Menu
Suomi

Tampere kahdessa tunnissa

Edessä päiväretki tai junanvaihto Tampereella? Mitä siinä ajassa kannattaa tehdä? Mitä Tampereella ylipäätään kannattaa tehdä kahdessa tunnissa? Tässä omat vinkkini kaupunkiin.

Olen monesti käynyt Tampereella, mutta en ole liiemmin tutustunut itse kaupunkiin. Eräänä päivänä päätin tehdä siihen muutoksen. Tuore minijärkkäri Canon EOS M10 oli mukana, koska halusin testata sitä ja koska se nyt vaan on niin näppärän kokoinen.

Lähdetään tutustumaan Tampereeseen valokuvien pohjalta.

Matkailu Tampereella

Tampere

Finlayson

Päivä alkoi Finlaysonin alueelta. Olin etukäteen googletellut jokin verran tuota aluetta. Paikanpäällä minut yllätti se, miten pieni varsinainen tehdasalue oli. Tai ehken vaan osannut hahmottaa mittasuhteita, koska olihan alueella leffateatteri, kahviloita ja ties mitä muutakin tarjontaa.

Talviaikaan alue oli suht hiljainen. Alueen parhaat yllätykset olivat suloinen kahvila, johon olisin ehdottomasti mennyt, jos olisin ollut siellä vähän myöhemmin, sekä suloiset katumaalaukset! Viime kesänä alueen asfalttipinnoille on maalattu Finlaysonin kuoseja. Nyt maalaukset olivat jo kuluneet kulkureiteiltä, mutta kuosit olivat vielä hyvin tunnistettavissa. Maalaukset ovat varmasti näyttäneet upeilta väripilkuilta viime kesänä.

Tampere arkkitetuuri

Tampere Finlayson

Tampere Pikkupalatsi

En ole aiemmin ihan ymmärtänyt, minkä takia Tamperetta kehutaan niin varauksetta. Minun ei kuitenkaan tarvinnut kävellä kuin muutaman korttelin verran, kun tunsin alkavani löytää Tampereen identiteettiä. Finlaysonin kulmilla pienet punatiilirakennukset ja suloiset puutalot seisoivat sulassa sovussa Näsinneulan kurkkiessa kattojen takaa.

Pian katukuvasta alkoi löytyä myös näyttävämpiä rakennuksia, kuten yllä olevan kuvan Pikkupalatsi. Pieni koristeellinen palatsi on rakennettu 1800-1900-lukujen vaihteessa Finlaysonin ensimmäiselle isännöitsijälle asuinrakennukseksi (lähde).

Jottei nyt ihan menisi söpöilyksi, niin kyllä kaupungista löytyi modernimpaakin katukuvaa, muun muassa näiden värien ansiosta.

Tampere Hämeenkatu

Tampere

Matkailu Tampereella

Ohitettuani lukuisa tylsiä betonikerrostaloja (joista en tietenkään ottanut kuvia – eihän niissä ollut mitään ihmeellistä), pääsin takaisin sympaattisemman kaupunkikuvan pariin.

Tamperehan on oikeasti aika kivan näköistä seutua! Ja kovin monipuolista.

Tampere matkailu

Tampere matkailu

Tampere päivässä

Tampere päivässä

Talvisen kävelykierroksen jälkeen oli vielä hetki aikaa pienelle purtavalle. Kiertelin aikani rautatieaseman lähistöllä etsien kivaa ruokapaikkaa. Lopulta päädyin pienen kahvilan eteen. Mokkamestarien kahvila toimii sekä pienenä kahvilana että myymälänä. Löysin kaipaamani kahvin ja vähän syötävää, ja valitsin kahvilan muutamasta pöydästä mieluisan.

Yleensä en tykkää yhtään syödä yksinäni, mutta tällä kertaa se oli oikein rentouttava kokemus. Kahvilassa soi ulkomaan rytmit ja viereisessä pöydässä puhuttiin englantia. Värikkäitä kahvi- ja teepurkkeja katsellessani tunsin siirtyneeni hetkeksi ulkomaille. Myymälä oli todella suloinen, ja olisin voinut jäädä pitkäksikin aikaa ihailemaan kaikkia myynnissä olleita tarvikkeita ja ihailemaan kahvilan taitavaa sisustusta.

Kyllä Tampere nyt näytti parastaan.

Tampere

Matkailu Tampereella

Tampereen Mokkamestarit

Millaisia kokemuksia sinulla on suomalaisista kaupungeista? Onko joku kaupunki päässyt yllättämään positiivisesti, niinkuin Tampere nyt teki minulle?

Tutustu myös muihin suomalaisiin matkakohteisiin.


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

6 Comments

 • Tampere on ihana kaupunki! Näin Tamperelaisena sitä on hyvinkin helppo ymmärtää, miksi ihmiset tästä pitävät, ei ole minun silmissäni Tamperetta voittanutta. 🙂

  Tosin, samaan hengenvetoon on todettava että hävettää hieman myöntää, mutta tunnen kotikaupunkiani edelleen luokattoman huonosti, reilun kymmenen kaupungissa asutun vuoden aikana en ole vieläkään saanut aikaiseksi käydä tutustumassa kaupungin kaikkiin nurkkiin, vaan pyörin aina niillä samoilla alueilla.. Asia, jota olen monesti yrittänyt muuttaa, heikoin tuloksin..

  Reply
  • Suunnaton
   26.2.2017 at 17:29

   Noinhan se just on. Mä syyllistyn ihan samaan. Kotikaupunki ja kotimaa jää helposti vieraiden paikkojen jalkoihin. Se on jännä, miten omaan kotikaupunkiinsa ei saa tutustuttua. Kun aikaa on ”loputtomasti”, on helppo siirtää vierailua aina eteenpäin.

   Reply
 • miija
  27.2.2017 at 12:19

  Oon aina ihan fiiliksissä kaikista Tampere-postauksista! Asun itse Tampereella ja tää on mun mielestä vaan kaikkein kivoin kaupunki Suomessa. 🙂 Kotimaan matkailua pitäisi enemmänkin harrastaa. Muutaman vuoden takainen parin tunnin reissu Porvooseen jätti minuun halun palata kaupunkiin vielä joskus uudestaan vähän pidemmäksikin aikaa. Vierailin siellä joulun aikaan ja voi mikä postikortti kylä se olikaan! Ehkäpä tänä kesänä saisin aikaiseksi palata kaupunkiin uudestaan. 🙂 Myös Turun saaristoon olisi joskus kiva päästä tutustumaan.

  Reply
  • Suunnaton
   27.2.2017 at 19:02

   Luulen, ettei minkään muun kaupungin asukkaat hehkuta kotikaupunkiaan yhtä paljon kuin tamperelaiset. Jotain siinä täytyy olla 🙂
   Porvoo on kyllä ihana kaupunki. Talvivisiitti taitaa minulla olla vielä tekemättä, vaikka se onkin usein ollut mielessä juuri tuon joulutunnelman takia. Kesällä se on ainakin ihana paikka, jossa saa helposti vietettyä tuntikaupalla joen rannalla istuen.

   Reply
 • Taia
  24.6.2018 at 12:30

  Luin tätä niin niin antaumuksella, että hernekeitto ehti palaa pohjaan .. vaikka onkin vanha postaus, niin täytyy kommentoida, kun pääsee Tamperetta kehumaan.
  Ensimmäisen kerran kun kävin Tampereella – pari tuntia junan vaihdon välissä – ihastuin oitis jo Hämeenkadulla Tampereen tunnelmaan. Se on sellainen asia, mitä ei välttämättä järjellä voi selittää, se on vain aistimus rennosta ilmapiiristä. 6 vuotta myöhemmin muutimme Tampereelle ja olemme asuneet täällä jo 16 vuotta.
  Heti muuton jälkeen tein bussimatkoja eri kaupunginosiin, halusin siis tutustua kaupunkiin kunnolla. Sain ihastua uudelleen ja uudelleen, sillä Tampere on luonnonläheinen kaupunki, jossa on monia järviä ja uimarantoja, sekä vihreitä puutarhakaupunginosia puutaloineen, kuten Pispala, Hyhky, Tahmela, Viinikka, Käpylä, Petsamo, Lamminpää, ym.
  Tampereen keskustakin on vihreämpi kuin esim. Turun keskusta (joka on kiva kaupunki sekin). Kävelyteiden ja ajoteiden väliin on istutettu puita runsaasti. Tampereella kannattaa käydä mm. Pyynikin uimarannalla, Hatanpään ruusutarhassa (Arboretum) jossa on kaksi kahvilaa (toinen kartanossa) ja se sijaitsee Pyhäjärven rannalla. Tietysti on Särkänniemi ja kesätapahtumia, Tallipihan idylliset myymälät puutaloissa, Amurin työläismuseokortteli ja sen ihana nostalginen kahvila Helmi. Tampereella on siis paljon historiaa ja kaunista luontoa, eikä tämä ole ’nokinen’ tehdaskaupunki, kuten postikorteista voisi päätellä. Parasta Tampereella ovat perustamperelaiset, jotka juttelevat mukavia jopa vieraiden ihmisten kanssa vaikka bussipysäkillä.

  Reply
  • Suunnaton
   24.6.2018 at 12:43

   Ihanaa, että kirjoitit näin pitkän kommentin, Taia! Näistä saa hyviä vinkkejä Tampereen vierailua varten. Ehkä seuraava reissu pitääkin ajoittaa kesälle.
   Varmasti moni Tampereelle muuttoa harkitsevakin löytää kirjoituksestasi paljon rohkaisevia asioita 🙂 Mainio ajatus tuo bussimatkailu eri kaupunginosiin. Siinä pääsee näkemään uutta kaupunkia ja nimenomaan asuinalueita melko kattavasti.

   Reply

Leave a Reply