Menu
Nepal

Soolomatka Nepaliin – täydellisen matkan reitti ja kohteet

Marras-joulukuussa 2019 vietin aivan täydelliset 10 päivää Nepalissa. Soolomatkani aikana menetin sydämeni Nepalille aivan täysin. Kymmenen päivää oli Nepalille aivan liian nafti aika, sen tiesin jo etukäteen matkaa suunnitellessani. Tällä kertaa en kuitenkaan pystynyt venyttämään matkaa yhtään sen pidemmäksi. Puljasin matkaohjelman kanssa viikkotolkulla ja tein siitä lukuisia eri versioita. Tuntui ihan mahdottomalta saada noin lyhyeen aikaan mahtumaan edes osaa mielenkiintoisista kohteista.

Onnistuin lopulta muodostamaan sopivan kokonaisuuden. Joukkoon mahtuisi muutama suurempi kaupunki sekä pienempiä kyliä, joista olisi näkymät Himalajalle. Matkaohjelma olisi normaaliin matkustustapaani suhteutettuna jopa kohtuullisen löyhä, sillä Nepalissa välimatkoihin kuluu aikaa.

Suunnitelma osoittautui täydelliseksi. Nyt matkan jälkeen en muuttaisi siitä mitään.

Tässä se tulee, täydellinen matkaohjelma 10 päiväksi Nepaliin.

Soolomatka Nepaliin - Kathmandu

Soolomatka Nepaliin – saapuminen Kathmanduun

Kuuden tunnin lennot ensin Helsingistä Qatarin Dohaan ja sieltä Kathmanduun. Vähitellen pilvien ylle alkaa nousta lumihuippuisia vuoria.

Siinä ne nyt ovat. Himalajan huiput! Ne jatkuvat silmänkantamattomiin.

Kapteeni kuuluttaa, että valitettavasti joudumme odottamaan laskeutumislupaa puolisen tuntia. Ei haittaa! Lentokone liitelee jossain Kathmandun yllä. Alla näkyy tasainen pilvien muodostama peitto, yhdessä suunnassa loputtomiin jatkuva Himalaja. Kerta toisensa jälkeen lumihuiput ilmestyvät näkyviin lentokoneen ikkunasta. Vau! Yritän nipistää itseni todellisuuteen. Täällä sitä ollaan, Himalajalla, ihan kohta laskeutumassa Nepaliin.

Laskeutuessamme pilviverho ei tuntunut loppuvan koskaan. Udun takaa näkyi kukkuloita, yllättävän lähelläkin. Yhtäkkiä olimme laskeutuneet kiitoradalle.

Ilma näytti samealta. Ei samanlaiselta vaalealta usvalta kuin pilven keskellä, vaan kellertävältä. Olin kuullut kauhutarinoita Kathmandun saasteista, mutta tämä näytti pahalta. Ja kyllä ilma paksulta tuntuikin.

Vietin reissun ensimmäisen yön Kathmandussa. Taksimatka lentokentältä hotellille antoi heti mielikuvan Kathmandun ruuhkista. Kuuden kilometrin matkaan kului tunti.

Sarangkot

Heti seuraavana aamuna jatkoin matkaa. Kahdeksan tuntia bussissa halki Nepalin maaseudun ja pienten kaupunkien. Matka kuulostaa pitkältä, mutta kilometreissä se oli vain 200 km. Eikä matka tuntunut lainkaan pitkäveteiseltä. Ihan onnessani katselin ohitse viliseviä maisemia, vaihdoin välillä muutaman sanan vieressäni istuvan ranskalaismiehen kanssa ja torkahtelin pois matkaväsymystä.

Iltapäivällä saavuin Sarangkotin vuoristokylään. Tänne tullaan yleensä ihailemaan auringonnousua, joka värjää vieressä kohoavat Himalajan huiput vaaleanpunaisiksi. Minä halusin viettää kylässä hieman pidemmän ajan, joten varasin huoneen yhdestä kylän lukuisista majataloista.

Sarangotissa ei ole ihan hirveästi nähtävää, sillä kylä itsessään on melko pieni. Vietin illan ja aamun haahuillen edestakaisin kylänraittia ja ihmetellen paikallisten elämää. Onnekseni aamulla usva oli hieman hälvennyt ja pääsin ihastelemaan kuuluisaa auringonnousua. Ja olihan se upea!

Sarangkotissa vietetty aika: 1 vuorokausi

Soolomatka Nepaliin - Sarangkot

Soolomatka Nepaliin - Sarangkot

Pokhara

Monet matkailijat pysähtyvät Pokharassa matkalla Annapurnan alueen vaelluksille. Pokharaan on kehittynyt Kathmandun Thamelin kaltainen turistialue järven rantaan. Lakesiden alueelta löytyy loputon määrä ravintoloita, vaellustarvikkeita myyviä kauppoja, erilaisia turistimyymälöitä sekä retkenjärjestäjien toimistoja.

Järven rannalla kulkee rantabulevardi, josta pääsee ihailemaan järvelle ja sitä ympäröiville vuorille aukeavaa maisemaa. Bulevardille näkyy selkeänä päivänä myös Himalajan huiput. Itse tykkäsin kävellä etenkin bulevardin pohjoispäässä, jossa turisteja oli vähemmän ja jossa pääsi paremmin ihmettelemään paikallisten elämänmenoa: rannalta kalastavia kaveriporukoita, maissia avotulella paahtavia naisia ja tiellä pötkötteleviä koiria.

Soolomatka Nepaliin - Pokhara

Soolomatka Nepaliin - Pokhara

Halusin nähdä kaupunkia myös turistikuplan ulkopuolelta, joten hyppäsin paikallisbussiin. Täyteen ahdetun pikkubussin kyydissä matkustin muutaman kilometrin päähän Pokharan suurehkolle Bindhya Basinin hindutemppelille.

Soolomatka Nepaliin - Bindhya Basini

Haahuilin pitkin paikallisia katuja ja kävin katsomassa Old Bazaarin, joka on aikoinaan ollut todella kaunis koristeellisine nevaritaloineen. Paikalliset ihmettelivät kovasti, miksi halusin sinne mennä. Alue ei ole nykyisin lainkaan niin upea kuin se on aikoinaan ollut. Vanhat puu- ja tiilitalot on jyrätty matalaksi ja niiden tilalle on rakennettu betonirakennuksia. Siitäkin huolimatta viihdyin alueella todella hyvin. Katselin paikallisten rauhallista elämänmenoa, pieniä kauppoja ja ihailin jäljellä olevaa nevariarkkitehtuuria.

Soolomatka Nepaliin - Pokhara

Soolomatka Nepaliin - Pokhara

Olin varannut Pokharaan 2,5 vuorokautta, sillä suunnittelin tekeväni päivän mittaisen minivaelluksen lähialueen vuorilla. Lisäksi olin jo ennen matkaa ehtinyt intoilla yhdelle jos toisellekin tutulle hurjasta ziplinestä, joka syöksyisi Sarangkotin vuoristokylästä alas Pokharaan. Vaelluksen päätin lopulta jättää väliin, sillä sää oli varsin usvainen eivätkä vuoristomaisemat olleet parhaimmillaan. Ziplineen puolestaan ehdin jo ostaa paikan, mutta se peruuntui liian vähäisen kysynnän vuoksi.

Niinpä minun piti keksiä jotakin tekemistä yhdelle päivälle. Päätin lähteä tutustumaan tiibetiläispakolaisten elämään. Eräs Pokharassa asuva tiibetiläispakolainen tarjoaa retkiä, joilla pääsee tutustumaan Pokharan ympäristössä oleviin pakolaiskyliin ja tiibetiläisiin munkkiluostareihin. Päivä osoittautui aivan mahtavaksi! Opin mielettömän paljon Tiibetin poliittisesta tilanteesta, tiibetiläispakolaisten kylien todella hyvin organisoidusta toiminnasta ja pakolaisten kohtaamista haasteista. Pääsin seuraamaan munkkiluostarin aamuhartautta ja tutustumaan tiibetiläiseen lääketieteeseen. Tiibetiläislääkärin kohtaaminen olikin yksi reissun parhaiten mieleeni jääneistä tapahtumista. Tutustuimme myös tiibetiläiseen ruokaan: niin voiteehen (ei oikein uponnut), momoihin, tiibetiläiseen puuroon kuin todella herkulliseen keittoon.

Pokharassa vietetty aika: 3 vuorokautta

Lue lisää:

Soolomatka Nepaliin - Tiibetin pakolaiset

Bandipur

Voi Bandipur, miten ihana oletkaan! Bandipurin vuoristokylä keikkui pitkään suunnittelulistallani ja lähes jätin sen väliin. Onneksi muokkasin suunnitelmiani siten, että vietin muutaman päivän tässä täydellisessä kylässä.

Bandipur on suurehko kylä tai pienen pieni kaupunki kukkuloiden keskellä. Sen pääkatu on täysin rauhoitettu autoilta ja sivukaduillakin kohtaa hyvin harvoin ajoneuvoihin. Vietin ihan täydelliset päivät ihastellen Bandipurin vanhoja nevarityylisiä taloja, haahuillen ympäri kylää seuraamassa paikallisten leppoisaa elämää ja ihaillen auringonlaskun maisemia Himalajalle. Bandipur oli kuin pala taivasta.

Bandipurissa vietetty aika: 2 vuorokautta

Soolomatka Nepaliin

Kathmandu

Raikkaan vuoristoilman jälkeen Kathmandun pakokaasujen ja hälinän keskelle palaaminen tuntui aika kamalalta. Jos reissussani oli mitään negatiivista, oli se tämä hetki.

Onneksi seuraavana aamuna kaikki muuttui taas. Olin varannut Kathmandun kiertämiseen vain yhden päivän, joten päätin tutustua kaupungin nähtävyyksiin opastetulla kierroksella. Mulla kävi ihan mieletön tuuri, sillä sain oppaakseni tosi mukavan tyypin, jonka kanssa päivä kului todella rattoisasti.

Päivän aikana kävin tutustumassa Monkey Templeen, buddhalaisstupaan, jonne myös apinat ovat nimen mukaisesti löytäneet tiensä. Kävimme myös valtavan kokoisella Boudhanath Stupalla sekä sen lähellä olevalla kultaisella temppelillä. Kiertelimme Patanissa yhdellä Kathmandun alueen kolmesta Durbar Squaresta, jotka vaurioituivat pahasti vuoden 2015 maanjäristyksessä. Päivän lopuksi näimme hautajaisia ja polttohautauksia hindujen pyhällä Pashupatinathin temppelillä.

Kathmandussa vietetty aika: 1,5 vuorokautta

Bhaktapur

Nepalin matkan viimeinen kohteeni oli Kathmandun laaksossa sijaitseva Bhaktapurin kaupunki. Bhaktapurissa sijaitsee yksi noista kolmesta Durbar Squaresta. Bhaktapurissa historiallinen alue on niin valtava, että päätin myös yöpyä täällä sen sijaan, että olisin viettänyt yhden lisäyön Kathmandussa. Aika hujahti nopeasti ihastellen vanhoja temppeleitä ja hienoja rakennuksia. Risteilin pienillä kaduilla ja seurasin jälleen paikallisten elämää.

Bhaktapurissa maanjäristyksen tuhot todella jysähtivät vasten kasvoja. Tuntui uskomattomalta, että vaikka Suomessa tuo vuonna 2015 tapahtunut maanjäristys on jo lähes unohdettu, paikallisille sen vaikutukset ovat edelleen suuri osa elämää. Monet kotitalot ovat romahtaneet ja lukuisat rakennukset ovat maanjäristyksen jäljiltä aivan mutkalla. Katuja ja rakennuksia korjataan lähes jokaisen nurkan takana. Bhaktapur jätti valtavan epätoivon ja halun auttaa jälleenrakennuksessa.

Bhaktapurissa vietetty aika: 1 vuorokausi

Soolomatka Nepaliin - Bhaktapur

Soolomatka Nepaliin - Bhaktapur

Soolomatka Nepaliin - Bhaktapur

Missä muualla olisin halunnut Nepalissa käydä?

Kuten alussa totesin, pyörittelin mielessä useampiakin paikkoja ja reittivaihtoehtoja. Kymmenen päivän matkalla monta kiinnostavaa paikkaa piti jättää väliin, ja valitsemissanikin paikoissa olisin mielelläni viettänyt pidemmän aikaa. Tässä tiivistettynä muutama kohde, joita kannattaa edellisten lisäksi harkita:

Chitwan

Nepalissa voit päästä myös safarille! Maan eteläosassa on Chitwanin kansallispuisto, jossa voi bongata sarvikuonoja, norsuja ja krokotiilejä – tosi hyvällä tuurilla jopa tiikerin.

Jos lähdet Chitwaniin, otathan huomioon yhden tärkeän asian: Todella monet safarijärjestäjät tarjoavat safareita elefantin selkään kiinnitetyn lavan kyydissä. Tämä on yksi julmimmista matkailun tarjoamista ”elämyksistä”, joten harkitsethan tarkkaan, minkä safarijärjestäjän toimintaa haluat tukea. Eettisiäkin yrityksiä Chitwanista nimittäin löytyy.

Chitwanissa on tarjolla myös vierailuja norsujen pelastuskeskuksissa sekä kylpemistä norsujen kanssa. Vaikka nämä saattavat kuulostaa varsin harmittomilta huvituksilta, liittyy myös niihin monia ongelmia. Chitwanissa voi onneksi nähdä norsuja myös aivan vapaina, niiden luonnollisessa ympäristössään.

Mikä norsuihin liittyvässä turismissa sitten on niin väärin? Voit lukea siitä enemmän esimerkiksi Tarinoita maailmalta -blogista.

Harkitsin Chitwanin reissua todella pitkään ja selvittelin tarkkaan, mitkä safarinjärjestäjät eivät tarjoa lainkaan norsuilla ratsastamista. Savotta oli aikamoinen, joten haluan vinkata sinulle suoraan neljä vaihtoehtoa, jotka löysin. Ehkä näistä löytyisi sullekin sopiva retkenjärjestäjä:

Chitwanin safarikokemuksesta voit lukea lisää Irtiottoja-blogista.

Nagarkot

Kun halusin liittää matkaohjelmaani muutaman päivän pysähdyksen vuoristokylässä, harkitsin pitkään Bandipurin ja Nagarkotin välillä. Nagarkot sijaitsee lähellä Kathmandua ja sieltä on näkymät Himalajalle Mt Everest rangelle. Itse Mount Everestiä on kuitenkin käsittääkseni hyvin hyvin vaikea havaita, se näkyy kirkkaana päivänä vain pienenä pisteenä horisontissa. Nagarkotissa on muutamia patikointireittejä, joilla voisi kuluttaa päivän jos toisenkin.

Panauti

Kathmandun lähettyvillä sijaitsee vielä yksi kiinnostava kohde, Panautin pieni kaupunki. Panauti on kuuluisa nevarityylisistä taloistaan, jotka on koristeltu upein puukaiverruksin. Panauti vaikuttaa mainiolta paikalta muutaman päivän hengähdykseen. Jos aktiiviseen googlailuuni on uskominen, kaupungista ei ole erityisempiä vuoristomaisemia. Siellä päässee kuitenkin ihmettelemään rauhallisen kaupungin elämänmenoa ja katselemaan maaseutuelämää kaupungin laidalla.

Vaellukset

Useamman päivän vaellukset ovat Nepalin suurin vetonaula. Nepalissa matkustaessa jokaikinen juttukumppani kysyi, olenko käynyt vaeltamassa. Samoin jokainen juttukumppani Suomessa, kun kuulevat minun käyneen Nepalissa. Itse jouduin jättämään vaellukset tällä kertaa väliin, mutta ne ovat ehdottomasti vielä bucket listillä. Nepalissa on tarjolla kaikkea muutaman päivän vaelluksista kuukauden reissuihin. Vaelluskohteissakin on valinnanvaraa vaikka kuinka.

Onko Nepaliin turvallista matkustaa?

Tätä kysymystä pyörittelin mielessäni aika paljon ennen matkapäätöksen tekemistä. Mulla oli Nepalista melko turvallinen mielikuva, mutta Ulkoministeriön matkustustiedote laittoi miettimään, onko soolomatka Nepaliin sittenkään fiksu ajatus. Ulkoministeriön mukaan Nepalissa ei riittäisi tavanomainen varovaisuus, vaan siellä pitäisi noudattaa luokittelun mukaisesti ”erityistä varovaisuutta”. Matkustustiedotteessa nostettiin esiin Nepalissa yleiset mielenosoitukset sekä Kathmandussa räjähtäneet pommit. Näiden lisäksi Nepalissa on havaittu hyttysten levittämää denguekuumetta.

Matkustustiedotetta lukuunottamatta mikään muu ei kuitenkaan antanut osviittaa siitä, että Nepal olisi sen vaarallisempi kohde matkustaa kuin moni muukaan. Kyselin asiaa monelta Nepalissa vastikään matkustaneelta ja vaikutti siltä, että suurin uhka matkallani olisi turistiripuli.

Nyt pari viikkoa Nepalissa viettäneenä voin yhtyä muiden mielipiteeseen. Nepal tuntui todella turvalliselta paikalta matkustaa. Vältin jopa sen turistiripulin. Heh.

Soolomatkailijan turvallisuus Nepalissa

Ainoa kerta, jolloin tunsin itseni hieman epävarmaksi, oli silloin kun Bandipurissa kiipesin pienelle vuorelle katsomaan auringonlaskua ja hämärän tultua olinkin paikalla yksin, lähistöllä vain pari sniikiltä vaikuttavaa miestä. Heidän epäilyttävyytensä saattoi tosin hyvin olla vain oman mielikuvitukseni tuotetta.

Lisäksi jätin väliin yhden päiväpatikointikohteen Pokharassa, sillä kyseisellä World Peace Pagodalle vievällä reitillä on tapahtunut jokin verran yksittäisiin matkailijoihin kohdistuneita ryöstöjä. Myös Kathmandun laaksossa varoitellaan, ettei yksin patikoiminen välttämättä olisi turvallista.

Kun otti huomioon nämä varoitukset, yksin matkustava vaalea nainen sai olla Nepalissa tosi turvallisin mielin. Sain osakseni vain yhden catcallin, ja sekin oli varsin harmiton.

Huomiota toki herätin. Jopa siinä määrin, että se hämmentää edelleen. Kymmenet ihmiset halusivat ottaa selfieitä kanssani. Kokonainen koululuokka innostui minusta aivan valtavasti. Se tapahtui itse asiassa tuolla samaisella Bandipurin auringonlaskuvuorella, joskin päiväsaikaan. Hämmästelen tätä edelleen, sillä en suinkaan ollut ensimmäinen tai ainoa länsimaalainen Bandipurin kylässä.

Mitä Nepaliin matkustaessa kannattaa ottaa huomioon

Kaiken kaikkiaan Nepalin matka oli aivan täydellinen. Olen monelle kehunut, miten helppoa Nepalissa oli matkustaa. Helppous on kuitenkin todella subjektiivista. Nepalin matka edellytti paljon ennakkotyötä, loputonta googlailua ja kymmenien ulkomaisten ja suomalaisten blogien lukemista. Tavoistani poiketen varasin kaikki Nepalin majapaikat etukäteen, jotta välttyisin ylimääräiseltä säätämiseltä.

Nepalissa tingin taksikuskien kanssa hinnoista, hyppäsin paikallisbussien kyytiin vailla tarkkaa tietoa, miten ne oikein toimivat. Odottelin pitkänmatkanbussia maantien varressa toivoen, että tieto minun poimimisestani kyytiin oli kulkenut majatalon omistajalta bussikuskille. Kaikki sujui äärettömän hyvin ja siksi matkustaminen tuntuikin niin helpolta.

Voisin suositella Nepaliin matkustamista todella monelle. Nepal on niin erilainen, todella kaunis ja äärettömän sydämellinen. Nepal on lähes täydellinen kohde seikkailunhaluiselle matkailijalle. Mutta Nepalissa täytyy varautua siihen, ettei suihkusta välttämättä tule lämmintä vettä, bussit eivät välttämättä lähde aikataulussa ja hiekkaa on kaikkialla. Siis aivan kaikkialla.

Jos nämä pienet asiat eivät sinua häiritse, voi Nepal olla unelmiesi matkakohde.

Lue lisää Nepalista:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

12 Comments

 • Laura | Irtiottoja
  14.1.2020 at 17:50

  Olipa kiva kooste, hirveä ikävä iski Nepaliin! Melkein kyllä sun kokemuksien perusteella harmittaa että Bandipur jäi välistä, mutta toisaalta on sitten hyvä tietää että minne ainakin pitää seuraavalla kerralla ehtiä! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   14.1.2020 at 18:48

   Nepal oli vaan niin mieletön! <3
   Ehdottomasti seuraavalla kerralla varaat ainakin muutaman päivän Bandipurille! Se on vieläpä suht helposti saavutettavissa, kun se sijaitsee sekä Pokhara-Kathmandu että Pokhara-Chitwan -reitillä. Okei, yhden puolen tunnin bussi-/taksimatkan se vielä vaatii, mutta se nyt on pientä Nepalin mittakaavassa 🙂

   Suuri kiitos vielä näin jälkikäteenkin ihan loistavista Nepal-vinkeistä ja sparraamisesta, Laura!

   Reply
 • Reissu-Jani
  14.1.2020 at 20:05

  Hyvä postaus. Tehtiin lähes samanlainen matka marraskuussa 2018. Käytiin Nagarkotista kävelemässä – muttei Bandipurissa. Kävimme myös World Peace Pagodalle metsäistä reittiä pitkin – ei ollut ongelmia. tosin meitä oli kaksi liikenteessä. Pokharan jälkeen Kathmandun pöly ja melu tuntuivat ikävältä…
  Myöhemmin Bhutanista paluun jälkeen mentiin vuorokaudeksi Bhaktapuriin -jossa viihdyttiin hyvin.
  Pokharassa voin suositella tuota tiibetin kulttuurin kierrosta – oli eräs matkan kohokohdista. Bussimatka Kathmandusta Pokharaan oli aika pitkä mutta mielenkiintoinen..

  Reply
  • Suunnaton
   14.1.2020 at 20:20

   Kiitos Jani! Aika hauska huomata, miten samanlainen matka teillä on ollut.
   Kiva kuulla, että World Peace Pagodan reitti tuntui turvalliselta. Bussimatka Kathmandun ja Pokharan välillä on tosi pitkä, mutta maisemia katsellessa ja elämää ihmetellessä aika hujahtaa melko sujuvasti. Tiibetiläiskierros oli tosiaankin ikimuistoinen. Oli tosi kiva kuulla, että tekin olitte päätyneet sille!
   Bhutanin ja Nepalin matkojen yhdistäminen on mullakin ollut tosi pitkään haaveissa. Tälle matkalle Bhutania oli ihan mahdotonta mahduttaa, mutta mielessä muhii jo uusi matka Nepaliin, jonka yhteydessä voisi vihdoin käydä tutustumassa Bhutaniinkin.

   Reply
 • Reetta
  14.1.2020 at 22:10

  Olipa ihana postaus! Ne kerrat kun olen käynyt Nepalissa, on aina ollut niin kiire vaellukselle ettei rauhalliseen kylien koluamiseen ole hirveästi ollut aikaa. Kathmandun ympäriltä Patanin ja Bhaktapurin lisäksi suosittelen Pharpingin ja Khokhanan kyliä. Etenkin Khokhana oli kuin hyppäys muinaiseen aikaan, kun edes autot eivät pääse kylään. En olisi näitä kohteita keksinyt ilman nepalilaisia ystäviä! Nämä sinun vinkkisi pitää kyllä laittaa talteen seuraavaa kertaa varten! 😍

  Reply
  • Suunnaton
   21.1.2020 at 21:12

   Kiitos Reetta!
   Olipa hyvä vinkki nuo Pharpingin ja Khokhanan kylät. Täytyy ehdottomasti selvitellä niitä enemmän ja laittaa korvan taakse seuraavaa reissua varten. Suurkiitos!

   Reply
 • Todella hyvä kooste! Todennäköisesti suunnataan vuoden päästä Nepaliin ja jos matka toteutuu, niin Chitwaniin mennään varmasti. Norsuilla ratsastamista emme halua missään nimessä tukea, joten iso kiitos linkeistä!

  Reply
  • Suunnaton
   21.1.2020 at 21:15

   Kiitos Mikko! Tosi kiva kuulla, että näistä Chitwanin linkeistä on hyötyä!
   Millainen reissu teillä on suunnitteilla?

   Reply
   • Suunnitteilla on vähän pidempi Aasian matka, jossa kohteina tulisi olemaan Bhutan, Kiina ja Nepal. Yksityiskohdat kuitenkin ovat jossain määrin epäselviä. Mielenkiinnolla seuraankin näitä Nepal-tarinoita.

    Reply
    • Suunnaton
     24.1.2020 at 05:36

     Kuulostaa upealta! Nepalin ja Bhutanin yhdistäminen on myös mulla ollut pitkään haaveissa.
     Toivottavasti saat näistä vinkkejä! 🙂

     Reply
 • Sanna / Välimatkoja
  19.1.2020 at 21:48

  Kiva postaus! Kiinnostavaa lukea soolomatkoista ja hyvä että kaikki meni hyvin 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   21.1.2020 at 21:16

   Kiitos Sanna! Ja kiva kuulla, että soolomatkailu kiinnostaa.

   Reply

Leave a Reply