Menu
Tansania

Kuinka valita sopiva safarimatka

Kiinnostaako safari Afrikassa, mutta et tiedä mistä aloittaa? Safari on monen suomalaisen matkailijan haaveissa, mutta safarimatkat mielletään usein kalliiksi. Valinnanvaraa kuitenkin on. Safarin voi toteuttaa monella eri tavalla. On valmiita matkapaketteja, omatoimimatkoja, luksuslodgeja ja telttamajoituksia. Uskallan väittää, että jokaiselle matkailijalle löytyy sopiva vaihtoehto, jolla lähteä toteuttamaan omaa safarimatkaansa. Valinnan varaa on paljon. Kokosin tähän postaukseen muutamia vaihtoehtoja, joihin törmäsin itse omaa safarimatkaani suunnitellessani.

Ngorongoro, Tansania (2)

Ngorongoro, Tansania

1. Suomalaisten matkanjärjestäjien safarimatkat

Kaikkein helpoiten safarille pääsee lähtemällä valmismatkalle jonkin suomalaisen matkanjärjestäjän kanssa. Tällöin useimmiten riittää, että hoidat itsesi lentokentälle oikeaan aikaan ja huolehdit matkavakuutukset, matkustusilmoitukset, rokotukset ja muut perusasiat kuntoon. Matkanjärjestäjä hoitaa lähes kaiken muun, joten voit keskittyä fiilistelemään matkaa huolehtimatta sen kummemmin asioiden järjestelystä matkan aikana tai sitä ennen. Voit hypätä mukaan valmiille matkalle, joka järjestään tiettynä ajankohtana, tai voit kerätä oman isomman porukan, jolle räätälöitte matkan teille sopivana ajankohtana.

Monet suomalaiset tai Suomessa toimivat matkanjärjestäjät järjestävät erityyppisiä safarimatkoja eri puolille Afrikkaa. Matkavaihtoehdoista löytyy sekä puhtaasti safarimatkoja, että laajemmin Afrikkaa kierteleviä reittejä, joissa safari on vain yhtenä osiona. Tällä hetkellä (2018) valittavana on muun muassa seuraavia vaihtoehtoja (Huom. näistä matkoista minulla ei ole omakohtaista kokemusta). Hinnat vaihtelevat 2500 eurosta 9 500 euroon.

Hyvät puolet

 • Matkustaminen ja matkan suunnittelu on helppoa, kun matkanjärjestäjä hoitaa lähes kaikki järjestelyt.
 • Matkalla pääsee sellaisiin kohteisiin, joihin omatoimisesti voi olla vaikea päästä.
 • Ryhmämatkalle pääsee helposti mukaan myös yksin tai pienellä porukalla.
 • Vaihtoehto on helppo myös sellaiselle, joka ei ole tottunut matkustamaan itsenäisesti.
 • Opastus on suomeksi, tai porukasta löytyy suomalaisia, jotka voivat auttaa kielikysymyksissä.
 • Valinnanvaraa on paljon.

Huonot puolet

 • Valmiit matkat toteutetaan vain tiettyinä ajankohtina. Jos sinun on mahdollista pitää loma vain tiettynä ajankohtana, voi olla vaikeaa löytää sopivaa matkaa, joka sopisi kalenteriisi.
 • Valmiit matkapaketit ovat hintavia.
 • Olet jumissa suomalaisten kanssa. Joillekin tämä voi toki olla myös matkan hyvä puoli.
 • Matkasta ja matkakohteen kulttuurista ei välttämättä saa niin paljon irti kuin omatoimisesti matkustaessa. Toisaalta ryhmämatkan ohjelmaan saattaa kuulua sellaisia kohteita, joihin et itseksesi tulisi menneeksi.
Serengeti, Tansania (24)

Serengeti, Tansania

2. Ulkomaiset matkanjärjestäjät

Yhdet tunnetuimmista ulkomaisista matkanjärjestäjistä ovat GAdventures ja Intrepid. Molemmat ovat suuria matkailualan toimijoita, jotka järjestävät matkoja ympäri maailman. Molemmat yritykset tarjoavat myös Afrikkaan laajan kattauksen erityyppisiä matkoja. Monet matkoista ovat bussin kaltaisella overland truckilla tehtäviä (pienemmän budjetin) kiertomatkoja, mutta valikoimasta löytyy myös safarimatkoja. Nämä matkat vaativat hieman omatoimisuutta, sillä vaikka itse matkapaketti matkakohteessa on valmiiksi järjestetty, tulee sinun itse huolehtia lennoista. Toisaalta nämä matkat tarjoavat myös mahdollisuuden lisätä matkaan haluamasi määrän omatoimimatkailua, jos haluat vaikka tutustua lähtökaupunkiin tarkemmin. Hinnat vaihtelevat 900 eurosta yli 3000 euroon, minkä lisäksi kustannettavaksesi tulee myös muun muassa lennot kohteeseen.

Hyvät puolet

 • Matkustaminen itse matkakohteessa on helppoa, sillä matkanjärjestäjä huolehtii järjestelyistä matkakohteessa.
 • Valmiiseen matkaan on helppo lisätä haluamasi määrä omatoimista matkailua.
 • Hinta on todennäköisesti edullisempi kuin täysin valmismatkapaketissa.
 • Matkaseura on kansainvälistä.
 • Tarjontaa on melko paljon, joten matka on helpompi sovittaa itsellesi sopivaan ajankohtaan kuin suomalaisten matkanjärjestäjien valmismatkoilla.

Huonot puolet

 • Matka vaatii omatoimisuutta, sillä joudut itse järjestämään lennot sekä mahdollisesti kuljetuksen lentoasemalta lähtöpaikalle sekä ensimmäisen ja/tai viimeisen majoituksen. Toisaalta matkanjärjestäjä voi myös auttaa näissä järjestelyissä.
 • Olet omillasi matkan alkaessa ja päättyessä, mikä voi olla kynnyskysymys erityisesti matkustaessasi yksin.
 • ”Joudut” pärjäämään matkalla todennäköisesti englanniksi.
 • Overland truck -matkustus ei välttämättä sovi kaikille. Safarilla rekka ei välttämättä ole kaikkein miellyttävin kulkupeli, vaikka korkealta toki näkee kauas.
Ngorongoro, Tansania (16)

Ngorongoro, Tansania

3. Paikalliset matkanjärjestäjät

Afrikka on pullollaan myös paikallisia matkanjärjestäjiä. Tarjontaa on valtavasti, joten löydät helposti myös itsellesi sopivan vaihtoehdon. Voit liittyä mukaan jaetulle safarimatkalle tai voit toteuttaa privaattisafarin. Näitä matkoja on helppo räätälöidä oman maun mukaisiksi. Paikalliset tuntevat alueen hyvin, mutta toisaalta joukossa on kaikennäköistä toimijaa. Hyviä matkanjärjestäjiä voit hakea muun muassa SafariBookings-sivustolta. Hinnat ovat edullisempia kuin kansainvälisillä yrityksillä. Esimerkiksi kuuden päivän jaettu telttasafari maksaa n. 1000 euroa, kun taas privaattisafarista saisi maksaa 4000 euroa.

Hyvät puolet

 • Tarjontaa on paljon. Löydät varmasti sopivan safariyrityksen, halusitpa safarille omalla porukalla tai yhdessä vieraiden kanssa, yöpyä luksuslodgeissa tai telttamajoituksessa tai viettää safarilla vain muutaman päivän tai koko viikon.
 • Monipuolisen tarjonnan vuoksi et ole sidottu tiettyihin matkapäiviin, vaan voit helpommin räätälöidä itsellesi sopivan ajankohdan, safarin pituuden ja kiinnostavimmat kohteet.
 • Paikalliset oppaat tuntevat alueen, eläimet ja kulttuurin hyvin.
 • Useimmat yrityksistä ovat sisällyttäneet safarin hintaan lentokenttäkuljetukset sekä yöpymisen ennen ja/tai jälkeen safarin.
 • Samaan matkaan on helppo yhdistää myös omatoimista matkailua. Toisaalta halutessasi voit käydä safarilla hyvin helposti, sillä sinun täytyy huolehtia vain lennoista, ja safariyritys hoitaa kuljetukset ja lähes kaikki järjestelyt lentokentältä eteenpäin ja takaisin.

Huonot puolet

 • Matka vaatii omatoimisuutta, sillä joudut itse järjestämään vähintäänkin lennot. Lisäksi sinun täytyy olla yhteydessä safariyrityksiin valitaksesi ja varataksesi safarin.
 • Safareiden maksutavat vaihtelevat paljon. Joissain yrityksissä voit ilmeisesti maksaa luottokortilla, mutta useimmat tuntuvat vaativan pankkisiirtoa ja/tai käteismaksua.
 • Safaripaketteihin kuuluvat majoitukset ennen ja jälkeen safarin voivat olla heikkotasoisia.
 • Jaetuilla safareilla safarin järjestävä yritys saattaa olla eri kuin se, jolta olet safarin ostanut. Yritykset yhdistelevät asiakkaitaan yhdelle matkalle kootakseen sopivan kokoisen porukan.
 • Parhaimmillaan voit löytää oikein hyvän safarinjärjestäjän, mutta joukossa voi olla myös erilaisia huijareita.
 • Kommunikointi sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät puhu englantia äidinkielenään tai kovin sujuvasti, voi olla hankalaa.
Ngorongoro, Tansania (18)

Ngorongoro, Tansania

4. Omatoiminen safari

Safarille voit lähteä myös omatoimisesti! Tämä on mahdollista, ja jopa helppoa, muun muassa Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Krugerin ja Etoshan kansallispuistoissa tiet ovat hyväkuntoisia, ja niillä on hyvä ajaa myös vuokra-autolla. Omatoimisella safarilla saat luonnollisesti kulkea omaa tahtiasi ja pitää lepotaukoja juuri silloin kun haluat. Toisaalta eläinten bongaaminen voi olla haasteellista, kun silmä ei ole vielä herkistynyt bongaamaan hyvin maastoutuvia villieläimiä. Omatoimisafariin voi toki yhdistää myös järjestettyjä päivä- tai iltasafareita. Omatoimisafareista voit lukea lisää esimerkiksi Vaihda vapaalle ja Irtiottoja maailmalle, Kulkutautiset ja Maisemajahdissa -blogeista.

Hyvät puolet

 • Omatoimisafari tarjoaa kaikkein eniten valinnanvapautta niin aikataulun kuin reitinkin suhteen.
 • Majoitukset saa valita vapaasti, halusitpa sitten yöpyä teltoissa, teltta-autossa tai lodgeissa.
 • Joissakin kansallispuistossa omalla autolla saa ajaa ihan samoja reittejä kuin varsinaiset safariautotkin.
 • Omatoimisafariin on helppo yhdistää muutakin omatoimimatkailua.
 • Saat(te) olla omissa oloissanne, eikä tarvitse sovittaa aikatauluja ja matkailutapoja vieraiden ihmisten aikatauluihin.
 • Omatoimisafari saattaa olla kaikkein edullisin vaihtoehto safarille.

Huonot puolet

 • Kaikkiin kansallispuistoihin ei ole mahdollista tai kovin helppoa tehdä omatoimisafaria.
 • Noviisi ei välttämättä bongaa kaikkia eläimiä yhtä helposti kuin harjaantunut paikallinen opas.
 • Omalla (vuokra-)autolla ei välttämättä ole mahdollisuutta ajaa kaikkiin paikkoihin, joihin safariautot saavat kulkea.
 • Omatoimimatkailu Afrikassa voi olla haasteellisempaa kuin esimerkiksi Euroopassa.
 • Jos olet soolomatkalla, voi omatoimimatka olla haasteellinen tai hintava. Useimmat lähtevät omatoimimatkalle mieluummin porukassa kuin yksin.

Minkälaisia safarimatkoja olet tehnyt, tai minkä tyyppiset matkat sinua kiinnostavat?

Ngorongoro, Tansania (6)

Ngorongoro, Tansania

Näistä vaihtoehdoista itselläni on kokemusta vain paikallisista matkanjärjestäjistä. Muiden vaihtoehtojen yhteenveto perustuu käsityksiini, joita olen saanut eri vaihtoehtoja selvittäessäni.

Käy vilkaisemassa myös:


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

14 Comments

 • Laura / Irtiottoja
  15.10.2018 at 11:55

  Aiettä, järjetön safarikuume!

  Hyvä listaus, mulla on kokemusta vain omatoimisista safarimatkoista eteläisessä Afrikassa, mutta haaveissa on ensi vuonna mennä tuonne päiväntasaajan seudulle ja siellä tuntuu olevan melkeinpä pakko mennä järjestetylle retkelle. Tai ainakin se on niin paljon helpompaa ja varmempaa, että edes minä en taidan uskaltaa lähteä kokeilemaan onneani sen kaiken säädön kanssa. Että ehkä pian on sitten laajempaakin kokemusta näistä! Harkitsin tälle vuodelle myös ryhmämatkaa kun haaveilin loppukesään jotain safarireissua, eikä matkaseuraa oikein ollut mielessä, eikä yksin houkuttele lähteä seikkailemaan safarille. 🙂 Se matka jäi sitten toteutumatta, mutta eiköhän senkin aika tule vielä.

  Reply
  • Suunnaton
   21.10.2018 at 12:41

   Tuollainen ”jaettu” safari oli tosi kiva vaihtoehto yksinmatkustavalle! Meillä ainakin osui samalle reissulle tosi kiva porukka, joista kolme oli soolomatkailijoita ja kaksi pariskuntaa.
   Minäkin veikkaisin, että tuolla suunnalla Afrikkaa järjestetyt reissut voivat olla kaikkein näppärin vaihtoehto. Muutama omatoimimatkailijan näköinen porukka tuli Tansaniassakin vastaan, mutta suurin osa kulki ihan oppaan kanssa.

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  18.10.2018 at 15:28

  Kattava listaus eri tavoista päästä safarille! Ihan heti en varmasti itse ole lähdössä vaikka Namibia kyllä hurmasikin, safarireissut eivät ole omatoimisenakaan ihan sitä halvinta puuhaa. Voisin kyllä ajatella lähteväni joskus ryhmämatkallekin jos hinta olisi sopiva ja ohjelma mielenkiintoinen. Muuten tykkäsin kyllä omatoimisafarista, olin itseasiassa vähän yllättynyt kuinka ”helppo” se loppujen lopuksi oli järjestää Namibiassa. Eli siis, minulla oli niin kovat ennakkoluulot että yllätyin positiivisesti! 😛

  Reply
  • Suunnaton
   21.10.2018 at 12:43

   Joo, kyllähän autonvuokrat ja puistomaksut verottaa aika paljon, lentolipuista puhumattakaan. Omatoimisafarille olisi joskus tosi kiva vielä lähteä! Se on vaikuttanut niin helpolta, kun on teidän reissujanne seuraillut.

   Reply
 • Maria Ojajärvi
  20.10.2018 at 22:13

  Itse nautin eniten jeeppimatkasta, joka on samalla vapaehtoistyömatka. Ei toki sovi kaikille, mutta itse haluan päästä tekemään ja kokemaan asioita läheltä ja tämä mahdollistaa sen. Ekomatkaajien kautta pääsee Etelä-Afrikkaan keskelle kansallispuistoa auttamaan uhanalaisia eläimiä. @ekomatkaajat ja http://www.ekomatkaajat.fi

  Reply
  • Suunnaton
   21.10.2018 at 12:43

   Tämäkin kuulostaa tosi hyvältä vaihtoehdolta! Vapaaehtoistyössä pääsee varmasti tosi lähelle paikallista kulttuuria ja saa sitä kautta aivan uskomattomia kokemuksia.

   Reply
 • Elsa/Hakunamalife
  22.10.2018 at 12:34

  Voi ei, kun tuli niin safarikuume Oon käynyt Krugerin kansallispuistossa Etelä Afrikassa Swazimaassa vaihdossa ollessani. Tänä syksynä oli tarkoitus kokea Serengetin kansallispuisto Tansaniassa, mutta Everest matkan takia jäi toiseen kertaan. Krugerissa meillä oli vaihtareitten kanssa opas autoineen mukana, jatkossa omatoimisafari kiinnostaisi kovasti. Todella kattava ja hyvä postaus

  Reply
  • Suunnaton
   25.10.2018 at 13:35

   Kiitos Elsa!
   Everest ei kuulosta yhtään hassummalta 🙂 Varmasti ihan huikean hieno kokemus!
   Vahva suositus Serengetiin! Toivottavasti pääset sinne vielä myöhemmin.

   Reply
 • Terhi
  23.10.2018 at 23:49

  Safarit ovat nautittavia, mutta usein hintavia. Siltikään en lähtisi säästämään menemällä omatoimisafarille, minun mielestäni kunnon opas on aina paikallaan, hän tuntee alueen, olosuhteet ja emäimet.

  Reply
  • Suunnaton
   25.10.2018 at 13:38

   Juu, ihan ilmaista hupia ne eivät ole. Toisaalta niistä maksaa ihan mielellään, kun saa tuettua paikallisia sekä kansallispuistoissa ja suojelualueilla tehtävää eläintensuojelutyötä.
   Minäkin tykkäsin kovasti opastetusta reissusta, etenkin näin ensimmäisellä kerralla. Opas tiesi kertoa paljon mielenkiintoisia faktoja eläimistä, kun vaan keksi itse kysyä. Ehkä myöhemmin voisi kokeilla omatoimistakin safaria.

   Reply
 • Katja
  26.10.2018 at 17:44

  Hyvin tiivistetty! Itsekin safarimatkasta haaveilevana tämä oli tosi hyvä infopaketti eri vaihtoehdoista. Vielä ei ole oman reissun aika mutta hyvähän se on jo hyvissä ajoin näitäkin asioita tuumailla ja selvitellä 🙂

  Reply
 • Anita / My Tiny Travel Journal
  27.10.2018 at 17:25

  Olen varmaan lapsesta asti haaveillut (myös) safarista. Se saa vielä odottaa bucket listilla, kun on niin paljon paikkoja nhtävänä, ja tuo vaatii jo vähän säästöä. Puolisoni oli muutama vuosi sitten pitkään haaveilemallaan metsästysmatkalla Etelä-Afrikassa. Kun meillä Suomessa metsästetään hirviä ja jäniksiä, niin siellä normaaleja riistaeläimiä ovat mm. kudu ja springbock. Ajattelin pyytää, jos hän kirjoittaisi joskus blogiini siitä reissusta vieraskynänä. Ja olihan siellä muitakin eläimiä kuin vain riistaa. No meni vähän ohi aiheen, mutta tämä tuli mieleen. Toivottavasti et ole suunnaton metsästyksen/riistanhoidon vastustaja! 😉

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  27.10.2018 at 20:15

  Tansanian safarilla olin Aventuran matkassa. Se oli helppo vaihtoehto kun olin yksin reissussa. Ekalle safarille suosittelen kunnon opasta, koska minulta olisi mennyt moni asia (ja eläin) ohi, jos olisin yksin lähtenyt seikkailemaan. Hyvä, että jokaiselle löytyy sopivia vaihtoehtoja 🙂

  Reply
 • Veera Bianca
  28.10.2018 at 15:55

  UU kiitos tästä jutusta! En ole vielä suunnistanut safarille koskaan, mutta se on ihan ykkösenä mielessä joten tämä juttu menee tallennukseen sitä unelman toteutushetkeä odottamaan! <3

  Reply

Leave a Reply