Menu
Nepal

Pokhara – Nepalin vehreä suurkaupunki ja extreme-urheilun mekka

Suurimmalle osalle Nepalin matkailijoista Pokharan kaupunki toimii vain tukikohtana ja ponnistuspaikkana Annapurnan alueen vaelluksille. Pokhara on myös paljon muuta: vehreä ja sympaattinen suurkaupunki, jossa on helppo rauhoittua. Ja jos leppoisa elämänmeno kyllästyttää, voi lisää adrenaliinia hakea lukuisista extreme-lajeista.

Vietin Pokharassa muutaman päivän Nepalin matkallani marraskuussa 2019. Kolme päivää hujahti Pokharassa ihan huomaamatta. Keräsin tähän postaukseen vinkkejä, mitä kaikkea Pokharan kaupungissa kannattaa tehdä ja missä majoittua. Seuraavassa postauksessa laajennetaan reviiriä Pokharan lähialueille.

Pokharan Old Bazaar
Aitoa Pokharaa Old Bazaarilla

Pokharan Lakeside

Uskallan väittää, että jokainen Pokharassa käyvä turisti päätyy Lakesiden alueelle. Phewa-järven rannalla sijaitsevalle Lakesiden alueelle on syntynyt matkailupalvelujen keskus, josta matkailija löytää kaiken tarvitsemansa – paitsi kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet, jotka ovat ihan muualla. Lakeside muistuttaa monelta osin Kathmandun tunnettua Thamelin turistialuetta. Lakesiden pääkadun varrelle on ripoteltu vieri viereen valtava määrä retkeilytarvikekauppoja, ravintoloita, hotelleja ja jos jonkinmoisia matkamuistomyymälöitä.

Lakesiden alueelle majoittuminen on todella näppärä vaihtoehto, sillä täällä ruokapaikat ja muut palvelut ovat lähellä. Aitoa nepalilaista elämänmenoa täältä on tosin melko turha etsiä.

Pokhara
Pokhara
Lakesidellakin kannattaa lähteä seikkailemaan sivukujille turistisen pääkadun ulkopuolelle.

Majoittuminen Pokharassa

Myös minä majoituin Lakesiden alueelle, joskin pääkadulta hieman sivummalle Three Jewels Boutique Hoteliin. Sijainti oli varsin rauhallinen kauempana Lakesiden hälinästä, mutta silti kävelymatkan päässä ravintoloista ja muista palveluista. Rakastuin hotelliin ihan täysin.

Hotellin omistajaperhe on todella sympaattinen ja juttelee mielellään vieraidensa kanssa. Vietin lukuisia hetkiä hotellin pienessä puutarhassa rentoutuen ja vaihtaen välillä muutaman sanan omistajaperheen kanssa. Aamiainen oli oikein ravitseva, ja aikaisina aamuina hotellilta sai mukaansa todella hyvän retkiaamiaispaketin. Huone ja muutenkin hotelli oli oikein siisti ja hotellissa vallitsi todella rentouttava tunnelma.

Jos joskus palaan Pokharaan, majoitun ehdottomasti uudelleen Three Jewelsiin! Oikeastaan hotelli itsessään on ehkä suurin syy palata Pokharaan. Suosittelen Three Jewelsiä täydestä sydämestäni.

Pokharan ravintolat

Pokharassa viettämieni päivien aikana testasin muutaman ravintolan, jotka kaikki osoittautuivat vinkkaamisen arvoisiksi. Nappaa tästä ravintolavinkit talteen!

 • Asian Tea House: Sijaitsee pienellä sivukujalla ja näyttää hieman nuhjuiselta muovituoleineen ja vahapöytäliinoineen. Ruoka on kuitenkin todella hyvää ja vieläpä edullista. Asian Tea Housesta tuli mun vakkarilounaspaikkani Pokharassa. Annokset n. 2-5 euroa. Vahva suositus tälle!
 • Little Windows: Vegaani- ja vegeruokataivas! Little Windowsista saa todella maittavaa ja terveellistä ruokaa, josta karskeinkaan sekasyöjä ei jää nälkäiseksi. Little Windows on todella söpö ja varsin instagrammable paikka vaaleanpunaisine seinineen. Annokset n. 5-10 euroa.
 • Rosemary Kitchen, Pokhara: Astetta hienompi paikka valkoisine pöytäliinoineen. Ravintola on saanut Best restaurant in Pokhara -maininnan, mutta itse en ihan allekirjoita tätä. Ruoka oli varsin hyvää, mutta ei ihan yltänyt kahden edellisen ravintolan tasolle. Rosemary on kuitenkin mainio paikka, jos kaipaat vähän perinteisempää ja fiinimpää ruokapaikkaa. Annokset 5 eurosta ylöspäin.
Pokhara
Asian Tea House, Pokhara

Tekemistä Lakesiden alueella

Lakesiden alue on äkkiä nähty. Alueen pääkadun kävelee päästä päähän reilussa vartissa.

Lakesidessa kannattaa suunnata pääkadun sijaan rantaan, jossa kävelyreitti seurailee rantaviivaa. Kävelyreitin eteläpää on varsinainen turistihelvetti. Täältä päätepisteeltä lähtee suurin osa venekyydeistä järven keskellä sijaitsevalle Tal Barahin temppelisaarelle (joka vaikuttaa kammottavan ruuhkaiselta turistiansalta) sekä World Peace Pagodan patikkareitin lähtöpisteeseen, josta kerron enemmän Pokharan päiväretkiä koskevassa postauksessa.

World Peace Pagoda, Pokhara
Taustalla näkyy Tal Barahin temppelisaari ja ylhäällä vuoren päällä World Peace Bagodan siluetti.

”Rantabulevardin” eteläosassa on lukuisia hedelmä- ja korumyyjiä sekä vierivieressä rantabaareja ja -kahviloita. Toki rannalla on myös leikkiviä lapsia ja paljon paikallisia, joten ihan pelkkää turistialuetta rannan kävelyreitin eteläosakaan ei ole.

Pokhara
Pokhara

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen vähemmän turistiselta rantareitti vaikuttaa. Puolenvälin jälkeen reitti muuttuu hiekkapohjaiseksi ja vähitellen se kapenee jopa mutaiseksi kinttupoluksi. Itse viehätyin kuitenkin eniten juuri tästä pohjoisosasta, jossa väkeä on huomattavasti vähemmän ja jossa pääsi aistimaan hieman paikallista elämänmenoa – vaikka rantabaareja toki löytyy kävelytien pohjoispäästäkin.

Pohjoisessa on muun muassa nitisevä huvipuisto, jonka maailmanpyörä ja viikinkivene näyttävät niin huterilta, etten missään nimessä nousisi niiden kyytiin. Lapsiperheet ja kaveriporukat näyttivät kuitenkin nauttivan huvipuistosta.

Phewa Laken rauhallisemmalla ranta-alueella pysähtyy mielellään katselemaan, kuinka Pokharan asukkaat viettävät aikaa järven rannalla kalastaen ja rupatellen keskenään. Auringonlasku järvellä on upea, ja rannalta voi kirkkaana päivänä nähdä myös Himalajan huiput.

Pokhara
Pokhara
Pokhara

Bindhya Basini Temple

Pokharassa kannattaa ehdottomasti lähteä tutkimaan kaupunkia myös turistisen Lakesiden ulkopuolelle. Muutaman kilometrin päässä pohjoisessa on kiinnostavia alueita, joissa pääsee seuraamaan paikallisten elämää.

Yksi Pokharan nähtävyyksistä on Bindhya Basinin hindutemppeli. Hieman muuta kaupunkia ylempänä sijaitsevalla temppelialueella on muutamia temppelirakennuksia ja kirkkaalla päivällä näkymät aukeavat Himalajan huipuille. Bindhya Basinin temppelialue ei ole järin suuri, mutta siellä vierähtää tovi jos toinenkin suitsukkeita ihmetellen, valokuvaten ja vuorimaisemia ihastellen. Länsimaalaisia turisteja täällä ei ole kovin paljoa, ja vaalea suomalainen saakin lukuisia kutsuja perhepotretteihin ja selfieihin.

Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini
Bindhya Basini

Paikallista elämää Old Bazaarilla

Bindhya Basinilta on helppo jatkaa matkaa kävellen kohti Old Bazaaria. Old Bazaarin alue on aikoinaan ollut täynnä kauniita nevarityylisiä taloja kaiverretuin puuikkunoin ja ovenpielin. Nyt monet näistä taloista on jyrätty matalaksi ja niiden tilalle on rakennettu modernimpia betonikuutioita. Kun kerroin paikallisille haluavani lähteä katselemaan Old Bazaaria, olivat he ihmeissään. Eihän siellä enää ole mitään nähtävää.

Mutta voi, kyllä oli! Vanhoja kauniita rakennuksia on edelleen jäljellä siellä sun täällä. Kävelin hiljakseen pitkin Bhimsen Marga -katua ihmetellen paikallista elämää. Pieniä kauppoja, joiden edessä naiset juttelivat keskenään. Pieniä temppeleitä, joita oli ripoteltu melkein jokaiselle nurkalle. Katselin verkkaista elämää, joka on niin kovin kaukana siitä kiireestä, johon olemme tottuneet.

Old Bazaar Pokhara
Old Bazaar Pokhara
Old Bazaar Pokhara
Old Bazaar, Pokhara
Old Bazaar, Pokhara
Old Bazaar, Pokhara
Old Bazaar, Pokhara
Pokhara

Miten Bindhya Basinille ja Old Bazaarille pääsee?

Helpoiten Pokharan pohjoisosiin pääsee taksilla, mutta paikallisbusseilla seikkailu on varteenotettava vaihtoehto! Minä hyppäsin Lakesidella paikallisbussiin ja yhden vaihdon jälkeen saavuin Pokharan pohjoisemmalle alueelle Bindhya Basinin temppelialueen viereen. Paikallisbussilla liikkuminen oli varsin mutkatonta ja ehdottomasti hauska kokemus. Googlen kartat olivat valtava apu, sillä niiden avulla pystyin seuraamaan sijaintiani ja jäämään pois oikeassa paikassa.

Kaikki Lakesiden alueelta tulevat Phewa Marga -nimistä tietä pitkin kulkevat bussit ajavat Zero Kilometeriksi nimettyyn risteykseen. Jää siinä pois bussista ja nouse pohjoiseen suuntaavaan bussiin. Kuulemani mukaan kaikki pohjoiseen menevät bussit ajavat Bindhya Basinille saakka, mutta ihan satavarma tästä en ole.

Palatessani Old Bazaarilta Lakesidelle kävelin päätien varteen ja hyppäsin ensimmäiseen sopivaan bussiin. Se ei ajanutkaan Zero Kilometerille vaan kääntyi keskustan suuntaan. Kannattaa siis olla tarkkana ja seurata sijaintiaan kartasta tai puhelimesta. Väärä bussi ei paljoa haittaa, sillä voit hypätä siitä pois seuraavalla pysäkillä ja kävellä takaisin päätien varteen odottamaan seuraavaa bussia, kuten minä tein.

Paikallisbussilla liikkuminen on helppoa. Voit napata bussin lennosta heilauttamalla kättäsi. Maksu hoidetaan bussissa toimivalle apupojalle joko kesken matkan tai jäädessäsi pois bussista. Bussi Lakesidelta Zero Kilometerille maksaa 15 rupiaa (0,12 €) ja Zero Kilometeriltä Binhya Basinille 20 rupiaa (0,16 €). Vastaavasti paluumatka Old Bazaarilta Zerokilometerille maksaa 20 rupiaa ja Zero Kilometerilta Phewa Margan järven puoleiseen päähän 15 rupiaa. Harhamatkastani päätieltä (Pokhara-Baglung Highway) keskustaan maksoin 15 rupiaa. Bussimatkasta Lakesidelta Bindhya Basinille saa siis pulittaa yhteensä huimat 0,6 euroa!

Bussit voivat olla joko pikkubusseja tai samankaltaisia paikallisbusseja kuin Suomessa. Etenkin pikkubusseissa on tunnelmaa, kun noin 9 matkustajan bussiin on ahtautunut parikymmentä matkustajaa. On ihan kokemus seistä täydessä bussissa käytäväpaikalla, kun katto on hartian korkeudella. Onneksi matka on lyhyt, joten sen pystyy hyvin taittamaan täydemmässäkin bussissa.

Pokhara
Pokhara-Baglung Highwaylta on näkymät Himalajalle. Bindhya Basinin temppelialue on aivan vieressä.

Pokhara

Pokhara on ihan ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki, muutenkin kuin nopeana tukikohtana Annapurnan vaelluksille. Pokhara on paljon muutakin kuin tiivis Lakesiden alue – Pokhara on itseasiassa todellinen suurkaupunki, jonka asutusalueet ulottuvat pitkälle laakson pohjalla. Matkailijalle Pokhara kuitenkin näyttäytyy rauhallisena ja kompaktina kaupunkina.

Pokhara on huomattavasti vehreämpi ja rauhallisempi kuin sekasortoinen Kathmandu. Pokharassa ilma on huomattavasti Kathmandua puhtaampaa ja täällä järven rannalla on helppo hengittää.

Oletko sä käynyt Pokharassa tai oletko harkinnut sitä? Olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia!


Tutustu myös muihin Nepalista kirjoittamiini postauksiin:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Kyllä se usein on juurikin niin, että kohteesta saa usein paljon enemmän irti, kun lähtee sen turistisimman alueen ulkopuolelle. Pokhara tuskin osuu meidän ensi vuoden matkalle, vaikka se viihtyisältä vaikuttaakin. Aika ei vain riitä kaikkeen, mitä haluaisi nähdä ja kokea.

  Reply
  • Suunnaton
   21.1.2020 at 21:19

   Nepalissa on ihan valtavasti paikkoja, joihin tekisi mieli päästä tutustumaan. Mullakin oli varsinaisen työn ja tuskan takana päättää, mitä kohteita jättää väliin. Ihan ehdottomasti oon samaa mieltä siitä, että kaikkein parasta on päästä pois turistikuplasta ja nähdä paikallista elämää.

   Reply

Leave a Reply