Menu
Valokuvaus

Minijärkkäri matkalle – Canon EOS M10

Olin jo useamman vuoden kaipaillut reissuille mukaan pienempää kameraa. Järkkäri on mulle ihan ehdoton matkakumppani, mutta välillä reissuissa tulee niitä hetkiä, jolloin sitä ei viitsisi kantaa mukana, tai sitä ei ehdi tai halua kaivaa esiin. Joskus on myös sellaisia reissuja, joista jo etukäteen tietää, ettei niillä voi kauheasti käyttää aikaa kuvaamiseen, jolloin näppärä pikkukamera olisi ihan toimiva matkakumppani. Lisäksi ihan arjessakin tulee vastaan hetkiä, jolloin toivoisi, että mukana olisi muutakin kuin kämänen kännykkäkamera.

Joulunjälkeisissä alennusmyynneissä silmiini osui Canonin minijärkkäri, EOS M10. Pikaisen googletuksen perustella totesin, että se ei tosiaankaan ole mikään testivoittaja, mutta sillä näytti olevan ihan tyytyväisiä käyttäjiä. Niinpä päätin käydä noutamassa kameran kotiin.

minijärkkäri, EOS M10

Canon EOS M10 + EF-M 15-45 mm IS STM

Säädöt kohdilleen

Kyseisen kameran mainoslauseissa tunnuttiin ylistävän sen erilaisia kuvausohjemia ja efektejä. Mä en koskaan järkkärissäkään hyödynnä niitä, vaan käytän aina manuaalisäätöjä. Kamerassa minua kiinnosti siis kaikkein eniten se, miten hyvin sillä pystyy kuvaamaan manuaalisäädöillä. Ja onnistuuhan se.

Kamerasta löytyy noiden automaatti- ja efektiohjelmien lisäksi myös tutut M-, Av- Tv- ja P-valinnat. Ohjelman valinta täytyy tehdä kosketusnäytön kautta, mutta itse säätöjä pystyy muuttamaan laukaisunapin yhteydessä olevan rullan avulla.

Jos haluaa säätää useampaa kuin yhtä ominaisuutta, täytyy aukko, valotusaika, ISO-arvo tms. valita taas kosketusnäytöltä, jotta rullan avulla pääsee sitä säätämään. Käyttö ei siis ole ihan niin helppoa kuin järkkärissä, mutta onnistuu kohtuullisen hyvin.

Kamerassa ei ole etsintä, joten sinänsä säätöjä ei ole välttämätöntä pystyä tekemään sormituntumalla irrottamatta katsettaan etsimestä. Kosketusnäyttö on hankala ja epämukava lähinnä talvella, kun ulkona ei viitsisi olla ilman käsineitä.

Canon EOS M10, takanäyttö

Canon EOS M10 käytössä

Kamerassa on kääntyvä takanäyttö. Näyttö kääntyy yhden saranan varassa niin, että sillä on helppo ottaa kuvia matalalta ilman, että itse tarvitsee möyriä maassa. Näyttö kääntyy myös pystyasentoon niin, että kameralla pystyy ottamaan selfieitä.

Huono puoli näytössä on se, ettei se käänny kuin yhteen suuntaan. Pään yläpuolelta kuvan ottaminen esimerkiksi väkijoukossa on vähän hankalampaa, kun näyttöä ei pysty näkemään.

Kuljetuksen ajaksi kameran objektiivi kannattaa vetää suppuun ja lukita kuljetusasentoon. Kuvaamista aloittaessa objektiivi pidennetään pientä vipua liikuttamalla ja objektiivia kääntämällä. Tämä on yllättävän hankalaa, eikä yleensä onnistu yhdellä kädellä.

Kameran käytön näppäryys kärsii tässä vaiheessa. Minulle tämä ylimääräinen vaihe on lisäksi yllättävän vaikea muistaa. Järkkärissä en koskaan käytä lukitusominaisutta, joten olen tottunut, että kuvaamisen voi aloittaa, kun poistaa linssinsuojuksen, napsauttaa kameran päälle ja laittaa säädöt kohdilleen. EOS M10:n kanssa objektiivin avaaminen tuntuu aina ylimääräiseltä työvaiheelta, etenkin kun se ei käy kovinkaan näppärästi.

Canon EOS M10, Madrid, retiro, iltakuva

Canon EOS M10 selviää kohtuullisen hyvin pimeässä puistossa katulamppujen valossa otetusta kuvaustilanteesta. Tässä kuvassa kamera on tuettu maavalliin ja kuvan otossa on käytetty ajastinta heilahtamisen minimoimiseksi.

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu ei ole järkkärilaatua, mutta ehkä sitä ei voi odottaakaan n. 300 euron hintaiselta kameralta. Kittiobjektiivi saa aikaiseksi jonkin verran tynnyrivääristymää sekä vinjetointia.

Bokeh on kohtuullinen kittiobjektiivillakin, mutta esimerkiksi Canonin 85/1.8 -objektiivin mielettömän kauniiseen bokehiin on turha haikailla M10:n kittiobjektiivilla pääsevänsä.

Varakamerana M10 toimii kuitenkin ihan hyvin. Vaikka tämä minijärkkäri ei ole ensisijainen vaihtoehto kuvaamaan lähdettäessä, lunastaa se paikkansa silloin, kun mukaan haluaa ottaa kevyemmän ja huomaamattomamman kameran.

Miten kamera sitten eroaa hyvälaatuisesta kännykkäkamerasta? Minijärkkärin hyviä puolia on sen tukevuus. Hämärissä olosuhteissa kameran saa tuettua paremmin kuin kevyen kännykän. Minijärkkäri voittaa kännykkäkameran myös optisen zoomin avulla. Kauempaa olevaa kohdetta kuvattaessa kuvan resoluutio ei kärsi, joskin kittiobjektiivilla aukon koko muuttuu pienemmäksi zoomattaessa. M10 pesee useimmat kännykkäkamerat myös silloin, jos haluat kuvata jpg-kuvien sijasta raakakuvia (raw).

Kannattaako Canon EOS M10 hankkia

Canon EOS M10 on hyvä valinta sellaiselle, joka haluaa pokkaria tai kännykkäkameraa paremman kuvauskaluston. Kamera toimii myös hyvänä varavaihtoehtona järkkärin omistajalle.

M10 on yksi edullisimmista minijärkkäreistä, joten kynnys sen hankintaan on kohtuullisen pieni. Kuitenkin, jos haluat vaihtaa järjestelmäkameran kevyempään minijärkkäriin tai vaadit muuten huippuhyvää kuvanlaatua, suosittelen hakemaan kameraa tasokkaampien (ja kalliimpien) minijärjestemäkameroiden joukosta.

Tämän kirjoituksen kuvat on otettu Canon EOS M10:llä, lukuunottamatta kamerasta itsestään otettuja kuvia. Muita tällä kameralla otettuja kuvia voi käydä katsomassa jutuista:

Lisää valokuvaukseen liittyviä postauksia löydät täältä:

Onko sinulla kokemuksia Canon EOS M10 -kamerasta? Oletko tyytyväinen kameraan, ja kelle sitä suosittelisit? Entä onko sinulla hyviä kokemuksia jostain toisesta minijärjestelmäkamerasta?


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

10 Comments

 • Merja / Merjan matkassa
  20.4.2017 at 22:22

  Minijärkkäristä ei ole kokemusta, mutta itsekin ostin Canonin Powershotin muutama vuosi sitten, kun kyllästyin kantamaan isoa järkkäriä mukana. Kännykällä pärjää myös mutta jos tietää että tarvitsee zoomia, niin Canoniin olen ollut todella tyytyväinen. Minijärkkäri kuulostaa aika näppärältä ja hyvää jälkeä tulee 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   22.4.2017 at 12:39

   Kiva kuulla, että sinäkin olet löytänyt hyvän kameran järkkärin rinnalle/tilalle! Minijärkkäri on ihan hyvä kompromissi pokkarin ja järkkärin väliltä. Toki onhan se putken takia vähän suurempi kuin tavallinen pokkari eikä mene yhtä helposti taskuun.

   Reply
 • Meidän matkassa / Monna
  23.4.2017 at 22:18

  Mä en ole ollenkaan hyvä valokuvaamaan (siis käytän esimerkiksi enimmäkseen automaattitoimintoja jne.. :D), mutta päätin muutama vuosi sitten hankkia pokkaria ja kännykkää paremman kameran ja päädyin hetken pähkäilyn jälkeen Samsungin minijärkkäriin. Tiedän etten ikinä jaksaisi kantaa yhtään isompaa kameraa mukanani ja tuolla saa ainakin vielä tällä hetkellä itselleni riittävän hyviä kuvia. 🙂 Tykkään myös kameran NFC-toiminnoista, joilla pääsee siirtämään kuvia näppärästi suoraan puhelimeen!

  Reply
  • Mondemap / Monna
   23.4.2017 at 22:19

   Oho, kommentti tulikin automaattisesti vielä vanhan blogin nimellä. 😀

   Reply
  • Suunnaton
   28.4.2017 at 23:33

   Kiva, että on löytynyt sopiva kamera! Nuo siirto-ominaisuudet on/olisi tosi näppäriä etenkin silloin, kun reissun päältä haluaa jakaa parempilaatuisia kuvia somekanaviin.

   Reply
 • Reppureissaajat
  14.5.2017 at 20:50

  Oma valintani oli Nikon Coolpix P900. Tuo on kyllä järkkärikokoa, mutta siinä on 83x optinen zoomi ja sillä pärjää joka tilanteessa. Kuvan laatu on yllättävän hyvä koko zoom alueella. Hinta laatu suhde (599 €) on mielestäni kyllä erinomainen.

  Reply
  • Suunnaton
   15.5.2017 at 19:34

   Tuokin kuulostaa hyvältä. Kiitos kun jaoit vinkin!

   Reply
 • Salla
  17.11.2017 at 13:53

  Hei!
  Olen t ä y s i amatööri kameran käytössä. Sain lapsilta tämän Canon eos m10 lahjaksi. Aiemmin minulla on ollut vain iPhonen kuvalaatu.
  En ole vielä sen kummemmin perehtynyt kameraan, mutta kertoisitko minulle miten ihmeessä tällä kameralla saa otettua kuvia joissa tausta on sumea ja kohde edessä selkeä. Kuvaan lähinnä astioita tai sisustus tavaroita sisällä.
  En ymmärrä aukosta, kennosta ym yhtikäs mitään. Mikä olisi sellainen perus asetus millä tälläisiä kuvia voisin napata?

  Reply
  • Suunnaton
   17.11.2017 at 20:05

   Moikka Salla!
   Syväterävyyteen (eli siihen, että kuva on esim. edessä tarkka ja tausta sumea) vaikuttaa kaikkein eniten juuri tuo aukon koko. Mitä isompi aukko, sen helpommin saat kuviin syväterävyyttä.

   Kamerassa kannattaa se päällä oleva vipu asettaa kameran kuvaan, eli keskimmäiseen valintaan – ei siis A:han (automaatti), eikä yllättäen myöskään videokameran kuvaan. Kamera kuvan valitsemalla pääset vaikuttamaan parhaiten kameran asetuksiin.

   Sen jälkeen valitse kosketusnäytöstä kuvaustilaksi Av – aukon esivalinta. Tällä valinnalla pääset vaikuttamaan aukon kokoon, joka siis vaikuttaa mm. syväterävyyteen. Lopuksi valitse kosketusnäytöstä F-arvoksi mahdollisimman pieni luku. Jos sinulla on kamerassa sen mukana tullut tavanomainen objektiivi, saat valittua aukon kooksi minimissään F3,5. (Detaljitietona, mitä pienempi F-luku, sitä suurempi aukko. Oikeasti nuo aukon koot ovat käänteisiä lukuja, esim. F3,5 =1/3,5 tai F5,6 =1/5,6 -> sen takia kamerasta valittaessa pieni F-luku tarkoittaa oikeasti isoa aukkoa.)

   Osassa objektiiveja (mm. todennäköisesti siinä, jonka olet saanut kameran mukana), aukon suurin mahdollinen koko riippuu polttovälistä eli siitä, miten paljon objektiivilla zoomaat. Kun et ole zoomannut lainkaan, saat valittua kaikkein suurimman aukon koon (F3,5). Jos zoomaat ihan toiseen ääripäähän, saat valittua aukon kooksi suurimmillaan vain F6,3.

   Koska mikään ei ole ihan helppoa, vaikuttaa syväterävyyteen myös se, miten läheltä esinettä otat kuvan. Jos esine on lähellä kameraa ja tausta kaukana, saat kuvaan kaikein helpoiten eroja terävyydessä. Jos taas sekä esine että tausta ovat kaukana tai ne ovat lähellä toisiaan, on syväterävyyttä vaikeampi saada näkymää kuvassa nätisti. Tarkennuspisteen, eli sen kohdan johon kamera tarkentaa, saat valittua täppäämällä haluamaasi kohtaa kosketusnäytössä näkyvästä esikatselukuvasta.

   Eli yhteenvetona: Valitse kuvaustilaksi Av jasäädä F-luku mahdollisimman pieneksi (eli aukko suureksi). Ota kuva mieluummin läheltä kohdetta ja mahdollisimman laajakuvana eli käyttämättä zoomia.

   Toivottavasti näistä oli apua! Tsemppiä kameran kanssa harjoitteluun!

   Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  10.2.2020 at 00:31

  Jee, eksyin lukemaan tätä blogiini jättämäsi kommenttisi kautta! 🙂 Täällä tosiaan painitaan kameraongelman kanssa: en tiedä, onko mitenkään mahdollista löytää kevyttä ja laadukasta kameraa… Mutta lupaan ilmoittaa, jos sellaisen jostain bongaan! 😀

  Reply

Leave a Reply