintoloita. Hiekkaranta on melko jyrkkä ja siten uimisen kannalta varsin mainio – lapsille ehkä hieman haastavampi.

Etelämpänä sijaitseva Paje Beach on leijasurffaajien suosiossa. Aurinkoa voi täälläkin ottaa, mutta uiminen tuntuu varsin hasardilta. Hurjaa vauhtia kiitävien leijasurffaajien väliin ei kovin mielellään mene edes kahlaamaan. Myös Paje Beachilta löytyy melko kattava valikoima ravintoloita.

Kendwa Beach, Sansibar

Kendwa Beach

Paje Beach, Sansibar

Paje Beach

Vinkit Sansibarille

 • Sansibaria lienee suosituinta kiertää valmisretkillä. Monet hotellit järjestävät omia retkiään, mutta sen lisäksi taksiyrittäjillä on omat retkensä – tai ainakin kuljetukset Sansibarin suosituimpiin käyntikohteisiin. Taksimatkat eivät ole ihan halvimmasta päästä, mutta antavat vapautta liikkua omien aikataulujen mukaan ja ovat jo isommalla porukalla varsin hyvä vaihtoehto. Yksin matkustaessani päädyin hotellini järjestämiin retkiin, jotka tulivat melko edullisiksi (5-15 euroa/retki), mutta joissa oli jumissa muiden matkustajien aikataulun kanssa.
 • Sansibarilla voi vuokrata myös oman auton, ja onpa joku tainnut kiertää saarta julkisellakin liikenteellä. Kokemuksia vuokra-autolla ajamisesta löydät Vaihda vapaalle -blogista.
 • Matkailupalvelujen järjestäjiä on jos jonkinlaista. Itse ahdistuin eläinten huonosta kohtelusta niin delfiiniretkellä kuin vierailulla pieneen akvaarioon/eläintarhaan. Tee selvitystyö kunnolla ja pyri valitsemaan sellaiset retkenjärjestäjät, jotka ottavat myös eettisen näkökulman huomioon. Tämä voi vaatia jonkin verran työtä, mutta se kannattaa. Kammottavasta akvaariovierailusta kirjoitin tuoreeltaan Suunnattoman Facebook-sivuille. Pääset lukemaan tuon kokemuksen tämän linkin kautta.
 • Jos haluat yhdistää Sansibarin matkan pohjois-Tansanian safareihin, kannattaa Sansibarin ja pohjois-Tansianian safaripääkaupungin Arushan välinen matka taittaa joko lentokoneella tai piitkällä bussi- ja lauttamatkalla. Minä lensin tuon välin PrecisionAir-lentoyhtiön siivin.

Sansibar

Sansibar

Tutustu myös muihin Tansaniaa koskeviin blogipostauksiini:

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Kävitkö snorklaamassa tai sukeltamassa?

  Sansibar on tavallaan kiehtova, mutta meitäkään rannat ei niin kiinnosta, niin olemme jo muutamaan kertaan käyneet Tansaniassa käymättä Sansibarilla. Ehkä seuraavalla kerralla!

  Reply
  • Suunnaton
   8.2.2020 at 11:37

   Kävin ainoastaan yhdellä snorklausretkellä, jossa mentiin veneillä melko kauas rannasta koralliriutalle. Siellä ei ollut juuri mitään nähtävää: korallit olivat usean metrin syvyydessä ja varsin haaleita. Lisäksi aallot olivat turhan korkeita, jotta snorklauksesta olisi voinut nauttia yhtään. Eli siltä osin jäi varsin huonot kokemukset. Rannoilla kyllä näkyi turisteja snorklauskamppeet mukanaan

   Reply

Leave a Reply